10 Petua Kekal Sihat Semasa Haji & Aidiladha

Aidiladha atau 'Perayaan Pengorbanan' menandakan kemuncak ibadah haji tahunan. Dalam artikel ini, kami melalui 10 petua kesihatan untuk kekal selamat dan sihat semasa Haji dan Aidiladha.

oleh Raihan Rahman

Hari Raya Aidiladha & Haji

Haji, adalah ziarah tahunan ke Mekah di Arab Saudi di mana umat Islam memenuhi salah satu daripada lima rukun Islam pada bulan terakhir Kalendar Islam, Dhul-Hijjah. Ramai umat Islam boleh memutuskan untuk melakukan perjalanan sebulan sebelum Hari Raya Aidiladha, ke bandar paling suci dalam Islam untuk berdoa dan bertaubat. Pada hari ke-8 hingga ke-12 bulan Dhul-Hijjah, umat Islam di kota ini berkumpul untuk menunaikan ibadah haji bersama-sama.

Dalam artikel ini, kami berkongsi petua tentang bagaimana anda boleh kekal sihat semasa Hari Raya Aidiladha dan haji haji.

Kekal terkini dengan vaksin anda

Arab Saudi mempunyai keperluan vaksinasi sama seperti negara lain. Bergantung pada kewarganegaraan anda dan dari mana anda terbang, periksa syarat vaksinasi sebelum melakukan perjalanan haji. Pelawat dari semua negara mesti diberi vaksin dengan:

 • Vaksin Polysaccharide ACYW Meningococcal Meningococcal Quadrivalent, dengan syarat bahawa tempoh sejak menerima vaksin tidak boleh melebihi (3) tahun
 • Vaksin Konjugasi Quadrivalent Meningococcal (ACYW), dengan syarat bahawa tempoh sejak menerima vaksin tidak boleh melebihi (5) tahun
 • Lengkapkan vaksinasi COVID-19 dengan vaksin yang diluluskan di Kerajaan Arab Saudi.
 • Satu dos vaksin polio oral bivalen (bOPV) atau vaksin polio tidak aktif (IPV) selama tidak kurang daripada (4) minggu dan tidak lebih daripada (12) bulan jika anda melancong dari negara polio-endemik

Kementerian Kesihatan Arab Saudi juga telah menasihati pelancong untuk mendapatkan vaksin terhadap influenza bermusim, terutamanya mereka yang berumur di bawah 5 tahun, warga emas atau jika anda mengalami imunokompromi.

Tingkatkan aktiviti fizikal sebelum perjalanan anda

Haji adalah berat pada minda dan badan, walaupun untuk orang dewasa yang sihat dan cergas. Ia memerlukan banyak berjalan dan mereka yang kerap melakukan aktiviti fizikal mungkin merasa lebih mudah untuk menyelesaikan ziarah. Bergantung pada lokasi hotel anda, anda boleh berjalan kaki sehingga 2 kilometer ke dan dari masjid pada setiap waktu solat. 

Di samping itu, anda juga perlu melakukan Tawaf (mengelilingi Kaabah 7 kali) dan Sa'i (berjalan di antara bukit Safa dan Marwah 7 kali) yang panjangnya kira-kira 7 kilometer.

Sebelum berangkat ke kota suci, berjalan-jalan sebanyak mungkin setiap hari untuk membina stamina dan kecergasan fizikal anda. Matlamat sekurang-kurangnya 30 minit berjalan kaki atau senaman sederhana setiap hari.

Ketersediaan kerusi roda untuk warga emas

Terdapat banyak kerusi roda yang terdapat di lapangan terbang dan Masjid al-Haram untuk digunakan oleh jemaah semasa upacara mereka. Kerusi roda manual adalah percuma dan jemaah boleh mengambilnya dari stesen kerusi roda di dalam masjid. Kerusi roda elektrik juga disediakan dengan kos tambahan untuk digunakan semasa Sa'i.

Sekiranya anda memerlukan seseorang untuk membantu anda dengan kerusi roda manual anda, anda boleh meminta ini dari kakitangan yang ada. 

Kemaskan barang keperluan 

Di atas dokumen penting seperti pasport anda, sijil vaksinasi dan tiket penerbangan, berikut adalah senarai item yang harus anda bawa bersama anda:

 • Ubat preskripsi biasa (contohnya insulin untuk diabetes)
 • Vaseline untuk mengelakkan melecet
 • Cirit-birit dan melegakan dehidrasi untuk sakit perut
 • Paracetamol dan ibuprofen (ubat penahan sakit dan selsema)
 • Vitamin, tenaga dan tablet pelepasan pedih ulu hati 
 • Antihistamin untuk alahan
 • Titisan mata untuk mata kering atau konjunktivitis
 • Tompok haba yang mendalam dan salap mentol untuk sakit otot
 • Lozenges untuk sakit tekak
 • Balsem bibir yang tidak wangi dan gel antibakteria
 • Pegang tangan, kipas mudah alih untuk Mina

👴🏼 Melancong dengan ibu bapa yang lebih tua? Berikut adalah beberapa perkara yang mesti diingat:

 • Ihram tambahan
 • Sepasang sandal atau selipar yang selesa untuk berjalan kaki
 • Semburan air untuk mengalahkan haba
 • Makanan ringan yang mudah dibawa untuk perjalanan
 • Bantal mudah alih untuk Mina

Minum banyak air

Cuaca di Mekah boleh mencapai sehingga 45°C pada bulan Julai dan ditambah dengan jumlah berjalan yang dilakukan, anda boleh mengalami dehidrasi dengan cepat. Pastikan anda mempunyai air yang mencukupi pada anda dan berhenti kerap untuk mengisi semula botol anda sepanjang hari. Jika anda berpeluh berlebihan atau mengalami cirit-birit, pastikan anda meningkatkan pengambilan air anda untuk mengelakkan dehidrasi.

Air Zamzam

Salah satu ganjaran melawat Mekah ialah limpahan air Zamzam. Terletak di dalam Masjidil Haram, telaga Zamzam diekstrak setiap hari dan diedarkan sepanjang hari kepada pengunjung di sekitar masjid. Anda boleh mencari stesen air Zamzam di sekitar masjid untuk memastikan anda kekal terhidrat pada bila-bila masa sepanjang hari.

Penggunaan tandas semasa haji

Terdapat banyak tandas awam yang terdapat di luar masjid untuk menampung sejumlah besar jemaah semasa haji. Anda juga boleh memilih untuk menggunakan bilik mandi hotel anda sendiri jika anda terletak berhampiran Masjid al-Haram. Walau bagaimanapun, jika anda melancong dengan warga emas dengan pergerakan yang berkurangan, rancang lokasi solat anda dengan sewajarnya dan beri mereka masa yang cukup untuk sampai ke tandas tepat pada masanya.

Elakkan berjalan dalam keadaan panas terik

Elakkan pendedahan kepada cahaya matahari langsung semasa waktu yang paling panas ketika anda berada di Arab Saudi. Ini biasanya antara jam 12 hingga 2 petang tetapi suhu petang masih boleh mencapai 40 ° C. Gunakan laluan pejalan kaki berlorek yang ada di kawasan itu untuk mengelakkan matahari. Jika anda tidak dapat mengelakkan matahari, gunakan tikar doa anda untuk menaungi diri anda dari matahari semasa anda berjalan di luar.

Berhati-hati dengan apa yang anda makan

Terdapat banyak pilihan makanan yang tersedia untuk pelancong semasa ziarah haji. Bergantung pada pakej perjalanan, jemaah haji mungkin mempunyai makanan dan makanan ringan. Sebagai alternatif, terdapat banyak restoran dan vendor tempatan yang menawarkan pelbagai masakan di bandar, termasuk rangkaian makanan segera.

Malangnya, salah satu isu yang paling biasa dihadapi oleh jemaah haji semasa perjalanan mereka adalah keracunan makanan. Semasa Haji dan Aidiladha, adalah perkara biasa bagi jemaah haji lain untuk memberi makanan sebagai sadaqah atau sedekah kepada rakan-rakan jemaah haji. Adalah lebih baik untuk berhati-hati dengan tabiat makan anda pada masa ini dan ikuti petua ini:

 • Basuh tangan anda dengan teliti sebelum dan selepas makan
 • Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan teliti sebelum makan
 • Gunakan pinggan bersih dan kutleri
 • Semak bau, tekstur atau rasa yang tidak menyenangkan
 • Makan makanan yang dimasak secepat mungkin
 • Elakkan makanan masin untuk mengelakkan dehidrasi
 • Elakkan makanan daripada penjaja jalanan 

Kemas pakaian yang selesa untuk perjalanan anda

Walaupun terdapat peraturan tertentu yang perlu dipatuhi ketika datang ke pakaian semasa haji, anda masih boleh memastikan anda memilih kain yang paling bernafas untuk perjalanan. 

Walaupun lelaki mempunyai peraturan yang lebih tegas untuk diikuti berkenaan dengan pakaian haji, anda boleh menjadikan perjalanan anda lebih mudah dengan memilih sandal yang selesa dan terbuka untuk perjalanan anda – pastikan tumit dan jari kaki anda kelihatan pada setiap masa. Sebaliknya, wanita bebas memakai kasut sukan yang paling selesa yang mereka ada.

Wanita juga harus mengelakkan pakaian hitam semasa menunaikan haji kerana ia boleh memerangkap haba dengan lebih cepat pada bulan-bulan musim panas. Walaupun abayas putih atau tudung tidak disyorkan kerana kualitinya yang tinggi, wanita bebas memakai apa-apa warna yang mereka suka semasa haji.

Tiba lebih awal untuk mengelakkan kesesakan

Tahun ini, Kementerian Haji dan Umrah Saudi mengumumkan bahawa akan ada 1 juta jemaah haji yang menunaikan haji di Mekah. Walaupun ini kurang daripada separuh daripada jumlah orang semasa zaman pra-pandemik, bandar suci masih akan penuh dengan pelancong. 

Salah satu cara untuk mengelakkan kesesakan adalah dengan tiba lebih awal di masjid atau mengelakkan waktu puncak. Sebagai contoh, jika anda merancang untuk bersolat di masjid semasa Subuh, tiba 30 minit atau 1 jam sebelum waktu solat. Ini bukan sahaja dapat menyelamatkan anda dari masalah kesesakan tetapi juga dapat membantu anda mengelakkan risiko jangkitan dari virus seperti COVID-19, penyakit meningococcal, influenza dan radang paru-paru.

Cipta sistem rakan

Oleh kerana kota suci akan penuh dengan jemaah haji, pelancong boleh menggunakan sistem rakan semasa ziarah untuk membantu mereka dalam perjalanan mereka. Ini amat membantu warga emas yang akan menunaikan haji buat kali pertama. Apabila kita bertambah tua, kita mungkin mula kehilangan arah kita dan ia boleh menjadi lebih sukar untuk menavigasi persekitaran baru. Sistem rakan boleh membantu anda masuk dan keluar dari kawasan masjid secepat mungkin dan memastikan anda selamat semasa waktu puncak.

Sebagai langkah berjaga-jaga tambahan, simpan sekeping kertas pada orang anda pada setiap masa yang mengandungi butiran penting seperti nama, hotel, negara asal dan nombor hubungan kecemasan anda (sebaik-baiknya seseorang dalam perjalanan dengan anda).

Peranti penjejakan untuk warga emas

Sebagai langkah berjaga-jaga tambahan, kanak-kanak yang melakukan perjalanan dengan ibu bapa yang tua juga boleh menyediakan warga emas dengan alat pengesan semasa ziarah. Sekiranya anda terpisah dari ibu bapa anda, anda boleh dengan mudah mengesan tempat sebenar mereka dan bersatu semula dengan mereka.

Amalkan sabr, sabr, sabr

Menunaikan haji adalah perjalanan rohani yang melibatkan banyak kesabaran dan ketekunan. Dengan sebilangan besar orang yang terlibat, pasti ada kesukaran yang akan timbul semasa perjalanan. Adalah penting untuk mengingati kepentingan Sabr atau kesabaran dan bagaimana ia adalah sebahagian daripada iman kita.

Apabila anda berada dalam keadaan yang sukar, ingatkan diri anda tentang kepentingan Hari Raya Aidiladha, terutamanya pengorbanan Nabi Ibrahim (sebagai) dan objektif keseluruhan haji. Di sini di Homage, kami berharap anda mempunyai haji yang diberkati dan semoga perjalanan suci ini membawa anda lebih dekat dengan iman anda.

Selamat Hari Raya Aidiladha!


Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

Al Jazeera (2022) Arab Saudi menerima jemaah haji asing pertama sejak COVID bermula, Al Jazeera. Boleh didapati di: https://www.aljazeera.com/news/2022/6/4/saudi-receives-first-foreign-hajj-pilgrims-since-before-pandemic (Diakses: 5 Julai 2022).

BERNAMA (2019) Malaysia akan berunding untuk khemah-khemah yang lebih besar di Arafah, Mina untuk keselesaan jemaah haji – Fuziah, BERNAMA. Boleh didapati di: https://www.bernama.com/en/news.php?id=1753992 (Diakses: 5 Julai 2022).

Nasihat perjalanan haji – Lembaran fakta (tiada tarikh) Gov.au. Boleh didapati di: https://www.health.nsw.gov.au/Infectious/factsheets/Pages/hajj-travel-advice.aspx (Diakses: 5 Julai 2022).

Miah, Z. (2020) Petua kesihatan untuk Haji, Jemaah Haji. Boleh didapati di: https://thepilgrim.co/health-tips-for-hajj/ (Diakses: 5 Julai 2022).

Kementerian Kesihatan وزارة الصحة (tiada tarikh) Gov.sa. Boleh didapati di: https://www.moh.gov.sa/en/HealthAwareness/Pilgrims_Health/Pages/Approved-Vaccines.aspx (Diakses: 5 Julai 2022).

Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang