Sorotan Homage: WAM 2020

Bersempena dengan Bulan Alzheimer Sedunia, kami mempunyai barisan inisiatif yang kami harap telah memberi manfaat kepada semua orang.

oleh Deborah Yaw

Bulan Alzheimer Sedunia disambut di seluruh dunia setiap bulan September untuk memperingati orang yang menghidap Alzheimer dan orang tersayang yang menjaga mereka. Setiap tahun, Homage telah menyokong usaha ini dengan tujuan untuk menyebarkan kesedaran yang menonjolkan Alzheimer dan memberikan pengetahuan yang mendalam kepada mereka yang mungkin atau mungkin tidak tahu mengenainya dengan bekerjasama dengan rakan kongsi seperti Yayasan Penyakit Alzheimer Malaysia. Tahun ini menandai Bulan Alzheimer Sedunia ke-9.

Alzheimer's Disease International menyatakan bahawa kira-kira 123,000 orang di Malaysia hidup dengan keadaan ini. Jumlah ini dijangka meningkat dua kali ganda pada 261,000 oleh 2030 dan meningkat kepada lebih setengah juta orang pada 590,000 pada tahun 2050.

Kami mempunyai barisan inisiatif yang kami harap telah memberi manfaat kepada semua. Berikut adalah recap semua aktiviti yang telah dikumpulkan oleh pasukan untuk bulan ini.

Acara "Let's Talk About Demensia" oleh Yayasan Penyakit Alzheimer Malaysia.

Sempena Bulan Alzheimer Sedunia, Yayasan Penyakit Alzheimer Malaysia (ADFM) telah menganjurkan acara dua hari pada 12 dan 13 September yang dinamakan "Let's Talk About Dementia". Terdapat aktiviti seperti ceramah kesihatan mengenai demensia, pemeriksaan kesihatan, yoga kerusi, persembahan muzikal, dan gerai pameran - di mana Homage juga merupakan sebahagian daripada.

Tahun ini, kami juga berbangga menjadi duta kempen Purple Ribbon, di mana kami mengedarkan pin reben ungu kepada semua Profesional Penjagaan kami untuk menyokong usaha ini.

ADFM terus menjadi suar dalam menyokong perubahan bagi orang yang mengalami demensia, untuk bercakap tentang stigma di sekelilingnya supaya lebih ramai orang akan dididik untuk mengetahui lebih lanjut mengenai demensia dan bagaimana ia bukan bahagian normal penuaan.

Lihat video ini pada beberapa coretan serlahan peristiwa.

Akademi Homage: Penyayang dengan Webinar Pro Homage Care

Sebagai sebahagian daripada inisiatif Homage, kami ingin melengkapkan Profesional Penjagaan Homage kami dengan pengetahuan mengenai demensia dan Alzheimer supaya mereka dapat menjaga orang tersayang di luar sana dengan lebih baik, serta memberikan pengetahuan kepada penjaga keluarga.

Pasukan Homage menganjurkan webinar dalam talian dan berkongsi pengalaman dan harapan yang berbeza mengenai cara menyediakan penjagaan bagi orang yang mengalami demensia atau Alzheimer. Ia juga merupakan masa yang tepat untuk mengenali Profesional Penjagaan kami dan meletakkan nama-nama ke wajah-wajah Pro Penjagaan kami yang pergi ke lawatan mereka hari demi hari.

Siri Web Homage: Video bertemakan Bulan Alzheimer Dunia

Acara yang berulang kali, siri Homage Web bersiaran setiap dua minggu pada hari Jumaat jam 9 malam di laman Facebook Homage Malaysia. Pada bulan September, kami memiliki dua video bertemakan Bulan Alzheimer Sedunia.

Video pertama bertajuk "Lima Latihan Otak Untuk Menguatkan Minda Anda" menunjukkan latihan yang boleh memberi manfaat kepada semua peringkat umur, dan sangat membantu orang yang mengalami demensia untuk menjaga minda aktif yang dapat membantu fungsi motor otak dan mobiliti fizikal.

Video kedua adalah video kerjasama dengan Pusat Jagaan Harian ADFM, di mana kami merangkumi soalan seperti apa demensia awal yang ditetapkan dan bagaimana pusat jagaan harian dapat membantu individu yang mengalami demensia setiap hari.

Kami sangat gembira untuk melakukan bahagian kami dalam mendorong kesedaran untuk demensia dan Alzheimer di Malaysia dan kami berharap bahawa ramai orang di luar sana telah mendapat manfaat dan mempelajari beberapa perkara mengenai keadaan perubatan. Kami berharap dapat melihat lebih banyak usaha kesedaran yang berlaku di Malaysia antara organisasi awam dan peribadi untuk menyerlahkan keadaan kesihatan seperti Alzheimer supaya lebih ramai rakyat Malaysia mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang cara menjaga orang tersayang mereka.


Perlu penjagaan orang yang anda sayangi dengan demensia atau Alzheimer hari ini? Kami di sini untuk membantu. Berbual dengan Penasihat Penjagaan kami di 016-2992188 atau isikan butiran anda di bawah untuk rundingan percuma tentang bagaimana kami boleh memberikan penjagaan dan bantuan.

Kategori
Bilik Akhbar
Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang