Ulser Kaki Diabetik (UKD): Punca, Rawatan dan Pencegahan

Ulser Kaki Diabetik (UKD) adalah sejenis komplikasi yang dihidapi pesakit kencing manis dimana kawasan kulit di kaki telah pecah dan tisu di bawahnya kini terdedah. Ikuti video ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang penyebab ulser kaki kencing manis, rawatan dan pencegahannya.

by Raihan Rahman

Menurut Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi 2019, terdapat kira-kira 3.9 juta orang berumur 18 tahun ke atas di Malaysia yang menghidap diabetes atau kencing manis. Selain itu, hampir separuh daripada mereka tidak pernah didiagnosis dengan kencing manis.

Dalam episod Homage Web Series minggu ini, Dr. Chua berkongsi mengenai ulser kaki kencing manis atau ulser kaki diabetik (UKD). Ulser Kaki Diabetik (UKD) adalah sejenis komplikasi yang dihidapi pesakit kencing manis dimana kawasan kulit di kaki telah pecah dan tisu di bawahnya kini terdedah. Ikuti video ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang penyebab ulser kaki kencing manis, rawatan dan pencegahannya.

Dr Chua adalah doktor di Hospital Besar Pulau Pinang yang berkelulusan dari Universiti AIMST dan mempunyai sijil dalam rawatan luka klinikal.

[00:43] Bagaimanakah ulser kaki diabetes berlaku??| [02:20] Apakah rawatan untuk ulser kaki kencing manis? | [05:27] Bagaimanakah caranya untuk mencegah ulser kaki kencing manis? | [09:18] Dari segi pencegahan awal, bilakah masanya untuk seseorang individu berjumpa dengan doktor supaya luka tidak menjadi lebih teruk? | [11:13] Adakah penggunaan alkohol cara yang terbaik untuk membersihkan luka dan menghilangkan kuman? | [12:13] Bagaimana pula dengan air masin atau air laut? | [12:44] Adakah luka akan sembuh dengan lebih cepat sekiranya terdedah dengan udara? |

Transkrip audio di sini

Penafian: Maklumat yang dikongsikan adalah sekadar untuk pengetahuan dan bukan pengganti nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan profesional oleh doktor berlesen. Untuk nasihat perubatan yang lebih lanjut, sila berunding dengan doktor atau pakar profesional yang berkelayakan. Sekiranya anda mengalami kesakitan, ketidakselesaan atau apa-apa gejala yang belum sembuh, anda disarankan untuk berjumpa dengan doktor secepat mungkin.

 


Perlukan penjagaan untuk penyakit kencing manis?
Hubungi Care Advisor kami di 016-2992188 atau isikan borang untuk konsultasi percuma untuk penjagaan yang terbaik untuk anda atau yang tersayang.
Untuk maklumat lebih lanjut mengenai khidmat penjagaan yang Homage sediakan untuk anda dan yang tersayang, layari: https://www.homage.com.my/services/diabetes-care/ 

About the Writer
Raihan Rahman
Raihan loves psychological thriller books and horror movies but sleeps with a night light, lest the monsters get her.
Make Home Care Personal To Your Loved One
curve

Make Home Care Personal To Your Loved One

Get started with a free consultation today, and learn why thousands of Malaysians trust Homage to deliver the best care in their homes.

Get Care Now