Panduan Ipoh untuk Rumah Kejururawatan, Rumah Orang Tua dan Pilihan Hidup Kanan Lain

Mencari rumah penjagaan atau rumah orang tua di Ipoh? Berikut adalah senarai cepat pilihan yang anda ada di bandar dan pilihan hidup alternatif untuk orang tersayang yang sudah tua.

oleh Raihan Rahman

Memilih Rumah Kejururawatan Terbaik Untuk Orang Yang Anda Sayangi

Sekiranya anda dan orang tersayang kanan anda telah memutuskan bahawa rumah penjagaan adalah pilihan terbaik, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memilih rumah terbaik untuk orang yang anda sayangi. Di bawah ini kami menggariskan beberapa kriteria rumah penjagaan untuk membantu anda memilih rumah penjagaan terbaik untuk warga emas anda.

Menilai keperluan orang tersayang yang anda sayangi

Salah satu faktor yang paling penting untuk dipertimbangkan sebelum memilih rumah penjagaan adalah keperluan sebenar orang yang anda sayangi. Jika boleh, berunding dengan profesional perubatan untuk mendapatkan rasa yang lebih baik mengenai jenis dan tahap penjagaan yang mungkin diperlukan oleh orang yang anda sayangi semasa tinggal di rumah penjagaan.

Kehampiran

Untuk memudahkan perjalanan dan lawatan, kemungkinan besar anda akan mempertimbangkan rumah penjagaan berhampiran dengan rumah anda. Ini bukan sahaja akan memberikan ketenangan fikiran yang lebih besar tetapi ia juga mungkin menjadi pilihan yang lebih kos efektif dalam jangka masa panjang.

Persekitaran Rumah &Fasiliti

Sekiranya anda dapat melawat rumah penjagaan, perhatikan kebersihan dan kekukuhan tempat itu. Ini termasuk memastikan terdapat langkah berjaga-jaga keselamatan yang berkesan yang diambil di dalam rumah, ruang hidup yang mencukupi dan semudah mendapat cahaya semula jadi yang cukup semasa berada di dalam rumah. Aspek lain yang perlu diperhatikan adalah, kehijauan di sekitarnya (jika ada) atau sistem keselamatan untuk memastikan keselamatan penduduk.

Nisbah Kakitangan kepada Penduduk

Semasa melawat buat kali pertama, perhatikan bilangan kakitangan yang ada di setiap rumah penjagaan untuk memastikan semua penduduk dijaga dengan baik. Semasa di sana, anda juga boleh mengenali kakitangan dan memerhatikan interaksi mereka dengan penduduk untuk mendapatkan idea kepuasan penduduk dan kakitangan. Oleh kerana kakitangan di rumah penjagaan akan menjadi penjaga utama orang yang anda sayangi, sangat penting untuk memahami bagaimana mereka sedang merawat warga tua yang lain.

Keselamatan dan Kualiti Makanan

Walaupun ia mungkin bukan faktor pertama dalam fikiran, kualiti makanan yang diterima oleh orang tersayang kanan anda sepanjang penginapan mereka adalah aspek penting yang perlu dipertimbangkan. Apabila kita semakin tua, pemakanan memainkan peranan besar dalam kesejahteraan fizikal dan mental kita. Pastikan makanan harian di rumah penjagaan anda yang disenarai pendek seimbang dan menyelerakan untuk orang yang anda sayangi. 

Bandaraya Ipoh

Ipoh adalah ibu negeri Perak di Malaysia. Dengan lebih daripada 750,000 penduduk, Ipoh adalah bandar ketiga terbesar di negara ini. Terletak di antara Kuala Lumpur dan Pulau Pinang di bahagian utara Semenanjung Malaysia, bandar ini mempunyai penduduk warga emas terbesar di atas umur 65 tahun.

Walaupun stigma rumah penjagaan masih merupakan sebahagian besar budaya di Malaysia, bilangan kemudahan warga emas di negara ini semakin meningkat. Sekiranya anda mencari rumah penjagaan atau orang tua di Ipoh, berikut adalah beberapa rumah penjagaan:

 1. Kebahagiaan Sebenar Penjagaan Warga Emas

True Happiness Elderly Care menawarkan penjagaan jangka panjang dan jangka pendek untuk warga emas dan bertujuan untuk memastikan semua penduduknya aktif dan menyokong kemerdekaan selama mungkin. 

Rumah kejururawatan juga menyediakan penjagaan kejururawatan 24 jam, fisioterapi dan perkhidmatan pemulihan. Ia terletak berhampiran dengan beberapa hospital dan pusat perubatan di Ipoh termasuk Hospital Pakar Komuniti Perak, Pusat Perubatan BP Healthcare dan Hospital Pakar KPJ Ipoh. Rumah penjagaan juga menawarkan ruang hijau yang luas dan terletak di kawasan kejiranan yang tenang. 

 1. Pusat Jagaan Dr. Thomas

Terletak di Taman Pari, Pusat Jagaan Dr Thomas adalah rumah penjagaan 'semua guna'. Pusat jagaan ini bertujuan untuk menyediakan kemudahan hidup yang komprehensif untuk warga emas di Ipoh. Ia menawarkan pelbagai perkhidmatan yang termasuk penjagaan harian, penjagaan sepanjang masa, penjagaan selepas hospital, penjagaan paliatif dan juga fisioterapi.

 • Perkhidmatan: penjagaan harian, perundingan perubatan, pusat fisioterapi, pemulihan strok
 • Laman web: https://drthomascarecentre.com/
 • Lokasi: 24 Jalan Labrooy, Taman Pari, 30100 Ipoh, Perak Darul Ridzuan
 • Tel: 6012-581 9551
 • Emel: [email protected]
 1. Pusat Jagaan IG

Pusat jagaan ini menyediakan penjagaan peribadi 24 jam dan terletak berhampiran Ipoh Garden. Ig Care Centre menyediakan penjagaan harian, penjagaan jangka panjang, penjagaan yang berehat dan juga latihan penjagaan. Dengan 2 pusat gabungan lain di Gunung Rapat dan Kelab Lumba Kuda Perak, pusat jagaan ini boleh memuatkan 105 warga emas di 3 lokasinya.

 • Perkhidmatan: Penjagaan kejururawatan 24 jam, penjagaan harian, penjagaan jangka panjang, latihan penjaga, fisioterapi
 • Laman web: https://igcare.com.my/
 • Lokasi: 24 Jalan Labrooy, Taman Pari, 30100 Ipoh, Perak Darul Ridzuan
 • Tel: 6012-694 2882
 1. Rumah Kejururawatan Istana Ipoh D

Ipoh D Palace Nursing Home adalah pusat jagaan yang terletak di Chemor yang menyediakan penjagaan jangka pendek dan jangka panjang kepada penduduknya. Ditubuhkan oleh jururawat berdaftar dan veteran, menyediakan pelbagai perkhidmatan yang merangkumi penjagaan kejururawatan umum kepada prosedur perubatan yang kompleks dan juga penjagaan paliatif.

 • Perkhidmatan: penjagaan kejururawatan am, penjagaan harian, penjagaan jangka panjang, prosedur perubatan, kejururawatan koma
 • Laman web: http://www.dpalacenursing.com/
 • Lokasi: 18, Jalan Sri Klebang 4, Bandar Baru Sri Klebang, 31200 Chemor, Perak Darul Ridzuan
 • Tel: 6016-555 4935, 6016-444 3032
 1. Pusat Penjagaan Global Attia

Beroperasi di Kuala Lumpur dan Selangor, Attia Global Care Centre adalah cawangan rumah penjagaan dengan cawangan di Ipoh, Perak. Dengan 7 rumah penjagaan yang berbeza di seluruh negara, kemudahan Ipoh terletak di Ipoh Garden. Menawarkan penjagaan kejururawatan, penjagaan jangka panjang dan harian, rumah penjagaan ini memberi tumpuan kepada 'Model BerpusatKan Orang' yang bertujuan untuk meningkatkan keyakinan penduduknya dan mengekalkan penuaan yang bermaruah.  

 • Perkhidmatan: Penjagaan kejururawatan 24 jam, penjagaan harian, lawatan doktor mingguan, pengangkutan hospital
 • Laman web: https://attianursingcare.com/
 • Lokasi: 139 Jalan Dato Lau Pak Kuan Taman Ipoh, perbandaran, 31400 Ipoh, Perak
 • Tel: 6012-522-7864
 • Emel: [email protected]

Opsyen Hidup Alternatif

Rumah penjagaan atau kemudahan penjagaan orang tua bukan satu-satunya pilihan untuk penuaan warga tua. Jika anda dan orang tersayang kanan anda lebih suka menua dalam keselesaan rumah anda sendiri, Homage boleh menyediakan penjagaan rumah dan kejururawatan di depan pintu anda.

Dengan kumpulan Profesional Penjagaan terbesar di Malaysia, Homage boleh menyediakan jururawat, penjaga dan ahli terapi untuk memastikan keperluan warga emas anda dijaga dengan baik. Penjagaan rumah juga memberikan ketenangan fikiran tambahan, mengetahui bahawa kesihatan dan kesejahteraan orang yang anda sayangi dapat dipantau sendiri pada bila-bila masa.

Menyediakan dari serendah 1 jam hingga penjagaan sepanjang masa, Homage adalah pilihan terbaik jika anda mencari pengalaman hidup alternatif untuk warga emas anda. We menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi setiap langkah mengikut keselesaan anda. Profesional penjagaan terlatih kami boleh menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Isi borang di bawah untuk rundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami. Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang