Persediaan Banjir di Malaysia

Persediaan Banjir untuk Keluarga & Warga Emas di Malaysia: Sebelum, Semasa & Selepas

Musim tengkujuh dan hujan lebat boleh menyebabkan banjir yang dahsyat di Malaysia. Berikut adalah semua yang perlu anda ketahui untuk bersiap sedia untuk banjir: sebelum, semasa dan selepas.

oleh Raihan Rahman

Sebagai sebuah negara tropika di Asia Tenggara, Malaysia tidak asing lagi dengan musim tengkujuh pada akhir setiap tahun. Pada masa ini, antara Oktober hingga Mac, terdapat risiko tambahan banjir di Malaysia Barat dan Timur.

Walaupun sesetengah rakyat Malaysia mungkin sudah biasa dengan persediaan menghadapi banjir, perbandaran dan perubahan iklim telah menyebabkan kawasan yang 'selamat' sebelum ini terjejas oleh bencana alam ini. Dalam artikel ini, kami membincangkan bagaimana anda boleh lebih bersedia untuk bencana alam sebelum, semasa dan selepas banjir:

Sebelum Banjir

Dapatkan Kemas Kini Amaran Banjir

Dapatkan Kemas Kini Amaran Banjir
If you know that your residential area is at risk of flooding, check for any flood warnings from local authorities or pay close attention to the weather forecast from the
Malaysian Meteorological Department.

Untuk langkah berjaga-jaga tambahan, anda boleh memuat turun peta angin langsung dan aplikasi ramalan cuaca seperti MyCuaca, Clime atau Windy. Anda boleh menerima makluman terus ke telefon anda untuk sebarang amaran cuaca buruk.

Buat Pelan Pemindahan

Buat Pelan Pemindahan

Pertimbangkan untuk membuat rencana evakuasi untuk keluargamu. Anda boleh bertanya kepada diri sendiri soalan-soalan berikut untuk membantu anda menyusun pelan jika bencana melanda:

 • Apakah pelan tempat perlindungan saya?
 • Apakah laluan pemindahan saya?
 • Apakah pelan keselamatan untuk haiwan kesayangan saya?
 • Apa rencana keluarga saya untuk tetap berhubungan jika kita terpisah?
 • Di manakah saya akan menyimpan dokumen penting?
 • Di mana saya dapat memindahkan barang - barang berharga di rumah untuk menjauhkan mereka dari air?

Anda juga harus menyediakan kit kecemasan sama ada di rumah, pada orang anda atau di dalam kereta anda. Kit kecemasan harus merangkumi:

 • Salinan fizikal butiran hubungan kecemasan, sekiranya telefon bimbit kehabisan bateri
 • Bank kuasa dan pengecas
 • Lampu suluh yang dikendalikan oleh bateri dan bateri tambahan
 • Radio yang dikendalikan oleh bateri dan bateri tambahan
 • Ubat penting dan kit pertolongan cemas
 • Bekalan air botol tiga hari (4L seorang, sehari) dan makanan dalam tin dan sedia dimakan.
 • Dokumen penting termasuk sijil kelahiran, polisi insurans dan pasport yang disimpan dalam beg kalis air.
 • Kunci ganti untuk rumah dan penjagaan anda
 • Bekalan tambahan untuk kanak-kanak atau haiwan peliharaan

Merancang Warga Emas dan Orang Kurang Upaya Yang Hidup Dengan

Merancang Warga Emas dan Orang Kurang Upaya Yang Hidup Dengan

Sekiranya anda tinggal dengan orang yang disayangi orang tua atau seseorang yang kurang upaya, pastikan pelan pemindahan dan tempat perlindungan memenuhi keperluan khas yang mungkin mereka miliki.

Items such as wheelchairs and walking canes should be kept close by so they can be reached quickly in case of an emergency.

Sekiranya orang yang anda sayangi hidup sendiri, sediakan pelan pemindahan dan kit kecemasan untuk mereka lebih awal. Berikut adalah beberapa perkara dan latihan lain yang boleh anda sediakan sekiranya berlaku bencana alam:

 • Fail terkini sejarah perubatan dan pelan perubatan
 • Senarai kenalan kecemasan
 • Pelan komunikasi kecemasan dengan jiran atau keluarga berdekatan
 • Gerudi keselamatan rumah

Pertimbangkan untuk memindahkan orang tersayang senior anda ke rumah anda buat sementara waktu jika anda tahu cuaca melampau semakin hampir. Warga emas yang sangat terdedah adalah mereka yang mempunyai

 • Keadaan kesihatan yang berkaitan dengan ingatan
 • Tabiat tidur yang buruk
 • Mobiliti terhad
 • Sukar mendengar, penglihatan atau bau
 • Rumah pelbagai peringkat

Perlindungan Harta

Property Protection during flood

Untuk melindungi harta anda, anda boleh membeli beg pasir untuk mengalihkan air dan mencegah atau mengurangkan kerosakan air banjir ke tempat anda. Untuk perlindungan terbaik, pertimbangkan untuk mendapatkan insurans banjir untuk rumah anda. Sebelum berpindah, ambil sebanyak mungkin gambar untuk membantu anda dengan sebarang tuntutan insurans.

Notis Penting!

Anda mesti mematikan bekalan kuasa utama sebelum meninggalkan kerana anda boleh mendapatkan elektrik dalam air banjir jika bekalan kuasa masih dihidupkan.

Jiran dan Rakan

Inform your neighbours as soon as possible of any flood warning

Maklumkan jiran anda secepat mungkin mengenai sebarang amaran banjir yang anda terima daripada pihak berkuasa tempatan atau aplikasi cuaca. Anda juga boleh menyelaraskan pelan pemindahan untuk memastikan semua orang meninggalkan dengan selamat dan mencari tempat perlindungan. Jangan ragu-ragu untuk memaklumkan rakan dan keluarga anda mengenai pelan pemindahan anda juga sekiranya anda tidak dapat menghubungi mereka. 

Semasa Banjir 

Jika boleh, kosongkan segera. Bawa barang-barang yang paling penting yang disebutkan dalam kit kecemasan dan pergi ke tempat perlindungan terdekat. Jika Anda tidak dapat meninggalkan rumah Anda, carilah tempat yang lebih tinggi untuk menunggu hujan atau badai. Ingatlah untuk mematikan bekalan kuasa, air dan gas.

Jangan berjalan, berenang atau memandu melalui air banjir

Adakah anda tahu bahawa hanya 60 sentimeter air boleh membuat kereta terapung? Atau 15 sentimeter air yang mengalir cepat dapat mengetuk Anda dari kaki Anda? 

Elakkan Jambatan

Avoid bridges during flood

Jangan tinggal di atas jambatan dengan air yang bergerak pantas di bawahnya kerana air boleh membasuh jambatan. Selain itu, banjir kilat boleh berlaku pada bila-bila masa. Sekiranya terdapat risiko banjir, bergerak ke tempat yang lebih tinggi dengan segera. Sekiranya gerai kereta anda semasa anda berpindah, tinggalkan kenderaan dan bergerak dengan berjalan kaki secepat mungkin.

Berjalan di Air Banjir

Berjalan di Air Banjir

Sekiranya anda perlu berjalan di dalam air banjir, pastikan air tidak bergerak. Ia boleh menjadi sukar untuk memberitahu berapa dalam air di hadapan anda dan kayu panjang boleh membantu anda menentukan kedalaman dan ketegasan tanah.

Apabila ragu-ragu: pusing balik, jangan lemas.

Selepas Banjir

Pulang Ke Rumah 

Returning Home after flood
Dengar kepada pihak berkuasa untuk maklumat lanjut atau arahan sama ada anda boleh pulang ke rumah untuk memeriksa harta anda. Jangan pulang ke rumah melainkan anda pasti ia adalah selamat untuk berbuat demikian. Mengalami banjir boleh menjadi trauma - kebimbangan, tekanan dan keletihan adalah normal pada masa ini.

Apabila memasuki bangunan yang rosak dengan air banjir, berhati-hatilah kerana mungkin terdapat bahaya tersembunyi di bawah permukaan. Air banjir juga sangat tercemar jadi elakkan menggunakan air dan hanya minum air botol sehingga bekalan air diisytiharkan selamat.

Bahaya Haiwan dan Serangga

Animal and Insect Hazards after flood
Setelah banjir, banyak binatang liar mungkin kehilangan rumah mereka dan mencari perlindungan di dalam rumah dan bangunan lainnya. Struktur yang rosak sangat mudah terdedah dan menyediakan akses yang lebih baik untuk ular, tikus dan serangga.

Jika anda menemui haiwan liar di harta anda, jangan panik. Berundur darinya dengan perlahan dan biarkan ruang untuk keluar dari rumah anda. 

Kekal Selamat dan Pembersihan
Staying Safe and Cleaning Up after flood

 • Pakai kasut, sarung tangan dan seluar panjang untuk melindungi tangan dan kaki anda
 • Jangan hidupkan bekalan kuasa dan gas jika basah
 • Bersihkan dan membasmi semua peralatan memasak dan makan anda sebelum menggunakannya
 • Buka tingkap dan pintu untuk meningkatkan pengudaraan di rumah anda dan mengeringkan ruang dalaman
 • Jika ada, gunakan pam air untuk mengeluarkan air kotor dan lumpur dari harta itu
 • Keluarkan semua makanan dan minuman yang tercemar dengan air banjir
 • Jangan biarkan anak -anak bermain di dalam atau dekat air banjir

National Disaster Management Agency (Nadma) Frequently Asked Questions (FAQ)

Bagaimanakah saya boleh mendapatkan bantuan?

Mangsa banjir mesti memberikan butiran seperti nama, alamat, nombor telefon, keadaan perubatan, dan apa-apa keperluan khas kepada responden pertama di tempat kejadian.

Bagaimanakah saya boleh menyemak keluarga saya atau mangsa banjir yang lain?

Anda boleh menghubungi Jabatan Kebajikan Masyarakat di talian 03-55458570 atau 03-83231396.

Saya tidak dapat mencari keluarga saya atau ahli keluarga. Apa yang harus aku lakukan?

Membuat laporan polis di balai polis berhampiran atau mendapatkan bantuan bulan Sabit Merah Malaysia di talian 03-2143 6122/7122/8122.

Bagaimanakah saya boleh menyemak status jalan raya atau laluan alternatif?

Sila layari laman web Jabatan Kerja Raya di http://bencanaalam.jkr.gov.my atau hubungi talian hotline mereka di 03-2610 7727.

Bilakah bekalan air dan kuasa akan dipulihkan di rumah saya?

Sila semak dengan Tenaga Nasional Berhad di talian 15454 dan hubungi syarikat bekalan air tempatan anda.

Adakah terdapat sebarang bantuan kewangan untuk membantu keluarga atau mangsa banjir?

Kerajaan Persekutuan menyediakan bantuan tunai RM1,000 kepada semua yang terjejas akibat banjir. Ini termasuk setiap rumah tangga yang terpengaruh, termasuk yang tidak dipindahkan.

Adakah kawasan saya berisiko banjir? Bagaimanakah saya boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai perkara ini?

Anda boleh merujuk kepada PKOB atau Pusat Kawalan Operasi Bencana dan semak laman webNadma.

Membantu Mangsa Banjir

Pemulihan dan pembinaan semula selepas banjir mengambil banyak masa dan usaha. Sejak bencana alam baru-baru ini, rakyat Malaysia telah bersatu untuk membantu semua yang terjejas. Kesan banjir boleh menjejaskan mangsa selama bertahun-tahun. Berikut ialah cara anda boleh membantu mangsa banjir sekarang:


Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang