Ujian Swab COVID-19 di Malaysia: Apakah Dan Di Mana Anda Boleh Melakukannya?

Apakah perbezaan antara ujian PCR dan RTK-Antigen? Ingin tahu di mana untuk mendapatkan ujian swab COVID-19? Kami merangkumi semua ini dan banyak lagi di sini.

oleh Raihan Rahman

Dalam usaha memerangi penularan wabak COVID-19, adalah penting untuk kita terus mengamalkan penjarakan sosial dan mematuhi SOP yang diberi mandat oleh kerajaan.

Jika anda mesti melakukan perjalanan ke luar, ambil setiap langkah berjaga-jaga untuk tinggal 2 meter selain daripada orang lain dan topeng berganda, jika boleh.

Walaupun penting untuk kita tinggal di dalam rumah sebanyak mungkin dan memastikan aktiviti luar kita minimum, adalah berguna untuk mengetahui lebih lanjut mengenai saringan COVID-19 dan di mana anda boleh diuji.

Inilah yang perlu anda ketahui mengenai diuji untuk COVID-19:

Apakah Ujian Swab?

Ujian swab digunakan untuk menentukan sama ada anda mempunyai jangkitan coronavirus yang aktif. Swab khusus 6 inci dimasukkan ke dalam hidung dan / atau tekak untuk mengumpul sampel yang diperlukan untuk menentukan jangkitan aktif. Sebaik sahaja sampel yang mencukupi dikumpulkan, sampel akan disimpan dalam bekas steril dan dihantar ke makmal untuk ujian lanjut.

Apakah Perbezaan Antara Ujian RT-PCR dan Antigen (RTK-Ag)?

Ujian Tindak Balas Rantai Polimerase (PCR)

PCR bermaksud tindak balas rantai polimerase dan merupakan kaedah memeriksa virus dengan mengesan DNA virus. Berbanding dengan Kit Ujian Pantas Antigen (RTK-Ag), peperiksaan PCR lebih tepat. Kaedah ini juga diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai standard emas untuk ujian diagnostik COVID-19. Walau bagaimanapun, ketepatan ini dilengkapi dengan proses yang lebih kompleks dan harga peralatan yang lebih tinggi. Sebagai perbandingan, ujian PCR juga memerlukan masa yang lebih panjang untuk menerima keputusan. Kaedah ini juga hanya menentukan sama ada anda mempunyai jangkitan coronavirus aktif dan tidak dapat menentukan sama ada anda mempunyai virus pada masa lalu.

Kit Ujian Pantas Antigen (RTK-Ag)

Kit Ujian Pantas Antigen (RTK-Ag) juga merupakan kaedah biasa yang digunakan di Malaysia untuk menentukan sama ada anda telah dijangkiti virus tersebut. Kaedah ini mengesan protein virus yang berkaitan dengan coronavirus untuk menentukan hasil yang reaktif atau tidak reaktif.  Seperti namanya, ujian pantas adalah kaedah yang lebih cepat untuk mengesan virus di dalam badan dan boleh mengambil masa secepat 15 minit untuk memperoleh hasilnya. Biasanya, ujian pantas hanya memerlukan sampel swab dari hidung untuk menghasilkan keputusan reaktif atau tidak reaktif.

Di manakah Saya Boleh Diuji untuk COVID-19 di KL & Selangor?

Kemudahan Kerajaan dan peribadi

Walaupun banyak institusi perubatan dan klinik menyediakan saringan COVID-19, ujian swab tidak tersedia di mana-mana sahaja. Walaupun banyak institusi perubatan dan klinik menawarkan saringan COVID-19, mereka tidak selalu dapat diakses oleh orang ramai. Anda boleh memilih untuk membuat saringan di hospital dan klinik kesihatan kerajaan berhampiran anda atau di hospital dan klinik peribadi yang disenaraikan di laman web KKM. Biasanya, saringan yang dijalankan di kemudahan ini lebih murah tetapi memerlukan masa menunggu yang lama.

Saringan COVID-19 di Rumah dengan Homage

Sebagai alternatif, anda juga boleh diuji dalam keselesaan rumah anda sendiri atau premis pejabat anda. Homage menyediakan ujian saringan COVID-19 di mana sahaja anda berada. Jururawat berlesen kami (Profesional Penjagaan) dilatih untuk menjalankan pemeriksaan RT-PCR dan RTK-Antigen.

Anda boleh diuji dalam 3 langkah mudah:

Bagaimana Ia Berfungsi

Kadar Saringan

Untuk maklumat lanjut mengenai perkhidmatan ujian swab COVID-19 kami dan harga terkini, klik di sini.

Selamat Di Rumah

Daripada melanggar kuarantin diri dan mungkin membahayakan diri sendiri dan orang lain, pemeriksaan COVID-19 di rumah kami memberi anda pilihan yang lebih selamat untuk diuji dan menambah ketenangan fikiran. Sebaik sahaja sampel telah dikumpulkan dan bergantung kepada ujian yang telah anda pilih, anda akan menerima keputusan ujian PCR anda dalam masa 24-72 jam selepas ujian atau 15 minit selepas ujian RTK-Antigen anda. Penasihat Penjagaan kami akan memberitahu anda tentang keputusan anda dan anda tidak akan diminta untuk mengumpul keputusan anda di tempat lain.

Kemudahan dan Masa

Pemeriksaan di rumah bukan sahaja akan menjimatkan perjalanan anda ke hospital dan berpotensi mendedahkan diri anda kepada virus tetapi anda juga akan menjimatkan masa berbanding dengan janji temu masuk atau pandu lalu.

Hospital mungkin memenuhi jumlah pesakit yang lebih besar setiap hari untuk memenuhi permintaan untuk ujian. Ini mungkin bermakna beratur yang lebih panjang untuk pemeriksaan secara peribadi dan pandu lalu. Ia mungkin mengambil masa beberapa jam hari anda untuk melengkapkan prosedur ujian.

Untuk mengurangkan risiko dan demi menjimatkan masa, saringan COVID-19 di rumah akan menjadi pilihan terbaik untuk diuji untuk virus tersebut.

Kemudahan Pemeriksaan Di Rumah Lain

Anda juga boleh memilih untuk pemeriksaan dalaman dengan kemudahan kesihatan yang mengambil bahagian:

  • DoctorOnCall
  • Speedoc
  • Hospital Pakar KPJ
  • Tempah di laman
  • LabLink (M) Sdn Bhd

Jika Anda Diuji Positif UNTUK COVID-19

Sekiranya anda telah diuji positif COVID-19, Kementerian Kesihatan dan klinik rakan kongsi akan diberitahu. Adalah penting untuk memberi perhatian kepada semua orang yang telah bersentuhan dengan anda dalam 7 hari terakhir kerana mereka juga harus diuji untuk COVID-19. Untuk keselamatan anda dan keselamatan orang lain, kekal dalam pengasingan diri dan pantau diri anda untuk sebarang gejala COVID-19 (jika anda asimptomatik). Semasa mengasingkan diri di dalam satu bilik di rumah, pastikan ruang berventilasi dengan baik dengan tingkap terbuka.

Elakkan berkongsi bilik yang sama dengan penghuni dan berkongsi bilik mandi yang sama. Jika anda mesti meninggalkan bilik anda pada bila-bila masa, sentiasa memakai topeng dan mengekalkan jarak 2 meter dari orang lain. Sekiranya perlu, Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) atau PKD akan menghubungi anda untuk pengasingan lanjut di hospital COVID-19.

Pemantauan Kendiri melalui aplikasi MySejahtera

Jika anda asimptomatik dan mengasingkan diri di rumah, anda boleh memantau dan mengemas kini gejala anda melalui aplikasi MySejahtera.

  • Buka MySejahtera
  • Klik pada Meja Bantuan
  • Pilih F -"Saya positif COVID-19 menunggu panggilan daripada KKM"
  • Rakam gejala anda sehingga 10 hari semasa mementingkan diri sendiri

Vaksin COVID-19

Sejak Februari 2021, kerajaan Malaysia telah memberikan suntikan vaksin COVID-19 kepada pekerja barisan hadapan yang penting, warga emas dan kumpulan berisiko tinggi. Untuk maklumat mengenai vaksin COVID-19 yang terdapat di Malaysia dan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, baca panduan penuh kami di sini.

Program Vaksinasi Opt-In AstraZeneca

Sebagai alternatif, jika anda telah mendaftar untuk temujanji vaksinasi AstraZeneca anda dan kini menunggu dos pertama anda, baca panduan penuh kami tentang apa yang diharapkan di tempat itu, keseluruhan proses vaksinasi dan kesan sampingan yang mungkin anda alami selepas menerima pukulan anda.


Perlukan ujian swab COVID-19 di mana anda berada? Kami di sini untuk membantu. Berbual dengan Penasihat Penjagaan kami di 016-2992188 atau isikan butiran anda di bawah untuk perundingan percuma tentang bagaimana kami dapat memberikan penjagaan dan bantuan, tanpa menjejaskan kualiti melalui rancangan penjagaan kami pada kadar yang lebih berpatutan.

 

[Rujukan]

  1. Wartawan FMT (2021) Diuji positif dan menunggu panggilan? Gunakan aplikasi itu, kata kementerian, Freemalaysiatoday.com. Free Malaysia Today (FMT). Boleh didapati di: https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/01/15/tested-positive-and-awaiting-a-call-use-the-app-says-ministry/ (Diakses: 28 Mei 2021).
Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang