Perkhidmatan Penjagaan Paliatif dan Kumpulan Sokongan Di Malaysia

Wawasan mengenai senarai kumpulan sokongan penjagaan paliatif yang paling terkini yang tersedia untuk keluarga dan orang tersayang di Malaysia.

oleh Deborah Yaw

Bulan Kesedaran Penjagaan Paliatif telah dilancarkan untuk memberi penerangan mengenai topik apa yang sebenarnya paliatif di Malaysia. Diperingati pada bulan April dan inisiatif oleh Hospis Malaysia, ia menggalakkan individu untuk memahami apa yang sebenarnya dimaksudkan dengan penjagaan paliatif dan untuk mendapatkan perbualan mengenai kepentingan komunikasi paliatif awal dalam komuniti kita.

Pada bulan November 2019, satu program penjagaan paliatif telah ditubuhkan oleh Kementerian Kesihatan untuk melihat ke dalam meningkatkan kualiti hidup bagi individu dalam keselesaan dan maruah dan untuk mencapai liputan kesihatan sejagat (UHC). Sehingga 2020, terdapat hanya 21 pakar penjagaan paliatif terlatih dan 5 unit khusus di Kementerian Kesihatan.

Selaras dengan ini, kami ingin menambah nilai untuk menyerlahkan dan memberi rakyat Malaysia gambaran mengenai senarai kumpulan sokongan penjagaan paliatif yang paling terkini dan komprehensif yang tersedia untuk keluarga dan orang tersayang yang mencari penjagaan paliatif.

Apakah penjagaan paliatif dan bagaimana ia berbeza dengan penjagaan hospis (akhir hayat)?

Ramai yang menganggap dan mengaitkan penjagaan paliatif dengan penjagaan hospis atau akhir hayat, tetapi sementara konsepnya mungkin serupa, mereka tidak sama. Penjagaan paliatif ditakrifkan hanya sebagai rawatan perubatan khusus untuk orang yang hidup dengan keadaan yang tidak dapat dipulihkan dan membatasi kehidupan.

Penjagaan paliatif melibatkan penjagaan di seluruh kontinum keadaan pesakit, dengan mengambil kira penjagaan di luar penyembuhan. Ini bermakna bahawa jenis penjagaan ini terlibat apabila keadaan perubatan seseorang mungkin merosot ke titik di mana pembalikan lengkap penyakit dan prosesnya tidak lagi mungkin. Asas penjagaan paliatif adalah untuk memberi jaminan kepada individu supaya mereka dapat menjalani kehidupan yang paling optimum, sama ada fizikal, sosial, emosi, psikologi, dan bahkan rohani.

Penjagaan hospis atau akhir hayat adalah sebahagian daripada dan salah satu daripada beberapa peringkat terakhir penjagaan paliatif, dan walaupun sukar untuk diramalkan, ia membantu individu mengekalkan kemiripan kualiti hidup sambil menawarkan perkhidmatan untuk perkara undang-undang, dan akhirnya memastikan bahawa pesakit meneruskan dengan bermaruah. Ini adalah individu yang telah menghentikan rawatan mereka untuk menyembuhkan keadaan mereka atau mengawal penyakit mereka.

Apakah perkhidmatan penjagaan paliatif dan hospis dan kumpulan sokongan di Malaysia?

1. Perkhidmatan Sosial Bersepadu Assunta (ASSISS)

Ditubuhkan pada tahun 1961, perusahaan sosial ini dimulakan oleh Hospital Assunta untuk menyediakan klinik percuma kepada mereka yang kurang bernasib baik. Semasa mereka berkembang selama beberapa dekad, Perkhidmatan Sosial Bersepadu Assunta telah ditubuhkan sebagai inisiatif perkhidmatan masyarakat.

Kumpulan sokongan ditawarkan untuk ahli keluarga dan penjaga utama supaya mereka dapat menguruskan penjagaan orang yang mereka sayangi sambil berkongsi perjalanan mereka dalam kumpulan sokongan. Selain menawarkan perkhidmatan paliatif, mereka juga menyediakan perkhidmatan seperti Klinik Bergerak Assunta, Penjagaan Pastoral, Kebajikan Sosial, dan juga Penjagaan Geriatrik.

2. Kasih Hospice

Kasih Hospice Care Society adalah organisasi bukan keuntungan yang bertujuan untuk membantu individu menjalani kehidupan yang penuh, baik dari segi fizikal dan mental. Di bawahnya adalah Kasih Place - di mana latihan, sokongan emosi dan falsafah mengenai empati dan belas kasihan diajar. Mereka menganjurkan pelbagai aktiviti seperti meditasi, memasak dan makan yang sihat, dan penjaga dan kumpulan sokongan pesakit.

3. Hospis Malaysia

Hospis Malaysia terkenal sebagai sebuah organisasi amal di Lembah Klang yang menawarkan penjagaan paliatif untuk rakyat Malaysia, selain memberi kesedaran ringan mengenai penjagaan paliatif dan menggerakkan jarum untuk dasar-dasar kerajaan.

Di luar operasinya, ia juga menjalankan latihan untuk penjaga, menyediakan pusat sumber dan bilik kaunseling, dan menjalankan pusat jagaan harian.

  • Paliative Care Malaysia (Kumpulan Facebook): Inisiatif hospis Malaysia, penjaga, dan ahli keluarga boleh mencari petua, bengkel acara dan platform untuk berkongsi dan berkomunikasi, terutama bagi mereka yang tinggal di negeri atau wilayah lain di luar Lembah Klang.

Apakah penjagaan paliatif di rumah?

Ramai warga emas yang ingin berumur di rumah dan penjaga keluarga mendapati bahawa mendapatkan penjagaan paliatif di rumah kadang-kadang boleh bermakna bahawa mereka mungkin perlu berada di sana 24/7 secara fizikal, mental, dan emosi untuk menjaga orang yang mereka sayangi dalam sehari-hari mereka yang boleh menjadi kompleks terutamanya apabila mereka mempunyai komitmen mereka sendiri atau apabila mereka mungkin tidak berada di sekitar untuk jangka masa yang panjang. Ada yang lebih suka mendapatkan pembantu rumah atau pembantu, dan yang lain menganggapnya sebagai tanggungjawab mereka untuk menjaga ibu bapa mereka sendiri dengan pemikiran untuk memberi penghormatan dengan berbakti kepada orang yang mereka sayangi.

Mendapatkan penjagaan peribadi di rumah membuat perbezaan dalam memastikan warga emas sentiasa selesa dan diberi sokongan yang tepat. Pada penghujung hari, matlamatnya adalah untuk memperbaiki dan memberikan kualiti hidup yang terbaik untuk setiap individu.


Perlukah anda menjaga orang yang anda sayangi hari ini? Berbual dengan Penasihat Penjagaan kami di 016-2992188 atau isikan butiran anda di bawah untuk rundingan percuma tentang bagaimana kami boleh memberikan penjagaan dan bantuan.

Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang