Panduan Penang untuk Rumah Kejururawatan, Rumah Orang Tua dan Pilihan Hidup Kanan Lain

Mencari rumah penjagaan atau rumah orang tua di Pulau Pinang? Berikut adalah senarai cepat pilihan yang anda ada di bandar dan pilihan hidup alternatif untuk orang tersayang yang sudah tua.

oleh Raihan Rahman

 Memilih Rumah Kejururawatan Terbaik Untuk Orang Yang Anda Sayangi

Sekiranya anda dan orang tersayang kanan anda telah memutuskan bahawa rumah penjagaan adalah pilihan terbaik, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memilih yang terbaik untuk orang yang anda sayangi. Di bawah ini kami menggariskan beberapa kriteria rumah penjagaan untuk membantu anda memilih rumah penjagaan terbaik untuk warga emas anda.

Menilai keperluan orang tersayang yang anda sayangi

Salah satu faktor yang paling penting untuk dipertimbangkan sebelum memilih rumah penjagaan adalah keperluan sebenar orang yang anda sayangi. Jika boleh, berunding dengan profesional perubatan untuk mendapatkan rasa yang lebih baik mengenai jenis dan tahap penjagaan yang mungkin diperlukan oleh orang yang anda sayangi semasa tinggal di rumah penjagaan. 

Kehampiran

Untuk memudahkan perjalanan dan lawatan, kemungkinan besar anda akan mempertimbangkan rumah penjagaan berhampiran dengan rumah anda. Ini bukan sahaja akan memberikan ketenangan fikiran yang lebih besar tetapi ia juga mungkin menjadi pilihan yang lebih kos efektif dalam jangka masa panjang.

Persekitaran Rumah &Fasiliti

Sekiranya anda dapat melawat rumah penjagaan, perhatikan kebersihan dan kekukuhan tempat itu. Ini termasuk memastikan terdapat langkah berjaga-jaga keselamatan yang berkesan yang diambil di dalam rumah, ruang hidup yang mencukupi dan semudah mendapat cahaya semula jadi yang cukup semasa berada di dalam rumah. Aspek lain yang perlu diperhatikan adalah, kehijauan di sekitarnya (jika ada) atau sistem keselamatan untuk memastikan keselamatan penduduk.

Nisbah Kakitangan kepada Penduduk

Semasa melawat buat kali pertama, perhatikan bilangan kakitangan yang ada di setiap rumah penjagaan untuk memastikan semua penduduk dijaga dengan baik. Semasa di sana, anda juga boleh mengenali kakitangan dan memerhatikan interaksi mereka dengan penduduk untuk mendapatkan idea kepuasan penduduk dan kakitangan. Oleh kerana kakitangan di rumah penjagaan akan menjadi penjaga utama orang yang anda sayangi, sangat penting untuk memahami bagaimana mereka sedang merawat warga tua yang lain. 

Keselamatan dan Kualiti Makanan 

Walaupun ia mungkin bukan faktor pertama dalam fikiran, kualiti makanan yang diterima oleh orang tersayang kanan anda sepanjang penginapan mereka adalah aspek penting yang perlu dipertimbangkan. Apabila kita semakin tua, pemakanan memainkan peranan besar dalam kesejahteraan fizikal dan mental kita. Pastikan makanan harian di rumah penjagaan anda yang disenarai pendek seimbang dan menyelerakan untuk orang yang anda sayangi.

Pulau pinang

Pulau Pinang adalah negeri barat laut yang terletak di Malaysia.

Fakta Menyeronokkan Tentang Pulau Pinang 💡

Walaupun ia adalah negeri kedua terkecil secara besar-besaran, Pulau Pinang adalah negeri kedua terbesar dengan jumlah penduduk tertinggi melebihi 60 tahun.

Walaupun stigma lama di Malaysia terhadap orang dewasa yang lebih tua yang tinggal di kemudahan bantuan, bilangan rumah penjagaan di negara ini semakin meningkat. Sekiranya anda mencari rumah penjagaan atau orang tua di Pulau Pinang, kami telah mengumpulkan sebahagian daripada mereka di sini:

 1. Kediaman Johnson

Terletak berhampiran Kelab Lumba Kuda Pulau Pinang, rumah penjagaan 24 jam ini menyediakan penginapan untuk penduduk jangka panjang, pilihan penjagaan harian dan perkhidmatan pemulihan.

Dengan kerjasama Well Rehabilitation Group, kemudahan ini juga dapat memenuhi keperluan penduduk dalaman dan penduduk umum untuk perkhidmatan seperti penjagaan strok, penjagaan Parkinson, terapi pertuturan, pemulihan penggantian pinggul &lutut dan kecederaan sukan. Pusat jagaan ini dilengkapi dengan bilik-bilik single dan double-bedded untuk orang tersayang warga emas.

 • Perkhidmatan: penjagaan jangka panjang, penjagaan jangka pendek, penjagaan pemulihan, penjagaan paliatif
 • Laman web: https://www.johnsonresidence.com.my/
 • Lokasi: Block 14, Medan Lumba Kuda, Off, Jalan Batu Gantung, Desa Scotland, 10450 George Town, Pulau Pinang
 • Tel: 6012-638 6623
 1. Rumah Kejururawatan Harmoni

Harmony Nursing Home terletak di Jalan Logan di Georgetown. Rumah penjagaan bertujuan untuk meningkatkan kualiti hidup penduduknya melalui aktiviti fizikal dan rangsangan mental. Pusat jagaan ini menyediakan pelbagai perkhidmatan seperti penjagaan kejururawatan 24 jam, penjagaan pemulihan, pengurusan luka dan memenuhi keperluan penduduk jangka panjang atau penjagaan pemulihan.

 • Perkhidmatan: penjagaan kejururawatan, penjagaan tangguh, penjagaan paliatif, pengurusan luka, pengurusan ubat, fisioterapi
 • Laman web: https://www.harmonynursinghomepenang.com/
 • Lokasi: 3B, Jalan Logan, George Town, 10400 George Town, Pulau Pinang
 • Tel: 019-4778244
 • Emel: [email protected]
 1. Rumah Orang Tua Venssi

Terletak di kawasan kejiranan yang tenang di Sungai Ara, Venssi Old Folks Home menyediakan penjagaan hidup yang berpatutan dan berkualiti untuk warga emas. Dengan tujuan untuk memahami dan menyokong setiap penduduk berdasarkan keperluan unik mereka, ia adalah salah satu rumah penjagaan yang paling dinilai tinggi di Pulau Pinang.

 • Perkhidmatan: penjagaan kejururawatan, fisioterapi, penjagaan paliatif, penjagaan strok, lawatan doktor biasa
 • Laman web: http://penangoldfolkshome.com/
 • Lokasi: 15, Lintang Sungai Ara 6, Sungai Ara, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang
 • Tel: 016-480 5069
 1. Rumah Persaraan Ocean Care

Rumah penjagaan ini bertujuan untuk memberikan penjagaan individu dan belas kasihan untuk penduduk jangka panjang dan jangka pendek. Ocean Care Retirement Home menyediakan penjagaan kejururawatan siang dan malam, penjagaan harian, program penjagaan dan pemulihan jangka panjang dan pemulihan. Rumah kejururawatan juga menyokong penjagaan kejururawatan selepas pembedahan, penjagaan strok dan warga tua yang mungkin memerlukan bantuan pemakanan yang kompleks.

 • Perkhidmatan: Penjagaan kejururawatan 24 jam, penjagaan harian, pengurusan luka, penjagaan strok, penjagaan demensia
 • Laman web: https://www.oceancarehome.com/
 • Lokasi: 513-D Jalan Pokok Saga, Jalan Bukit Bendera, 11500 Air Itam, Pulau Pinang
 • Tel: 6016-555 4935, 6016-444 3032
 1. Pusat Penjagaan Clearwater

Clearwater Care Centre adalah rumah penjagaan 3 tingkat yang terletak di Jalan York yang menyediakan penjagaan kejururawatan umum dan khusus, penjagaan pemulihan dan terapi pelengkap. Rumah penjagaan mempunyai 10 bilik dengan bilik-bilik single dan double-bedded yang lengkap dengan penghawa dingin dan kipas. 

Pusat jagaan ini juga dilengkapi dengan lif, ruang hijau yang subur dan langganan televisyen satelit (Astro). 

 • Perkhidmatan: 24 jam am &penjagaan kejururawatan khusus, penjagaan pemulihan harian, penjagaan paliatif, penjagaan kanser, penjagaan selepas pembedahan
 • Laman web: https://www.clearwatercare.com.my/
 • Lokasi: No.3, Solok Ross, 10450 Georgetown, Pulau Pinang
 • Tel: 04-218 9000
 • Emel: [email protected]

Opsyen Hidup Alternatif

Rumah penjagaan atau kemudahan penjagaan orang tua bukan satu-satunya pilihan untuk penuaan warga tua. Jika anda dan orang tersayang yang tersayang lebih suka menua dalam keselesaan rumah anda sendiri, Homage boleh menjadi alternatif untuk menyediakan penjagaan rumah dan kejururawatan di depan pintu anda.

 Dengan kumpulan Profesional Penjagaan terbesar di Malaysia, Homage boleh menyediakan jururawat, penjaga atau ahli terapi untuk memastikan keperluan warga emas anda dijaga dengan baik. Penjagaan rumah juga memberi anda ketenangan fikiran, mengetahui bahawa kesihatan dan kesejahteraan orang yang anda sayangi dapat dipantau sendiri pada bila-bila masa.

Menyediakan dari serendah 1 jam hingga penjagaan sepanjang masa, Homage adalah pilihan terbaik jika anda mencari pengalaman hidup alternatif untuk warga emas anda. We menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi setiap langkah mengikut keselesaan anda. Profesional penjagaan terlatih kami boleh menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Isi borang di bawah untuk rundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami. Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang