Panduan Johor untuk Rumah Jagaan, Rumah Orang Tua dan Pilihan Kehidupan Warga Emas Lain - Homage-Nursing-Home-Johor

Panduan Johor untuk Rumah Kejururawatan, Rumah Orang Tua dan Pilihan Hidup Warga Emas Lain

Mencari rumah jagaan atau rumah orang tua di Johor? Berikut adalah senarai ringkas pilihan yang anda ada di bandar dan pilihan hidup alternatif untuk orang tersayang anda.

oleh Raihan Rahman

Memilih Rumah Kejururawatan Terbaik Untuk Orang Yang Anda Sayangi

Sekiranya anda dan orang tersayang kanan anda telah memutuskan bahawa rumah penjagaan adalah pilihan terbaik, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memilih rumah terbaik untuk orang yang anda sayangi. Di bawah ini kami menggariskan beberapa kriteria rumah penjagaan untuk membantu anda memilih rumah penjagaan terbaik untuk warga emas anda.

Menilai keperluan orang tersayang yang anda sayangi

Salah satu faktor yang paling penting untuk dipertimbangkan sebelum memilih rumah penjagaan adalah keperluan tepat orang yang anda sayangi. Jika boleh, berunding dengan profesional perubatan untuk mendapatkan rasa yang lebih baik tentang jenis dan tahap penjagaan yang mungkin diperlukan oleh orang yang anda sayangi ketika tinggal di rumah penjagaan.

Kehampiran

Untuk memudahkan perjalanan dan lawatan, kemungkinan besar anda akan mempertimbangkan rumah penjagaan berhampiran dengan rumah anda. Ini bukan sahaja akan memberikan ketenangan fikiran yang lebih besar tetapi ia juga mungkin menjadi pilihan yang lebih kos efektif dalam jangka masa panjang.

Persekitaran Rumah &Fasiliti

Jika anda merancang untuk melawat rumah penjagaan, cari kebersihan dan kekukuhan tempat itu. Ini termasuk memastikan terdapat langkah berjaga-jaga keselamatan yang berkesan yang diambil di dalam rumah, ruang tamu yang mencukupi dan semudah mendapatkan cahaya semula jadi yang mencukupi semasa berada di dalam rumah. Aspek lain yang perlu diberi perhatian ialah, kehijauan di sekitarnya (jika ada) atau sistem keselamatan yang ada untuk memastikan keselamatan penduduk.

Nisbah Kakitangan kepada Penduduk

Semasa melawat buat kali pertama, perhatikan bilangan kakitangan yang terdapat di setiap rumah jagaan untuk memastikan semua penduduk dijaga dengan baik. Semasa di sana, anda juga boleh mengenali ahli kakitangan dan memerhatikan interaksi mereka dengan penduduk untuk mendapatkan idea tentang kepuasan penduduk dan kakitangan. Oleh kerana kakitangan di rumah jagaan akan menjadi penjaga utama orang yang anda sayangi, adalah penting untuk memahami bagaimana mereka sedang merawat warga emas yang lain.

Keselamatan dan Kualiti Makanan

Walaupun ia mungkin bukan faktor pertama dalam fikiran, kualiti makanan yang diterima oleh orang tersayang kanan anda sepanjang penginapan mereka adalah aspek penting yang perlu dipertimbangkan. Apabila kita semakin tua, pemakanan memainkan peranan besar dalam kesejahteraan fizikal dan mental kita. Pastikan makanan harian di rumah penjagaan anda yang disenarai pendek seimbang dan menyelerakan untuk orang yang anda sayangi.

Rumah Jagaan di Johor Bahru

Johor Bahru adalah ibu kota negeri Johor di Malaysia dan merupakan negeri ke-2 paling ramai penduduk di negara ini dengan jangka hayat 72 untuk lelaki dan 77 untuk wanita.

Oleh kerana Malaysia sedang menuju ke arah status penduduk yang semakin tua, bilangan kemudahan warga emas di negara ini semakin meningkat kerana penduduk muda semakin berkurangan. Sekiranya anda mencari rumah penjagaan atau orang tua di Johor Bahru, berikut adalah beberapa pilihan untuk rumah penjagaan:

1. Pusat Jagaan Keluarga FCC, Johor Bahru

Pusat Penjagaan Keluarga FCC adalah kampung persaraan pertama di Johor Bahru yang memberi tumpuan kepada komuniti dan mempromosikan kepentingan persekitaran hijau dan semula jadi sebagai sebahagian daripada penuaan.

Selain menyediakan penjagaan sepanjang masa, penjagaan harian dan terapi pemulihan, ia juga menekankan pelbagai aktiviti sosial dan fizikal untuk memastikan warga emas aktif semasa di Pusat Penjagaan Keluarga FCC. Jika diperlukan, prosedur atau perkhidmatan perubatan yang sesuai juga disediakan dan sokongan demensia juga boleh diberikan kepada penduduk yang hidup dengan keadaan tersebut.

Perkhidmatan: penjagaan rumah penuh, penjagaan harian dan terapi pemulihan
Laman web: https://www.familycarecentre.co/
Lokasi: 7, Jalan Resam 7, Taman Bukit Tiram, 81800 Ulu Tiram, Johor
Tel: +6012-790 0792
Emel: [email protected]

2. Jasper Lodge, Johor Bahru

Jasper Lodge adalah rangkaian rumah penjagaan yang terletak di Johor Bahru, Lembah Klang, Pulau Pinang, Kuching dan Kuantan. Kemudahan Johor Bahru terletak berhampiran Kampung Skudai. Untuk perkhidmatan standardnya, setiap penduduk Jasper Lodge berhak mendapat penjagaan kejururawatan 24 jam, makanan harian, pemeriksaan doktor mingguan, fisioterapi standard dan prosedur kejururawatan.

Perkhidmatan: Penjagaan kejururawatan 24 jam, penjagaan paliatif, penjagaan demensia, penjagaan Parkinson, pemulihan
Laman web: https://jasperlodge.com.my/johor-bahru
Lokasi: 9, Jalan Gangsa 1, Taman Kolam Air, 80100 Johor Bahru, Johor
Tel: 6015-4840 0160
Emel: [email protected]

3. Penjagaan Jantung Bandar

City Heart Care adalah rumah penjagaan berlesen yang terletak di Taman Johor. Ia ditubuhkan pada tahun 1993 dan merupakan rumah penjagaan berdaftar pertama di Johor Bahru. Ia kini mempunyai lebih daripada 13, banglo berhawa dingin di bandar yang menyediakan penjagaan sepanjang masa untuk warga emas termasuk penjagaan kejururawatan, fisioterapi, ubat-ubatan tradisional dan pelengkap dan akupunktur. Kemudahan ini juga menyediakan penjagaan khusus untuk warga emas dengan keadaan perubatan seperti demensia, kanser, strok dan kecederaan saraf tunjang. Setiap penduduk boleh memilih dari bilik peribadi, bilik perkongsian twin atau ruang berkongsi.

Perkhidmatan: Perkhidmatan penjagaan kejururawatan 24 jam, perkhidmatan pemulihan, penjagaan selepas pembedahan & hospital dan perkhidmatan ambulans
Laman web: http://www.cityheartcare.com/
Lokasi: 17, Jalan Paya Manis, Taman Johor, 81200 Johor Bahru, Johor
Tel: 6016-771 7199
Emel: [email protected]

4. Pusat Penjagaan Clover

Clover Care Centre adalah kemudahan penjagaan kejururawatan yang terletak di Gelang Patah. Ia ditubuhkan oleh Dr Tee Hua Tiong, seorang Pengamal Am (GP) bertauliah yang juga mengendalikan sebuah klinik di Pontian. Rumah penjagaan ini bertujuan untuk menangani keperluan untuk kemudahan penjagaan kejururawatan yang berkualiti melalui perkhidmatannya seperti penjagaan harian orang tua, penjagaan sepanjang masa, penjagaan tracheotomy dan penjagaan luka. Kemudahan ini juga dilengkapi dengan lif yang berfungsi untuk kemudahan tambahan dan mobiliti.

Perkhidmatan: penjagaan kejururawatan am, penjagaan harian, penjagaan jangka panjang, prosedur perubatan, penjagaan paliatif
Laman web: https://www.clovercarecentre.com/
Lokasi: 2, Jalan Nusa Perintis 4/10, Taman Nusa Perintis 1 Gelang Patah, Johor 81550 Malaysia
Tel: +607-513 0034

5. GoodWill Care Centre, Johor Bahru

GoodWill Care Centre adalah dua rumah penjagaan yang terletak di Bandar Johor Bahru dan Danga di Johor Bahru. Menyediakan perkhidmatan penjagaan kejururawatan, penjagaan selepas pembedahan dan fisioterapi, pusat jagaan ini dilengkapi dengan jururawat dan ahli terapi yang bertauliah untuk menyediakan penjagaan yang berkualiti untuk penduduknya.

Perkhidmatan: Penjagaan kejururawatan 24 jam, penjagaan selepas pembedahan, perkhidmatan fisioterapi dan penjagaan demensia.
Laman web: https://attianursingcare.com/
Lokasi: 8, Jalan Hassan Al-Attas, Bandar Johor Bahru, 80100 Johor Bahru, Johor
Tel: +6011 10801805
Emel: [email protected]

Penjagaan Rumah sebagai Pilihan Penjagaan Warga Emas Alternatif

Adakah anda sedar bahawa rumah jagaan atau kemudahan penjagaan orang tua bukan satu-satunya pilihan untuk warga tua pada hari-hari semasa? Jika anda atau orang tersayang kanan anda lebih suka penuaan dalam keselesaan rumah anda sendiri, Homage boleh menyediakan penjagaan rumah dan kejururawatan tepat di depan pintu anda.

Dengan kumpulan profesional penjagaan terbesar di Malaysia, Homage boleh menyediakan jururawat, penjaga dan ahli terapi untuk memastikan keperluan warga emas anda dijaga dengan baik. Penjagaan di rumah juga memberikan ketenangan fikiran tambahan, mengetahui bahawa kesihatan dan kesejahteraan orang yang anda sayangi dapat dipantau sendiri pada bila-bila masa.

Menyediakan dari penjagaan serendah 1 jam hingga sepanjang masa, Homage adalah pilihan terbaik jika anda mencari pengalaman hidup alternatif untuk warga emas anda. We menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi setiap langkah berdasarkan jadual pilihan anda. Profesional penjagaan terlatih kami boleh menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Muat turun aplikasi kami sekarang atau isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami!Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang