Pelancongan Perubatan di Malaysia: 10 Rawatan & Pembedahan Teratas

Malaysia dikenali sebagai salah satu destinasi pelancongan perubatan utama di Asia Tenggara. Ketahui 10 rawatan yang paling dicari di negara ini dan mengapa.

oleh Calvyn Ee

Walaupun Malaysia terkenal sebagai destinasi pelancongan yang popular kerana banyak pemandangan semula jadi dan sejarahnya, anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa Malaysia juga sama-sama popular untuk pelancongan perubatannya. Apabila kita mengatakan "pelancongan perubatan", kita sebenarnya tidak bermaksud pelancong yang datang ke negara ini untuk bercuti, atau melakukan lawatan ke sekitar, hospital di negara ini. Pelancongan perubatan sebaliknya merujuk kepada orang dari luar negara yang datang ke Malaysia untuk menerima rawatan perubatan.

Industri pelancongan perubatan Malaysia telah menyaksikan keuntungan yang ketara selama bertahun-tahun, dengan lebih daripada 1.2 juta pelancong penjagaan kesihatan datang ke negara ini untuk mendapatkan rawatan perubatan, mencatatkan pendapatan sebanyak RM1.7 bilion. Ini semua berkat banyak inisiatif, program dan organisasi kerajaan yang telah membantu membina reputasi negara sebagai destinasi pelancongan kesihatan yang dipercayai di seluruh dunia, dengan kemudahan penjagaan yang sangat baik, peralatan canggih, dan kadar dan pilihan rawatan yang sangat berpatutan.

Di bawah bimbingan kerajaan, dengan kerjasama Majlis Pelancongan Penjagaan Kesihatan Malaysia (MHTC), satu rangka tindakan telah dibangunkan untuk menetapkan pelan hala tuju pelancongan perubatan untuk 2021 hingga 2025, dengan harapan untuk membuat keuntungan selanjutnya untuk meningkatkan pelancongan perubatan di negara ini. Ini amat penting kerana negara kini bergerak ke fasa endemik. Dengan sempadan antarabangsa kini dibuka semula kepada pelancong, dianggarkan bahawa pelancongan perubatan Malaysia akan melihat lebih banyak keuntungan kerana ia mengalu-alukan pelancong perubatan sekali lagi.

Pelancong perubatan datang ke Malaysia untuk mendapatkan pilihan rawatan dan pembedahan khusus untuk keperluan penjagaan kesihatan mereka, setiap daripada mereka berasal dari pelbagai pelosok dunia. Yang paling dicari ialah:

  • Kardiologi
  • Kesuburan
  • Onkologi
  • Ortopedik
  • Gastroenterologi
  • Neurologi
  • Urologi
  • Dermatologi Estetik
  • Hepatitis C
  • Oftalmologi

Kardiologi

Malaysia diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai hab kardiologi terkemuka di Asia, serta sebagai pusat kecemerlangan penjagaan kanser. Dengan akarnya telah berkembang sejak tahun 1960-an, kardiologi Malaysia telah menyaksikan lonjakan yang ketara dari segi pilihan rawatan, meningkatkan kadar pemulihan, perkhidmatan yang sangat baik, dan peralatan perubatan terkini.

Institut Jantung Negara (IJN) ditubuhkan pada tahun 1992 untuk membantu meningkatkan kecekapan negara dalam merawat penyakit kardiovaskular melalui pendidikan, penyelidikan perubatan dan dasar penjagaan kesihatan. Terima kasih kepada usaha mereka, IJN telah membantu Malaysia dalam mengejar dan mencapai, pelbagai pencapaian dalam memberikan penjagaan kardiovaskular yang berkualiti. IJN juga telah merawat kira-kira empat juta pesakit dari seluruh dunia sejak penubuhannya.

Pada tahun 2020, IJN diiktiraf sebagai hospital pertama di luar Amerika Syarikat yang melakukan implan perentak jantung terkecil di dunia, perentak jantung Micra AV. Perentak jantung adalah peranti yang digunakan untuk membetulkan degupan jantung yang tidak teratur pada seseorang. Ini telah membuka jalan untuk prosedur invasif yang lebih minimum untuk menanam perentak jantung yang sangat kecil, tanpa membawa kepada kemungkinan akibat kesihatan jangka panjang daripada menanam perentak jantung tradisional.

Angiografi

angiogram diambil semasa proses ini, yang menggunakan X-ray untuk mengkaji keadaan saluran darah dalam badan. Ujian ini dilakukan untuk memeriksa sebarang kemungkinan penyumbatan dalam mana-mana saluran darah, terutamanya arteri utama dan/atau urat. Ini akan membantu memaklumkan kepada doktor kaedah rawatan yang betul untuk digunakan untuk menyembuhkan penyakit.

Cantuman Pintasan Arteri Koronari (CABG)

CABG adalah kaedah pembedahan jantung terbuka untuk merawat penyakit jantung koronari yang teruk. Prosedur ini melibatkan penggunaan rasuah, yang merupakan saluran darah yang diambil dari bahagian lain badan anda. Rasuah akan dilampirkan untuk membuat pintasan yang memindahkan darah di sekitar bahagian arteri utama yang sempit atau tersumbat. Arteri sempit atau tersumbat disebabkan oleh penumpukan deposit lemak, yang mungkin disebabkan oleh aterosklerosis atau beberapa sebab lain. Prosedur ini membantu meningkatkan aliran darah dan bekalan oksigen ke jantung dengan sepenuhnya memintas arteri yang terjejas.

Intervensi Koronari Perkutaneus (PCI)

Kadang-kadang dirujuk sebagai Angioplasti Koronari Transluminal Perkutaneus (PTCA), PCI adalah prosedur pembedahan invasif minimum untuk membuka arteri yang disekat. Ini adalah kaedah rawatan alternatif untuk CABG, di mana stent digunakan untuk meluaskan arteri yang sempit atau tersumbat untuk membolehkan darah dan oksigen mengalir tanpa terhalang ke jantung. Catheter akan digunakan untuk membimbing stent ke mana penyumbatan terletak. Sebaik sahaja di sana, belon dinaikkan untuk membuka stent dan menguncinya di tempat di dalam arteri. Catheter kemudian dikeluarkan dengan teliti, dan stent akan kekal di sana secara kekal untuk memastikan arteri terbuka.

Pembedahan Kardiotorasik

Istilah 'cardiothoracic' merujuk kepada organ-organ yang terletak di dada, termasuk jantung dan paru-paru. Pembedahan kardiotorasik melibatkan mendiagnosis dan merawat penyakit dan kecederaan yang menjejaskan jantung, paru-paru, dan bahagian badan yang lain, seperti trakea atau esofagus.

Kesuburan

Malaysia juga dikenali sebagai hab kesuburan Asia, dengan infrastruktur perubatan yang mantap untuk menyokong inovasi baru dalam rawatan kesuburan dan pengiktirafan antarabangsa dari pelbagai badan akreditasi. Malah, lapan pusat kesuburan - daripada sejumlah 30 pusat kesuburan lain di luar Australia dan New Zealand - telah mencapai akreditasi untuk mematuhi Kod Amalan Antarabangsa Jawatankuasa Akreditasi Teknologi Reproduktif (RTAC). Malaysia dilengkapi dengan baik untuk melaksanakan prosedur Teknologi Reproduktif Berbantu (ART), seperti In Vitro Fertilisation (IVF), dengan kadar kejayaan yang sangat tinggi.

Pusat Kesuburan Sunway Medical menawarkan beberapa pilihan rawatan dan diagnosis pada kadar yang berpatutan sambil memenuhi standard kualiti tertinggi.

Ujian Genetik Praimplantasi (PGT-A/PGT-M)

PGT adalah sejenis ujian genetik yang dapat membantu doktor mengurangkan risiko ibu bapa masa depan yang menyebarkan penyakit genetik, mungkin menurunkan kemungkinan keguguran berulang, dan meningkatkan kemungkinan kejayaan kehamilan. Terdapat dua jenis utama ujian PGT: PGT-A (yang bermaksud Aneuploidy) dan PGT-M (yang bermaksud Monogenik, atau gen tunggal, gangguan).

PGT-A digunakan untuk mengenal pasti embrio yang mungkin terjejas oleh keabnormalan kromosomal yang boleh menjejaskan embrio. Sementara itu, PGT-M adalah untuk menentukan sama ada terdapat penyakit genetik tertentu dalam embrio. Kedua-dua ujian boleh dilakukan bersama, tetapi terdapat syarat-syarat tertentu yang perlu dipenuhi untuk setiap ujian.

Persenyawaan In Vitro (IVF)

IVF adalah prosedur di mana telur dikumpulkan dari ovari wanita, disenyawakan oleh sperma di makmal, maka telur yang disenyawakan dipindahkan ke rahim. IVF adalah bentuk teknologi pembiakan yang paling berkesan, tetapi ia juga boleh menjadi prosedur yang memakan masa dan mahal, yang terakhir adalah benar terutamanya di sesetengah negara. IVF secara amnya disyorkan untuk kes-kes kemandulan, yang mungkin disebabkan oleh kiraan sperma yang rendah, masalah ovulasi, genetik, kerosakan pada organ pembiakan, atau sebab lain.

Pemeriksaan kesuburan biasanya dijalankan sebelum prosedur IVF, untuk memeriksa kuantiti dan kualiti telur atau sperma. Bagi wanita, hormon sintetik juga boleh disuntik untuk membantu merangsang ovari untuk menghasilkan pelbagai telur. Ini kerana sesetengah telur ini mungkin tidak membaja atau berkembang secara normal selepas persenyawaan.

Suntikan Sperma Intracytoplasmic (ICSI)

Agak serupa dengan IVF, prosedur ini melibatkan suntikan sperma hidup terus ke pusat telur, sebagai cara untuk membaja telur, di makmal. Rawatan khusus ini dicipta untuk membantu lelaki atau pasangan yang tidak subur yang gagal membaja telur dalam prosedur IVF sebelumnya. Sebaik sahaja telur matang dikumpulkan dari rahim wanita, mereka selamat dibawa keluar untuk diinkubasi dengan teliti. Sampel air mani diambil dari lelaki, yang kemudiannya disedekahkan melalui medium khas yang memisahkan sperma hidup dari yang mati. Sebaik sahaja sperma hidup dikumpulkan, ia kemudiannya disuntik terus ke dalam telur.

Rawatan Onco-Kesuburan

Mangsa kanser yang ingin memulakan keluarga mereka sendiri boleh berbuat demikian terima kasih kepada rawatan onkofertility. Terdapat beberapa pilihan yang ada, seperti melindungi organ pembiakan dengan apron plumbum untuk meminimumkan kerosakan radiasi jangka panjang yang mungkin timbul daripada radioterapi; dan memelihara ova wanita (telur), sperma lelaki, atau tisu pembiakan, untuk rawatan kesuburan masa depan.

Onkologi

Malaysia juga diiktiraf sebagai pusat kecemerlangan kanser, dengan lebih daripada 128 pakar onkologi perubatan dan klinikal dari sektor kesihatan awam dan swasta pada awal tahun 2022. Negara ini juga disenaraikan sebagai negara ketiga paling bersedia di Asia Pasifik untuk melawan kanser, berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Unit Perisikan Ekonomi.

Rawatan kanser di Malaysia menekankan penjagaan paliatif untuk kanser terminal, dan penjagaan pemulihan untuk mangsa yang terselamat. Banyak hospital juga dapat memenuhi pelbagai jenis barah dan ubat-ubatan terkini tidak tersedia di bahagian lain di rantau ini. Pada masa yang sama, Malaysia masih mampu menyediakan rawatan kanser berkualiti tinggi pada harga yang sangat berpatutan.

Pusat Perubatan Prince Court dan Gleneagles Kuala Lumpur menawarkan perkhidmatan onkologi yang terdiri daripada pemeriksaan kanser hingga rawatan kanser, termasuk kursus radioterapi, kemoterapi dan imunoterapi.

Pembuangan Tumor

Ini adalah prosedur pembedahan untuk membuang tumor kanser di dalam badan, bersama dengan mana-mana tisu sihat yang berdekatan. Penyingkiran tumor biasanya dilakukan pada kanser peringkat awal di mana tumor masih jinak dan tidak menyebarkan sel barah ke bahagian lain badan. Jenis kaedah pembedahan yang digunakan akan bergantung kepada saiz tumor, dan sama ada ia boleh menyebabkan kerosakan pada bahagian lain badan.

Untuk tumor kecil, prosedur invasif minimum akan digunakan, seperti pembedahan laparoskopi. Tumor akan cukup kecil untuk dikeluarkan melalui laparoskop, yang dimasukkan ke dalam badan melalui hirisan kecil. Tumor yang lebih besar mungkin memerlukan hirisan yang lebih besar untuk dikeluarkan, manakala dalam beberapa kes, tumor besar hanya boleh dikeluarkan sebahagiannya jika terdapat risiko kerosakan pada badan atau jika ia terlalu besar.

Kadang-kadang, pembedahan rekonstruktif boleh dilakukan selepas tumor dikeluarkan. Pembedahan rekonstruktif boleh membantu membaiki sebarang perubahan besar pada badan selepas pembedahan kanser.

Radioterapi

Terapi radiasi, atau radioterapi, melibatkan penggunaan dos radiasi yang tinggi untuk membunuh sel-sel kanser dan mengecilkan tumor. Radioterapi mencapai ini dengan merosakkan DNA sel-sel kanser, menghalangnya daripada mereplikasi semasa ia dipecahkan dan dikeluarkan oleh badan. Ia masih mengambil sedikit masa untuk radiasi untuk membunuh sel-sel kanser, kadang-kadang mengambil minggu atau bahkan bulan kursus radioterapi. Radioterapi juga merupakan kaedah rawatan yang diarahkan, di mana radiasi secara langsung disasarkan pada bahagian badan di mana kanser dikesan.

Walaupun radioterapi berkesan untuk melawan kanser, ia menyebabkan beberapa kesan sampingan kerana dos radiasi yang tinggi yang diterima oleh tubuh. Ini mungkin termasuk loya, muntah, keguguran rambut, keletihan, dan banyak lagi.

Kemoterapi

Kemoterapi, atau hanya kemoterapi, adalah penggunaan ubat anti-kanser untuk membunuh sel-sel kanser. Tidak seperti radioterapi, kemoterapi akan berfungsi di seluruh badan dan bukan sahaja di kawasan tertentu. Kemoterapi kadang-kadang digunakan bersama dengan rawatan kanser lain, seperti radioterapi, untuk meningkatkan keberkesanan keseluruhan. Walau bagaimanapun, kemoterapi juga boleh digunakan sendiri untuk melawan kanser. Bergantung pada jenis dan keterukan kanser, ubat kemoterapi tertentu mungkin disyorkan pada dos tertentu dalam jangka masa yang ditetapkan.

Sama seperti radioterapi, kemoterapi juga boleh menjejaskan sel-sel sihat yang lain dan menyebabkan pelbagai kesan sampingan, beberapa di antaranya mungkin mempunyai kesan buruk jangka panjang.

Imunoterapi

Lorem ipsum

Ortopedik

Keadaan ortopedik semakin membimbangkan apabila populasi dunia semakin meningkat. Kecederaan, umur dan haus dan lusuh jangka panjang boleh membawa kepada pelbagai masalah fizikal, dari kesakitan kronik hingga kecacatan. Malah dilaporkan bahawa 20 peratus daripada semua kes sakit kronik di seluruh dunia adalah disebabkan oleh keadaan ortopedik, seperti osteoartritis. Orang muda juga didiagnosis dengan keadaan ortopedik sejak wabak itu memaksa orang bekerja dari rumah, dengan masalah yang timbul kerana postur yang lemah, waktu kerja yang tidak aktif, dan banyak lagi.

Ketika Malaysia berusaha untuk menjadi hab perubatan terkemuka di rantau ini, kerajaan dan organisasi seperti Persatuan Ortopedik Malaysia berusaha untuk meningkatkan penjagaan ortopedik di negara ini melalui pendidikan perubatan yang berterusan, memperkenalkan inovasi baru, dan meningkatkan hasil penjagaan kesihatan.

Arthroscopy

Bagi mereka yang menghadapi sakit sendi yang berterusan, bengkak atau kekakuan, arthroscopy boleh dilakukan untuk menentukan apa yang menyebabkan ketidakselesaan. Arthroscopy melibatkan penggunaan arthroscope, peranti kecil seperti tiub nipis yang mempunyai kamera dan sumber cahaya. Ia dimasukkan ke dalam badan melalui hirisan kecil, yang digunakan oleh doktor untuk memeriksa bahagian dalam sendi yang terjejas.

Arthroscopies adalah ujian diagnostik dan pilihan pembedahan pembetulan, kerana pakar bedah boleh menggunakan instrumen pembedahan kecil yang dimasukkan melalui hirisan lain untuk membuang tisu yang tidak diingini atau membaiki kawasan yang rosak, seperti ligamen koyak. Sesetengah prosedur mungkin memerlukan gabungan pembedahan terbuka dan arthroscopy untuk merawat.

Pembedahan Penggantian Sendi

Pembedahan penggantian sendi, seperti untuk pinggul atau lutut, mungkin diperlukan jika kedua-dua sendi mengalami kerosakan teruk akibat kecederaan fizikal, arthritis, atau beberapa komplikasi kesihatan yang lain. Sendi artritis atau rosak dikeluarkan dan digantikan dengan prostetik logam, plastik, atau seramik, sebagai pembiakan sendi yang normal dan sihat. Pembedahan penggantian sendi telah bertambah baik selama bertahun-tahun dengan teknologi, memperkenalkan faedah baru seperti risiko minimum semasa dan selepas pembedahan, pemulihan yang lebih cepat dengan kesakitan yang kurang dan masa kemasukan ke hospital yang lebih pendek, dan juga pelbagai gerakan yang lebih baik berkat penambahbaikan kepada prostetik.

Pembinaan Semula Lutut

Juga dikenali sebagai pembedahan ligamen lutut, prosedur ini secara amnya melibatkan pembaikan ligamen cruciate anterior yang rosak (ACL), ligamen utama di lutut. Ligamen pada dasarnya adalah jenis tisu penghubung yang kuat yang melekat satu tulang ke tulang yang lain, menjaga lutut stabil dan mengehadkan pergerakan sendi. Kerosakan ACL boleh disebabkan oleh overexertion sendi semasa sukan atau aktiviti fizikal yang sengit.

Proses pembinaan semula akan mempunyai ligamen koyak secara pembedahan dikeluarkan dan digantikan dengan sekumpulan tisu, atau tendon, yang menghubungkan otot ke tulang. tendon rasuah ini boleh diambil dari bahagian lain lutut anda atau dari penderma.

Fisioterapi Ortopedik

Dengan bantuan ahli terapi fizikal ortopedik berlesen, kecederaan dan gangguan yang menjejaskan sistem muskuloskeletal boleh diperbetulkan dari masa ke masa melalui rejim fisioterapi. Fisioterapi bertujuan untuk membalikkan kesan kesakitan dan kehilangan fungsi motor yang disebabkan oleh keadaan ortopedik, dan perlahan-lahan membantu seseorang mendapatkan semula kebebasan mereka. Pendekatan terapi secara amnya memberi tumpuan kepada meningkatkan mobiliti seseorang, meningkatkan kekuatan mereka, membiasakan diri dengan prostesis mereka, dan membolehkan mereka melakukan aktiviti kehidupan seharian (ADL) tanpa memerlukan sebarang bantuan. Terapi juga boleh memberi peluang untuk membangunkan penyesuaian baru kepada alam sekitar, atau bagaimana untuk memecahkan tugas menjadi bahagian yang lebih terkawal.

Gastroenterologi

Pandemik COVID-19 telah menjadi penghalang utama untuk menyediakan penjagaan kesihatan tepat pada masanya kepada orang yang memerlukannya. Terima kasih kepada kemajuan teknologi, bagaimanapun, telemedicine telah membuat kemunculan semula untuk menawarkan perkhidmatan dan perundingan perubatan tepat pada masanya tanpa perlu meninggalkan keselesaan rumah mereka sendiri. Syarikat penjagaan kesihatan swasta antarabangsa, Columbus Asia, menawarkan perkhidmatan hujung ke hujung untuk membolehkan orang ramai menerima penjagaan kesihatan yang dipertingkatkan daripada profesional perubatan mereka.

Gastroenterologi di Malaysia juga telah menyaksikan peningkatan yang mantap selama bertahun-tahun, kerana pelancong perubatan juga telah mendapatkan rawatan gastroenterologi yang berkualiti yang disediakan oleh hospital-hospital di negara ini. Salah satu contohnya ialah usaha sama antara Fujifilm dan Pusat Perubatan Universiti Malaya (UMMC) yang diumumkan pada bulan Mac untuk membina pusat latihan endoskopi pertama di negara ini.

Kolonoskopi

Kolonoskopi adalah kaedah diagnostik di mana kolonoskop, yang merupakan tiub yang panjang dan fleksibel dengan kamera yang dipasang pada satu hujung, dimasukkan ke dalam badan melalui rektum. Kolonoskop digunakan untuk melihat bahagian dalam kolon untuk mencari tanda-tanda dan gejala masalah gastrousus yang berpotensi, seperti kanser kolon. Prosedur ini biasanya mengambil masa antara 30 hingga 60 minit untuk diselesaikan.

Kolonoskopi juga boleh digunakan untuk membuang polip (pertumbuhan tisu tidak normal) atau tisu yang tidak normal dengan menggunakan peralatan perubatan khusus, yang dimasukkan ke dalam kolon melalui hirisan kecil ke dalam badan.

Kolostomi

Kolostomi adalah prosedur untuk membuat pembukaan sementara atau kekal untuk kolon melalui perut. Pembukaan ini dipanggil stoma. Prosedur ini biasanya dilakukan selepas pembedahan usus untuk merawat kecederaan atau penyakit tertentu, yang membolehkan usus "berehat" jika ia adalah langkah sementara. Kolokotomi kekal mungkin diperlukan jika mana-mana bahagian saluran pencernaan perlu dikeluarkan kerana kanser atau beberapa komplikasi lain. Komplikasi gastrousus yang dirawat akan menjadi faktor penentu mengenai jenis dan lokasi kolostomi.

Bergantung kepada rawatan, stoma akan berfungsi sebagai titik keluar untuk najis. Beg kolostomi akan dilekatkan pada stoma, di mana najis akan terkumpul, Beg itu kemudiannya boleh dikeluarkan dan beg dibersihkan. Mungkin ada stoma kedua yang mungkin untuk lendir bahawa bahagian rehat kolon akan menghasilkan.

Selepas kolostomi dilakukan, stoma pada mulanya mungkin kelihatan kemerahan dan lebam, tetapi ini akan sembuh dari masa ke masa. Menjaga stoma bersih adalah bahagian penting dalam penjagaan selepas pembedahan, jadi kaedah untuk membersihkan beg kolostomi dan kawasan sekitar stoma akan diajar sebelum keluar.

Fundoplication

Fundoplication adalah rawatan pembedahan untuk membantu membetulkan penyakit refluks gastroesophageal (GERD), atau refluks asid. Ini biasanya dilakukan sebagai pilihan terakhir jika kaedah rawatan tidak invasif lain tidak dapat menyelesaikan gejala GERD. Fundoplication akan memerlukan membungkus bahagian atas perut, yang dipanggil fundus, di sekitar bahagian bawah esofagus. Ini menguatkan sfinkter esofagus yang lebih rendah, mengurangkan risiko refluks asid daripada mengalir kembali ke esofagus. Kaedah fundoplication yang paling biasa ialah fundoplication Nissen.

Oftalmologi

Kesihatan mata menjadi lebih penting berikutan wabak COVID-19, kerana lebih ramai orang sentiasa menggunakan peranti digital untuk berkomunikasi, belajar dan menghiburkan diri mereka sendiri. Tabiat yang buruk, seperti duduk terlalu dekat dengan skrin terang, akhirnya boleh menyebabkan kemerosotan dalam kesejahteraan okular seseorang. Dengan Pusat Mata Pakar Antarabangsa (ISEC) telah memperoleh beberapa penghargaan, seperti Penyedia Perkhidmatan Oftalmologi Tahun Ini di Asia Pasifik untuk tahun 2017 dan 2019, oftalmologi Malaysia pasti dapat memenuhi keperluan pelancong perubatan.

Vitrectomy

Vitrektomi adalah pembedahan mata untuk merawat pelbagai masalah dengan retina dan vitreous, bahan seperti gel di bahagian tengah mata. Prosedur ini boleh dilakukan untuk mengeluarkan darah atau apa-apa bahan asing lain yang mungkin menghalang cahaya daripada memberi tumpuan dengan betul pada retina, atau membaiki retina yang terpisah, kedua-duanya boleh menyebabkan kerosakan penglihatan atau kehilangan. Prosedur ini akan mengeluarkan beberapa atau semua vitreous dan menggantikannya dengan pengganti, seperti garam. Apabila mata sembuh, pengganti perlahan-lahan akan digantikan oleh cecair semulajadi yang dibuat oleh mata.

Pembedahan LASIK

LASIK adalah singkatan daripada "laser in-situ keratomileusis", rawatan pembetulan untuk rabun dekat dan astigmatisme, atau apa-apa kecacatan penglihatan yang menyebabkan cahaya bengkok kerana ia. LASIK adalah prosedur pembetulan cepat yang menggunakan laser khas yang membetulkan bentuk kornea supaya cahaya memberi tumpuan dengan betul pada retina di bahagian belakang mata anda. Terdapat banyak faedah untuk mendapatkan pembedahan LASIK, termasuk sedikit atau tiada kesakitan yang terlibat; tidak perlu pembalut atau jahitan, dan ia mempunyai kadar kejayaan yang sangat tinggi. Ia juga mengambil masa lebih kurang 30 minit untuk diselesaikan.

Rawatan Katarak

Katarak adalah apabila kanta mata mula awan atau menjadi lebih legap. Ini biasanya berlaku kerana penuaan, kesan sampingan ubat-ubatan, atau sebab-sebab lain. Perubahan kimia disebabkan oleh faktor-faktor ini menjejaskan ketelusan kanta, mengurangkan jumlah cahaya yang diterima oleh mata. Pada permulaannya, penglihatan seseorang mungkin tidak terjejas dengan ketara, tetapi akhirnya boleh menjadi begitu teruk sehingga tiada bentuk atau pergerakan dapat dilihat. Katarak tidak boleh dirawat dengan cermin mata atau kanta lekap dan memerlukan pembedahan untuk membetulkan.

Prosedur pembedahan untuk mengeluarkan katarak dipanggil phacoemulsification. Prosedur ini melibatkan memecahkan bahagian tengah kanta menjadi kepingan kecil, yang kemudiannya disedut keluar dari mata pada masa yang sama. Kanta intraokular kemudiannya dimasukkan sebagai kanta gantian. Kanta intraokular boleh diletakkan di hadapan atau di belakang iris, dan boleh dibuat daripada plastik keras atau lembut, atau silikon lembut.

Urologi

Urologi adalah kepakaran perubatan yang merawat saluran kencing lelaki dan wanita, dan juga sistem pembiakan lelaki. Beberapa komplikasi urologi yang lebih biasa pada lelaki berpunca daripada prostat yang diperbesarkan atau kanser prostat, dengan yang terakhir adalah kanser kedua yang paling biasa berlaku pada lelaki dan keempat yang paling biasa di dunia. Walaupun trend yang membimbangkan, Gleneagles dan Pusat Perubatan Sunway dilengkapi dengan baik untuk membantu pelancong perubatan mengurangkan kebimbangan mereka dengan penjagaan kesihatan terbaik yang mereka dapat.

Cystoscopy

Sistaoskopi adalah prosedur diagnostik yang menggunakan cystoscope. cystoscope adalah tiub dengan kamera dan cahaya pada satu hujung, yang dimasukkan ke dalam uretra (yang membawa air kencing keluar dari badan) dan dimasukkan ke dalam pundi kencing untuk memeriksanya. Sama seperti alat diagnostik lain yang menggunakan kaedah yang sama, seperti kolonoskopi, prosedur ini akan membantu memeriksa komplikasi saluran kencing, dan dalam beberapa kes, juga boleh digunakan untuk merawat komplikasi tersebut. Rawatan dilakukan dengan alat tambahan yang dimasukkan melalui cystoscope, yang boleh mengeluarkan sampel tisu, menyuntik ubat-ubatan untuk membantu dengan isu-isu tertentu, atau bahkan mengeluarkan batu pundi kencing.

Lithotripsy Gelombang Kejutan Extracorporeal (ESWL)

ESWL adalah teknik rawatan yang menggunakan gelombang kejutan tenaga tinggi untuk memecahkan batu ginjal menjadi serpihan yang lebih kecil, yang membolehkan mereka dikeluarkan dari badan semasa kencing. Rawatan itu sama ada memerlukan orang itu berbaring di dalam tab air suam, atau di atas kusyen lembut atau membran yang boleh dilalui oleh gelombang bunyi. Proses rawatan mengambil masa antara 45 hingga 60 minit, dengan kira-kira satu hingga dua ribu gelombang kejutan diperlukan untuk memecahkan batu ginjal dengan betul.

Walaupun ini adalah kaedah rawatan tidak invasif yang berkesan, saiz, nombor, lokasi dan komposisi batu mesti diambil kira sebelum rawatan bermula. Sekiranya terdapat apa-apa yang menghalang pengesanan tepat batu ginjal, seperti kehadiran keabnormalan anatomi, maka kaedah lain perlu dipertimbangkan.

Terapi Laser

Terapi laser menggunakan laser tenaga tinggi untuk membuang tisu prostat yang terlalu banyak yang berlaku dalam kes hiperplasia prostat jinak (BPH) atau pembesaran prostat. Terdapat peluang pemulihan yang tinggi dan kesan sampingan yang minimum terima kasih kepada prosedur ini, berbeza dengan rawatan atau pembedahan bukan laser. Ia juga mungkin disyorkan (sebagai langkah berjaga-jaga) bagi mereka yang mengambil ubat penipisan darah. Bergantung kepada keterukan pembesaran prostat, salah satu daripada dua kaedah terapi akan digunakan yang menyasarkan dan mengeluarkan tisu prostat yang menghalang aliran air kencing.

Rawatan Estetik

Orang ramai mencari rawatan estetik untuk meningkatkan penampilan fizikal mereka melalui prosedur kosmetik. Rawatan sedemikian biasanya mahal kerana kos perubatan, anestetik dan lain-lain yang berkaitan dengan rawatan itu sendiri, serta perkhidmatan yang disediakan sebelum, semasa dan selepas rawatan. Kualiti penjagaan juga bergantung pada kelayakan doktor, pensijilan lembaga, dan akreditasi perubatan.

Oleh kerana kos rawatan estetik yang lebih rendah di Malaysia, berbanding dengan kos rawatan yang serupa di negara asal pengembara, pelancong perubatan lebih suka memilih pilihan yang lebih berpatutan sambil menerima rawatan yang sama memuaskan yang biasanya mereka terima.

Dermatologi Kosmetik

Kosmetik, atau estetik, dermatologi memberi tumpuan kepada menangani keinginan pesakit untuk memperbaiki atau memulihkan penampilan kulit, atau meningkatkan ciri-ciri fizikal. Prosedur dermatologi kosmetik mungkin melibatkan penyingkiran kedutan; bintik-bintik umur; tanda gelap pada kulit; selulit dan/atau lemak di kawasan tertentu; dan penyingkiran kulit mati - antara lain. Kebanyakan rawatan ini juga tidak invasif, tidak memerlukan proses pembedahan. Ini mungkin termasuk penggunaan suntikan botox untuk mengurangkan penampilan kedutan; rawatan laser untuk jerawat atau penyingkiran rambut; dan rangsangan kolagen menggunakan terapi berasaskan cahaya.

Pembedahan Rekonstruktif

Pembedahan rekonstruktif dilakukan untuk membaiki bahagian badan yang terjejas oleh kecacatan yang disebabkan oleh kecacatan kelahiran, kecederaan yang dialami, atau penyakit yang mengancam nyawa seperti kanser. Ini dianggap perlu secara perubatan, kerana ia membantu memulihkan fungsi yang hilang atau terjejas, seperti dalam kes rhinoplasties, atau pembedahan hidung, untuk membantu memperbaiki kawasan hidung dan pernafasan terjejas terbalik akibat hidung yang patah. Kaedah pembedahan rekonstruktif lain termasuk bibir sumbing dan pembaikan lelangit; pembinaan semula muka kerana trauma fizikal atau luka bakar; dan pembinaan semula payudara untuk mangsa kanser payudara.

Pembedahan Plastik Kosmetik

Pembedahan plastik kosmetik, tidak seperti pembedahan rekonstruktif, bertujuan untuk meningkatkan penampilan kosmetik keseluruhan seseorang. Di mana dermatologi kosmetik bergantung pada kaedah tidak invasif untuk memperbaiki atau memulihkan kulit seseorang dan penampilan keseluruhan, pembedahan plastik kosmetik - seperti namanya - melibatkan campur tangan pembedahan untuk membuat perubahan fizikal yang tidak mempunyai manfaat atau keperluan perubatan. Beberapa pilihan untuk pembedahan kosmetik termasuk pembesaran payudara, facelift, dan sedut lemak.

Sifat bukan perubatan pembedahan plastik kosmetik cenderung untuk mengecualikannya daripada dilindungi oleh insurans perubatan, dan dengan harga yang agak tinggi untuk pembedahan sedemikian di negara lain, ramai pelancong datang ke Malaysia untuk melakukannya pada harga yang lebih berpatutan.

Hepatitis C

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan bahawa 58 juta orang mempunyai jangkitan virus Hepatitis C kronik di seluruh dunia, dengan 1.5 juta kes baru dan kira-kira 300,000 kematian setiap tahun. Sebagai sebahagian daripada usahanya untuk memenuhi misi WHO untuk mengurangkan jangkitan hepatitis virus baru sebanyak 90 peratus menjelang 2030, Malaysia telah menggandakan usahanya untuk meletakkan dirinya sebagai hab rawatan Hepatitis C di Asia.

Dalam langkah penting, Malaysia menjadi negara pertama di dunia yang menerima kelulusan bersyarat untuk ubat Hepatitis C baru, ravidasvir, yang digunakan dalam kombinasi dengan sofosbuvir untuk merawat Hepatitis C. Terapi gabungan baru revolusioner ini mempunyai kadar kejayaan 97 peratus yang mengagumkan, hanya memerlukan kursus rawatan 12 minggu untuk menyembuhkan Hepatitis C. Ini berbeza dengan kursus 24 minggu yang diperlukan menggunakan terapi gabungan daclatasvir-sofosbuvir yang ada. Satu lagi kemenangan dalam buku Malaysia adalah kos gabungan ravidasvir-sofosbuvir yang agak rendah, yang dianggarkan bernilai USD100 apabila dihasilkan secara tempatan. Ini bermakna kedua-dua rakyat Malaysia dan pelancong perubatan antarabangsa akan mampu membeli pilihan rawatan yang mudah dan sangat berkesan untuk menyembuhkan hepatitis C.

Neurologi

Gangguan neurologi terus menjadi kebimbangan kesihatan di seluruh dunia kerana ia melihat trend menaik yang berterusan. Misalnya, sekitar 55 juta orang di seluruh dunia didiagnosis menderita demensia, dengan 10 juta kasus baru dilaporkan setiap tahun. Walaupun kebanyakan gangguan neurologi belum mempunyai penawar, pilihan rawatan semasa membantu melambatkan perkembangan gangguan ini dan meningkatkan kualiti hidup keseluruhan seseorang apabila mereka bertambah tua.

Ubat-ubatan tertentu akan ditetapkan untuk membantu mengurangkan kerosakan jangka panjang yang disebabkan oleh keadaan ini. Sebagai contoh, orang yang mempunyai penyakit Alzheimer boleh ditetapkan perencat cholinesterase untuk mengurangkan pecahan bahan kimia yang berlaku secara semula jadi, acetylcholine, di dalam otak. Acetylcholine adalah penting kepada otak, kerana ia membolehkan sel-sel saraf di dalam otak berkomunikasi antara satu sama lain. Untuk Parkinson, seseorang boleh ditetapkan Carbidopa-Levodopa, ubat yang menukar levodopa kimia menjadi dopamin. Dopamine adalah penting untuk menghantar mesej di sekitar otak, dan pengurangan tahap dopamin boleh menjejaskan kognisi.

Dalam kes yang lebih serius, pembedahan saraf mungkin diperlukan untuk merawat gangguan saraf, trauma pada otak atau kepala, atau kecederaan tulang belakang.

Gleneagles, Pantai, dan Thomson Hospitals menawarkan pelbagai perkhidmatan untuk membantu mengurangkan keadaan neurologi sambil memberikan penjagaan yang sangat baik sepanjang rawatan.


Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

Akademi Oftalmologi Amerika. (2021). Apa itu Vitrektomi? Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.youtube.com/watch?v=u8AILJeugrs 

Penyakit Alzheimer Antarabangsa. (n.d.). Rawatan ubat. Dicapai pada 18 April 2022 daripada https://www.alzint.org/about/caring-for-someone-with-dementia/drug-treatments/ 

Akademi Persatuan Dermatologi Amerika. (n.d.). Rawatan Kosmetik. Dicapai pada 18 April 2022 daripada https://www.aad.org/public/cosmetic 

Cancer.net. (2021). Kolostomi. Dicapai pada 18 April 2022 daripada https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/surgery/types-ostomy/colostomy 

Cancer.net. (2021). Apakah Pembedahan Kanser? Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/surgery/what-cancer-surgery 

Chandran, S. D., Mohamed, A. S., Zainuddin, A., Puteh, F., & Azmi, N. A. (2017). Pelancongan perubatan: Mengapa Malaysia adalah destinasi pilihan? Surat Sains Lanjutan, 23(8), 7861–7864. https://doi.org/10.1166/asl.2017.9595 

Chin, C. (2021). Kemunculan semula yang lebih kukuh untuk sektor pelancongan perubatan Malaysia selepas pandemik. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.thestar.com.my/lifestyle/travel/2021/09/12/stronger-comeback-for-malaysia039s-medical-tourism-sector-after-pandemic 

Chrysopoulo, M. (2018). Apakah perbezaan antara prosedur rekonstruktif dan kosmetik? Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.plasticsurgery.org/news/blog/whats-the-difference-between-reconstructive-and-cosmetic-procedures 

Klinik Cleveland. (2019). Angiografi. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/4977-angiography 

Klinik Cleveland. (2021). Cystoscopy. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/16553-cystoscopy 

Klinik Cleveland. (2021). Nissen Fundoplication. Dicapai pada 18 April 2022 daripada https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/4200-nissen-fundoplication 

Klinik Cleveland. (2021). Campur Tangan Koronari Perkutaneus. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.medicinenet.com/coronary_angioplasty/article.htm 

Klinik Cleveland. (2021). Pembedahan Rekonstruktif. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11029-reconstructive-surgery 

CodeBlue. (2019). Pelancong berpusu-pusu ke Pulau Pinang untuk pembedahan plastik yang lebih murah. Dicapai pada 18 April 2022 daripada https://codeblue.galencentre.org/2019/12/06/tourists-flock-to-penang-for-cheaper-plastic-surgery/ 

Persatuan Dermatologi Malaysia. (n.d.). Dermatologi Kosmetik & Lembaga Perubatan Laser. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.dermatology.org.my/cosmetic_laser.php 

Pusat Kesuburan San Antonio. (n.d.). PGT-A (dahulunya PGS) & PGT-M (dahulunya PGD). Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.fertilitysa.com/fertility-evaluation/pgt-a-formerly-pgs-pgt-m-formerly-pgd/

Ruslan Nazaruddin Simanjuntak. (2022). Meletakkan tumpuan pada keadaan ortopedik. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.nst.com.my/lifestyle/heal/2022/04/787385/putting-spotlight-orthopaedic-conditions

Hospital Gleneagles. (n.d.). Neurosurgeri. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://gleneagles.com.my/medical-specialties/neurosurgery 

Hospital Gleneagles. (n.d.). Urologi. Dicapai pada 19 April 2022 https://gleneagles.com.my/medical-specialties/urology 

Gurevich, R. (2021). Pemeriksaan Genetik PGT-M dan PGT-A Sebelum IVF. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.verywellfamily.com/pgd-and-pgs-genetic-screening-before-ivf-4151705 

Tahap kesihatan. (n.d.). Pemulihan Ortopedik. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.healthgrades.com/right-care/bones-joints-and-muscles/orthopedic-rehabilitation 

Homage Malaysia. (n.d.). Penyakit Alzheimer 101: Punca, Gejala, Peringkat, Rawatan & Pencegahan. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.homage.com.my/health/alzheimers-disease/ 

Homage Malaysia. (n.d.). Penyakit Parkinson 101: Gejala, Punca, Peringkat dan Rawatan. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.homage.com.my/health/parkinsons-disease/ 

Pusat Mata Pakar Antarabangsa. (n.d.). Implan Kanta Katarak dan Intraokular. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.isec.my/service/cataract-and-intraocular-lens-implants/ 

Iwamoto, K. (2022). IHH Malaysia berkata pelancongan perubatan berkembang melepasi tahap pra-COVID. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://asia.nikkei.com/Editor-s-Picks/Interview/Malaysia-s-IHH-says-medical-tourism-to-grow-past-pre-COVID-levels 

Jain, N.B., Kuhn, J. E., Murrell, W. D., & Archer, K. R. (2016). Apa yang Baru dalam Pemulihan Ortopedik. Jurnal Pembedahan Tulang dan Sendi. Jumlah Amerika, 98(22), 1937–1942. https://doi.org/10.2106/JBJS.16.00881 

Perubatan Johns Hopkins. (n.d.). Kolostomi. Dicapai pada 18 April 2022 daripada https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/colostomy 

Perubatan Johns Hopkins. (n.d.). Pembedahan Graf Pintasan Arteri Koronari. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/coronary-artery-bypass-graft-surgery 

Perubatan Johns Hopkins. (n.d.). Vitrectomy. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/vitrectomy 

Kaufman, D. (2013). Memahami kos pembedahan plastik. Dicapai pada 18 April 2022 daripada https://www.plasticsurgery.org/news/blog/understanding-the-costs-of-plastic-surgery

Pusat Kesuburan KL. (n.d). IVF: Persenyawaan In Vitro. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.klfertility.com/fertility-treatment/ivf-malaysia/ 

Kong, S. (2022). 'Perjalanan perubatan Malaysia akan pulih ke tahap optimum'. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.theborneopost.com/2022/04/03/malaysias-medical-travel-will-recover-to-optimal-level/ 

Kulick, D. L. (n.d.). Intervensi Koronari Perkutaneus (PCI): Angioplasti dan Stents. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.medicinenet.com/coronary_angioplasty/article.htm 

Loh, F. F. (2021). Daripada US$84,000 kepada US$100: Malaysia selangkah lebih dekat untuk menghapuskan hepatitis C dengan ubat baru yang berpatutan. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.channelnewsasia.com/asia/malaysia-health-hepatitis-c-elimination-ravidasvir-sofosbuvir-2065031 

Malaysia Healthcare. (n.d.). Rawatan Estetik & Kosmetik. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://malaysiahealthcare.org/medical-specialities/aesthetic-cosmetic/ 

Malaysia Healthcare. (n.d.). Rawatan Kardiologi (Jantung). Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://malaysiahealthcare.org/medical-specialities/cardiology/ 

Malaysia Healthcare. (n.d.). Rawatan Kesuburan untuk Lelaki & Perempuan. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://malaysiahealthcare.org/medical-specialities/fertility/ 

Malaysia Healthcare. (n.d.). Hab Rawatan Hep-C Malaysia Asia. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.mhtc.org.my/hep-c/ 

Malaysia Healthcare. (n.d.). Onkologi, Pemeriksaan & Rawatan Kanser. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://malaysiahealthcare.org/medical-specialities/oncology/ 

Malaysia Healthcare. (n.d.). Rawatan Ortopedik. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://malaysiahealthcare.org/medical-specialities/orthopaedic/ 

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia. (2021). Mengambil pelancongan perubatan ke peringkat seterusnya. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.mida.gov.my/mida-news/taking-medical-tourism-to-the-next-level/ 

Persatuan Ortopedik Malaysia. (n.d.). Pembedahan Ortopedik Malaysia. Dicapai pada 18 April 2022 daripada http://www.moa-home.com/history.html 

Persatuan Oftalmologi Malaysia. (n.d.). Retinopati diabetik. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.mso.org.my/index.cfm?&menuid=117 

Klinik Mayo. (2021). Pembinaan semula ACL. Dicapai pada 18 April 2022 daripada https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/acl-reconstruction/about/pac-20384598 

Klinik Mayo. (2021). Hiperplasia prostat Benign (BPH). Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/benign-prostatic-hyperplasia/diagnosis-treatment/drc-20370093 

Klinik Mayo. (2022). Kemoterapi. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/chemotherapy/about/pac-20385033 

Klinik Mayo. (2020). Kolonoskopi. Dicapai pada 18 April 2022 daripada https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colonoscopy/about/pac-20393569 

Klinik Mayo. (2021). Angioplasti koronari dan stent. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/coronary-angioplasty/about/pac-20384761

Klinik Mayo. (n.d.). Pembedahan GERD. Dicapai pada 18 April 2022 daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/multimedia/gerd-surgery/img-20006950 

Klinik Mayo. (2021). Persenyawaan in vitro (IVF). Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/in-vitro-fertilization/about/pac-20384716 

Klinik Mayo. (2021). Pembedahan mata LASIK. Dicapai pada 19 April 2022 https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/lasik-eye-surgery/about/pac-20384774 

Majalah Pelancongan Perubatan. (n.d.). Malaysia: Gergasi Global yang muncul dalam Pelancongan Perubatan. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.magazine.medicaltourism.com/article/malaysia-an-emerging-global-giant-in-medical-tourism 

MHTC Malaysia. (n.d.). Mengenai Malaysia Healthcare. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.mhtc.org.my/about-malaysia-healthcare/ 

MHTC Malaysia. (2021). Komen mengenai Perjalanan Penjagaan Kesihatan. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.mhtc.org.my/blog/2021/10/14/2021-v3-commentary-on-healthcare-travel/ 

MHTC Malaysia. (n.d.). Statistik Pengembara Penjagaan Kesihatan. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.mhtc.org.my/statistics/ 

MHTC Malaysia. (2022). Perjalanan ke arah pengalaman perjalanan penjagaan kesihatan terbaik di Malaysia. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.mhtc.org.my/2022/01/06/journeying-towards-the-best-health-care-travel-experience-in-malaysia/ 

MHTC Malaysia. (2021). Rangka Tindakan Industri Pelancongan Penjagaan Kesihatan Malaysia 2021 – 2025. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://mhtc.org.my/wp-content/uploads/pdf/malaysia-healthcare-travel-industry-blueprint-2021-2025.pdf 

MHTC Malaysia. (2021). Apabila mengandung cara semula jadi tidak berfungsi. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.mhtc.org.my/2021/04/09/when-conceiving-the-natural-way-does-not-work/ 

Mohd Daud Mohd Arif. (2022). Malaysia, destinasi pelancongan penjagaan kesihatan yang selamat dan dipercayai. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.nst.com.my/opinion/columnists/2022/04/784996/malaysia-safe-and-trusted-healthcare-travel-destination?fbclid=IwAR3K_PyUzUp87eI4pWTUESPU4nCW-uUVGUoAfbBuMyGiHLU5NSu1uKgKLgo 

Institut Kanser Negara. (2019). Terapi Sinaran untuk Merawat Kanser. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/radiation-therapy 

Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan. (2021). Cantuman pintasan arteri koronari. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.nhs.uk/conditions/coronary-artery-bypass-graft-cabg/ 

Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan. (2020). Cystoscopy. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.nhs.uk/conditions/cystoscopy/ 

Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan. (2015). Lithotripsy. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.kidney.org/atoz/content/lithotripsy 

Norsiah Kadir & Sabri Nayan. (2021). Permintaan antarabangsa untuk pelancongan perubatan di Malaysia: bukti dari data panel. Jurnal Antarabangsa Perniagaan dan Masyarakat, 22(3), 1240–1255. https://doi.org/10.33736/ijbs.4298.2021

Nadhirah Arifin. (2022). Adakah pelancongan perubatan Malaysia akan pulih? Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.jll.com.au/en/trends-and-insights/research/is-malaysias-medical-tourism-about-to-rebound 

Baru, J.-K. (n.d.). Pelancongan Perubatan di Malaysia: Apa yang Anda Perlu Tahu. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.homage.com.my/resources/malaysia-medical-tourism/ 

Nur Haziqah A. Malek. (2020). Pesakit pelancongan perubatan mendapatkan rawatan kanser semasa PKP. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://themalaysianreserve.com/2020/07/22/medical-tourism-patients-seek-cancer-treatment-during-rmco/ 

OrthoInfo. (2014). Kecederaan Ligamen Cruciate Anterior (ACL). Dicapai pada 18 April 2022 daripada https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/anterior-cruciate-ligament-acl-injuries/ 

OrthoInfo. (2021). Arthroscopy. Dicapai pada 18 April 2022 daripada https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/arthroscopy/ 

OrthoInfo. (2021). Jumlah Penggantian Bersama. Dicapai pada 18 April 2022 daripada https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/total-joint-replacement/ 

Pusat Perubatan Prince Court. (n.d.). Pelancongan Perubatan. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://princecourt.com/medical-tourism/ 

Stanborough, J. (2020). Bagaimana Terapi Fizikal Ortopedik Boleh Membantu Anda? Dicapai pada 18 April 2022 daripada https://www.healthline.com/health/orthopedic-physical-therapy 

Rizab Malaysia. (2022). Cengild Medical untuk mengumpul RM72.2 juta daripada IPO. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://themalaysianreserve.com/2022/03/31/cengild-medical-to-raise-rm72-2m-from-ipo/ 

Kesihatan UCLA. (n.d.). Kemandulan. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.uclahealth.org/obgyn/oncofertility 

Kesihatan UCSF. (n.d.). Soalan Lazim: Suntikan Sperma Intracytoplasmic. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.ucsfhealth.org/education/faq-intracytoplasmic-sperm-injection#1 

WebMD. (2021). Kemoterapi: Bagaimana Ia Berfungsi dan Bagaimana Perasaan Anda. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.webmd.com/cancer/chemotherapy-what-to-expect 

WebMD. (2021). Kemandulan dan Persenyawaan In Vitro. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/in-vitro-fertilization 

WebMD. (2020). Pembedahan Mata LASIK. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.webmd.com/eye-health/lasik-laser-eye-surgery 

WebMD. (2021). Apa itu Pakar Dermatologi Kosmetik? Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-a-cosmetic-dermatologist 

Whitlock, J. (2021). Pembedahan Kardiotorasik: Semua yang Anda Perlu Tahu. Dicapai pada 16 April 2022 daripada https://www.verywellhealth.com/cardiothoracic-defined-3157055 

Dana Penyelidikan Kanser Dunia Antarabangsa. (2022). Statistik kanser prostat. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.wcrf.org/cancer-trends/prostate-cancer-statistics/ 

Pertubuhan Kesihatan Sedunia. (2021). Dementia. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia

Mohd, S. (2011). Inovasi dalam penggantian lutut keseluruhan: trend baru dalam rawatan operasi dan perubahan dalam pengurusan peri-operasi. Ortopedik dan traumatologi Eropah, 2(1-2), 21–31. https://doi.org/10.1007/s12570-011-0066-6 

Mengenai Penulis
Calvyn Ee
Calvyn adalah pengarang, penyair dan pencerita yang bercita-cita tinggi. Beliau meluangkan masa membaca, bermain permainan dan membina cerita dengan fotografi tokoh aksinya.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang