Pilihan Penjagaan Warga Emas di Malaysia | Rumah Jagaan, Pembantu Rumah, Penjaga Rumah

Rumah Jagaan vs Pembantu Rumah vs Penjaga Rumah - Mana Yang Lebih Baik untuk Orang Yang Saya Sayangi?

Ketahui perkhidmatan penjagaan warga emas di Malaysia yang paling sesuai untuk orang tersayang.

oleh pasukan Homage

Ada masanya warga emas anda mungkin memerlukan bantuan untuk menjalankan rutin harian mereka atau bantuan dari segi perubatan. Sebagai rakyat Malaysia, anda mungkin tertanya-tanya - apakah pilihan penjagaan yang terbaik untuk warga emas anda? Artikel ini mempertimbangkan tiga pilihan· - pusat penjagaan warga emas, pembantu rumah, dan penjaga profesional.  

Pilihan Penjagaan Yang Disediakan di Malaysia 

Pusat Penjagaan Warga Emas

pusat penjagaan warga emas

Rumah jagaan adalah kemudahan penjagaan kediaman jangka panjang. Mereka memberikan bantuan kepada individu yang mungkin memerlukan bantuan dalam menjalankan sebahagian besar aktiviti kehidupan seharian mereka, atau memerlukan penjagaan warga emas perubatan tambahan. Beberapa perkhidmatan penjagaan warga tua yang boleh didapati di rumah penjagaan adalah penjagaan kejururawatan, fisioterapi, perkhidmatan pemakanan, dan penjagaan pergigian. Terdapat beberapa rumah jagaan yang pakar dalam menangani orang tua yang mempunyai keadaan tertentu seperti demensia, atau keadaan psikiatri. Di rumah jagaan, jururawat terlatih boleh didapati sepanjang masa untuk penduduk mendapatkan bantuan, dan penduduk di rumah jagaan perlu mematuhi jadual dan rutin harian.

Rumah jagaan boleh menjadi pilihan penjagaan jangka pendek sementara selama beberapa hari untuk warga tua yang mungkin memerlukan penjagaan sementara penjaga mereka mengambil cuti. Juga, penjagaan malam disediakan untuk mereka yang mempunyai tingkah laku Sundowning, yang merujuk kepada kekeliruan yang berlaku pada lewat petang dan meluas ke malam. Sundowning menyebabkan pelbagai tingkah laku, seperti kekeliruan, kebimbangan, pencerobohan atau mengabaikan arah. 

Pembantu Rumah 

Pembantu rumah adalah seseorang yang diupah untuk membantu kerja-kerja di rumah atau untuk menjaga individu seperti kanak-kanak kecil atau orang tua di rumah. Pembantu rumah di Malaysia diupah melalui agensi pekerjaan atau individu dan berada di bawah bidang kuasa Jabatan Imigresen Malaysia. Dalam mengupah pembantu rumah, terdapat beberapa yuran sekali sahaja yang dikenakan dalam pengambilan pembantu rumah. Ini termasuk yuran agensi pekerjaan, permohonan permit, dan pemeriksaan perubatan, untuk menyenaraikan beberapa, dan mereka boleh menambah sehingga RM1,500 secara purata. Bergantung kepada kewarganegaraan pembantu rumah, gaji minimum pembantu rumah boleh mencecah antara RM2000-RM3000. 

Pembantu rumah juga mungkin memerlukan latihan sebelum mereka bersedia untuk menjaga warga emas yang memerlukan penjagaan khusus. Dalam situasi ini, majikan barangkali perlu menghantar pembantu rumah ke kelas atau latihan penjagaan selanjutnya.

Penjaga Profesional

Penjaga rumah adalah mana-mana individu yang mengambil komitmen dan tanggungjawab menjaga seseorang yang memerlukan bantuan dalam membantu diri mereka akibat penyakit, kecacatan, atau masalah kesihatan mental. Penjaga rumah pergi ke rumah seseorang dan memberi bantuan dengan aktiviti seperti penyediaan makanan, berpakaian, dandanan, pemantauan ubat-ubatan, pengangkutan, dan pengemasan ringan. Selain bantuan dengan aktiviti harian, beberapa tugas penjaga rumah mungkin melibatkan penjagaan keperluan perubatan dan emosi juga.

Terdapat agensi yang menawarkan perkhidmatan penjagaan. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa perkhidmatan penjagaan di rumah tidak sama dengan perkhidmatan kesihatan di rumah, di mana doktor, ahli terapi, dan jururawat berlesen menyediakan perkhidmatan perubatan. Walaupun penjaga di rumah mungkin telah menerima latihan untuk membantu mereka melakukan tugas mereka, mereka kebanyakannya memberi tumpuan kepada aktiviti kehidupan seharian dan tidak perlu melakukan tugas yang berkaitan dengan penjagaan kesihatan yang kompleks. 

Penjagaan Mengikut Keperluan Anda

Homage menawarkan pelbagai khidmat penjagaan di rumah yang dapat menghilangkan rasa sunyi yang dihadapi warga emas.

> Jadualkan Konsultasi Penjagaan Percuma 

Faktor-Faktor Yang Perlu Dipertimbangkan 

 

Pilihan Penjagaan Warga Emas di Malaysia | rumah jagaan vs pembantu rumah vs penjaga rumah

Terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum anda memilih penjagaan yang sesuai untuk orang yang tersayang. 

Status Kesihatan dan Keperluan Warga Emas

Pengetahuan lengkap tentang keadaan orang yang tersayang dapat membantu anda membuat keputusan yang terbaik.

Pusat Penjagaan Warga Emas

Rumah jagaan sesuai untuk warga tua yang mempunyai keperluan penjagaan yang tinggi, seperti:

  • Kekurangan fizikal atau mental disebabkan penyakit
  • Mempunyai keperluan mobiliti dan/atau berada di atas katil
  • Memerlukan bantuan dengan aktiviti harian mereka seperti penggunaan tandas atau berjalan 
  • Tidak dapat dijaga di rumah oleh keluarga atau pekerja domestik berbayar atau pilihan penjagaan lain seperti penjagaan harian, perkhidmatan perubatan di rumah, dan perkhidmatan kejururawatan, dll.

Penjaga Profesional 

Penjaga rumah biasanya dilatih secara profesional untuk membantu dengan aktiviti kehidupan seharian, seperti berjalan ke tandas, mandi, peringatan ubat-ubatan, dan banyak lagi, semuanya dalam keselesaan rumah warga emas. Warga tua yang mungkin mempunyai keperluan penjagaan, seperti bantuan dengan aktiviti kehidupan seharian, boleh menggunakan bantuan penjaga rumah. 

Pembantu Rumah 

Mereka biasanya tidak dilatih secara profesional dalam menjaga orang tua dengan keperluan penjagaan dan tidak dijangka dapat menjaga orang tua seperti itu tanpa latihan.  Isi rumah yang mempunyai warga tua yang tidak memerlukan penjagaan khas boleh memilih untuk mengupah pembantu rumah untuk membantu kerja-kerja harian. 

Jenis Penjaga dan Kekerapan Penjagaan

Sikap penjaga, kepakaran dan kekerapan keperluan anda adalah beberapa aspek penting yang perlu dipertimbangkan sebelum anda memilih khidmat penjagaan terbaik untuk orang tersayang. 

Pusat Penjagaan Warga Emas

Mereka mempunyai kakitangan terlatih yang dilengkapi dengan baik untuk menjaga orang tua dengan keperluan perubatan. Oleh kerana terdapat banyak penduduk di rumah jagaan, kakitangan tersebar dalam keupayaan mereka untuk memberikan sokongan tambahan atau membina hubungan dengan penduduk. Penjagaan tersedia sepanjang masa untuk penduduk yang tinggal di rumah jagaan. 

Penjaga Profesional

Mereka terutamanya memberi tumpuan kepada kesejahteraan penerima penjagaan dan dengan itu dapat menumpukan tenaga dan perhatian mereka untuk memberi penjagaan kepada orang yang memerlukan. Ini dapat memberikan persahabatan dan sokongan tambahan kepada penerima penjagaan. Selain daripada membantu dalam Aktiviti Kehidupan Harian, ramai penjaga dilatih untuk membantu pesakit demensia, strok atau penjagaan individu yang terlantar di katil. Sesetengah penjaga juga dilatih untuk mengendalikan dan menguruskan individu dengan rutin penjagaan yang lebih ketat, seperti suntikan, terapi oksigen, atau membantu latihan pemulihan.

Ini perlu dibincangkan sebelum pengupahan kerana ia memerlukan latihan khusus. Sekiranya penjaga tersebut dapat menguruskan keperluan individu dengan sepenuhya, mereka juga boleh membantu dengan kerja-kerja rumah yang ringan.

Jadual dan tempoh penjagaan adalah fleksibel bagi penjaga profesional dan ditetapkan oleh keluarga dan penjaga.  

 Ingin mengetahui bagaimana Homage boleh membantu dengan keperluan penjagaan anda? Isi borang ini dan Penasihat Penjagaan kami akan menghubungi anda dalam masa 24 jam!

Pembantu Rumah 

Mereka terutamanya digunakan untuk membantu kerja-kerja rumah, seperti pembersihan, basuh, dobi, menyeterika, dan memasak. Kebanyakan mereka tidak dilengkapi dengan set kemahiran yang diperlukan untuk penjagaan, jadi latihan tambahan diperlukan untuk mereka dapat menjaga orang tua dengan keperluan penjagaan yang lebih besar. Mereka tinggal bersama keluarga dan dengan itu dapat membina hubungan dengan orang tua dengan lebih baik. Pembantu rumah disediakan untuk menyediakan penjagaan harian, kerana mereka tinggal bersama keluarga. Kementerian Tenaga Manusia mengesyorkan sehingga lapan jam bekerja sehari untuk pembantu yang bekerja lebih daripada lima hari seminggu, dan hari rehat mingguan untuk memastikan mereka dapat berehat dan pulih juga. Hari cuti dalam bulan diperlukan untuk diberikan kepada penolong. 

Tempat Tinggal

Pusat Penjagaan Warga Emas

Rumah jagaan mempunyai kemudahan dan peralatan terbina dalam untuk warga tua dengan keperluan penjagaan yang lebih besar, seperti pegangan tangan di persekitaran atau katil boleh laras untuk mengalihkan kedudukan orang tua. Walau bagaimanapun, menjadi penghuni rumah jagaan bermakna pematuhan kepada jadual tetap, dan mungkin terhad kepada kemerdekaan penduduk. Rumah jagaan mungkin diperlukan jika orang yang anda sayangi tidak boleh kekal selamat secara bebas dengan sendirinya. Selalunya, penduduk di rumah jagaan memerlukan sedikit masa untuk menyesuaikan diri dengan 'rumah' baru mereka, yang boleh menjadi cabaran bagi sesetengah warga emas. Persekitaran baru, yang boleh menjadi bising dan tidak dikenali dari rumah, boleh menyebabkan beberapa tekanan tambahan pada permulaan penginapan mereka. 

Pembantu Rumah dan Penjaga Profesional

Mereka biasanya tinggal berasingan atau bersama dengan keluarga anda untuk menjalankan tugas mereka, Oleh itu, tiada peralihan fizikal yang diperlukan untuk warga emas selain daripada membiasakan diri dengan orang baru. Sesetengah keluarga juga boleh membuat pengubahsuaian di rumah untuk memastikan keselamatan warga emas.

Tempoh Masa  

Kebanyakan pusat penjagaan memerlukan tempoh masa kira-kira sebulan sebelum warga emas boleh memindah masuk. Manakala, berdasakan siaran akhbar oleh Kementerian Kesihatan, pengupahan penjaga profesional mengambil masa seminggu. Untuk pembantu rumah,, sekiranya mereka diupah melalui agensi, masa menunggu antara satu hingga empat minggu selepas proses permohonan.

Latihan dan Pensijilan 

kos tersembunyi untuk rumah penjagaan

Pusat Penjagaan Warga Emas

Mempunyai kakitangan yang dilatih untuk menjalankan prosedur perubatan dan pemulihan yang diperlukan untuk kesemua penghuni. 

Penjaga Profesional

Care Pro Homage adalah penjaga atau jururawat yang dilatih untuk menyediakan penjagaan yang berkualiti untuk warga emas. Sekiranya orang yang tersayang memerlukan bantuan dengan pelbagai jenis prosedur kejururawatan jururawat Homage boleh mengendalikan prosedur ringkas seperti penyaliran keluar air kencing dan juga prosedur kompleks seperti Pemasangan tabung gastrostomi endoskopi perkutan (PEG) atau Pemasangan tiub nasogastrik (NG)

Pembantu Rumah 

Pembantu rumah biasanya tidak dilatih untuk mengendalikan penjagaan yang kompleks. Terdapat beberapa pusat latihan yang menyediakan kursus bagi pembantu rumah untuk mengembangkan kemahiran mereka dari segi penjagaan warga emas.

Penjaga Profesional Yang Boleh Dipercayai

Profesional Penjagaan kami dilengkapi dengan kemahiran yang tepat untuk mengendalikan keadaan perubatan yang kompleks dan dilatih untuk mengurus dan mengawal emosi yang berbeza yang dihadapi oleh orang yang anda sayangi. 

> Jadualkan Konsultasi Penjagaan Percuma 

Perbandingan Kos 

Kos yang anda mampu untuk menjaga orang yang anda sayangi juga penting untuk dipertimbangkan. Rumah jagaan boleh mencecah antara RM2,000 dan ke atas sebulan kerana ia menyediakan penjagaan menyeluruh dan khusus. Gaji minimum pembantu rumah adalah antara RM2000/bulan, tidak termasuk kos levi pembantu rumah, hari rehat berbayar, insurans, dan elaun makanan dan pengangkutan. di Homage, anda boleh mendapatkan penjaga rumah pengasuh yang berkelayakan dengan hanya RM30 sejam.  

Faedah Kebajikan kepada Warga Emas 

pilihan penjagaan singapore

Pusat Penjagaan Warga Emas

Biasanya merancang beberapa aktiviti untuk penduduknya, seperti latihan pemulihan atau aktiviti kumpulan. Ini memastikan minda mereka terlibat dan memastikan mereka aktif juga. 

Pembantu Rumah

Anda boleh menetapkan aktiviti-aktiviti yang perlu dilengkapkan oleh pembantu rumah anda seperti membawa orang yang tersayang berjalan disekeliling taman dan menyediakan makanan mengikut keperluan warga emas tersebut.

Penjaga Profesional

Penjaga profesional bukan sahaja dilatih untuk menyediakan makanan yang sesuai dengan citarasa orang tersayang malah juga memberi tumpuan pada perhubungan yang baik dengan warga emas tersebut.

Selain itu, Care Pro dari Homage juga menyediakan pelan penjagaan peribadi yang mengikut keperluan setiap individu.

Pihak kami juga memadankan keluarga anda dengan Care Pro yang boleh bertutur dalam bahasa-bahasa yang diperlukan. Ini untuk memastikan orang yang tersayang dan Care Pro kami dapat berkomunikasi dengan jelas dan mudah antara satu sama lain. 

Apakah Pilihan Penjagaan Terbaik untuk Orang Yang Saya Sayangi? 

Anda perlu mempertimbangkan pelbagai faktor-faktor diatas sebelum membuat keputusan yang muktamad.

Sebagai contoh, jika warga emas anda memerlukan bantuan yang menyeluruh, anda disarankan untuk memlih penjaga profesional atau pusat penjagaan warga emas.

Sekiranya orang yang anda sayangi aktif dan agak berdikari dan mungkin memerlukan bantuan kecil di sekitar rumah, pembantu rumah mungkin sesuai untuk memberikan bantuan ini. Jika hanya penjagaan sementara diperlukan dalam jangka pendek, penjagaan semula atau penginapan jangka pendek di rumah jagaan boleh dipertimbangkan.

Pilihan Penjagaan Terbaik di Malaysia

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah, dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami. Rujukan

 

  1. Angelo Caregivers. (2020, 15 Disember). Maid vs Caregiver - 4 Perbezaan Utama dan 4 Pertimbangan Menyewa Yang Perlu Anda Ketahui. Panduan Majikan - Penjaga Anglo. https://www.anglocaregivers.com/guides/maid-vs-caregiver-4-key-differences-and-4-considerations
  2. Simen, R. (2019, 15 April). Penjagaan Rumah vs Rumah Kejururawatan: Membuat Keputusan. Perkhidmatan Kanan Yang Menjaga. https://www.caringseniorservice.com/blog/home-care-vs.-nursing-home-making-the-decision
  3. Friedrich, J. L. (2021, 8 Mac). Menyewa Pengasuh Di Rumah: Apa yang Anda Tidak Tahu Boleh Menyakiti Anda. Caregiver.Com . https://caregiver.com/articles/hiring-an-in-home-caregiver/
Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang