resolusi tahun baru

22 Resolusi Tahun Baru Untuk Orang Dewasa yang Lebih Tua

Apakah pendekatan "tahun baru, tahun baru saya" anda sebagai seorang senior di Malaysia? Mulakan tahun baru dengan 22 resolusi tahun baru yang sihat yang boleh anda buat dan simpan.

oleh Jo-Kym New

Dengan setiap tahun baru datang awal baru. Sudah tiba masanya untuk memberi diri anda permulaan yang baru pada beberapa perkara yang anda telah menjaga pada pembakar belakang. Mungkin itu sesuatu yang tidak punya cukup waktu untuk dipikirkan. Atau mungkin itu sesuatu yang terlalu kau takut untuk dicuba. Bagaimanapun juga, tahun baru membolehkan anda dan saya untuk memulakan semula dengan resolusi. 

Bertentangan dengan apa yang dikatakan beberapa senior, resolusi tahun baru bukan hanya untuk anak-anak muda. Betul - kami telah mengumpulkan senarai resolusi yang boleh diambil tindakan khas untuk orang dewasa yang lebih tua yang mahukan tahun baru untuk menyerahkan daun baru.

Mengapa Resolusi Tahun Baru Penting

Sebelum anda melangkau ke bahagian yang menyeronokkan, kami menganggap perlu untuk menangani mengapa di sebalik resolusi setiap tahun baru. Bagi banyak orang, resolusi mungkin tampak seperti perubahan gaya hidup yang besar yang terlalu sulit dicapai. Walau bagaimanapun, menentukan matlamat anda untuk tahun ini adalah lebih daripada memberi diri anda faktor pemikiran yang baik. Ini tentang memahami apa yang tepat untukmu.

Anda bukan sahaja perlu tahu apa yang ingin anda capai, tetapi mencari kejelasan mengenai bagaimana anda dapat mencapainya. Dr Gail Matthews mengkaji dalam kajiannya bahawa orang 42 peratus lebih cenderung untuk mencapai matlamat mereka apabila mereka menulis atau berkongsi dengan orang lain. Tidak hairanlah begitu banyak orang menyimpan jurnal dan membuat papan penglihatan untuk diri mereka sendiri.

Seperti yang dikatakan Theodore Roosevelt, "Percayalah anda boleh dan anda separuh jalan di sana."

Resolusi Tahun Baru Untuk Orang Dewasa yang Lebih Tua

Terokai 22 resolusi sihat untuk ditambah ke senarai anda untuk 2022:

1. Mulakan setiap hari dengan pengesahan positif

Bagaimana anda memulakan hari anda akan menetapkan nada untuk selebihnya. Mulakan pagi anda dengan menyampaikan kenyataan positif dengan kuat.

Berikut ialah 3 kenyataan contoh:

 1. Hari ini akan menjadi hari yang baik.
 2. Saya berasa sihat dan kuat hari ini.
 3. Aku sangat bersyukur masih hidup.

Bangun awal akan memudahkan latihan ini kerana anda tidak akan merasakan keperluan untuk tergesa-gesa atau panik. Ia juga membantu untuk mengatakannya dengan keyakinan dan bermakna untuk diri sendiri. Jika anda mendapati mereka sukar untuk diingat, anda boleh menyimpan nota kecil dalam balang di sisi katil anda.

2. Gantikan tabiat buruk dengan yang baik

Adakah anda mempunyai tabiat buruk yang anda dapati mustahil untuk dipecahkan? Daripada cuba menghapuskan tabiat buruk anda, cari cara kreatif untuk menggantikannya. 

Pertama, kenal pasti pencetus anda. Lebih sering daripada tidak, tabiat buruk dibentuk untuk mengatasi tekanan atau kebosanan. Kemudian, tangani pencetus dengan memilih pengganti atau mengubah persekitaran anda. Jika video TikTok menyebabkan anda kehilangan tidur, nyahpasang apl atau simpan telefon anda di bilik lain semasa tidur.

Mereka mengatakan ia mengambil masa 21 hari untuk memulakan tabiat buruk, tetapi beberapa tabiat seperti merokok atau minum alkohol lebih sukar untuk pecah dan boleh menyebabkan ketagihan. Satu lagi kaedah mengatasi adalah untuk mengamalkan kesedaran.

3. Mula makan lebih sihat

Berikan badan anda pemakanan yang sepatutnya dengan makan makanan yang seimbang dan memantau pengambilan kalori anda. Secara amnya, seseorang harus memasukkan jenis yang lebih sihat dalam makanan harian mereka seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, dan ikan. 

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan kesihatan, ketahui jenis makanan yang harus atau tidak boleh dimasukkan dalam diet anda. Sebagai contoh, pesakit kencing manis dan pesakit kencing manis harus makan lebih banyak makanan kaya serat yang akan membantu anda makan penyerapan gula yang kurang dan perlahan. 

4. Rancang makanan anda lebih awal

Jika anda sibuk dan memasak mengambil terlalu banyak masa, pertimbangkan perancangan makanan. Konsep ini juga dikenali sebagai persediaan makanan yang pra-perancangan keseluruhan makanan lebih awal. Anda dapat menjimatkan masa dengan perjalanan yang lebih sedikit ke pasar raya dan lebih sengaja tentang apa yang anda masukkan ke dalam badan anda. Ia juga akan menjimatkan anda daripada menjangkau pilihan yang lebih cepat dan tidak sihat.

Cari hari dalam seminggu apabila anda paling bersedia untuk menyediakan makanan anda. Pilih antara membuat kelompok yang disisihkan secara individu atau menyediakan bahan siap dimasak selama seminggu. Cuba cari resipi baru dalam talian atau tukar yang sihat dengan rakan-rakan. 

5. Lakukan beberapa latihan mental 

Ia adalah perkara biasa untuk melupakan perkara-perkara sekali-sekala. Malah, kehilangan ingatan adalah perkara biasa dalam proses penuaan. Yang berkata, tiada apa yang boleh menghalang anda daripada menjaga minda anda sihat dan tajam. Latihan otak, atau latihan mental, boleh meningkatkan fungsi kognitif tertentu seperti ingatan, penaakulan, penyelesaian masalah dan kelajuan pemprosesan maklumat.

Beberapa latihan untuk memastikan otak penuaan anda sihat dari segi mental termasuk:

 1. Melukis peta kejiranan atau bandar anda
 2. Menyelesaikan teka-teki jigsaw atau silang kata
 3. Bermain permainan catur atau pemeriksa
 4. Mengamalkan matematik mental
 5. Mendengar muzik klasik

6. Cari rutin senaman yang sesuai dengan anda

Bersenam sentiasa berada di bahagian atas senarai resolusi sesiapa sahaja, namun, orang menganggapnya sebagai salah satu rutin yang paling mencabar untuk bersaing. Mungkin kerana anda belum menemui program yang sesuai yang sesuai untuk umur, gaya hidup dan jenis badan anda. 

Beberapa latihan yang berimpak rendah dan mesra bersama untuk warga emas termasuk aerobik air, tai chi,regangan, dan berjalan kaki. Latihan ini boleh memastikan badan anda kuat dan bebas daripada kecederaan. Sebaliknya, senaman warga emas harus mengelakkan adalah squats dengan berat, larian jarak jauh dan rangup perut.

Selain itu, anda juga boleh mencuba kelas kecergasan untuk warga emas seperti Activ50s dan Golden Age Senior Yoga.

7. Dapatkan disiplin dengan pemeriksaan kesihatan yang kerap

Apakah Anda telah kendur pada pemeriksaan rutin Anda? Pemeriksaan kesihatan membantu mengesan sebarang tanda-tanda penyakit lebih awal, menjadikannya lebih mudah dan lebih berkesan untuk mendapatkan rawatan apabila diperlukan. Itulah sebabnya ramai doktor menasihatkan supaya tidak melangkau pemeriksaan anda, terutamanya apabila anda semakin tua atau mempunyai keadaan kesihatan. 

Pemeriksaan kesihatan asas adalah penting di seluruh peringkat kehidupan tetapi terutamanya untuk orang yang lebih tua. Lihat cadangan ini untuk ujian saringan kesihatan mengikut umur. Ingat, pencegahan lebih baik daripada mengubati.

Perlukan bantuan dengan janji temu perubatan anda? Lihat perkhidmatan pengiring perubatan Homage atau pakej pemeriksaan kesihatan pencegahan.   Isi borang di bawah untuk perundingan percuma.

8. Mulakan kewartawanan dengan tujuan

 Jurnal adalah alat yang indah yang boleh digunakan untuk pengurusan tekanan dan penerokaan diri. Jika anda menghadapi sebarang keadaan perubatan atau masalah kesihatan mental, menyimpan jurnal membantu anda mengesan kemajuan, gejala dan penambahbaikan anda. Di samping itu, ia memberikan lebih banyak pandangan mengenai hari anda untuk doktor atau penjaga anda.

Selain itu, jurnal syukur atau jurnal seni memungkinkan Anda mengekspresikan diri dengan lebih baik dan memberi Anda rasa tujuan. 

9. Buat strategi jangka panjang untuk persaraan

Seperti kebanyakan orang dewasa senior, anda mungkin membayangkan masa depan tanpa hutang di rumah persaraan impian di Pulau Pinang atau Ipoh. Walau bagaimanapun, impian boleh jauh dari realiti tanpa rancangan yang betul, terutamanya apabila anda tidak mempunyai wang untuk mewujudkannya.

Mewujudkan strategi jangka panjang lebih awal boleh menjimatkan sakit kepala anda pada masa akan datang. Ia boleh menjadi masa yang tertekan membuat keputusan antara membayar hutang anda atau menyimpan untuk persaraan. Oleh itu, bercakap dengan ahli keluarga atau mengupah profesional untuk membantu anda membuat rancangan untuk peringkat seterusnya dalam kehidupan anda. 

10. Mulakan (dan lengkapkan) projek D-I-Y

Projek do-it-yourself (D-I-Y) sangat menyeronokkan dan dilengkapi dengan banyak faedah: 

 • Meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah dan membuat keputusan
 • Memupuk harga diri dan ekspresi diri
 • Membantu anda menjimatkan wang
 • Memastikan anda aktif

Terdapat satu tan idea mesra warga emas yang boleh anda cuba seperti melukis dengan nombor atau mengait sweater untuk diri sendiri atau cucu anda. Anda juga boleh memberi rumah anda makeover dengan bantuan keluarga atau penjaga anda. Sebagai permulaan, menukar tuas pintu dan membuat laluan yang lebih luas dapat menampung keperluan anda yang berkembang sebagai orang dewasa yang lebih tua.

11. Dapatkan celik dengan bengkel digital

Dalam dunia telefon pintar dan teknologi AI, warga emas dikehendaki mengasah kemahiran baru untuk bersaing dengan era digital. Intervensi dan program sokongan boleh menawarkan panduan kepada warga emas untuk menjalani kehidupan bebas dalam menavigasi transaksi tanpa tunai, layan diri dan kod QR.

Beberapa inisiatif oleh kerajaan dan masyarakat setempat adalah:

 1. Upskill Malaysia adalah platform digital yang menempatkan program pembangunan oleh kerajaan untuk pelbagai bidang kemahiran seperti reka bentuk kreatif, komunikasi dan media, undang-undang, pengurusan dan sebagainya.
 2. Bengkel Teknologi Senior menyediakan kelas celik digital percuma untuk warga emas yang akan memberi kuasa kepada mereka untuk menggunakan aplikasi mudah alih dan melindungi diri mereka daripada penipuan dan penipuan.

12. Rizab beberapa "masa saya"

Adakah anda mengambil masa daripada hari anda untuk menghabiskan masa anda sendiri? Meluangkan masa sahaja adalah usaha sedar untuk hadir dengan diri anda sendiri. Ia menghilangkan anda dari kesibukan hidup dan membolehkan anda meneroka perkara-perkara yang menambah nilai kepada anda.

"Masa saya" boleh datang dalam bentuk aktiviti riadah seperti pergi untuk menunggang basikal atau pergi membeli-belah. Mereka juga boleh menjadi aktiviti terapeutik seperti malam spa atau latihan meditasi. Hanya 20 minit sehari boleh melakukan keajaiban untuk anda. Tubuh dan pikiran anda akan berterima kasih untuk itu!

13. Dapatkan haiwan kesayangan untuk persahabatan

Haiwan peliharaan adalah kumpulan kegembiraan, hanya dibungkus dengan bulu (atau skala, bergantung kepada haiwan). Memiliki haiwan kesayangan memberikan banyak faedah untuk warga emas. Mereka menggalakkan aktiviti fizikal seperti berjalan dan bermain, dan bertindak sebagai sahabat kecil yang sempurna untuk membuat anda sibuk jika anda tinggal bersendirian.

Haiwan peliharaan teratas untuk warga emas adalah kucing, anjing, burung dan ikan. Dan mereka tidak perlu terlalu mahal. Lawati tempat perlindungan haiwan terdekat untuk mengamalkan rakan berbulu anda. Sekiranya anda mempunyai kecacatan atau keadaan kesihatan, pertimbangkan terapi haiwan kesayangan atau haiwan perkhidmatan yang dilatih untuk membantu anda dengan keperluan mobiliti dan sokongan emosi.

Penjagaan Warga Emas Berkualiti Di Rumah

Adakah anda memerlukan penjagaan peribadi di rumah? Dari persahabatan dan penyediaan makanan hingga mandi dan peringatan ubat-ubatan, penjaga profesional akan memastikan bahawa orang dewasa yang lebih tua dijaga dengan baik, tepat di mana anda berada.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

14. Mempunyai rehat atau tidur yang berkualiti

Berehat di sisi lain adalah lebih daripada berehat dari kerja dan melakukan sesuatu yang anda nikmati. Ia adalah langkah yang disengajakan dari apa-apa jenis aktiviti untuk berehat dan mengecas semula. 

Kebersihan tidur yang baik adalah komponen penting dalam kesihatan dan kesejahteraan anda secara keseluruhan. Orang dewasa yang berumur lebih dari 65 tahun harus tidur 7-8 jam setiap malam. Walau bagaimanapun, ramai orang dewasa yang lebih tua mendapat kurang tidur daripada yang mereka perlukan. Ini kerana badan penuaan mereka menghasilkan kurang bahan kimia dan hormon yang diperlukan untuk tidur. 

Oleh itu, adalah penting untuk tidur pada masa yang sama setiap malam untuk menyesuaikan diri dengan irama tidur semulajadi. Ambil makanan semulajadi untuk meningkatkan tidur anda seperti teh chamomile atau susu hangat. 

15. Sertai kelab atau persatuan

Apabila anda semakin tua, anda akan melihat bahawa bulatan sosial anda mula mengecut. Namun, sebagai makhluk sosial, kita semua perlu merasakan kekitaan melalui hubungan kita dengan keluarga, teman, dan hubungan lainnya. Lebih-lebih lagi bagi warga emas yang cenderung lebih mudah terdedah kepada pengasingan sosial. 

Pernah terfikir untuk menyertai kelab atau masyarakat pada tahun-tahun muda anda tetapi tidak mempunyai masa? Sekarang adalah waktu yang tepat untuk melakukannya dan membuat teman-teman baru untuk hidup. Terokai kelas komuniti, buku atau kelab filem atau komuniti senior. Kumpulan sosial seperti ini sering menawarkan aktiviti riadah seperti mahjong,bingo dan lawatan lapangan untuk membantu menjaga warga emas kekal aktif dan terlibat. 

16. Berhubung semula dengan rakan lama 

Teman-teman baru menyenangkan untuk membuat, tapi persahabatan tertua dan terkasih kita tidak bisa diganti. Mungkin anda telah berpindah dari kampung halaman anda dan telah kehilangan sentuhan dengan rakan-rakan terbaik sekolah tinggi anda. Setiap kali anda bersedia, cuba berhubung semula dengan rakan lama anda.

Memberi mereka panggilan akan menjadi pilihan yang ideal jika anda masih mempunyai nombor telefon mereka. Jika tidak, maka anda boleh mencari mereka dalam talian dengan mudah untuk alamat e-mel atau profil Facebook mereka. Jemput mereka untuk minum kopi, buka album foto lama anda dan ketawakan hati anda mengenang kenangan anda yang tidak ternilai. 

Kenny Roger tua emas masih berdering benar:

Ketika seseorang mengetuk pintu

Seseorang yang baru masuk

Aku akan tersenyum dan berjabat tangan

Tapi kau tidak bisa membuat teman-teman lama

17. Lakukan kerja amal

Jika anda mampu dan tersedia, pertimbangkan untuk memberi kembali kepada komuniti dengan menderma atau menjadi sukarelawan di badan amal. Bukan sahaja aktiviti sosial akan mengelilingi anda dengan orang lain, ia akan menjaga kesihatan badan anda dan meningkatkan keyakinan anda.

Berminat untuk mengambil peluang sukarelawan? Lihat tempat yang memerlukan orang seperti anda:

18. Melabur dalam teknologi boleh pakai

Teknologi yang boleh dipakai membawa revolusi dalam kecergasan dan pemantauan kesihatan yang memberi manfaat kepada orang-orang dari semua peringkat umur. Sekiranya anda ingin mempunyai kebebasan dan fleksibiliti dalam kehidupan seharian anda, peranti ini menjadikan penjagaan warga emas lebih cekap dan berkesan. 

Beberapa contoh termasuk:

 • Jam tangan pintar yang dilengkapi dengan pemantauan tanda-tanda penting, pengesanan jatuh lanjutan dan amaran kecemasan, contohnya Apple Watch 4, Samsung Gear 3 dan Fitbit
 • Kaus kaki pintar untuk warga emas dengan masalah mobiliti yang mengesan pergerakan dan hubungan mereka dengan tanah
 • Penjejak jubin yang membolehkan anda mencari sebarang item yang tersalah letak dengan mudah dengan hanya satu cincin

19. Tanam makanan anda sendiri

Bahan makanan menjadi terlalu mahal? Dengan harga makanan dunia naik 30% dalam setahun, sudah tiba masanya untuk menjadi kreatif dengan simpanananda. Mulakan projek taman anda sendiri dengan menanam makanan anda sendiri di rumah dan menikmati hasil segar. Ia banyak kerja, tetapi ia akan berbaloi. Selain itu, anda juga mengembangkan satu perkara lain semasa anda melakukannya —dan itulah pengetahuan!

Anda boleh menanam pelbagai buah-buahan, sayur-sayuran, teh dan kopi. Berikut adalah petua: Mengkaji kaedah penanaman yang berbeza untuk memahami spesies mana yang akan berkembang dalam iklim Malaysia kita.

20. Minimumkan gaya hidup anda

Keluar dengan yang lama, dengan ... Minimum. Menjadi minimalis bermakna memudahkan gaya hidup anda untuk membebaskan diri anda dari kekacauan dan menyimpan hanya apa yang berfungsi untuk tujuan kepada anda. Mempunyai bilik stor atau loteng yang dipenuhi dengan barang-barang lama? Sudah waktunya untuk menyalurkan batin Anda Marie Kondo.

Ia tidak terlalu sukar. Ambil 3 langkah ini untuk menjadi minimalis:

 • Declutter rumah Anda dengan menyingkirkan harta yang dijangkardir dari yesteryears. Anda boleh memilih untuk menjual, mengitar semula atau menderma barangan anda.
 • Upcycle apa-apa bahan seperti plastik, kaca, timah atau kertas dengan mengubahnya menjadi hiasan rumah atau barangan untuk dijual.
 • Turun taraf atau batalkan sebarang keahlian atau langganan yang tidak perlu yang anda tidak perlukan lagi

21. Terokai sumber pendapatan lain

Sekiranya anda bersara atau jika anda mempunyai masa tambahan di tangan anda, cari cara untuk mendapatkan aliran pendapatan tambahan. Sama ada anda ingin mendapatkan lebih banyak wang atau menggunakan masa anda dengan bijak, terdapat banyak idea untuk diterokai terima kasih kepada teknologi baru:

 • Menjadi pembeli peribadi
 • Mengambil Pekerjaan menulis bebas jika anda mempunyai kemahiran menulis yang hebat
 • Mulakan blog atau vlog tentang sesuatu yang anda minati
 • Buat dan jual perkara dalam talian
 • Menjadi pengguna ujian berbayar untuk produk dan perkhidmatan yang berbeza

22. Berpegang pada jadual pembersihan rumah anda

Akhir sekali, datang dengan jadual pembersihan rumah dan berpegang kepadanya. Pada mulanya, tugas ini akan kelihatan menakutkan tetapi sebaik sahaja anda telah membentuk tabiat, tugas-tugas ini akan menjadi lebih mudah dengan masa. Jika anda berhadapan dengan isu mobiliti, bahagikan beban kerja dengan rakan serumah atau ahli keluarga untuk menggalakkan kerjasama dan menjimatkan masa.

Ketahui kawasan mana di rumah anda yang memerlukan pembersihan secara berkala dan bina senarai. Kemudian, tentukan berapa kerap anda mahu membersihkan dan meletakkannya pada jadual mingguan atau dua minggu.

Seperti artikel ini setakat ini? Langgan kami untuk mendapatkan pencernaan mingguan mengenai kejadian Homage terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan.

Matlamat Kami adalah Untuk Menjaga Anda

Adakah matlamat tahun baru anda termasuk mencari sokongan penjagaan untuk diri sendiri? Pasukan penjaga, jururawat, ahli terapi dan doktor Homage kami tersedia 24/7 untuk menyokong anda dalam perjalanan penjagaan kesihatan anda setiap langkah. Berbual dengan Penasihat Penjagaan kami untuk memahami bagaimana kami boleh membantu memberikan penjagaan dan bantuan.

Untuk maklumat lanjut atau menjadualkan panggilan, isikan borang di bawah.Rujukan
 

 1. Matthews, G. (n. d.). Ringkasan Penyelidikan Matlamat. Universiti Dominican California. Diperoleh daripada https://www.dominican.edu/sites/default/files/2020-02/gailmatthews-harvard-goals-researchsummary.pdf 
 2. Newsom, R. (2020). Penuaan dan Tidur. Asas Tidur. Diperoleh daripada https://www.sleepfoundation.org/aging-and-sleep 
 3. Gaya Hidup Warga Emas. (2021). 7 Latihan Terbaik untuk Warga Emas (dan Beberapa untuk Dielakkan!). Diperoleh daripada https://www.seniorlifestyle.com/resources/blog/7-best-exercises-for-seniors-and-a-few-to-avoid/ 

Mengenai Penulis
Jo-Kym Baru
Jo-Kym adalah pemasar masuk yang sangat meminati kesihatan mental dan hubungan keluarga. Kedai kreatifnya adalah jurnal, fotografi mudah alih, makanan dan fesyen.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang