Petua Keselamatan Rumah untuk Setiap Warga Emas dan Penjaga

Tidak pernah terlambat untuk mulai kalis keamanan rumah Anda. Dengan merancang selama bertahun-tahun dalam hidup anda, anda dapat menikmati kehidupan dalam tahun-tahun anda.

oleh Deborah Yaw

Penuaan adalah proses kehidupan yang tidak dapat dielakkan yang disalingkan oleh setiap individu. Sama ada muda atau tua, keselamatan-bukti rumah anda adalah relevan dan ia tidak pernah terlambat untuk memulakan.

Di tempat di mana semua orang menghabiskan sebahagian besar masa mereka di dalam rumah, orang akan berhasrat untuk umur dengan baik di dalam dinding tempat tinggal mereka yang rendah hati. Bagaimanakah anda mengekalkan persekitaran yang selamat untuk anda dan orang yang anda sayangi? Anda mungkin pertama kali ingin mulai dengan pintu rumah Anda. Tanya diri anda sendiri, bolehkah kerusi roda melalui pintu ini? Ia akan menjadi besar untuk mengetahui bahawa anda boleh bergerak di sekitar rumah di kerusi roda tanpa sebarang bantuan.

Kami punya setiap sudut dan celah rumah tertutup di sini. Mari kita bergerak ke ruang yang berbeza di rumah Asia biasa.

Ruang tamu

Ini adalah tempat pertama orang melihat ketika mereka masuk melalui pintu rumah. Terutama dalam konteks Asia, ini juga merupakan tempat di mana keluarga dan rakan-rakan sering berkumpul di persahabatan.

 • Mulakan dengan mengurangkan ruang dengan menyingkirkan barang-barang hiasan yang boleh memuja sudut dan mengatur perabot supaya mereka tidak berada di jalan, untuk mengelakkan kemalangan yang berpotensi seperti mengetuk pasu hiasan atau memecahkan china berharga.
 • Dapatkan sofa atau sofa yang tidak mempunyai jurang di antara sofa dan lantai, jadi anda tidak akan mengambil risiko tersandung di atas haiwan kesayangan atau barang yang mungkin anda jatuh yang mungkin berada di bawah sofa.
 • Dapatkan kerusi yang kuat dengan tempat letak tangan dan pada ketinggian yang betul, supaya anda boleh bangun dengan selamat dan supaya pemindahan dapat disokong semasa anda bergerak masuk dan keluar dari kerusi.
 • Pastikan permaidani dan permaidani dijamin dan cengkaman ke lantai supaya mereka tidak bergerak apabila dipijak.

Dapur

Adakah anda hanya berkata ... Makanan? Kami menghabiskan sebahagian besar masa kami di dapur lebih daripada tempat lain di rumah, memasak dan menghiburkan ahli keluarga yang lapar semasa makan malam reuni dan rumah terbuka. Tumpahan, kekacauan, dan segala sesuatu di antara, itu juga tempat di mana orang-orang yang paling cenderung jatuh.

 • Pernah berada dalam situasi di mana Anda tiba-tiba tercekik dalam horor karena Anda lupa untuk mematikan kompor? Pertimbangkan untuk meletakkan penggera pada telefon anda untuk masa yang anda inginkan atau pertimbangkan untuk mendapatkan dapur memasak induksi yang bagus yang akan membantu menurunkan haba secara automatik.
 • Daripada menggunakan keran air "twist and turn", dapatkan yang hanya mempunyai pemegang "tuil tunggal" sebaliknya itu akan menjadi alternatif yang hebat untuk warga emas.
 • Pastikan meja dapur diletakkan pada ketinggian yang baik supaya mudah bagi orang ramai untuk mencapai bahan-bahan.
 • Pastikan bintik-bintik air dan tumpahan dibersihkan dengan cepat supaya tidak ada ruang untuk kemalangan.

Bilik mandi

Terdapat peluang tinggi warga emas berisiko jatuh dan kemalangan kecil di bilik mandi. Merancang ruang bilik mandi yang difikirkan dengan baik untuk warga emas bukan sahaja akan menjadi kes pencegahan-lebih baik daripada-menyembuhkan tetapi akan memberi ahli keluarga ketenangan fikiran dalam jangka masa panjang.

 • Bar Grab adalah alat yang berkesan kerana penjimatan minit terakhir sekiranya berlaku kejatuhan. Anda boleh memasang bar grab di sebelah tandas dan di bilik mandi.
 • Petua yang baik adalah untuk mengeluarkan cermin di bilik mandi. Ia boleh menakutkan bagi warga emas yang menunjukkan tanda-tanda demensia awal untuk melihat wajah yang tidak dikenali merenung kembali mereka.
 • Tikar getah adalah kawan baik lantai anda untuk mengelakkan tergelincir.
 • Kepala pancuran tangan akan pergi jauh apabila membersihkan sukar untuk sampai ke tempat- tempat.

Bilik tidur

Manusia menghabiskan 1/3 daripada kehidupan mereka tidur, dan ketika kita semakin tua, bilik tidur adalah di mana kita akan menjadi sebahagian besar masa jika mobiliti adalah masalah. Oleh itu, kita pasti perlu melabur lebih banyak di dalam bilik ini.

 • Cuba duduk di atas katil anda. Bolehkah kaki anda menyentuh lantai? Jika kaki anda tidak boleh menyentuh lantai, katil anda terlalu tinggi untuk anda. Ini mungkin menimbulkan bahaya apabila melakukan pemindahan manual. Begitu juga, petunjuk katil anda terlalu rendah adalah jika lutut anda lebih tinggi daripada pinggul anda semasa anda duduk. Dalam kes itu, cuba dapatkan tilam tebal atau musim bunga kotak.
 • Pastikan untuk mendapatkan tilam yang lebih kukuh - tilam tenggelam boleh memerangkap warga emas dan memerlukan lebih banyak usaha untuk keluar dari setiap hari.
 • Ia bukan sesuatu yang tidak diberikan banyak pemikiran tetapi meletakkan lampu suluh dan loceng kecil di laci sisi katil sangat membantu untuk kecemasan sekiranya anda jatuh dan perlu meminta bantuan segera dan tidak dapat menyinari atau memanggil bantuan kerana kecederaan anda.
 • Simpan senarai nombor kecemasan di laci juga sekiranya anda lupa.

Kawasan Luar dan Taman

Mendapatkan udara segar adalah aktiviti yang sihat bagi warga emas untuk menikmati ketenangan dan kesunyian persekitaran mereka.

 • Pastikan taman dijaga dengan baik dan semak liar atau pokok dipangkas dan dipotong secara berkala untuk menjaga haiwan liar seperti ular atau biawak di teluk.
 • Orang sentiasa terdedah kepada tersandung pada hos air taman, pastikan untuk menyelipkannya dengan baik di sudut untuk penyimpanan yang lebih mudah.
 • Pertimbangkan taman menegak yang lebih mudah untuk warga emas yang kurang tangkas dan sukar untuk membengkokkan lutut mereka semasa berkebun. Taman menegak juga menerima lebih banyak cahaya matahari dan mengambil ruang yang sangat sedikit.
 • Kebiasaan yang baik adalah untuk memastikan bahawa telefon bimbit anda dekat dengan hanya sekiranya anda boleh mendapatkan bantuan yang diperlukan sekiranya jatuh atau sebarang penyakit secara tiba-tiba.

Rumah adalah di mana hati adalah

Semasa anda merancang untuk ke rumah anda, kami berharap petua ini akan membolehkan anda tinggal di ruang yang selamat dan selesa, sama ada di dalam atau di luar rumah. Dengan mengingatinya, anda boleh mencipta ruang di mana kenangan dapat dikongsi dan keluarga membina kehidupan mereka bersama dalam persekitaran yang selamat dan terjamin.


Pernah bimbang tentang orang yang anda sayangi kembali ke rumah apabila anda berada jauh di tempat kerja atau berbatu-batu antara satu sama lain? Jangan risau lagi, kerana kami berada di sini untuk menyediakan perkhidmatan kami yang merangkumi penjagaan peribadi dan kejururawatan yang disesuaikan dengan keperluan orang yang anda sayangi. Hubungi kami di talian 016-2992188 untuk mengetahui bagaimana kami boleh membantu.

Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahwa setiap orang memiliki cerita yang layak diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang
Curve

Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang

Dapatkan konsultasi percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Dapatkan Penjagaan Sekarang
WhatsApp