Kehidupan Warga Emas: Merancang Ke Hadapan Tanpa Kanak-kanak

Bagaimana seseorang menavigasi kehidupan senior tanpa pasangan atau anak - anak sebagai jaring keselamatan? Ketahui sama ada anda mempunyai 10 strategi praktikal yang diliputi dalam pelan tindakan anda untuk dewasa senior.

oleh Jo-Kym New

"Jika kamu tidak berencana untuk memiliki anak, siapa yang akan mengurusmu sewaktu kamu sudah tua? " Apakah ini terdengar akrab bagi Anda? Kemungkinan besar, seseorang telah mengatakan ini kepada Anda sebelumnya ketika Anda masih muda. Ini kerana ramai orang bergantung kepada kanak-kanak untuk sokongan apabila mereka semakin tua. Sekarang, anda maju ke tahun-tahun keemasan anda tanpa anak-anak, dan mungkin, tanpa pasangan. Sama ada anda memilih untuk hidup bersendirian atau tidak, perlu merancang masa depan anda secara proaktif. Berikut ialah cara anda boleh membuat pelan tindakan semasa anda beralih ke kehidupan senior.

Bagaimana untuk menavigasi kehidupan senior tunggal

Malaysia semakin menghampiri status negara yang semakin tua. Bank Dunia meramalkan bahawa mereka yang berumur di atas 65 tahun akan membentuk 14 peratus daripada penduduk kita menjelang tahun 2044. Di samping itu, sebilangan besar orang tua cenderung hidup bersendirian semasa tidak mempunyai anak.

Banyak orang di hari ini dan usia tetap lajang. Menurut kajian Jabatan Perangkaan Malaysia,ada yangmemilih untuk tidak berkahwin kerana kadar perkahwinan menurun sebanyak 1.2 peratus di Malaysia. Sebaliknya, 12 peratus orang berusia pertengahan hingga lewat 30-an yang berjuang dalam perkahwinan mereka beralih kepada perceraian dan kekal bujang.

Walau bagaimanapun, dewasa senior datang dengan kebimbangan tambahan yang berkembang dengan masa, terutamanya jika anda hidup secara bebas. Selain pengasingan sosial dan fizikal, risiko kewangan dan kesihatan yang datang di sepanjang jalan boleh menjadi perkara yang serius semasa anda berumur. Terdapat 3 pertimbangan utama yang perlu diambil kira dan melindungi diri anda sebagai warga emas di Malaysia: Undang-undang, kewangan dan penjagaan kesihatan.

Pengurusan undang-undang dan kewangan untuk kehidupan kanan

Menguruskan kewajipan undang-undang dan kewangan anda adalah langkah utama pertama dalam mempersiapkan masa depan sebagai warga emas, tanpa mengira status keluarga anda. Ini adalah sesuatu yang patut diberi perhatian sebelum umur persaraan anda. 

Malangnya, menurut kaji selidik literasi kewangan pada tahun 2021, kira-kira separuh daripada rakyat Malaysia membelanjakan apa yang mereka perolehi dan menjimatkan kurang daripada RM500 sebulan. Itu tidak cukup untuk insurans sahaja. 

Sekiranya itu membimbangkan anda, berikut adalah 6 idea mengenai bagaimana anda dapat menjamin rancangan undang-undang dan kewangan anda:

1. Menguruskan dana dan faedah persaraan anda

Sistem keselamatan sosial seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) adalah penting untuk perlindungan kewangan usia tua. Dengan kos perubatan yang semakin meningkat di Malaysia, manfaatkan sepenuhnya KWSP, PERKESO dan faedah lain mengenai usia tua atau sebarang hilang upaya. Anda boleh membuat pengeluaran penuh atau sebahagian daripada dana KWSP anda semasa bersara atau pada usia 55 tahun untuk menguruskan kos penjagaan jangka panjang, misalnya.

Selain itu, lihat i-Saraan yang merupakan insentif persaraan bagi ahli yang bekerja sendiri atau tidak memperoleh pendapatan tetap. Jika anda seorang balu, Kasih Suri Keluarga Malaysia adalah peluang untuk anda mengakses keselamatan sosial.

2. Memohon bantuan kewangan

Penjagaan kesihatan dan perancangan kebajikan boleh menjadi semakin mahal dengan usia. Dengan bantuan kewangan daripada kerajaan dan badan bebas, anda akan menerima bantuan tunai, faedah perubatan, pelepasan cukai, dan aplikasi perniagaan:

  1. Bantuan Keluarga Malaysia (BKM)
  2. Skim Mesra Usia Emas (SMUE)
  3. Program Apresiasi Warga Emas (Untuk Pulau Pinang)

Menilai pilihan anda dan memohon pada Portal MyGovernment. Untuk senarai terkini mengenai bantuan kewangan untuk orang tua, baca artikel kami Sini atau muat turun panduan kami untuk sorotan utama daripada Belanjawan 2022 di bawah:

3. Tulis kehendak hidup anda

Membuat kehendak hidup anda (atau Wasiat dalam bahasa Melayu) adalah salah satu perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan untuk melindungi diri anda. Kehendak anda adalah kenyataan hitam putih yang memperincikan keinginan anda tentang apa yang berlaku kepada warisan anda selepas kematian anda. Tanpa kehendak anda, harta pusaka anda akan diagihkan mengikut Akta Pembahagian 1958 atau mengikut agihan Faraid bagi umat Islam.

Bergantung pada keperluan anda, anda boleh merangka kehendak anda sendiri atau mendekati bank anda, penyedia perkhidmatan penulisan wasiat atau firma undang-undang khusus. Yang berkata, mendapatkan bantuan profesional adalah pilihan yang lebih selamat untuk mengelakkan sebarang komplikasi pada masa akan datang. 

4. Dapatkan bantuan pakar

Seterusnya, tentukan berapa banyak sokongan kewangan yang anda perlukan dengan bantuan profesional. Penasihat kewangan, peguam, perancang insurans dan badan kerajaan boleh membantu anda dengan perkhidmatan pengurusan kewangan. Ini adalah pakar yang merangkumi pelbagai perkhidmatan dari pembayaran bil dan cukai kepada pelaburan dan perancangan aset hingga perlindungan insurans. 

Mereka juga dilesenkan untuk membimbing dan melengkapkan anda dengan alat dan strategi yang anda perlukan semasa anda bersiap sedia untuk peringkat seterusnya dalam kehidupan anda. Beberapa soalan yang mungkin ingin anda tanyakan bahawa ia boleh dilindungi adalah:

  1. Apakah status dan kelayakan saya untuk bantuan kerajaan?
  2. Bagaimana dan bilakah masa terbaik untuk mendapatkan insurans penjagaan jangka panjang?
  3. Apakah cara terbaik untuk melabur wang saya sebagai warga emas?
  4. Berapa kerapkah saya perlu mengemas kini pengaturan undang-undang saya?
  5. Apakah yang boleh saya lakukan untuk mengimbangi sebahagian daripada perbelanjaan saya?

5. Pra-kebenaran sekutu anda menggunakan alat undang-undang

Kuasa wakil dan amanah hidup adalah dokumen undang-undang yang menetapkan kuasa kepada seseorang untuk bertindak bagi pihak individu lain. Keadaan ini biasanya berlaku untuk hal-hal kewangan dan harta di mana individu diberi kuasa untuk membuat keputusan jika anda tidak berupaya. 

Dia akan mempunyai kuasa untuk membantu anda membayar bil, menandatangani kontrak atau bercakap dengan penasihat kewangan anda. Sekiranya anda tidak mempunyai pasangan atau anak- anak, anda perlu memilih orang terdekat terdekat dengan anda, iaitu saudara terdekat atau rakan yang benar-benar boleh anda percayai.

Seperti artikel ini setakat ini? Langgan kami untuk mendapatkan pencernaan mingguan mengenai kejadian Homage terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan.

6. Permudahkan gaya hidup warga emas anda

Langkah tambahan untuk memelihara kesihatan kewangan anda adalah untuk memudahkan gaya hidup anda. Pertimbangkan untuk mengecilkan saiz ke tempat yang lebih berpatutan dan lebih terkawal. Cuba dapatkan rakan sebilik yang boleh berkongsi perbelanjaan, menyediakan syarikat dan membantu kesihatan anda yang semakin merosot.  Mengamalkan gaya hidup minimalis dengan mengitar semula bekalan, membeli-belah berjimat cermat, dan menurunkan atau membatalkan keahlian atau langganan yang tidak perlu.

Persediaan penjagaan jangka panjang untuk kehidupan warga emas

Satu lagi langkah besar dalam merancang dewasa kanan anda ialah mendapatkan penjagaan orang tua. Apabila anda semakin tua, anda mungkin mendapati diri anda bergelut untuk mendengar, melihat atau mengingati sesuatu. Ini adalah tanda-tanda awal proses penuaan. Akhirnya, ini berkembang menjadi penurunan fizikal dan mental secara beransur-ansur. 

Berita baiknya ialah anda boleh hidup lebih lama dan lebih sihat jika anda mula merancang lebih awal. Berikut adalah 4 matlamat lain mengenai penjagaan kesihatan yang boleh anda masukkan ke dalam rancangan anda untuk dewasa tua:

7. Pergi untuk pemeriksaan kesihatan biasa

Pemeriksaan kesihatan yang kerap adalah penting bagi sesiapa sahaja yang ingin mengekalkan atau meningkatkan gaya hidup dan kualiti hidup mereka. Terdapat banyak jenis pemeriksaan kesihatan di seluruh peringkat kehidupan, dari peperiksaan fizikal asas hingga pemeriksaan badan penuh.

Apabila anda muncul menjadi dewasa kanan, anda akan mahu mempertimbangkan ujian yang lebih komprehensif, terutamanya jika anda mempunyai satu atau lebih keadaan kronik. Sekiranya orang ramai dan beratur di hospital, cuba pemeriksaan kesihatan di rumah, yang membolehkan anda mengakses pemeriksaan kesihatan semasa tinggal dirumah.

8. Melibatkan perkhidmatan penjagaan warga tua

Warga emas tidak dilengkapi untuk menjaga diri mereka sendiri, terutamanya jika mereka mempunyai satu atau lebih keadaan perubatan. Walau bagaimanapun, orang dewasa yang lebih tua tanpa kanak-kanak tinggal bersendirian dan tidak mempunyai sesiapa di sekeliling untuk memenuhi keperluan mereka. Mereka mungkin memerlukan penjaga yang dilengkapi dengan kemahiran dan pengetahuan untuk menyediakan penjagaan kejururawatan.  Oleh itu, terlibat dalam perkhidmatan penjagaan warga tua profesional boleh memberi manfaat kepada pelbagai keperluan anda. 

Penjagaan rumah dan terapi membolehkan anda untuk umur di tempat, iaitu, dalam keselesaan rumah anda sendiri. Ini termasuk penjagaan untuk pelbagai keadaan kesihatan seperti kanser, strok, diabetes,dan demensia.

Melibatkan Penjagaan Holistik Untuk Diri Sendiri

Kehidupan warga emas masih boleh menjadi perjalanan mengasingkan fizikal dan emosi. Kau tidak sendirian. Homage menawarkan pelbagai perkhidmatan penjagaan warga tua untuk memenuhi keperluan anda sepanjang masa. Dari persahabatan dan penyediaan makanan hingga mandi dan peringatan ubat-ubatan, penjaga profesional akan memastikan bahawa orang yang anda sayangi dijaga dengan baik di rumah.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

9. Menjaga diri anda pada masa kini

Berniat untuk menjaga kesejahteraan anda di sini dan sekarang kerana kesihatan masa depan anda bergantung kepadanya. Memperhatikan tubuh, pikiran dan roh Dapat membantu Anda mengatasi peristiwa - peristiwa kehidupan yang penuh tekanan. Di samping itu, ia melambatkan proses penuaan. Menggabungkan aktiviti yang sihat dalam rutin anda seperti bersenam, bermeditasi, makan dengan baik dan mencuba hobi baru. Faedahnya termasuk memelihara prestasi kognitif dan fizikal fizikal anda dan mencegah pembakaran.

Adakah terdapat kelab senior di kawasan kejiranan anda? Pertimbangkan untuk menyertai satu. Kumpulan sokongan menghubungkan anda dengan penjaga keluarga lain yang menyokong satu sama lain dengan berkongsi pengalaman peribadi dan sumber praktikal mereka yang membantu anda dalam perjalanan penuaan anda. Lihat Kelab Rakyat oleh YMCA dan SECITA.

10. Bersedia untuk akhir hayat

Akhir sekali, peringkat akhir anda apabila anda sampai ke hujung jalan boleh menjadi masa yang emosi dan menyakitkan. Anda diizinkan untuk merasa takut tentang hari-hari terakhir Anda, tapi jangan biarkan itu mendapatkan di jalan memiliki percakapan penting tentang kematian. Orang yang ingin anda bincangkan topik ini adalah penasihat undang-undang dan kewangan anda. Ketahui bagaimana anda boleh membuat pengaturan penjagaan akhir hayat atau paliatif, menangani kebimbangan anda dan menyampaikan pilihan anda.

Pastikan anda memaklumkan keluarga besar dan kumpulan sokongan anda serta tentang kehendak dan rancangan anda. Ini memberi mereka masa untuk menyediakan dan mempunyai peluang untuk mengucapkan selamat tinggal.

Menjaga Anda Di Setiap Peringkat Kehidupan

Akhirnya, mempersiapkan diri untuk dewasa senior sebagai satu dengan atau tanpa bantuan keluarga tidak berjalan-jalan di taman. Atas sebab itu, perancangan yang teliti dan teliti pada hari-hari awal anda adalah kunci. Perlukan bantuan dengan perancangan penjagaan warga tua? Yakinlah kami di sini untukmu. Terokai pelbagai penjagaan kesihatan holistik kami di mana-mana peringkat kehidupan.

Untuk membantu anda dalam proses ini, Homage menawarkan perundingan komitmen sifar dengan Penasihat Penjagaannya untuk lebih memahami keperluan penjagaan anda dan menawarkan sedikit kejelasan mengenai perkhidmatan yang dapat disediakan oleh Homage. Untuk maklumat lanjut atau menjadualkan panggilan, isikan borang ini. Mengenai Penulis
Jo-Kym Baru
Jo-Kym adalah pemasar masuk yang sangat meminati kesihatan mental dan hubungan keluarga. Kedai kreatifnya adalah jurnal, fotografi mudah alih, makanan dan fesyen.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang