Panduan Kedah untuk Rumah Kejururawatan, Rumah Orang Tua dan Pilihan Hidup Warga Emas Lain

Mencari rumah jagaan atau rumah orang tua di Kedah? Berikut adalah senarai ringkas pilihan yang anda ada di bandar dan pilihan hidup alternatif untuk orang tersayang anda yang lebih tua.

oleh Raihan Rahman

Memilih Rumah Kejururawatan Terbaik Untuk Orang Yang Anda Sayangi

Sekiranya anda dan orang tersayang kanan anda telah memutuskan bahawa rumah penjagaan adalah pilihan terbaik, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memilih rumah terbaik untuk orang yang anda sayangi. Di bawah ini kami menggariskan beberapa kriteria rumah penjagaan untuk membantu anda memilih rumah penjagaan terbaik untuk warga emas anda.

Menilai keperluan orang tersayang yang anda sayangi

Salah satu faktor yang paling penting untuk dipertimbangkan sebelum memilih rumah penjagaan adalah keperluan sebenar orang yang anda sayangi. Jika boleh, berunding dengan profesional perubatan untuk mendapatkan rasa yang lebih baik mengenai jenis dan tahap penjagaan yang mungkin diperlukan oleh orang yang anda sayangi semasa tinggal di rumah penjagaan.

Kehampiran

Untuk memudahkan perjalanan dan lawatan, kemungkinan besar anda akan mempertimbangkan rumah penjagaan berhampiran dengan rumah anda. Ini bukan sahaja akan memberikan ketenangan fikiran yang lebih besar tetapi ia juga mungkin menjadi pilihan yang lebih kos efektif dalam jangka masa panjang.

Persekitaran Rumah &Fasiliti

Sekiranya anda dapat melawat rumah penjagaan, perhatikan kebersihan dan kekukuhan tempat itu. Ini termasuk memastikan terdapat langkah berjaga-jaga keselamatan yang berkesan yang diambil di dalam rumah, ruang hidup yang mencukupi dan semudah mendapat cahaya semula jadi yang cukup semasa berada di dalam rumah. Aspek lain yang perlu diperhatikan adalah, kehijauan di sekitarnya (jika ada) atau sistem keselamatan untuk memastikan keselamatan penduduk.

Nisbah Kakitangan kepada Penduduk

Semasa melawat buat kali pertama, perhatikan bilangan kakitangan yang ada di setiap rumah penjagaan untuk memastikan semua penduduk dijaga dengan baik. Semasa di sana, anda juga boleh mengenali kakitangan dan memerhatikan interaksi mereka dengan penduduk untuk mendapatkan idea kepuasan penduduk dan kakitangan. Oleh kerana kakitangan di rumah penjagaan akan menjadi penjaga utama orang yang anda sayangi, sangat penting untuk memahami bagaimana mereka sedang merawat warga tua yang lain.

Keselamatan dan Kualiti Makanan

Walaupun ia mungkin bukan faktor pertama dalam fikiran, kualiti makanan yang diterima oleh orang tersayang kanan anda sepanjang penginapan mereka adalah aspek penting yang perlu dipertimbangkan. Apabila kita semakin tua, pemakanan memainkan peranan besar dalam kesejahteraan fizikal dan mental kita. Pastikan makanan harian di rumah penjagaan anda yang disenarai pendek seimbang dan menyelerakan untuk orang yang anda sayangi. 

Walaupun stigma rumah jagaan masih merupakan sebahagian besar budaya di Malaysia, jumlah kemudahan tempat tinggal warga emas di negara ini semakin meningkat. Sekiranya anda mencari rumah kejururawatan atau orang tua di Kedah, berikut adalah beberapa rumah jagaan:

 

  1. Pusat Penjagaan Kejururawatan Sayang Sayang

Terletak di Alor Setar, Pusat Jagaan Kejururawatan Sayang Sayang menawarkan pelbagai perkhidmatan penjagaan untuk warga emas.

Pusat jagaan ini menyediakan perkhidmatan penjagaan kejururawatan, pemulihan, dan penjagaan kanak-kanak 24 jam. Ia terletak berhampiran dengan beberapa hospital dan pusat perubatan di Kedah termasuk Perak Community Specialist Hospital, BP Healthcare Medical Centre dan KPJ Kedah Specialist Hospital. Rumah jagaan ini juga menawarkan ruang hijau yang mencukupi dan terletak di kawasan kejiranan yang tenang.

  1. Rumah Persaraan Seruling Indah

Seruling Indah Retirement Home adalah pusat jagaan yang terletak di Sungai Petani yang menyediakan perkhidmatan penjagaan dan pemulihan warga emas jangka panjang dan jangka pendek. Perkhidmatan mereka termasuk pemeriksaan dari doktor, perkhidmatan dobi dan akses ke kemudahan kecergasan.

  1. KNK HomeCare

Rumah jagaan ini menyediakan penjagaan kejururawatan swasta 24 jam dan rawatan perubatan daripada doktor. Ia terletak di Sungai Petani Kedah dan berdekatan dengan Hospital Pantai Sungai Petani. 

  • Perkhidmatan: Penjagaan kejururawatan 24 jam, rawatan perubatan, perkhidmatan pemulihan
  • Laman Web: https://www.facebook.com/KNKHOMECARE/
  • Lokasi: 31, Jalan Lagenda 19, Lagenda Heights, 08000 Sungai Petani, Kedah
  • Tel: 011-1160 0598
  1. Pusat Penjagaan Kejururawatan Tee

Terletak di Kuala Kedah, Pusat Penjagaan Kejururawatan Tee menyediakan penjagaan jangka pendek dan jangka panjang untuk penduduknya. Pusat jagaan ini juga menyediakan perkhidmatan fisioterapi dan penjagaan pemulihan.

  1. Rumah Jagaan Ehsan

Rumah jagaan ini terletak di Kulim dan menyediakan penjagaan kejururawatan 24 jam, penjagaan sementara, penjagaan khusus dan perkhidmatan pengangkutan (dengan kos tambahan). Ia menawarkan penduduknya 5 kali sehari, perkhidmatan dobi, pengurusan ubat-ubatan dan program khusus berdasarkan keperluan perubatan. 

Opsyen Hidup Alternatif

Rumah penjagaan atau kemudahan penjagaan orang tua bukan satu-satunya pilihan untuk penuaan warga tua. Jika anda dan orang tersayang kanan anda lebih suka menua dalam keselesaan rumah anda sendiri, Homage boleh menyediakan penjagaan rumah dan kejururawatan di depan pintu anda.

Dengan kumpulan Profesional Penjagaan terbesar di Malaysia, Homage boleh menyediakan jururawat, penjaga dan ahli terapi untuk memastikan keperluan warga emas anda dijaga dengan baik. Penjagaan rumah juga memberikan ketenangan fikiran tambahan, mengetahui bahawa kesihatan dan kesejahteraan orang yang anda sayangi dapat dipantau sendiri pada bila-bila masa.

Menyediakan dari serendah 1 jam hingga penjagaan sepanjang masa, Homage adalah pilihan terbaik jika anda mencari pengalaman hidup alternatif untuk warga emas anda. We menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi setiap langkah mengikut keselesaan anda. Profesional penjagaan terlatih kami boleh menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Isi borang di bawah untuk rundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami. Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang