Mengatasi Tekanan Penjaga: 10 Petua Untuk Mengelakkan Pembakaran Pengasuh

Apabila Malaysia menghadapi populasi yang semakin tua, akan ada peningkatan bilangan warga emas yang memerlukan sokongan penjagaan.

oleh Deborah Yaw

Menjaga orang yang dikasihi boleh menjadi pengalaman yang bermanfaat, tetapi tidak mudah. Selain menyokong orang yang anda sayangi dalam aktiviti kehidupan seharian sepanjang masa, penjaga keluarga juga perlu memastikan kesejahteraan emosi orang yang mereka sayangi, mengatur pengangkutan ke sana-sini janji temu perubatan serta menjaga kewangan yang terlibat.

Caregiving adalah perjalanan yang panjang dan menuntut. Tekanan kepedulian dapat berkumpul dari waktu ke waktu, dan jika dibiarkan, kelelahan fisik, emosi, dan mental dapat mengakibatkan pembakaran.

Malah, berdasarkan kajian ke atas penjaga Malaysia, hampir satu perlima (21.7%) pengasuh malaysia mengalami beban yang tinggi,terutamanya beban yang bergantung kepada masa diikuti oleh beban fizikal dan emosi.

Apa yang menyebabkan pengasuh terbakar?

Penjaga keluarga sering meletakkan keperluan dan kepentingan orang yang mereka sayangi di hadapan diri mereka sendiri, mengabaikan kesejahteraan mereka sendiri dalam proses itu.

Memiliki harapan yang tidak realistis adalah salah satu alasan yang dapat turut menyebabkan stres yang dihadapi para pengasuh. Kadang-kadang, penjaga mungkin mengharapkan keadaan atau mood orang yang mereka sayangi bertambah baik dari penglibatan mereka dalam proses penjagaan. Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak mungkin bagi individu yang mempunyai keadaan progresif seperti Alzheimer atau Parkinson.

Tekanan penjaga juga mungkin timbul daripada faktor luaran, seperti kekurangan sokongan atau tekanan dan jangkaan daripada ahli keluarga. Pengasuh tunggal mungkin tidak mempunyai sokongan yang mencukupi untuk mereka berehat dari penjagaan. Ahli keluarga lain juga mungkin mempunyai tuntutan dan harapan yang tidak realistik terhadap penjaga utama yang menambah tekanan mereka.

Banyak pengasuh juga harus mengimbangi berbagai komitmen dan tanggung jawab di atas kepedulian, seperti bekerja dan mengurus anak - anak mereka.

Apakah tanda-tanda pembakaran pengasuh?

Sering kali, penjaga begitu memberi tumpuan kepada kesejahteraan orang yang mereka sayangi sehingga mereka tidak menyedari bahawa ia mengambil tol pada kesihatan mereka sendiri. Berikut adalah beberapa tanda dan gejala yang mungkin menunjukkan bahawa anda mengalami tekanan penjaga atau pembakaran.

 • Peningkatan kebimbangan, kemurungan, kerengsaan, dan ketidaksabaran
 • Kekurangan tenaga atau sentiasa berasa letih, walaupun selepas tidur atau berehat
 • Mengabaikan tanggungjawab dan keperluan anda
 • Jatuh sakit lebih kerap daripada sebelumnya
 • Kehilangan minat dalam aktiviti yang pernah anda nikmati
 • Perubahan dalam corak tidur
 • Perubahan selera makan dan/atau berat badan
 • Rasa terharu, tidak berdaya atau putus asa
 • Penarikan diri daripada rakan, keluarga, dan orang tersayang yang lain
 • Rasa seperti hidup anda berkisar pada penjagaan, tetapi ia memberi anda sedikit kepuasan
 • Sentiasa bimbang dan sukar untuk berehat walaupun bantuan tersedia
 • Perasaan ingin menyakiti diri sendiri atau orang yang anda sayangi

Anda juga boleh mengetahui lebih lanjut mengenai pembakaran pengasuh di sini di Siri Web Homage kami.

Bagaimana anda menghalang pembakaran pengasuh?

Selain menjejaskan kesihatan kita, pembakaran pengasuh juga mempengaruhi kualiti penjagaan yang diterima oleh orang yang kita sayangi. Berikut adalah beberapa petua yang dapat membantu kita mencegah pembakaran atau pulih dari satu, termotivasi untuk memberikan penjagaan, dan menjadikan penjagaan pengalaman yang memuaskan lagi.

Keutamaan

Penjaga mempunyai senarai tugasan yang tidak berkesudahan yang mustahil untuk diselesaikan. Sangat mudah untuk merasa terharu jika anda cuba menyelesaikan semuanya dalam satu masa. Sebaliknya, cuba pecahkan tugas anda menjadi langkah yang lebih kecil dan boleh diambil tindakan, utamakan mengikut keperluan segera dan perlu, dan buat rutin harian.

Tetapkan jangkaan yang realistik

Kita sering memberi banyak tekanan kepada diri kita sendiri sebagai pengasuh untuk cuba memberikan penjagaan yang terbaik kepada orang yang kita sayangi. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa tiada siapa yang menjadi penjaga yang sempurna. Ingatkan diri anda bahawa anda sentiasa melakukan yang terbaik yang anda boleh dan membuat keputusan terbaik yang mungkin pada masa itu, dan itu sudah cukup.

Kadang-kadang, kita mengharapkan untuk melihat perubahan yang kelihatan dalam keadaan orang yang kita sayangi, berasa kecewa apabila ia tidak bertambah baik. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, hanya ada peluang tipis untuk penambahbaikan, terutamanya jika orang yang anda sayangi mempunyai keadaan progresif seperti Alzheimer. Menguruskan jangkaan anda boleh membantu mengurangkan tol emosi penjagaan.

Hayati peranan anda sebagai penjaga

Kita tidak bisa mengubah keadaan kita, tapi kita bisa mengubah pandangan kita.

Mungkin menjadi pengasuh telah memungkinkan Anda memberikan teladan yang baik bagi anak - anak Anda atau meningkatkan hubungan Anda dengan orang yang Anda kasihi. Hayati peranan anda sebagai penjaga dan tumpukan tenaga anda pada aspek positif dan bermakna dalam penjagaan untuk memastikan anda terus berjalan. Kongsi perjalanan ini dengan ahli keluarga lain supaya orang yang anda sayangi dapat menjalani kehidupan yang lebih memuaskan bersama keluarga terdekat dan paling dipercayai.

Dapatkan penghargaan yang anda perlukan

Rasa dihargai dapat memotivasi kita pada masa - masa sulit. Akan tetapi, orang - orang yang kita kasihi mungkin tidak selalu dapat merasakan atau memperlihatkan penghargaan mereka karena kondisi mereka. Hal itu mungkin dapat membayangkan bagaimana tanggapan mereka jika mereka baik dan mengingatkan diri bahwa mereka akan memperlihatkan penghargaan mereka jika mereka bisa. Beralih kepada keluarga dan rakan-rakan untuk sokongan dan pengesahan juga boleh membantu.

Berikan diri anda tepukan di belakang

Jangan meremehkan masa dan usaha yang anda masukkan ke dalam penjagaan. Berikan diri anda tepukan di belakang dan cari cara untuk mengakui dan memberi ganjaran kepada diri sendiri. Anda juga boleh membuat senarai bagaimana anda telah membuat perbezaan dan merujuknya setiap kali anda merasa kecewa.

Sertai kumpulan sokongan penjaga

Dikelilingi oleh orang - orang dalam situasi yang sama dapat menghibur. Selain memberikan pengesahan dan sokongan emosi antara satu sama lain, individu-individu ini boleh berkongsi strategi konkrit dan boleh diambil tindakan untuk menghadapi cabaran penjagaan.

Berehat sebentar

Bagi penjaga, rehat bukan kemewahan, tetapi keperluan. Manjakan diri anda - ia boleh merawat diri anda untuk urutan dan spa atau sesuatu yang mudah seperti mandi santai yang panjang. Meluangkan masa untuk bertemu dengan rakan-rakan dan melakukan perkara yang anda nikmati. Jangan merasa bersalah untuk mengambil cuti untuk diri sendiri. Berehat sebentar untuk mengisi semula boleh membantu anda menjadi penjaga yang lebih baik. Lagipun, hidup anda tidak boleh semata-mata berkisar pada penjagaan, anda layak untuk menikmati diri anda juga!

Amalkan penjagaan diri

Penting untuk menjaga diri anda sebelum menjaga orang lain. Sebagai langkah pertama, pastikan anda mempunyai tidur yang mencukupi. Tidur adalah penting dalam meningkatkan mood, tenaga, produktiviti, dan keupayaan kita untuk menangani tekanan. Makan dengan baik juga boleh meningkatkan tahap tenaga kita dan menjaga kita dalam merah jambu kesihatan.

Walaupun ia boleh menjadi ketakutan untuk bersenam apabila anda sudah tertekan dan letih. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi penggalak mood yang hebat dan membantu anda kekal sihat. Senaman yang kerap dapat membantu kita berasa lebih bertenaga juga. Cuba sasarkan selama 30 minit sehari, pecahkan ke sesi yang lebih pendek jika lebih mudah.

Pergi untuk pemeriksaan kesihatan biasa adalah satu lagi aspek penjagaan diri. Semasa anda sibuk membawa orang yang anda sayangi ke sana-sini janji temu perubatan, pastikan anda meluangkan masa untuk anda sendiri juga.

Bermeditasi

Meluangkan masa untuk bersantai atau meditasi ke dalam rutin harian anda untuk membantu melegakan tekanan dan meningkatkan kegembiraan dan kesejahteraan anda. Amalkan pernafasan yang mendalam, kelonggaran otot progresif, yoga, atau meditasi kesedaran. Malah beberapa minit sehari dapat membantu anda merasa lebih tenang apabila keadaan menjadi luar biasa.

Hubungi bantuan

Memikul keseluruhan skop tanggungjawab penjagaan sendiri pasti akan membawa kepada pembakaran. Kita semua kadang-kadang perlu sedikit bantuan. Jangan takut untuk menghubungi dan menerima bantuan, sama ada dari keluarga dan rakan, sukarelawan, atau penyedia penjagaan profesional.

Pilihan Penjagaan Tangguh di Malaysia

Di Malaysia, terdapat beberapa pilihan penjagaan yang ditangguhkan. Perkhidmatan ini dapat membantu melegakan tanggungjawab penjagaan anda dalam jangka pendek supaya anda dapat mengambil cuti untuk diri sendiri.

Pusat Jagaan Harian

Sangat berguna untuk penjaga yang bekerja, pusat jagaan harian dapat menyokong orang yang anda sayangi dengan aktiviti kehidupan seharian dan melibatkan mereka dalam latihan dan permainan merangsang minda pada hari itu, dari beberapa jam hingga sehari penuh.

Pusat Penjagaan Warga Emas

Sekiranya orang yang anda sayangi memerlukan sokongan dengan penjagaan kejururawatan juga, mendapatkan penjagaan yang ditangguhkan di rumah kejururawatan mungkin merupakan pilihan yang lebih berdaya maju. Penjagaan yang ditangguhkan di rumah penjagaan akan memerlukan orang yang anda sayangi untuk tinggal sekurang-kurangnya tujuh hari setiap penginapan dan sehingga 30 hari setahun. Pilihan ini mungkin sesuai untuk mereka yang mempunyai pembantu yang sedang bercuti di rumah atau untuk penjaga keluarga yang memerlukan rehat yang panjang.

Penjagaan Waktu Malam

Mempunyai orang yang disayangi yang mengalami masalah tingkah laku dan tidur boleh menghalang penjaga daripada tidur malam yang baik. Sebagai contoh, seseorang yang mengalami demensia boleh mengelirukan siang dan malam dalam gejala yang dikenali sebagai matahari terbenam. Dalam kes ini, pengawasan 24/7 mungkin diperlukan dan penjaga boleh menggunakan bantuan penjaga profesional untuk mengambil alih tanggungjawab penjagaan pada waktu malam.

Penjagaan Rumah

Bagi penjaga yang lebih suka orang yang mereka sayangi untuk kekal dalam keselesaan dan keakraban rumah, pilihan penjagaan rumah boleh didapati. Jururawat dan penjaga rumah yang berkelayakan boleh menyokong orang yang anda sayangi dengan aktiviti kehidupan harian dan prosedur kejururawatan supaya anda dapat berdamai sambil berehat dari penjagaan.

Di Homage, kami menawarkan pilihan penjagaan holistik termasuk penjagaan diri, perkhidmatan kejururawatan,atau terapi pemulihan, bermula dari satu jam hingga penjagaan sepanjang masa 24/7.

Apabila keadaan menjadi sukar, ia boleh membantu untuk mengingati bahawa anda tidak bersendirian. Bantuan sentiasa ada. Jangan teragak-agak untuk menghubungi sokongan apabila anda memerlukannya.

Rujukan

 1. Ghazali, Suriawati & Khatijah, L.A. & Abd Aziz, Aniza & Mohd Amin, Rahmah & Jusoh, Ayu & Mansor, Mardiana & Wan Nor Aliza, Wan Nor Aliza & Mohd Shafie, Zainab. (2015). Beban penjaga warga tua dengan penyakit kronik dan faktor-faktor yang berkaitan dalam persekitaran bandar di Malaysia. Malaysian Journal of Public Health Medicine. 15. 1-9.
 2. 50 Cara Untuk Penjaga Keluarga Berehat. (2022, 13 Oktober). Rancangan Prihatin Saya. https://www.mycaringplan.com/blog/50-ways-for-family-caregivers-to-take-a-break/


Sekiranya anda memerlukan sokongan yang menjaga orang yang anda sayangi untuk jangka pendek dan jangka panjang, kami dapat membantu. Berbual dengan Penasihat Penjagaan kami di 016-2992188 atau isikan butiran anda di bawah untuk rundingan percuma tentang bagaimana kami boleh memberikan penjagaan dan bantuan.

Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang