Penghormatan | Keadaan Kesihatan Mental Warga Emas Hadapi dan Cara Membantu

Keadaan Kesihatan Mental Warga Emas Hadapi dan Cara Membantu

Ketahui cara memahami, menyokong, dan memperkasakan orang tua yang tersayang yang menghadapi cabaran kesihatan mental dalam artikel ini.

oleh Calvyn Ee

Kesihatan Mental dalam Populasi Penuaan

Menurut anggaran Pertubuhan Kesihatan Sedunia, bilangan orang berusia 60 tahun ke atas akan mencapai 1.4 bilion menjelang tahun 2030, "mewakili satu daripada enam orang di seluruh dunia." Apabila kita semakin tua, pelbagai komplikasi kesihatan mungkin timbul, mulai dari lemah hingga demensia, yang boleh memberi kesan kepada kesejahteraan kita. Walaupun terdapat peningkatan peruntukan penjagaan kesihatan, kesan ini boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan mental kita.

Wanita warga emas mengalami kerosakan kesihatan mental dihiburkan pekerja sosial

Ia boleh menjadi sukar untuk membuat perubahan kepada gaya hidup anda apabila komplikasi kesihatan timbul, dan itulah yang menjadi faktor risiko penurunan kesihatan mental seseorang. Bahayanya ialah kita mungkin tidak menyedari betapa banyak kesannya terhadap orang yang kita sayangi. Akibatnya, penyakit mental seperti kemurungan dan kebimbangan boleh berlaku dan membawa kepada penurunan bukan sahaja kesejahteraan mental dan emosi mereka, tetapi juga kesihatan fizikal mereka.

Sebagai penjaga, sangat penting untuk anda memberi perhatian kepada kesihatan mental orang yang anda sayangi dan mencari cara untuk membantu mereka melalui perjalanan kesihatan mereka.

Berikut adalah senarai perkhidmatan kaunseling dan terapi mampu milik yang boleh anda akses secara peribadi atau dalam talian di Malaysia sama ada untuk anda atau orang tersayang di rumah.

Keadaan biasa yang menjejaskan warga emas

Kecelaruan

Delirium adalah perubahan sementara dalam keadaan mental seseorang yang mungkin berlaku dengan cepat dan tidak dijangka. Ia biasanya berlaku semasa tinggal lama di hospital atau dalam suasana rumah jagaan, yang biasanya dirujuk sebagai "kecelaruan hospital." Ia mungkin bermula dalam masa beberapa jam atau beberapa hari, walaupun beberapa episod boleh berlangsung selama lebih dari sebulan.

Gejala-gejala biasa biasanya melibatkan kesukaran dalam mengingati orang atau peristiwa, kurang kesedaran tentang persekitaran anda, dan kesukaran bercakap atau memahami apa yang anda diberitahu. Gejala-gejala lain delirium mungkin berbeza-beza berdasarkan jenis kecelaruan itu. Terdapat tiga kategori kecelaruan:

 • Kecelaruan hiperaktif: dicirikan oleh kegelisahan, pergolakan, kekeliruan, atau perubahan mood secara tiba-tiba; mereka juga mungkin mempunyai halusinasi yang jelas dan tidak dapat membezakan apa yang sebenarnya dan apa yang tidak
 • Kecelaruan hipoaktif: kutub yang bertentangan dengan kecelaruan hiperaktif, yang dicirikan oleh aktiviti motor yang tidak aktif atau dikurangkan, kelembapan, mengantuk yang tidak normal, dan mengantuk yang berterusan
 • Kecelaruan bercampur:gabungan kecelaruan hiperaktif dan hipoaktif, di mana mana mana-mana negeri boleh diutamakan berbanding yang lain

Cabaran untuk merawat kecelaruan adalah bahawa ia menunjukkan gejala yang sama seperti demensia, menjadikannya mudah untuk mengelirukan untuk tanda-tanda amaran awal demensia. Walau bagaimanapun, kecelaruan adalah keadaan yang "lilin dan tongkat" dari masa ke masa, menjadikannya sukar untuk mendiagnosis dan merawat dengan betul. Ia masih memerlukan rawatan segera, kerana komplikasi jangka panjang kepada fungsi otak normal boleh menyebabkan demensia baru atau kehilangan kemerdekaan secara beransur-ansur / lengkap.

Kemurungan

Kemurungan adalah isu kesihatan mental yang menyebabkan campuran perasaan, termasuk kesedihan, kepahitan, kemarahan, dan kebencian. Kemurungan adalah keadaan serius yang perlu ditangani dengan segera kerana ia boleh menyebabkan komplikasi kesihatan jangka panjang dan mempengaruhi bagaimana anda berfikir dan berkelakuan. Jika tidak dirawat, kemurungan boleh mengganggu kehidupan seharian anda dengan ketara.

Kemurungan mungkin biasa tetapi ia bukan sesuatu yang perlu dipandang ringan. Ia dianggap sebagai gangguan kesihatan mental, disebabkan oleh pelbagai faktor. Faktor-faktor ini boleh timbul kerana beberapa perubahan yang mungkin anda alami sepanjang hidup anda, seperti berpindah dari kampung halaman anda atau kehilangan orang yang anda sayangi.

Kemurungan di kalangan warga emas adalah kebimbangan utama, memandangkan bagaimana mereka lebih terdedah kepada risiko hasil kesihatan yang buruk. Kemurungan boleh timbul daripada komplikasi kesihatan yang mungkin dilalui oleh orang yang anda sayangi; Jika mereka merasakan bahawa mereka tidak menjadi lebih baik, kebimbangan dan ketakutan mereka akhirnya boleh berubah menjadi kemurungan. Gejala-gejala lain seperti keletihan, hilang selera makan, dan juga kesukaran tidur mungkin terlepas pandang atau salah didiagnosis, memburukkan lagi keadaan mereka.

Gangguan Kebimbangan

Walaupun ia adalah perkara biasa untuk merasakan beberapa kebimbangan pada masa-masa tertentu, mempunyai gangguan kecemasan adalah sesuatu yang lain sepenuhnya. Gangguan kecemasan adalah keadaan kesihatan mental di mana anda sentiasa merasa takut atau cemas atas hampir apa-apa, sehingga mengganggu kehidupan seharian anda. Anda juga mungkin mengalami gejala fizikal kebimbangan, seperti perasaan seolah-olah jantung anda cepat berdebar-debar.

Kebimbangan berlaku pada bila-bila masa kita merasa cemas atau gugup tentang perkara-perkara tertentu dalam kehidupan, seperti pergi untuk temuduga kerja atau membuat keputusan penting. Ia juga memastikan kami selamat dengan membuat kami berhati-hati sebelum melakukan perkara-perkara tertentu, seperti apabila anda tidak pasti tentang e-mel yang mungkin menjadi penipuan yang mungkin. Walau bagaimanapun, apabila anda mempunyai gangguan kecemasan, perasaan takut, ketakutan, atau kebimbangan ini dinaikkan ke tahap yang hampir melampau, menjadikan anda merasa tidak berdaya atau bahkan mendorong anda untuk mengelakkan senario tertentu di semua kos.

Terdapat beberapa jenis gangguan kecemasan, seperti gangguan kecemasan umum (GAD) - di mana anda sentiasa merasa bimbang atau takut, walaupun tidak ada sebab untuk menjadi - dan gangguan kecemasan sosial - di mana anda merasa sangat cemas atau sedar diri dalam situasi sosial.

Skizofrenia

Skizofrenia adalah gangguan mental yang serius di mana orang yang anda sayangi mungkin mengalami khayalan dan halusinasi, serta kognisi terjejas dan juga ucapan yang tidak jelas. Apabila skizofrenia "aktif," seseorang dikatakan menjalani episod psikosis. Ia boleh menjadi sukar bagi mereka untuk melihat apa yang sebenar dan apa yang tidak, dan menjadi sukar untuk berkomunikasi dengan mereka untuk membantu mereka.

Salah faham mengenai skizofrenia hanya berfungsi untuk menafikan mereka yang mempunyai keadaan untuk rawatan perubatan yang betul yang boleh membantu memperbaiki keadaan mereka. Mungkin tidak ada ubat yang diketahui, tetapi ubat moden dapat membantu mereka yang mengalami skizofrenia untuk menjalani kehidupan normal. Walaupun kejadian "gejala psikotik yang teruk" melemahkan apabila kita semakin tua, gejala masih boleh berlaku jika anda tidak menjaga diri anda.

Sindrom Tekanan Penempatan Semula

Apabila pengaturan penjagaan dikongsi antara ahli keluarga, atau jika mereka perlu ditempatkan di rumah jagaan untuk tempoh berkala, sesetengah warga emas mungkin mengalami sindrom tekanan penempatan semula. Pengaturan penjagaan rumah ke rumah boleh diperlukan kerana pelbagai sebab, seperti semua orang sibuk dengan kerja dan komitmen lain, tetapi sering memindahkan orang yang anda sayangi boleh menyukarkan mereka menyesuaikan diri dengan perubahan persekitaran mereka yang berterusan.

Apabila orang yang anda sayangi mengalami sindrom tekanan penempatan semula, mereka mungkin mula menunjukkan tanda-tanda tekanan, kebimbangan, kekeliruan, dan kemurungan, yang semuanya menyumbang kepada penurunan kesejahteraan fizikal, mental dan emosi mereka. Orang tersayang yang mempunyai komplikasi kesihatan sedia ada, seperti demensia, juga berisiko lebih besar untuk mengalami RSS.

Tanda-tanda untuk Diperhatikan

Komplikasi kesihatan mental boleh timbul tanpa amaran, malah boleh dihapuskan sebagai "turun" sementara atau tempoh biru. Walau bagaimanapun, tanda-tanda ini tidak boleh dihapuskan dengan cepat, kerana ia masih boleh menjadi tanda amaran awal permulaan penyakit kesihatan mental.

Perkara yang perlu diperhatikan termasuk:

 • Perubahan mendadak dalam mood orang yang anda sayangi (termasuk perubahan mood)
 • Perubahan yang tidak dijangka atau kehilangan selera makan (mereka mungkin makan lebih kurang daripada biasa)
 • Secara beransur-ansur, atau tiba-tiba, kehilangan minat dalam hobi atau aktiviti harian yang anda sayangi
 • Secara beransur-ansur, atau tiba-tiba, mengelakkan situasi sosial (atau bahkan keluar)
 • Perasaan bersalah, bimbang, keraguan, dan sebagainya yang berterusan
 • Kesukaran tidur, atau tidak mendapat tidur yang cukup
 • Kesukaran kekal fokus pada sesuatu, atau kerap berkhayal/hanyut

Tanda-tanda anda pasti perlu memberi perhatian untuk memasukkan:

 • Tingkah laku mencederakan diri sendiri
 • Keinginan untuk melarikan diri
 • Komplikasi kesihatan secara tiba-tiba yang timbul dan sukar dirawat

Apa yang Menjejaskan Kesihatan Mental Warga Emas?

Terdapat beberapa sebab mengapa warga emas juga melihat penurunan dalam kesihatan mental mereka, walaupun mereka telah mencapai usia di mana kurang perlu dibimbangkan. Tekanan boleh datang dari pelbagai keadaan, termasuk kesepian kronik. Jika orang yang anda sayangi bekerjasama di rumah untuk sebahagian besar, tanpa kawan untuk menghabiskan masa dengan, mereka boleh berisiko lebih tinggi untuk menjadi tertekan.

Tetapi apa lagi yang menjejaskan kesejahteraan mental orang yang anda sayangi?

 • Kebimbangan kesihatan: Apabila kita semakin tua, tubuh kita perlahan-lahan menjadi lebih lemah. Pada masa yang sama, kita juga boleh melalui pelbagai komplikasi kesihatan, beberapa di antaranya mungkin mempunyai kesan yang mendalam pada tubuh kita. Orang yang anda sayangi mungkin tidak dapat mengatasi perubahan mendadak ini dalam kesejahteraan mereka, terutamanya jika ia memberi kesan besar kepada kehidupan seharian mereka
 • Kehilangan kemerdekaan: Akibat komplikasi kesihatan atau sebab-sebab lain (seperti mencapai usia memandu menjadi kebimbangan), orang yang anda sayangi akan merasa sukar untuk melakukan perkara yang biasa mereka lakukan, apalagi mencari kegembiraan dalam diri mereka, seterusnya membawa kepada penurunan kesihatan mental mereka
 • Kesedihan: Kehilangan kawan rapat, orang yang disayangi, atau haiwan peliharaan yang setia boleh menyumbang kepada perasaan kesepian, rasa bersalah, dan kemurungan
 • Persaraan: Rutin berubah apabila orang yang anda sayangi bersara dan mereka mungkin sukar untuk beralih kepada kehidupan yang dibelanjakan di rumah untuk sebahagian besar. Jika mereka menikmati pekerjaan mereka, itu boleh memburukkan lagi perasaan kesepian atau penyesalan mereka
 • Stigma sosial: Orang yang anda sayangi boleh menyembunyikan bagaimana perasaan mereka daripada orang lain, termasuk diri anda, terutamanya kerana kemurungan masih dianggap sebagai stigma dalam masyarakat. Mereka mungkin berfikir menyembunyikan emosi, keraguan, dan kebimbangan mereka akan menjadi idea yang lebih baik supaya tidak kelihatan seperti beban, tetapi pembotolan perasaan mereka hanya memburukkan kesihatan mental mereka
 • Penderaan warga emas: Sebarang bentuk penderaan warga emas pasti akan membawa kepada kemerosotan kesejahteraan mental orang tua

Perhatikan bahawa mungkin ada aspek lain yang mempengaruhi kesihatan mental warga emas.

Kesan terhadap Kesejahteraan Warga Emas

Adalah normal untuk berasa tertekan sekali-sekala, terutamanya jika anda mengalami hari yang buruk. Tetapi jika ia berterusan untuk jangka masa yang panjang (sekurang-kurangnya dua minggu), itu dianggap sebagai tanda amaran awal kemurungan atau keadaan kesihatan mental yang lain. Sama ada kesedihan, kehilangan kemerdekaan, atau mana-mana faktor risiko yang disebutkan di atas, semua ini boleh meninggalkan kesan yang berkekalan jika tidak dirawat.

 • Kesukaran mengubah kita, tetapi kadang-kadang ia mengubah kita menjadi lebih teruk. Tanpa sokongan daripada penjaga atau penyedia perubatan, kesihatan mental orang yang anda sayangi hanya akan terus bertambah buruk dari semasa ke semasa, menjadikannya lebih sukar untuk merawat mereka
 • Masih terdapat kurang kesedaran tentang kepentingan merawat keadaan kesihatan mental, memandangkan stigma sosial yang berterusan terhadap kemurungan dan kegelisahan sebagai "alasan" atau tanda-tanda kelemahan. Ini hanya merumitkan penyediaan terapi dan rawatan yang diperlukan untuk membantu mereka yang mempunyai keadaan kesihatan mental
 • Keadaan kesihatan mental tidak akan hilang dari masa ke masa dan kekurangan (atau penafian) akses kepada rawatan hanya akan memburukkan lagi keadaan dalam jangka panjang
 • Pengasingan sosial yang semakin meningkat adalah salah satu faktor utama yang menyumbang kepada keadaan kesihatan mental, walaupun untuk warga emas. Oleh kerana kita manusia adalah makhluk sosial secara semula jadi, kehilangan sebarang hubungan sosial - tidak sengaja atau sebaliknya - akan memberi kesan yang berkekalan yang boleh menjejaskan kesejahteraan fizikal dan mental orang yang anda sayangi
 • Malah, apabila terdapat ketidakseimbangan dalam kesejahteraan mental anda, ia juga menyebabkan reaksi yang setara dalam kesejahteraan fizikal anda; Kemurungan boleh menyebabkan insomnia, dan sakit kepala yang kerap, dan juga boleh membawa kepada penyakit kronik jika tidak dirawat

Oleh itu, kita perlu mengambil langkah-langkah untuk membantu orang tua yang kita sayangi dengan mempromosikan kesihatan mental yang positif dan mendapatkan mereka rawatan yang mereka layak supaya mereka dapat menikmati sepanjang hayat mereka dengan maruah, kegembiraan, dan belas kasihan.

Penyelesaian Praktikal

Terapi perubatan adalah cara yang berkesan untuk membantu orang yang anda sayangi kembali berdiri, tetapi tidak semua orang mungkin terbuka untuk jalan itu. Komunikasi daripada orang tersayang seperti diri sendiri boleh pergi jauh ke arah membuat mereka merasa bahawa mereka tidak penting atau tidak layak mendapat bantuan dan penjagaan. Oleh itu, penyelesaian praktikal boleh semudah membuka antara satu sama lain atau membuat cadangan yang akan membantu mengurangkan perasaan kesepian, rasa bersalah, kebimbangan, atau apa sahaja yang mungkin dengan cara yang lebih produktif dan empati.

nenek-cucu-memegang tangan-memberi keselesaan

Mempunyai Hati ke Hati

Salah satu cara terbaik untuk membantu seseorang yang mempunyai keadaan kesihatan mental adalah dengan memberikan sokongan emosi. Ketepikan masa untuk anda dan orang yang anda sayangi (dan jauhkan sebarang gangguan) dan buat ruang terbuka dan tidak menghakimi untuk mereka bercakap tentang isu-isu yang mereka hadapi. Dengarkan dengan teliti apa yang mereka katakan tentang bagaimana perasaan mereka tentang di mana kehidupan mereka sedang menuju, apa sahaja keraguan yang mungkin mereka miliki, dan hormati jika mungkin ada topik yang mereka tidak mahu bincangkan pada masa ini.

Tindakan juga bercakap lebih kuat daripada kata-kata: tunjukkan kepada orang yang anda sayangi bahawa anda melakukan yang terbaik untuk menjaga mereka mengikut kehendak mereka. Berhati-hati dengan kehendak dan keperluan mereka, dan bersabar dengan mereka. Penjagaan boleh menjadi segelintir kadang-kadang, dan ia boleh mengambil banyak masa dan usaha, tetapi selagi anda mempunyai empati untuk orang yang anda sayangi dan memahami keperluan mereka, anda akhirnya akan menghubungi mereka.

Cuba untuk tidak berhenti berbual tentang bagaimana keadaan berjalan dan bagaimana perasaan orang yang anda sayangi. Pada masa yang sama, ingatlah untuk mendahulukannya, terutamanya jika mereka tidak bersedia membincangkan topik tertentu.

Luangkan Masa Berkualiti Bersama-sama

Adalah idea yang baik untuk menghabiskan sebanyak mungkin masa dengan orang yang anda sayangi untuk mengatasi kesan kesepian atau pengasingan sosial. Ia membantu dengan menjadi peringatan berterusan kepada orang yang anda sayangi bahawa mereka disayangi dan layak dihormati. Selain itu, ia juga menambah faedah menjaga mereka keluar dari rumah untuk tempoh masa supaya mereka tidak merasa bekerjasama setiap hari.

Bawa mereka ke tempat-tempat yang mereka ingin pergi atau tidak pernah membuat pengalaman yang menyeronokkan dan baru untuk dikongsi. Pastikan anda mengambil kira kesihatan keseluruhan mereka sebelum anda merancang perjalanan tertentu. Ia juga membantu melibatkan mereka dalam proses perancangan supaya mereka merasa disertakan; mereka mungkin mempunyai cadangan pemandangan dan bunyi untuk melihat yang mungkin tidak dipertimbangkan pada mulanya.

Lakukan Perkara Bersama

Ia juga membantu untuk melakukan aktiviti yang menyeronokkan bersama-sama di rumah atau apabila anda berada di luar rumah. Ini adalah yang paling bermanfaat jika orang yang anda sayangi tidak mempunyai hobi atau minat, atau jika kesihatan mental mereka menghalang mereka daripada menikmati apa yang biasa mereka lakukan. Buat cadangan kepada mereka tentang perkara yang boleh anda lakukan bersama-sama dan lihat apa yang melekat; Sekiranya mereka tidak menyukainya, jangan cuba memaksa mereka melakukan sesuatu yang mereka tidak suka.

Apa-apa jenis aktiviti boleh membantu orang yang anda sayangi dalam jangka masa panjang. Sama ada melalui lukisan untuk menyatakan sisi kreatif mereka, senaman yang kerap untuk mengekalkan bentuk badan mereka, atau membaca untuk memastikan otak mereka aktif, anda pasti akan mempunyai beberapa detik ikatan yang hebat bersama-sama.

Rancang Rutin Harian/Mingguan

Mempunyai rutin harian atau mingguan juga merupakan idea yang baik untuk menjaga kesihatan mental seseorang. Ia membantu memastikan anda dan orang yang anda sayangi menganjurkan hari dengan banyak perkara yang perlu dilakukan, seperti bersenam pada waktu pagi, sesi membaca pada petang hujung minggu, dan malam filem keluarga biasa. Semua ini dapat membantu mengukuhkan ikatan kekeluargaan dan menjaga semua orang dengan semangat yang baik.

Perancangan Ke Hadapan

Oleh itu, ia juga mungkin bermanfaat untuk memulakan perancangan untuk masa depan, sama ada dari segi mendapatkan sokongan kewangan, atau bahkan bersiap sedia apabila orang yang anda sayangi dapat mencapai tahap akhir hayat. Morbid walaupun mungkin, ia boleh memberi anda dan orang tersayang hubungan yang lebih mendalam di mana hendak pergi dari sini. Ia juga mungkin memberikan beberapa bentuk penutupan untuk orang yang anda sayangi, terutamanya jika mereka mungkin merasa tidak tahu pada mulanya tentang bagaimana masa depan akan kelihatan.

Bersosial Dengan Orang Lain

Mempunyai orang yang anda sayangi berhubung dengan orang lain umur mereka, atau berkongsi minat yang sama juga boleh melakukan banyak kebaikan dalam membendung masalah kesihatan mental. Terdapat pelbagai kumpulan sokongan dan komuniti yang memenuhi keperluan menyediakan pengalaman sosial yang sihat untuk warga emas, sama ada dalam menyediakan aktiviti yang semua orang boleh mengambil bahagian atau sesi perjumpaan mudah semasa makan. Jika jarak mungkin menjadi isu, teknologi boleh membantu merapatkan jurang itu melalui panggilan video.

Kajian telah menunjukkan bahawa bersosial sangat bermanfaat untuk bukan sahaja kesejahteraan mental orang yang anda sayangi, tetapi juga membantu menjaga kesejahteraan fizikal mereka juga.

Perlukan bantuan?

Menjaga orang tua yang anda sayangi adalah tujuan yang mulia, tetapi ia boleh penuh dengan cabaran. Sekiranya anda memerlukan bantuan atau hanya mahu berehat sebentar, Homage's Care Pros boleh membantu anda. Pakar Penjagaan kami yang terlatih dan diperakui boleh datang ke rumah anda untuk menyediakan orang yang anda sayangi dengan persahabatan dan keselamatan, daripada memberi makan orang yang anda sayangi semasa makan untuk membawa mereka keluar berjalan-jalan atau janji temu perubatan. Yakinlah, Pakar Penjagaan kami akan dapat memberikan penjagaan yang sangat baik setiap kali diperlukan sambil menghormati maruah dan privasi yang anda sayangi perlukan.

Marilah kita membantu anda dengan penjagaan rumah yang berpatutan dan persahabatan bila-bila masa anda memerlukannya. Muat turun aplikasi kami sekarang untuk mengetahui lebih lanjut dan mula menempah penjagaan yang diperibadikan dan berkualiti untuk orang yang anda sayangi.

Rujukan

 

Mengenai Penulis
Calvyn Ee
Calvyn adalah pengarang, penyair dan pencerita yang bercita-cita tinggi. Beliau meluangkan masa membaca, bermain permainan dan membina cerita dengan fotografi tokoh aksinya.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang