Kekal Selamat Raya Ini: 10 Petua Kesihatan & Perjalanan untuk Keluarga Malaysia

Hari Raya Aidilfitri adalah pada kita sekali lagi dan dengan sekatan perjalanan ditarik balik, perayaan tahun ini pasti akan berkuatkuasa sepenuhnya. Berikut adalah 10 petua kesihatan dan perjalanan untuk keluarga Malaysia pada hari raya ini.

oleh Raihan Rahman

Hari Raya Aidilfitri atau Aidilfitri

Hari Raya Aidilfitri menandakan berakhirnya bulan Ramadan yang mulia ini. Selepas sebulan berpuasa dari subuh hingga matahari terbenam setiap hari, umat Islam di seluruh dunia menyambut akhir bulan puasa pada hari pertama Syawal. Tahun ini, Hari Raya Aidilfitri jatuh pada 2 dan 3 Mei.

Sejak 2 tahun yang lalu, umat Islam Malaysia tidak dapat pulang ke kampung untuk hari raya kerana sekatan pergerakan dan penutupan sempadan tetapi sejak Malaysia telah menamatkan sekatan ini pada tahun 2021, perayaan dijangka berkuat kuasa sepenuhnya tahun ini.

Oleh kerana keluarga di seluruh Malaysia bersedia untuk bersatu semula dengan orang yang mereka sayangi, adalah penting untuk kita menjadikan Hari Raya ini selamat untuk kita semua. Berikut adalah 10 petua kesihatan dan perjalanan untuk keluarga yang menyambut cuti Raya tahun ini:

Dapatkan suntikan penggalak anda dan ikuti perkembangan terkini dengan vaksinasi lain

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin mengumumkan bahawa warga emas berusia lebih dari 60 tahun kini boleh mendapatkan suntikan penggalak ke-2 mereka untuk COVID-19 jika mereka menerima suntikan penggalak pertama mereka antara 4 dan 6 bulan yang lalu. Sebelum pulang ke rumah untuk Hari Raya, pastikan orang tersayang anda telah menerima suntikan penggalak mereka untuk perlindungan yang sangat diperlukan. Begitu juga, pastikan kanak-kanak di bawah umur 18 tahun mendapat maklumat terkini mengenai semua vaksin rutin mereka, contohnya Influenza, Cacar Air dan Measles-Mumps-Rubella (MMR).

Dapatkan diuji sebelum anda balik kampung

Salah satu cara paling mudah untuk memastikan keluarga anda kekal selamat pada masa ini adalah dengan menguji sebelum anda meninggalkan rumah untuk perayaan Hari Raya. Lakukan ujian kendiri COVID-19 untuk anda dan keluarga anda sebelum pulang ke Hari Raya ini. Sekiranya anda merancang untuk mengunjungi mereka yang dianggap berisiko tinggi atau hidup dengan komorbiditi, pertimbangkan untuk mendapatkan ujian RTK atau PCR profesional.

Ikut garis panduan perjalanan PLUS

Tahun ini, lebuh raya PLUS menjangkakan peningkatan 25% kenderaan di Lebuhraya Utara-Selatan dengan lebih 2 juta kenderaan di jalan raya. Sebagai langkah untuk mengurangkan kesesakan, PLUS telah mengeluarkan Nasihat Masa Perjalanan bagi mereka yang melakukan perjalanan semasa musim Hari Raya Aidilfitri.

Antara 29 April hingga 2 Mei, mereka yang melakukan perjalanan dari Lembah Klang ke Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Johor dinasihatkan untuk melakukan perjalanan sebelum jam 10 pagi. Untuk perjalanan pulang antara 5 Mei hingga 9 Mei, pelancong dinasihatkan untuk berada di jalan raya sebelum jam 9 pagi apabila kembali ke Lembah Klang dari Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Johor dan negeri-negeri lain.

Pastikan sanitiser semasa dalam perjalanan dan elakkan carpooling

Pastikan anda menyimpan barang keperluan sebelum melakukan perjalanan kerana ini akan membantu mengurangkan masa yang dihabiskan di R&R dan bahkan mengelakkan perhentian yang tidak perlu dalam perjalanan anda. Pastikan sanitiser dan tisu berguna untuk snek perjalanan jalan raya dan / atau sebarang kemalangan tumpahan. Hadkan penumpang di dalam kereta anda kepada hanya ahli keluarga atau rakan yang anda tinggal bersama. Ini membantu mengurangkan risiko anda dijangkiti virus semasa anda pulang ke kampung.

Terus amalkan penjarakan sosial

Walaupun mungkin sukar untuk menahan pelukan hari raya Pada Hari Raya Aidilfitri ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan agar anda menjaga jarak fizikal sekurang-kurangnya 1 meter dari orang lain. Elakkan ciuman, pelukan dan jabat tangan dengan orang yang anda tidak tinggal bersama. Jika ini tidak dapat dielakkan, pastikan anda menyimpan pembersih tangan pada orang anda pada setiap masa.

Basuh tangan anda dengan kerap dengan sabun selepas bersalam-salaman

Salah satu tradisi yang paling penting dalam Hari Raya Aidilfitri adalah meminta maaf daripada orang tua anda - yang melibatkan mencium belakang tangan. Ramai umat Islam Malaysia telah menunggu bertahun-tahun untuk meneruskan tradisi ini tetapi ketika kita terus hidup dengan virus, tradisi ini datang dengan risiko yang lebih besar. Sebaik sahaja kami membuat kesimpulan bersalam-salaman kami, jangan lupa untuk mencuci tangan anda dengan sabun dan air dengan segera. Walaupun kami teruja untuk menerima paket hijau kami tahun ini, kami juga mempunyai kewajipan untuk memastikan semua orang yang kami sayangi selamat.

Pakai topeng apabila berada di ruang tertutup dan tutup batuk dan bersin

Selama perayaan, kita mungkin berada di tempat yang tertutup dan bahkan penuh sesak. Walaupun penjarakan sosial mungkin tidak dapat dilakukan dalam situasi ini, anda boleh mengurangkan risiko anda dan risiko orang lain dijangkiti virus dengan memakai topeng yang dipasang dengan betul pada setiap masa. Jika pada bila-bila masa anda menanggalkan topeng anda untuk menikmati hidangan Raya, pastikan anda menutup batuk dan bersin anda dengan tisu atau siku anda. Berikut adalah beberapa peringatan ringkas:

  • Pastikan anda mencuci tangan sebelum dan selepas anda menyentuh topeng anda
  • Pastikan topeng anda menutup mulut, hidung dan dagu anda sepenuhnya
  • Jangan biarkan topeng anda berbaring dan simpan di dalam beg atau pemegang topeng yang bersih

Beraya di luar rumah atau di kawasan pengudaraan yang baik

Jika boleh, galakkan keluarga dan saudara-mara anda untuk melangkah keluar apabila bersosial. Sekiranya cuaca di Malaysia terlalu panas untuk hari raya luar, buka tingkap dan pintu di seberang rumah untuk mewujudkan pengudaraan yang lebih baik.

Petua pro: Gunakan kipas berdiri untuk menolak udara dalaman di luar dan mencegah penyebaran kuman dan virus.

Menetapkan satu orang untuk mengendalikan makanan pada satu masa

Ramai di antara kita tidak sabar untuk menikmati banyak hidangan Raya tahun ini tetapi mempunyai ramai orang menyentuh peralatan hidangan yang sama boleh meningkatkan penularan kuman dan virus. Satu pendekatan mudah untuk mengelakkan ini adalah dengan menetapkan satu orang untuk menyediakan makanan untuk orang lain sambil memakai topeng dan menjaga jarak. Ini juga membantu mengekalkan ruang di sekitar kawasan makanan daripada menjadi sesak.

Tinggal di rumah jika anda berasa tidak sihat

Sekiranya anda berjaya pulang ke kampung dan bertemu dengan saudara-mara anda tetapi mula merasa tidak sihat semasa perjalanan anda, jangan tinggal di rumah dan elakkan bersosial dengan orang lain. Jika anda mengalami sakit tekak, demam atau keletihan, mengasingkan diri anda dan lakukan ujian diri 2 hari selepas gejala anda. Nasihatkan orang lain yang telah berhubung rapat dengan anda untuk melakukan perkara yang sama. Sekiranya anda mengalami sesak nafas, lawati hospital terdekat untuk rawatan segera.

Menjaga Kampung Kami Bebas COVID

Hari Raya Aidilfitri ini, adalah menjadi tanggungjawab kita untuk memastikan orang yang kita sayangi bebas COVID-19. Walaupun sekatan COVID-19 telah dilonggarkan, rakyat Malaysia mesti terus melakukan peranan mereka pada musim cuti ini dengan mengikuti SOP dan menjaga keselamatan orang lain.

Homage Malaysia mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada anda.


Adakah anda mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi semasa musim perayaan?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

Malaysia – pandangan pelancong (tiada tarikh) Cdc.gov. Boleh didapati di: https://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/traveler/none/malaysia (Diakses: 27 April 2022).

Plus saran pelanggan lebuh Raya patuhi tta untuk kurangkan kesesakan atau jangkaan Alami tempoh perjalanan lebih panjang (2022) Com.my. Boleh didapati di: https://www.plus.com.my/index.php?option=com_content&view=article&id=971:plus-saran-pelanggan-lebuh-raya-patuhi-tta-untuk-kurangkan-kesesakan-atau-jangkaan-alami-tempoh-perjalanan-lebih-panjang&catid=16:press-releases&lang=en&Itemid=154 (Diakses: 27 April 2022).

Enam cara untuk melindungi diri anda dan orang di sekeliling anda semasa musim cuti (2021) Who.int. Boleh didapati di: https://www.who.int/westernpacific/news-room/feature-stories/item/six-ways-to-protect-yourself-and-those-around-you-during-the-holiday-season (Diakses: 27 April 2022).

Ying, T. P. (tiada tarikh) Com.my. Boleh didapati di: https://www.nst.com.my/news/nation/2022/04/791055/second-booster-shot-high-risk-senior-citizens-and-adults-wanting-travel (Diakses: 27 April 2022).

Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang