Warga Emas Bedridden

15 Petua Mengenai Cara Menjaga Warga Emas Yang Terlantar

Merawat orang yang dicintai di tempat tidur? Berikut adalah 15 petua teratas untuk penjaga yang menguruskan seseorang yang terikat di atas katil, termasuk kebersihan, keselesaan dan interaksi.

oleh Calvyn Ee

Apa itu "Bedridden"?

Seseorang yang terbaring adalah seseorang yang perlu tinggal di atas katil untuk jumlah masa yang tidak ditentukan. Ini boleh disebabkan oleh kecacatan kekal yang menghalang mereka daripada berdikari atau melakukan perkara-perkara yang mereka gunakan, dengan itu memerlukan penjagaan jangka panjang. Ia mungkin disebabkan oleh strok yang teruk, kecederaan otak atau tulang belakang, atau bentuk kanser lanjutan.

Tidur bermaksud tidak mempunyai aktiviti fizikal yang mencukupi, selain memerlukan orang tersayang atau rakan karib untuk berkhidmat sebagai penjaga tidak rasmi untuk membantu mereka melakukan aktiviti harian. Tinggal di atas katil untuk jangka masa yang panjang akhirnya boleh menyebabkan ketidakselesaan yang semakin meningkat, dan mungkin membawa kepada komplikasi kesihatan lain yang hanya akan membuat proses pemulihan lebih sukar.

Komplikasi Menjadi Bedridden

Sekiranya anda menjaga seseorang yang terbaring, perhatikan beberapa komplikasi yang boleh timbul:

  • Bedsores (disebabkan oleh peningkatan tekanan pada kulit yang menjejaskan peredaran darah)
  • Sembelit (disebabkan oleh pergerakan najis yang lebih perlahan dalam usus)
  • Tulang dan otot yang lemah
  • Sendi kaku
  • Sakit belakang
  • Isu tidur
  • Isu pernafasan
  • Kemurungan

Akibat komplikasi ini boleh menjejaskan lagi pemulihan orang yang anda sayangi jika tidak dirawat. Mereka boleh mengganggu keselesaan dan kesejahteraan orang yang anda sayangi, dan juga boleh menjadi pemangkin kepada masalah perubatan selanjutnya. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan orang yang anda sayangi selesa dan aktif sebanyak mungkin, disesuaikan dengan keperluan perubatan mereka sendiri.

Proses menjaga orang tersayang yang terbaring akan sangat mencabar kerana pergantungan mereka kepada anda. Dengan petua berikut, kami berharap ia akan menjadi pengalaman penjagaan yang lebih terkawal untuk anda.

Program Pemulihan

Program pemulihan, seperti fisioterapi dan terapi pertuturan, adalah cara yang sangat berkesan untuk membantu mengurangkan komplikasibedridden.  Ahli terapi profesional, atau pasukan perubatan pelbagai disiplin, akan ditugaskan untuk membantu orang yang anda sayangi dan memantau kesejahteraan fizikal mereka, bergantung kepada keadaan orang yang anda sayangi.

Pasukan pelbagai disiplin akan menyediakan pendekatan yang paling komprehensif untuk pemulihan, terutamanya jika orang yang anda sayangi mungkin mempunyai pelbagai masalah kesihatan yang perlu ditangani. Pasukan pelbagai disiplin akan dapat menilai dengan teliti keperluan orang yang anda sayangi dan menghasilkan pelan pemulihan yang akan menangani keperluan ini dengan berkesan.

Walaupun orang yang anda sayangi masih pulih di hospital, doktor mungkin mengesyorkan pemulihan awal sebagai sebahagian daripada proses pemulihan. Ia akan menjadi ideal untuk memulakan seawal mungkin, terutamanya jika ia boleh membantu untuk menyusui orang yang anda sayangi untuk menghabiskan lebih sedikit masa yang terbaring, sambil juga menggalakkan kemerdekaan mereka dari masa ke masa.

Sekiranya orang yang anda sayangi tidak dapat bergerak, ahli terapi atau jururawat terlatih boleh datang ke rumah untuk membantu aktiviti pemulihan. Berunding dengan profesional perubatan mengenai apa yang boleh dilakukan untuk menampung ini.

Dilengkapi

Ia sentiasa membayar untuk mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan orang yang anda sayangi. Ini menjadi penting apabila mereka dilepaskan, dan penjagaan kini jatuh kepada anda dan ahli keluarga anda. Cari seberapa banyak maklumat yang akan membantu anda melalui proses penjagaan, seperti senarai petua ini. Bercakap dengan doktor di do's dan jangan, dan pastikan anda berunding dengan mereka jika ada yang baru dan tidak dikenali timbul. Setiap sedikit yang anda tahu tentang keadaan orang yang anda sayangi boleh menjadi penggalak keyakinan untuk anda.

Hal ini juga akan berlaku untuk cara Anda menggunakan pengetahuan ini untuk manfaat orang yang Anda kasihi. Anda mungkin terkejut apabila anda dapat membantu orang yang anda sayangi dengan sesuatu yang boleh memberi manfaat kepada pemulihan mereka terima kasih kepada semua pengetahuan tambahan yang anda miliki.

Boleh Disesuaikan

Dapat menyesuaikan diri dengan perubahan atau kejadian mengejut boleh menyelamatkan nyawa orang yang anda sayangi. Mempunyai pelan sandaran untuk hampir semua keadaan boleh memberi manfaat untuk memastikan proses pemulihan orang yang anda sayangi tidak terganggu dengan ketara oleh hasil yang tidak dijangka. Sebagai contoh, jika kereta anda mengalami kerosakan mekanikal pada hari janji temu orang yang anda sayangi, anda boleh menjadualkan semula janji temu ke hari lain, atau mencari beberapa kompromi lain yang berfungsi untuk anda, orang yang anda sayangi dan doktor anda.

Malah rancangan terbaik boleh mempunyai bahagian yang adil dari cegukan mereka. Jangan terlalu kecil hati jika ada sesuatu yang tidak berjalan seperti yang anda rancangkan. Selagi anda dapat menyelesaikan peristiwa-peristiwa tiba-tiba ini tanpa masalah yang berlarutan, ia harus dilihat sebagai kemenangan yang signifikan.

Berhati-hati dengan Perubahan

Apa-apa sahaja boleh berubah dalam keadaan orang yang anda sayangi, juga. Ia mungkin kecelaruan yang memanifestasikan dirinya sendiri, atau ia boleh menjadi sesuatu yang anda sama sekali tidak dikenali. Pastikan anda merakam perubahan ini dalam jurnal, dan kemukakan pemerhatian ini kepada doktor semasa temujanji seterusnya. Sekiranya ia kelihatan mengancam nyawa, segera hubungi hospital.

Mempunyai Sistem Sokongan Yang Kuat

Walaupun dengan semua pengetahuan tambahan yang anda perolehi, akan ada hari-hari apabila tiada apa yang berfungsi seperti yang anda harapkan. Pada masa kesukaran, anda harus sentiasa mempunyai sistem sokongan untuk membantu anda mengharungi hari-hari buruk sambil menghargai yang baik. Tiada siapa yang sempurna, dan kesilapan akan berlaku, tetapi penting untuk tidak membiarkan masalah ini membebankan anda dan menjejaskan kepedulian anda.

Ia sentiasa membantu untuk mendapatkan bantuan keluarga dan rakan-rakan apabila anda memerlukannya. Meminta bantuan bukan tanda kelemahan, tetapi salah satu kekuatan sejati dalam mengetahui batas - batas Anda. Cuba melebihi had tersebut dengan apa-apa cara yang perlu hanya akan mendatangkan lebih banyak kemudaratan kepada anda dan orang lain di sekeliling anda.

Sekiranya anda mengalami masa yang sukar, mundur dan minta bantuan. Lakukan jadual penjagaan antara satu sama lain, untuk membantu satu sama lain mengimbangi tugas penjagaan. Teruskan berkomunikasi, dan jangan teragak-agak untuk berkongsi kebimbangan anda atau mendengar kebimbangan mereka. Selagi semua orang saling membantu dan menjaga satu sama lain bermotivasi, orang yang anda sayangi pasti akan dapat penjagaan terbaik daripada usaha kolektif semua orang.

Cegah Bedsores

Bahkan sewaktu terbaring di tempat tidur, beberapa gerakan masih dibutuhkan. Bedsores adalah perhatian khusus, memandangkan ia akan berlaku jika terlalu banyak tekanan digunakan untuk kawasan yang sama untuk jangka masa yang panjang. Ini boleh memotong bekalan darah ke kawasan itu, menyebabkan kulit mati dan ulser (bedore) terbentuk.

Oleh itu, adalah penting untuk memberi tumpuan kepada mendapatkan orang yang anda sayangi bergerak dalam pelbagai gerakan mereka. Regangan mudah dan juga menyesuaikan kedudukan orang yang anda sayangi di atas katil semua boleh membantu dengan menjaga aliran darah lancar dan menghalang permulaan bedsores.

Satu perkara yang perlu diperhatikan ialah kaedah dengan selamat mengubah orang yang anda sayangi. Sebaik-baiknya, anda harus menghidupkan orang yang anda sayangi setiap dua jam atau lebih, dan pastikan tidak menyeret mereka. Menyeret boleh menyebabkan kerosakan pada kulit, yang juga boleh menjadi pemangkin untuk luka katil. Jika boleh, minta mereka duduk di kerusi dari semasa ke semasa dan bukannya berbaring untuk jangka masa yang panjang.

Terdapat beberapa cara untuk membantu anda memindahkan orang yang anda sayangi dengan selamat dan tanpa menyebabkan kemudaratan yang tidak wajar kepada mereka.

Mengekalkan Aktiviti Fizikal

Sekiranya orang yang anda sayangi mendapat semula mobiliti, jangan tergesa-gesa mereka ke dalam aktiviti fizikal yang berat dengan segera. Perlahan-lahan membina kekuatan otot mereka dan fleksibiliti dengan senaman pendek. Perhatikan mereka supaya mereka tidak jatuh atau tersandung. Sebagai kekuatan dan keyakinan mereka kembali, anda perlahan-lahan boleh membina keamatan untuk dipadankan dengan keuntungan mereka. Mempunyai rutin akan menjadikan ini aktiviti biasa, menggalakkan mobiliti yang lebih baik dalam jangka masa panjang.

Pastikan anda tetap dekat dengan mereka semasa mereka bersenam, sekiranya berlaku. Sebaik sahaja mobiliti mereka mula bertambah baik, bantu mereka memberi tumpuan kepada mendapatkan semula kemerdekaan mereka, dan hanya menawarkan bantuan jika benar-benar diperlukan. Anda boleh bermula dengan senaman tangan atau kaki mudah yang boleh dilakukan dari katil, dan bekerja dengan cara anda dari sana.

Menekankan Keselesaan

Kenyamanan orang yang Anda kasihi hendaknya tidak diabaikan. Jika boleh, dapatkan tilam melegakan tekanan untuk mereka yang akan membantu mengurangkan tekanan yang boleh menyebabkan kerosakan kulit jangka panjang atau kerosakan. Pastikan kedudukan mereka semasa berehat juga ideal; anda perlu memastikan bahawa mereka berada dalam kedudukan yang selesa yang tidak meletakkan terlalu banyak tekanan pada badan atau anggota badan mereka. Anda boleh menggunakan bantal untuk mengangkat anggota badan mereka sedikit lebih tinggi daripada seluruh badan mereka, untuk mengelakkan bengkak anggota badan.

Pastikan anda bertanya kepada orang yang anda sayangi dari semasa ke semasa jika mereka berasa selesa. Tukar linen jika mereka merengsakan kulit orang yang anda sayangi, atau membuat mereka berasa tidak selesa. Buat pelarasan jika perlu, tetapi berhati-hati untuk tidak mengganggu rehat mereka dengan melakukannya terlalu kerap.

Berikan Urutan

Urut adalah cara yang baik untuk membantu meningkatkan peredaran darah. Memandangkan orang yang anda sayangi akan berada di atas katil untuk kebanyakan, jika tidak keseluruhan, hari ini, ia membantu untuk memberikan sesi urut lembut. Gunakan losyen pelembap, seperti Vaseline, jika boleh; pastikan orang yang anda sayangi tidak alah kepada losyen ini sebelum menggunakannya.

Mengurut boleh membantu mengekalkan lapisan lipid orang yang anda sayangi pada kulit mereka. Apabila dalam keadaan baik, kulit orang yang anda sayangi mungkin lebih baik dilindungi daripada kerosakan. Peredaran yang lebih baik dari urutan biasa juga akan membantu mencegah kerosakan kulit juga. Semasa mengurut, berjaga-jaga untuk sebarang tanda-tanda ruam, kecederaan atau kudung; maklumkan kepada doktor jika anda mendapati mana-mana daripada ini.

Pastikan Mereka Bersih dan Bersih

Adalah sangat penting untuk mengekalkan kebersihan orang yang anda sayangi. Bergantung pada keadaan orang yang anda sayangi, tahap bantuan yang mereka perlukan akan berbeza. Sekiranya mereka boleh bergerak sedikit dengan bantuan, cuba minta mereka mandi atau mandi. Jika tidak, mandi katil juga cukup baik. Tekankan kebebasan mereka untuk melakukan perkara-perkara ini melainkan mereka benar-benar memerlukan bantuan.

Mandi membantu menyegarkan dan berehat mereka, dan juga boleh memberikan beberapa senaman ringan dalam proses, memastikan peredaran darah mereka normal. Pastikan anda memberi perhatian kepada pembersihan badan mereka dengan teliti, dan untuk membuat nota tentang apa-apa penyelewengan yang mungkin anda perhatikan. Jika anda mendapati mandi membantu meningkatkan mood orang yang anda sayangi, itu adalah petanda yang baik.

Pastikan juga mengutamakan aspek kebersihan yang lain, termasuk penjagaan pergigian, menjaga rambut dan kuku atau kuku jari kaki mereka pendek. Sediakan mereka dengan pakaian bersih, cadar dan bantal. Sekiranya orang yang anda sayangi mengalami kesukaran pergi ke bilik mandi, atau tidak dapat mengawal pergerakan usus mereka, pastikan anda menukar cadar mereka dengan segera. Sesetengah penyedia penjagaan mencadangkan menukar helaian setiap dua hingga tiga hari.

Pantau Pemakanan Mereka

Ia harus pergi tanpa mengatakan bahawa diet yang seimbang dan sihat boleh memberi manfaat kepada pemulihan orang yang anda sayangi. Doktor anda akan membuat cadangan tentang apa yang harus mereka makan atau elakkan berdasarkan keadaan mereka; gunakan ini sebagai asas. Buat titik untuk mendapatkan mereka makanan kaya nutrien yang mudah ditelan, untuk mengelakkan tercekik atau kejadian lain yang tidak diingini.

Selera makan orang yang anda sayangi mungkin berubah-ubah bergantung kepada keadaan mereka. Jika mereka lebih suka bahagian snek kecil sepanjang hari, atau jika mereka boleh makan secara tetap, mempunyai jadual yang ditetapkan untuk menampung tabiat makan mereka. Buat pelarasan jika selera makan mereka bertambah baik atau berubah, dan pastikan anda memberitahu doktor jika anda merasakan sesuatu mungkin salah.

Dengan pelan pemakanan yang betul, orang yang anda sayangi akan dapat mendapatkan semula kekuatan mereka, mengekalkan berat badan yang sihat, dan memastikan tubuh mereka berfungsi pada tahap optimum. Anda juga harus memastikan bahawa mereka terhidrat dengan betul setiap hari, kerana air adalah penting untuk majoriti fungsi badan.

Cuba simpan minuman manis, makanan ringan, gula-gula, kuih-muih dan lain-lain jenis makanan ringan sekurang-kurangnya.

Meningkatkan Persekitaran Mereka

Menjadikan orang yang anda sayangi selesa juga boleh diperluaskan ke perabot bilik mereka. Sebaik-baiknya, anda harus mengurangkan sumber gangguan dari bilik, seperti televisyen atau radio, jadi mereka tidak mengganggu rehat orang yang anda sayangi. Pastikan bilik terang, sebaik-baiknya dengan pencahayaan yang lebih semula jadi, kerana cahaya matahari boleh menjadi penggalak mood semulajadi.

Pastikan bilik kemas, dan pastikan akses ke bilik mandi atau pintu masuk / keluar bilik bebas daripada halangan. Ini akan membantu mengelakkan jatuh atau kecederaan jika anda membantu mereka ke mana-mana tempat lain di dalam rumah. Pastikan katil dekat dengan meja tidur yang mempunyai penggera, telefon, bahan penulisan atau barangan berguna lain yang boleh membantu. Ia juga membantu untuk menyiarkan bilik sekali-sekala untuk membiarkan udara segar masuk dan mengeluarkan udara basi dari bilik.

Letakkan sedikit kena mengejut dalam jangkauan juga, kerana ini boleh menjadi peringatan yang menyenangkan tentang cinta keluarga untuk orang yang anda sayangi.

Bersabar dan Empati

Perjalanan yang ceria dapat menjadi jalan yang sulit, dan Anda mungkin mendapati diri Anda tersandung di sepanjang jalan. Ia mungkin disebabkan oleh perasaan tidak puas hati atau terharu dengan perkara-perkara yang perlu dilakukan demi kepentingan orang yang anda sayangi.

Sukar untuk menyesuaikan diri, tetapi mungkin dengan kesabaran, empati dan kasih sayang kepada orang yang anda sayangi. Kehilangan kemerdekaan seseorang boleh menjadi kejutan besar, dan ketidakupayaan untuk melakukan apa sahaja untuk diri sendiri dan perlu bergantung kepada orang lain boleh menjadi sangat demotivasi. Sekurang-kurangnya anda boleh lakukan adalah berada di sana untuk mereka apabila mereka memerlukan sokongan.

Jika keadaan mulai terasa luar biasa, melangkah mundur sebelum hal - hal meningkat dapat bermanfaat bagi Anda dan orang yang Anda kasihi. Berkomunikasi dengan mereka tentang perasaan mereka, apa yang boleh anda lakukan untuk membantu, dan meredakan sebarang salah faham yang mungkin timbul. Sekiranya orang yang anda sayangi mengalami kesukaran untuk bercakap, cari cara lain untuk menunjukkan kepada mereka bahawa anda berada di sini untuk mereka dan semuanya akan baik-baik saja.

Ambil masa awak

Ini seiring dengan kesabaran dan empati sebagai sebahagian daripada kit alat penjagaan anda. Perjalanan ke pemulihan berbeza dari seorang ke orang, jadi mungkin memerlukan banyak masa sebelum orang yang anda sayangi mendapat semula tahap kemerdekaan. Anda harus mengharapkan perkara-perkara yang mengambil masa lebih lama daripada biasa, dan cuba untuk tergesa-gesa aktiviti hanya akan membawa kepada kekecewaan atau lebih teruk lagi, orang yang anda sayangi cedera. Pembakaran penjaga juga boleh berlaku apabila anda menjaga untuk jangka masa yang panjang.

Yang penting adalah untuk mengambil setiap hari kerana ia datang. Mempunyai jadual akan membantu mengatur aktiviti sepanjang hari, sambil mendapat bantuan daripada keluarga dan rakan-rakan juga boleh menjadi baik untuk mengagihkan tanggungjawab antara satu sama lain. Ini akan membolehkan semua orang mendapatkan sedikit masa untuk diri mereka sendiri, mengurangkan tekanan emosi.

Dapatkan Penjagaan Luaran

Sekiranya anda merasa sukar untuk mengimbangi komitmen penjagaan anda dengan kerja atau tanggungjawab lain, anda sentiasa boleh mempertimbangkan penjagaan yang ditangguhkan atau pilihan penjagaan luaran yang lain untuk membantu anda. Penjagaan yang ditangguhkan memberi anda sokongan penjagaan jangka pendek untuk orang yang anda sayangi, sementara anda menjaga perkara-perkara di pihak anda tanpa perlu risau tentang keadaan orang yang anda sayangi. Ini boleh menjadi bantuan besar jika anda bergelut untuk menyediakan penjagaan untuk orang yang anda sayangi semasa sibuk dengan kerja atau perkara-perkara lain di atas pinggan anda.

Rumah kejururawatan adalah alternatif lain yang boleh anda pertimbangkan, di mana orang yang anda sayangi akan diberi penjagaan sepanjang masa oleh penyedia penjagaan terlatih. Mereka akan memantau kesihatan orang yang anda sayangi, membantu mereka dengan terapi dan rawatan lain untuk membantu mereka pulih, dan bahkan menjadi tangan yang berguna dalam aktiviti kumpulan yang menyeronokkan dengan penerima penjagaan lain.

Petua penjagaan, terus ke peti masuk anda!

Seperti artikel ini setakat ini? Langgan kami untuk mendapatkan pencernaan mingguan mengenai kejadian Homage terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan.

Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini!  Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.Rujukan

Bains, P., & Minhas, A. S. (2011). Profil Penjaga Rumah Pesakit Bedridden di India Utara. Jurnal perubatan masyarakat India : penerbitan rasmi Persatuan Pencegahan &Perubatan SosialIndia, 36(2), 114-119. https://doi.org/10.4103/0970-0218.84129 

Belvedere Home Care. Risiko Kesihatan untuk Warga Emas Bedridden. Diperoleh 6 November 2021 daripada https://belvederehealthservices.com/belvedere-home-care/blog/health-risks-bedridden-seniors 

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. (2020). Cerita Hilang Upaya dan Kesihatan daripada Orang Yang Hidup dengan Kecacatan. Diperoleh 6 November 2021 daripada https://www.cdc.gov/ncbddd/disabilityandhealth/stories.html 

Handicap Antarabangsa. (n.d.). Latihan Ahli Fisioterapi dan Doktor di Hospital - Protokol Pt untuk Pesakit Bedridden. Diperoleh 6 November 2021 daripada https://static.aminer.org/pdf/PDF/000/355/038/therapy_of_bedridden_patients.pdf 

Hospice dari Cincinnati. (n.d.). Keperluan penjagaan peribadi pesakit terikat katil. Diperoleh 6 November 2021 daripada https://hospiceofcincinnati.org/wp-content/uploads/hoc-caregiver-bedbound.pdf 

Perubatan Johns Hopkins. (n.d.). Pemulihan Fizikal di Hospital. Diperoleh 6 November 2021 daripada https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/physical-rehabilitation-at-the-hospital 

Kapucu, S., Türkan, S. K., & Fesci, H. (2009). Kesukaran Penjaga Keluarga dalam Menjaga Pesakit Strok Bedridden. Hacettepe University Fakulti Sains Kesihatan Kejururawatan Journal, 16(3), 17-31. Diperoleh 6 November 2021 daripada https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/88531 

Mohammed Ali Alhammadi, H., & Jaiprakash Ogale, R. (2020). Keberkesanan Program Pengajaran Penjaga Rumah mengenai Pencegahan Ulser Decubitus pada Pesakit Warga Emas Yang Sarat Katil. Jurnal Kejururawatan Antarabangsa, 7(2), 69-79. https://doi.org/10.15640/ijn.v7n2a8 

Manual MSD. (2021). Masalah Kerana Rehat Katil. Diperoleh 6 November 2021 daripada https://www.msdmanuals.com/home/special-subjects/hospital-care/problems-due-to-bed-rest 

MyHEALTH Kementerian Kesihatan Malaysia. (n.d.). Pengurusan kes pesakit Geriatrik bedridden. Diperoleh 6 November 2021 daripada https://seniorsafetyadvice.com/how-to-care-for-a-bedridden-elderly-person-at-home/ 

Majlis Wilayah Barat Laut. (n.d.). Menjaga Pesakit Bedridden. Diperoleh 6 November 2021 daripada https://www.nwrcwa.org/files/2012/03/Caring-for-the-Bedridden-Patient.pdf 

Fisioterapi dan Pemulihan ReLiva. (2018). 5 Petua Menjaga Katil yang ditunggangi warga tua di Rumah. Diperoleh 6 November 2021 daripada https://reliva.in/care-for-bedridden-elderly-at-home/ 

Samitivej. (2020). Menjaga pesakit yang ditunggang katil: Bagaimana untuk mengelakkan komplikasi. Diperoleh 6 November 2021 daripada https://www.samitivejhospitals.com/article/detail/caring-for-bed-ridden-patients-how-to-prevent-complications 

Kehidupan Senior Sandyside. (2020). Bedridden Patient Care Do's and Don'ts. Diperoleh 6 November 2021 daripada https://sandysideseniorliving.com/bedridden-patient-care-dos-and-donts/ 

Strand, T. (2014). 7 Petua Penjagaan untuk Orang Yang Dikasihi Bedridden. Diperoleh 6 November 2021 daripada https://www.mesothelioma.com/blog/7-tips-on-caregiving-for-a-bedridden-loved-one/ 

Tan, C. E. (2015). Beban yang mengejutkan untuk menjaga katil-terikat. Diperoleh 6 November 2021 daripada https://web.archive.org/web/20170608201517/https://www.thestar.com.my/lifestyle/health/2015/02/12/the-staggering-burden-of-caring-for-the-bedbound 

Wells, J. (2019). 4 Petua Penjagaan untuk Dewasa Penuaan Bedridden. Diperoleh 6 November 2021 daripada https://www.douglascountyhomecareassistance.com/care-for-bedridden-elderly/ 

Pertubuhan Kesihatan Sedunia. (n.d.). Buku kecil pengasuh. Diperoleh 6 November 2021 daripada https://www.who.int/hiv/pub/imai/en/imai_caregiver.pdf?ua=1 

Mengenai Penulis
Calvyn Ee
Calvyn adalah pengarang, penyair dan pencerita yang bercita-cita tinggi. Beliau meluangkan masa membaca, bermain permainan dan membina cerita dengan fotografi tokoh aksinya.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang