Vaksinasi AstraZeneca di Malaysia: Apa yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Temujanji Anda

Berdaftar untuk temujanji vaksinasi AstraZeneca anda? Berikut adalah semua yang anda perlu tahu tentang pusat pentadbiran vaksinasi (VAC), perjalanan janji temu dan kesan sampingan yang biasa.

oleh Raihan Rahman

Program opt-in vaksinasi AstraZeneca mula diperkenalkan pada 2 Mei 2021 dengan 268,000 dos penuh disediakan. Pada pelancaran awalnya, vaksin yang dibangunkan oleh Universiti Oxford dan AstraZeneca ditawarkan kepada rakyat Malaysia dan penduduk yang tinggal di KL dan Selangor sahaja, disebabkan oleh peningkatan kes di kedua-dua negeri. Memandangkan kebimbangan orang ramai terhadap vaksin dan sebagai cara untuk mengelakkan vaksin akan sia-sia, Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 (CITF) membuka pendaftaran berasingan untuk sukarelawan secara "pertama datang, pertama kali berkhidmat" kepada mereka yang berumur 18 tahun ke atas.

Sekiranya anda dapat menempah slot anda untuk program sukarela dan telah menerima pengesahan janji temu anda melalui aplikasi MySejahtera, mesej teks atau panggilan anda, berikut adalah semua yang perlu anda ketahui sebelum janji temu vaksinasi anda:

Pusat Pentadbiran Vaksin (VAC)

Pusat pentadbiran vaksinasi (VAC) atau PPV yang ditetapkan untuk vaksinasi AstraZeneca adalah seperti di bawah:

 1. Universiti Malaya, Jln Profesor Diraja Ungku Aziz, 50603 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
 2. Universiti Kebangsaan Malaysia , 43600 UKM, 43600 Bangi, Selangor
 3. Pusat Dagangan Dunia KL, 41, Jalan Tun Ismail, Chow Kit, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
 4. Pusat Konvensyen Ideal (IDCC), Menara Korporat, Aras 5, Jalan Pahat L 15/L, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor

Universiti Malaya:

Lokasi vaksinasi untuk tempat ini adalah di Dewan 1, Bangunan Peperiksaan di Universiti Malaya. Tiba di pintu masuk utama, akan ada beberapa tanda di sekitar kampus untuk membimbing anda ke bangunan yang ditetapkan. Jika anda melancong dengan kereta, tiba 30 minit sebelum vaksinasi untuk membolehkan masa tambahan untuk meletak kereta.

Universiti Kebangsaan Malaysia:

Sekiranya anda telah memilih UKM Bangi sebagai pusat pentadbiran vaksinasi (VAC), pergi ke Dewan Gemilang dalam kampus universiti. Begitu juga dengan Universiti Malaya, beberapa tanda akan membimbing anda ke dewan yang ditetapkan. Untuk memastikan perjalanan vaksinasi berjalan lancar, tiba lebih awal untuk mencari tempat letak kereta dan mempertimbangkan berjalan kaki yang diperlukan di setiap tempat.

Pusat Dagangan Dunia KL:

Terletak di pusat KL, sukarelawan mempunyai beberapa pilihan tempat letak kereta yang tersedia untuk VAC ini. Lokasi vaksinasi terletak di dalam Pusat Dagangan Dunia sendiri dan tempat letak kereta boleh didapati di dalamnya. Sebagai alternatif, anda juga boleh meletak kereta di Sunway Putra Mall bersebelahan dengan lokasi vaksinasi atau Seri Pacific Hotel, yang terletak bersebelahan dengan World Trade Centre KL. 

Pusat Konvensyen Ideal (IDCC):

Mulai 24 Mei 2021, Pusat Konvensyen Ideal di Shah Alam akan dibuka sebagai satu lagi pusat pentadbiran vaksinasi (VAC) untuk AstraZeneca di Selangor. Sukarelawan boleh meletak kereta di dalam bangunan dan membuat perjalanan ke janji temu mereka dengan mengikuti tanda-tanda vaksinasi COVID-19 di tempat itu.

Perjalanan Janji Temu Vaksin

Tiba di pintu masuk atau pusat pemeriksaan pertama

Apabila tiba di VAC, dua perkara yang paling penting yang diperlukan untuk pelantikan adalah MyKad dan telefon bimbit anda untuk aplikasi MySejahtera. Sekiranya diperlukan, bawa bersama sebarang dokumen perubatan yang anda ada untuk sesi konsultasi kemudian mengenai perjalanan vaksinasi. Sebaik sahaja di pintu masuk yang ditetapkan, sukarelawan dikehendaki memberikan bukti pelantikan vaksinasi mereka. Kakitangan yang hadir akan mengesahkan butiran vaksinasi di aplikasi MySejahtera untuk memastikan bahawa anda telah tiba pada tarikh dan masa yang betul. Setelah selesai, anda akan disaring untuk suhu anda dan boleh meneruskan ke stesen seterusnya. Seperti biasa, individu juga perlu mengimbas kod QR MySejahtera di tempat tersebut.

Jarak antara pintu masuk dan stesen vaksinasi mungkin berbeza-beza bergantung pada tempat yang dipilih. Jika anda atau orang yang anda sayangi mengalami kesukaran berjalan kaki, pertimbangkan untuk melancong dengan bantuan berjalan kaki atau kerusi roda.

Sebagai alternatif, jika anda tidak dapat menemani orang yang anda sayangi atau memerlukan bantuan untuk sampai ke dan dari tapak vaksinasi, pertimbangkan pengiring vaksinasi untuk perjalanan tersebut.

Bergantung pada masa pelantikan dan betapa sibuknya tempat itu, mungkin ada sedikit masa menunggu untuk stesen seterusnya. Sekiranya perlu, kakitangan akan memerlukan sukarelawan untuk menunggu di stesen sebelum meneruskan ke seterusnya. Setiap stesen mempunyai ruang yang mencukupi untuk membolehkan semua pihak menunggu sambil mengamalkan penjarakan sosial.

Borang Pengesahan Stesen pengesahan dan Persetujuan

Di stesen seterusnya, setiap sukarelawan akan disahkan dengan maklumat berikut:

 • Nombor I/C
 • Nombor telefon
 • Jawatan Kosong
 • Sebarang maklumat latar belakang lain yang berkaitan

Dua borang persetujuan akan disediakan oleh kakitangan untuk anda isi sebelum vaksinasi anda. Satu borang harus diberikan kepada profesional kesihatan yang mentadbir di stesen vaksinasi dan bentuk lain mesti kekal pada orang anda sehingga tempoh pemerhatian.

Untuk perjalanan vaksinasi yang lebih lancar dan selamat, bawa bersama pen anda sendiri untuk melengkapkan borang persetujuan secepat mungkin.

Stesen Perundingan

Setelah janji temu dan pengenalan anda disahkan, sukarelawan akan terus ke stesen perundingan untuk berbincang dengan doktor dan / atau kakitangan perubatan. Di stesen ini, setiap sukarelawan akan berpeluang untuk bertanya soalan mengenai proses vaksinasi dan sebarang soalan perubatan yang mungkin relevan sebelum menerima vaksinasi. Setiap kaunter dilengkapi dengan buku kecil untuk sukarelawan membaca lebih lanjut mengenai vaksin yang mereka terima dan sebarang kesan sampingan yang mungkin berlaku selepas vaksinasi.

Stesen Vaksinasi

Sebaik sahaja doktor atau kakitangan perubatan di stesen perundingan mengesahkan vaksinasi boleh diteruskan, setiap sukarelawan akan bergerak bersama ke stesen vaksinasi. Di pusat pemeriksaan ini, anda akan bertemu dengan profesional penjagaan kesihatan yang akan mentadbir vaksin. Anda dikehendaki memberikan borang persetujuan pada ketika ini dan profesional penjagaan kesihatan kemudian akan meneruskan vaksinasi AstraZeneca anda. Untuk akses mudah ke lengan atas anda, pakai pakaian yang bagasi, t-shirt dengan lengan yang mudah digulung atau baju butang. Anda juga akan diberi pilihan lengan mana yang anda ingin menerima vaksin. Wanita Islam juga boleh meminta kaunter vaksinasi wanita sahaja untuk melindungi aurat mereka. Sebaik sahaja vaksin telah diberikan, anda akan bergerak ke peringkat akhir perjalanan vaksinasi. 

Stesen Pemerhatian

Pada peringkat akhir pelantikan anda, anda akan diminta untuk melalui tempoh pemerhatian selama 30 minit. Anda akan diminta untuk memberikan salinan kedua borang persetujuan kepada kakitangan yang hadir di stesen ini. Pemerhatian ini akan dijalankan di lokasi di mana setiap sukarelawan akan dilihat untuk sebarang tanda-tanda kesan sampingan. Selepas 30 minit, borang persetujuan yang anda berikan akan dikembalikan kepada anda bersama-sama dengan kad vaksinasi baru anda. Seorang kakitangan juga akan membantu anda dengan langkah-langkah yang diperlukan untuk mengesahkan vaksinasi anda di aplikasi MySejahtera. Bergantung pada tarikh janji temu anda, kakitangan juga akan memberi nasihat mengenai anggaran tarikh janji temu vaksinasi anda yang seterusnya.

Selepas Suntikan Anda

Selepas menerima vaksinasi anda, anda mungkin melihat sedikit kesakitan atau ketidakselesaan di tapak suntikan. Lebih banyak kesan sampingan mungkin muncul dalam masa 12 hingga 48 jam selepas menerima vaksin dan merupakan sebahagian daripada proses vaksinasi. Kesan-kesan sampingan yang biasa adalah: 

 • kesakitan, bengkak, kelembutan, kemerahan atau gatal-gatal di tapak suntikan
 • Keletihan
 • sakit kepala
 • sakit otot
 • Rasa loya
 • demam dan menggigil
 • rasa tidak sihat
 • sakit sendi.

Anda juga mungkin mengalami kesan sampingan yang kurang biasa seperti:

 • nod limfa diperbesarkan
 • sakit pada anggota badan
 • Pening kepala
 • selera makan berkurangan
 • sakit perut
 • Muntah

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami kesakitan atau kesan sampingan yang berpanjangan, dapatkan rawatan perubatan segera di hospital atau klinik berdekatan.

Untuk maklumat lanjut mengenai vaksin COVID-19 yang terdapat di Malaysia dan kesan sampingannya, lawati artikel penuh kami di sini.

Program Sukarela AstraZeneca: Untuk Warga Emas

Pada jam 12 tengah hari, 23 Mei 2021,Pasukan PetugasImunisasi COVID-19 (CITF) melancarkan fasa kedua program sukarela AstraZeneca yang menjemput penduduk di Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, Johor, Kuching dan Miri yang berusia 60 tahun ke atas untuk mendaftar vaksinasi di laman web rasmi JKJAV.

Hanya lawati www.vaksincovid.gov.my dan klik pada 'Tempah Sekarang' untuk membuat janji temu. Anda juga boleh mendaftar bagi pihak orang tersayang kanan anda dengan mengikuti langkah-langkah di bawah.

Pastikan anda atau orang yang anda sayangi menerima mesej pengakuan untuk memastikan pendaftaran telah berjaya dihantar.

Malaysia yang Lebih Baik dan Sihat

Walaupun Homage mengakui keprihatinan orang ramai terhadap vaksinasi, setiap vaksin yang terdapat di Malaysia telah dinilai oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk keselamatan dan keberkesanannya. Keselamatan tetap menjadi keutamaan Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 (CITF) dan terdapat banyak faedah untuk mendapatkan vaksin terhadap virus itu.

Dengan pelancaran fasa baru program sukarela AstraZeneca dan pelan imunisasi yang berterusan, kami dapat meneruskan usaha kami untuk membendung dan menamatkan wabak COVID-19 di Malaysia.

[Rujukan]

 1. Azham, I. (2016) Dewan Gemilang. Boleh didapati di: http://iryaniazham96.blogspot.com/2016/12/bangunan-bangunan-di-sekitar-universiti_72.html.
 2. homestaybyka.com (2015) IDCC Shah Alam. Boleh didapati di: https://homestaybyka.com/ideal-convention-centre-shah-alam-idcc/.
 3. JKJAV (2021) "COVID-19." Boleh didapati di: https://www.vaksincovid.gov.my/en/materials/.
 4. MyRapid (2017) WTC KL. Boleh didapati di: https://www.myrapid.com.my/traveling-with-us/explore-the-city/shopping-mall/pwtc-lrt-station-a-modern-and-convenient-stop.
 5. @n4vin (2021) Bangunan Peperiksaan. Boleh didapati di: https://twitter.com/n4vin/status/1389501275302105089.

 

Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang