Wanita Dalam Industri Penjagaan Kesihatan, Adakah Mereka Dianggap Sama?

Untuk Hari Wanita Antarabangsa, BusinessToday bercakap dengan Choo Yin Yee, seorang Profesional Penjagaan. Yin Yee adalah pengasuh Homage yang berpusat di Petaling Jaya dan dengan lebih dari 4 tahun pengalaman kejururawatan, dia mempunyai hati untuk orang tua dan bersemangat untuk menjaga warga emas dengan keadaan perubatan.

oleh pasukan Homage

Temu bual ini mula-mula muncul di Business Today.

Apa rasanya berada di bidang pekerjaan ini?

Bekerja dalam barisan ini adalah manis dan masam bagi saya. Masam kerana melihat mereka penuaan dan fizikal / mental lemah tua kehilangan semangat yang secara amnya mengecewakan. Manis kerana melihat keluarga di sana untuk mereka adalah galakan yang besar.

Apa yang membuatkan anda menyertai Homage Malaysia?

Saya menyertai Homage Malaysia kerana saya ingin meneruskan peranan saya dalam penjagaan dan memperoleh pendapatan sampingan. Saya pernah menjadi jururawat sebelum ini, dan saya suka menjaga dan melihat pesakit saya tetap sihat sama ada secara fizikal, mental, atau emosi.

Sebagai pekerja gig penjagaan kesihatan, apakah cabaran yang anda hadapi dan bagaimana anda mengatasinya?

Cabaran yang saya hadapi adalah berurusan dengan pelanggan yang dicabar secara mental. Kadang-kadang saya perlu menerima bahawa jika pelanggan dan saya tidak berada dalam keadaan baik, dan jika ia tidak berjaya, maka saya hanya perlu berehat dan bersabar. Terima hakikat bahawa pelanggan dicabar secara mental, mereka memerlukan pemahaman dan empati dari orang lain. Setiap kali saya mempunyai peluang untuk melawat pelanggan yang sama sekali lagi, perkara biasanya menjadi lebih baik kerana hubungan yang telah dibina.

Adakah anda fikir penting untuk menyediakan pekerja wanita dengan ruang kerja yang selamat?

Ini pasti. Secara umum, penjaga wanita mungkin tidak begitu kuat dari segi fizikal dan memerlukan perlindungan perlindungan dalam persekitaran kerja tersebut. Dengan garis panduan yang berkesan untuk menjaga kesejahteraan mereka, terutamanya penjaga, ia adalah jalan dua hala yang memastikan pelanggan menerima penjagaan terbaik pada penghujung hari.

Kami mempunyai talian bantuan terus ke Homage atau dapat menyuarakan kebimbangan kami dalam aplikasi setiap kali kami perlu menimbulkan kejadian yang mungkin berlaku semasa lawatan dan bagi saya adalah salah satu sebab mengapa saya mendapat jaminan bahawa kebajikan saya dijaga dan mereka mempertimbangkan situasi dari kedua-dua pihak.

Adakah anda fikir wanita diberi peluang yang sama di sini?

Ya. Berbanding dengan negara-negara lain, secara amnya, Malaysia telah melakukan tugas yang cukup baik dalam memastikan wanita dijaga. Homage telah menyediakan lebih banyak pilihan kepada wanita untuk mengambil bahagian dalam ekonomi gig secara keseluruhan selain daripada peranan e-hailing atau F&B gig biasa.

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Sertai kami sebagai Homage Care Pro hari ini!

Memberikan penjagaan rumah yang berdedikasi, penjagaan kejururawatan dan terapi kepada lebih ramai dalam masyarakat.

Menjadi Care Pro