Meraikan 3 Tahun Penjagaan dengan Homage Malaysia

Homage Malaysia berbangga untuk meraikan tahun ke-3 kami di negara ini! Kami bertanya kepada Homagers terawal mengenai bagaimana keadaan telah berubah sejak Homage pertama kali bermula pada tahun 2019.

oleh Raihan Rahman

Menjaga rakyat Malaysia, sejak 2019

Homage meraikan tahun ke-3 kami di Malaysia!

Kami sangat bangga untuk mencapai tonggak ini dan sebagai cara untuk merayakan, kami berbicara dengan beberapa Homagers kami yang paling awal untuk berbagi apa itu seperti di awal ...

S: Beritahu kami tentang bagaimana anda bermula dengan Homage?

PC Gan: Sebelum menyertai Homage, saya kurang memahami konsep perkhidmatan penjagaan rumah. Apabila saya mula-mula bercakap dengan Gillian, pengasas kami, saya menyedari bahawa saya tidak mempunyai kesabaran dan kecekapan untuk menjaga orang tersayang saya dalam jangka masa panjang. Saya merasa terdorong untuk membantu orang - orang, seperti saya, yang merawat orang tua yang lanjut usia sambil menyeimbangkan aspek - aspek lain dalam kehidupan mereka, seperti karier atau anak - anak mereka sendiri. Salah satu aspek pertama perkhidmatan kami yang saya fokuskan adalah memastikan bahawa setiap Profesional Penjagaan dilatih dan berkelayakan ke tahap di mana saya akan merasa selesa untuk melibatkan diri untuk orang yang saya sayangi.

PC Gan, Pengurus Negara Homage MY

S: Apakah halangan terbesar yang anda hadapi sejak awal?

Belvinder Kaur: Pada awal, kami mendapati sukar untuk mendidik orang ramai mengenai konsep perkhidmatan penjagaan rumah dan bagaimana kami dapat membantu menjadi sistem sokongan untuk keluarga. Terutama apabila kita mula kembali pada tahun 2019, rakyat Malaysia lebih terbiasa dengan kemudahan batu bata dan mortar konvensional seperti rumah penjagaan dan hospital. Memandangkan kami menyediakan penjagaan selama 1 jam, ia juga merupakan satu perkara yang meyakinkan keluarga bahawa kami dapat memberikan penjagaan yang berkesan untuk orang yang mereka sayangi walaupun dalam jangka pendek. Kami menghabiskan banyak hari-hari awal melabur masa dalam mendidik orang ramai untuk mencari keseimbangan dalam penjagaan sambil memastikan bahawa keluarga tidak merasa terbeban dari segi kewangan dengan mendapatkan penjagaan.

Belvinder Kaur, Pengurus Operasi Homage MY

S: Homage telah berubah sedikit sejak 2019, bolehkah anda menerangkannya pada hari-hari awal di Malaysia?

Ooi Boon Han: Dengan cara yang sama seorang kanak-kanak membesar dengan seorang remaja, Homage telah berkembang banyak sejak kami bermula pada tahun 2019. Walaupun kita melakukan perkara-perkara yang sedikit berbeza sekarang, apa yang tetap sama adalah keutamaan yang kita berikan kepada keluarga yang kita berkhidmat dan memastikan bahawa mereka mendapat penjagaan yang terbaik. 

Pada hari-hari awal, semua orang memainkan peranan dalam segala-galanya. Sama ada ia mencari Profesional Penjagaan yang sempurna untuk keluarga atau bahkan menghubungi keluarga untuk meyakinkan mereka bahawa penjagaan sedang dalam perjalanan. Jauh di lubuk hati saya percaya bahwa kita semua merasa bertanggung jawab untuk keluarga yang berhubungan dengan kita dan dari apa yang bisa saya katakan hari ini, sikap tidak berubah sedikit pun.

Ooi Boon Han, Homage MY Strategy &Special Projects (duduk kedua dari kanan)

S: Apakah jenis pertumbuhan yang anda banggakan atau capai dengan Homage?

Yi Huey Wong: Berasal dari pasukan Utara, saya sangat bangga melihat sejauh mana kita telah datang sejak 3 tahun yang lalu. Pada tahun 2019, kami hanya berkhidmat untuk keluarga di KL, Selangor dan Pulau Pinang. 3 tahun kemudian, Homage kini boleh didapati di 6 negeri yang berbeza! Kami telah benar-benar datang jauh. Sebagai Pakar Penjagaan, saya juga teruja kerana semua Profesional Penjagaan kami kini diinsuranskan!

Yi Huey Wong, Ketua Pakar Penjagaan Utara

S: Apakah perbezaan terbesar yang anda lihat dari 2-3 tahun yang lalu?

Deborah Yaw: Selain daripada bagaimana kita mempunyai 10x dalam jumlah sejak kita bermula dengan pasukan pengasas, kita juga telah melihat bagaimana pasukan telah bekerja dan berkumpul bersama-sama untuk meningkatkan bar di ruang penjagaan kesihatan Malaysia, walaupun sepanjang wabak untuk pergi dari rakyat Malaysia yang tidak mengetahui tentang kewujudan penjagaan rumah untuk melihat orang mencari penjagaan rumah.

Ia menjadi perjalanan yang lebih baik dengan rakan-rakan yang dapat menyokong satu sama lain dan budaya empati dan kebaikan yang kukuh, sambil sentiasa kekal fokus untuk melihat ke hadapan untuk apa yang akan datang.

Deborah Yaw, Ketua Pemasaran Homage MY (pertama dari kanan)

S: Bagaimana rasanya melihat Homage memasuki tahun ke-3?

Belvinder Kaur: Ia pasti memberi saya keselesaan dan kegembiraan mengetahui bahawa kita membuat perbezaan, besar dan kecil, dalam komuniti kita. Sekarang, semakin ramai orang yang menjangkau untuk meneroka dan mengetahui lebih lanjut mengenai penjagaan rumah. Ini benar-benar satu langkah besar bagi kita sebagai sebuah negara kerana masyarakat tertentu masih percaya bahawa mendapatkan bantuan luar adalah kening. Saya amat berbangga dengan betapa kami telah berkembang, baik pasukan saya dan seluruh syarikat dan terutamanya bagaimana kami tetap bertapak dalam misi kami untuk memberikan penjagaan terbaik untuk keluarga di Malaysia.

S: Apakah rancangan anda untuk 2022 dan seterusnya?

Bagi saya, permulaan wabak COVID-19 adalah pembuka mata sebenar mengenai keperluan untuk perkhidmatan penjagaan kesihatan yang boleh dipercayai di negara ini. Salah satu matlamat utama akses penjagaan kesihatan adalah untuk memudahkan semua orang untuk mendapatkan bantuan perubatan, sehingga anda tidak lagi perlu meninggalkan rumah anda untuk berbuat demikian.

Melihat kepada program vaksinasi kami, ramai warga emas mengalami kesukaran menghadiri janji temu penggalak mereka, sama ada kerana cabaran mobiliti atau kerana penjaga tidak dapat menemani mereka. Melalui pengembangan kami pada tahun 2022, Homage komited untuk menyediakan lebih banyak alternatif untuk perkhidmatan penjagaan kesihatan berkualiti tinggi, sama ada perkhidmatan pengiring perubatan atau penjagaan kejururawatan di rumah. Pada akhirnya, matlamat kami adalah untuk memberikan penjagaan yang berkualiti kepada lebih ramai warga emas dan keluarga di seluruh negara.

Berkhidmat untuk negara

Terima kasih kepada semua keluarga yang telah menyambut kami ke rumah mereka dan mengamanahkan kami dengan orang yang mereka sayangi sejak tahun 2019. Kami berharap dapat menyediakan penjagaan yang berkualiti selama bertahun-tahun akan datang!

Pada masa yang sama, semua ini tidak akan dapat dilakukan tanpa usaha yang tidak kenal lelah dari Profesional Penjagaan kami. Ini untuk bertahun-tahun lagi dengan Homage!

Kategori
Perspektif
Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang