Double-Masking: Semua yang Perlu Anda Ketahui

Ketahui lebih lanjut tentang pelitup muka berganda, jenis pelitup muka yang perlu dipakai dan keberkesanannya dalam melindungi anda daripada COVID-19 dan berbanding memakai satu topeng.

oleh Raihan Rahman

Apakah topeng berganda?

Pelitup muka berganda adalah kaedah memakai topeng tambahan di atas yang lain untuk mengurangkan risiko anda dijangkiti COVID-19. Pada Bulan Januari 2021, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menjalankan pelbagai kajian untuk meningkatkan prestasi topeng dan mengurangkan penularan COVID-19. Telah disimpulkan bahawa 'double-masking' dan mengikat gelung telinga topeng 3-ply dan menyesuaikannya agar sesuai dengan snuggly ke muka dapat memberikan perlindungan yang lebih besar bagi pemakai topeng dan orang-orang di sekeliling mereka.

Bagaimanakah topeng berganda boleh membantu?

Topeng yang dipasang rapat dengan muka dapat melindungi pemakai dari COVID-19 dengan lebih baik kerana kurang cenderung untuk titisan yang membawa virus masuk. Dengan cara yang sama, memakai dua lapisan topeng boleh memberikan lapisan tambahan halangan atau perlindungan terhadap virus.

Sama seperti mengeratkan gelung telinga topeng 3 laply dan topeng yang ketat seperti topeng N95, topeng berganda menghasilkan lebih sesuai dengan muka dan memastikan titisan pernafasan anda masuk dan orang lain keluar.

Sumber: CDC

Bagaimana untuk memasang dua kali ganda dengan betul?

Kaedah double-masking adalah mudah. Pelitup muka berganda boleh dilakukan dengan lapisan dua jenis topeng yang berbeza di atas satu sama lain. Walau bagaimanapun, sangat penting untuk menggunakan gabungan topeng yang betul. CDC mengesyorkan lapisan topeng kain di atas topeng pembedahan atau topeng pakai buang. Topeng kedua harus menolak topeng pertama dengan dekat ke muka dan membentuk meterai.

Sumber: CDC

Aspek penting dalam pelitup muka berganda adalah memastikan bahawa topeng sesuai dengan selesa di sisi muka dan tidak mempunyai jurang. Salah satu cara untuk memeriksa jurang adalah dengan mencengkam tepi topeng dan pernafasan untuk memastikan bahawa tiada udara yang mengalir dari kawasan ini. Kawasan tertentu yang perlu diperhatikan adalah berhampiran mata dan sisi topeng.

Walaupun ini mungkin membuat pernafasan sedikit lebih sukar, patut yang baik adalah setanding dengan topeng N95. Oleh kerana topeng N95 mendapat permintaan tinggi oleh profesional perubatan, bukan sahaja ini pilihan yang lebih ekonomik, ia juga yang paling masuk akal.

Apa yang tidak boleh dilakukan apabila double-masking?

Selain memberi nasihat mengenai cara pelitup muka berganda yang betul, CDC juga menasihatkan terhadap kombinasi topeng ini:

 • Dua topeng pembedahan
 • Dua topeng kain
 • Topeng KN95 dengan jenis topeng lain
 • Respirator / topeng N95 dengan jenis topeng lain

Menurut FDA,pernafasan N95 sangat berkesan dalam menapis zarah udara (95%). Memandangkan kesesuaiannya yang baik, ia tidak memerlukan lapisan tambahan topeng untuk melindungi anda dari COVID-19 dengan berkesan.

Apabila memakai dua topeng, ia juga penting untuk memastikan bahawa penglihatan anda tidak terjejas oleh topeng kedua. Sekiranya ini adalah masalah, anda boleh menggunakan pilihan alternatif untuk mengikat gelung telinga topeng 3 laply.

Kaedah 'Knot dan Tuck'

Pertama, pastikan tangan anda bersih sebelum membuat topeng yang diikat. 

 • Lipat topeng pada separuh supaya bahagian atas topeng memenuhi bahagian bawah. 
 • Setelah dilipat, ikat simpul pada setiap gelung topeng dan pastikan simpulan hampir dengan tepi topeng yang mungkin. 
 • Menyelipkan bahan yang berlebihan ke dalam di kedua-dua belah topeng
 • Perlahan-lahan pegang topeng dan pakai seperti biasa sambil memastikan wayar hidung sesuai dengan selesa.
 • Setelah dipakai, pastikan tiada jurang di sekeliling mata dan pipi dengan memeriksa pleats yang tidak bertutup dan meratakan bahan berlebihan

Sumber: CDC

Kaedah perlindungan lain terhadap COVID-19

Pelitup muka berganda tidak selalu diperlukan. Tahap perlindungan yang kita perlukan setiap hari boleh berbeza-beza. Topeng kain tunggal atau topeng pembedahan boleh memberikan perlindungan yang mencukupi jika seseorang berada di luar rumah dan dapat mengekalkan jarak dua meter dari orang lain pada setiap masa. 

Walau bagaimanapun; jika anda dikehendaki melakukan perjalanan dan mendapati diri anda dalam situasi di mana anda berada dalam hubungan rapat dengan orang lain, topeng berganda mungkin pilihan terbaik untuk anda.

Di samping itu, terus mengekalkan jarak dua meter dari orang lain, elakkan kawasan yang sesak dan kurang pengudaraan dan sentiasa ingat untuk membersihkan atau lebih baik, basuh tangan anda selama 20 saat. Sekiranya anda berkebolehan dan berpeluang mendapatkan vaksinasi, selesaikannya secepat mungkin. Ini bukan sahaja akan melindungi anda daripada COVID-19 tetapi ia juga akan melindungi orang lain yang mungkin tidak dapat mendapatkan vaksin itu sendiri.

 

[Rujukan]

 1. Brooks, J. T. et al. (2021) "Memaksimumkan topeng kain dan prosedur perubatan untuk meningkatkan prestasi dan mengurangkan penghantaran dan pendedahan SARS-CoV-2, 2021," MMWR. Morbiditi dan kematian laporan mingguan, 70(7), ms. 254-257.
 2. CDC (2021) Meningkatkan kesesuaian dan penapisan topeng anda untuk mengurangkan penyebaran COVID-19, Cdc.gov. Boleh didapati di: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/mask-fit-and-filtration.html (Diakses: 25 Mei 2021)
 3. Pusat Peranti dan Kesihatan Radiologi (2021) Alat pernafasan N95, topeng pembedahan, dan topeng muka, Fda.gov. Boleh didapati di: https://www.fda.gov/medical-devices/personal-protective-equipment-infection-control/n95-respirators-surgical-masks-and-face-masks (Diakses: 25 Mei 2021).
 4. Wu, K. J. (2021) "Satu topeng adalah baik. Adakah dua akan menjadi lebih baik?," The New York Times,12 Januari. Boleh didapati di: https://www.nytimes.com/2021/01/12/health/coronavirus-masks-transmission.html (Diakses: 25 Mei 2021).
Tags
Perlindungan dua topeng covid-19
Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang