Penjagaan Profesional Di Depan Pintu

"Saya gembira suami saya dijaga di rumah kerana dia dapat menikmati kualiti hidup yang lebih baik sekarang," moong tidak, yang bekerja dari rumah, memberitahu Bernama.

oleh pasukan Homage

Ciri ini pertama kali muncul di BERNAMA Pulau Pinang, by Goh Kok Guan

GEORGE TOWN (Bernama) – Pensyarah bersara Lee Lik Meng mengalami strok kira-kira lapan bulan lalu dan sejak itu beliau berkerusi roda dan memerlukan bantuan untuk menjalankan tugas hariannya.

Isterinya Lee Moong bukan penjaga tunggalnya tetapi dia menghadapi masalah untuk mengimbangi Pekerjaan sepenuh masa dengan menjaga suaminya yang berusia 63 tahun.

Katanya, dia cuba menghantarnya ke beberapa pusat jagaan harian tetapi jadual mereka tidak sepadan dengan jadualnya sendiri.

"Saya menghantar suami ke rumah penjagaan sebelum PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) tetapi saya tidak berasa gembira kerana dia jauh dari saya," katanya.

Keadaan menjadi lebih cerah bagi pasangan itu pada bulan April apabila mereka diperkenalkan kepada perkhidmatan penjagaan rumah alternatif yang ditawarkan oleh Homage Sdn Bhd, di mana seorang penjaga akan melawat Lik Meng dua hingga lima kali seminggu untuk memberikan penjagaan profesional dalam keselesaan rumah mereka.

"Saya gembira suami saya dijaga di rumah kerana dia dapat menikmati kualiti hidup yang lebih baik sekarang," moong tidak, yang bekerja dari rumah, memberitahu Bernama.

APLIKASI KHAS

Homage Sdn Bhd adalah antara beberapa syarikat di Malaysia yang menyediakan perkhidmatan penjagaan rumah untuk memenuhi keperluan sektor penjagaan orang tua negara.

Moong tidak berkata setiap kali dia sibuk di tempat kerja, dia dapat terus berhubung dengan suaminya melalui panggilan video dan menerima kemas kini dari penjaga profesionalnya.

Homage juga mempunyai aplikasi telefon bimbit khusus yang menyediakan kemas kini komprehensif mengenai pesakit di bawah jagaan mereka.

"Sangat membantu untuk mempunyai penjaga profesional yang membantu suami saya di rumah bukan sahaja ketika saya sibuk dengan kerja saya tetapi juga ketika saya perlu menjalankan tugas atau perlu berehat untuk menjaga kesejahteraan saya sendiri," kata Moong tidak, sambil menambah bahawa penjagaan boleh menjadi Pekerjaan sepenuh masa sendiri.

Lik Meng adalah antara 350 pelanggan Homage di Malaysia yang telah mendapat manfaat daripada penjagaan diri, penjagaan kejururawatan, fisioterapi dan juga perkhidmatan penjagaan paliatif.

Dilancarkan pada tahun 2017 dan beribu pejabat di Kuala Lumpur, Homage bekerja dengan individu dengan pelbagai keadaan mobiliti dan perubatan, termasuk penyakit kronik dan terminal, strok, demensia dan penyakit Parkinson.

Pengurus negara Homage Gan Pooi Chan memberitahu Bernama syarikat itu melanjutkan perkhidmatannya ke Pulau Pinang pada Februari tahun ini sebagai tindak balas kepada permintaan yang semakin meningkat untuk perkhidmatan penjagaan kejururawatan di sana kerana ia merupakan salah satu destinasi pilihan untuk persaraan.

Pulau Pinang, katanya, mempunyai populasi warga tua yang besar dengan lebih daripada 10 peratus penduduknya berumur 60 tahun ke atas.

ALTERNATIF YANG LEBIH BAIK

Gan berkata pengasuh utama seperti pasangan atau anak-anak tidak boleh merasa bersalah dalam mendapatkan bantuan profesional untuk menjaga ahli keluarga yang sakit atau tua jika mereka mempunyai tanggungjawab lain seperti komitmen kerja untuk dihadiri.

"Mereka tidak perlu takut atau menjauhkan diri daripada mendapatkan bantuan profesional kerana menjaga pesakit akan melibatkan tugas khusus yang hanya boleh dijalankan oleh orang yang dilengkapi dengan pengetahuan dan latihan yang diperlukan," tambahnya.

Apabila pesakit dijaga oleh penjaga profesional, apa yang paling penting adalah memastikan "komunikasi yang mantap antara pesakit dan keluarga untuk mengekalkan ikatan mereka", kata Gan, sambil menambah bahawa walaupun perkhidmatan penjagaan rumah masih agak baru di Malaysia, ia berfungsi sebagai alternatif yang lebih baik untuk orang tua dan lemah yang lebih suka bersama keluarga mereka daripada tinggal di rumah penjagaan.


Melihat ke dalam mendapatkan penjagaan atau menjadi Homage Care Pro?
E-mel kepada kami di sini di [email protected] atau hubungi kami di 016-2992188 untuk berhubung.

Kategori
Bilik Akhbar
Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Sertai kami sebagai Homage Care Pro hari ini!

Memberikan penjagaan rumah yang berdedikasi, penjagaan kejururawatan dan terapi kepada lebih ramai dalam masyarakat.

Menjadi Care Pro