Orang Di Homage: Berkongsi Pengalaman Vaksinasi AstraZeneca Kami

Ingin tahu tentang proses atau pengalaman vaksinasi AstraZeneca orang lain? Ketahui lebih lanjut mengenai proses vaksinasi di setiap tempat, kesan sampingan yang dialami oleh orang ramai dan nasihat berguna untuk perjalanan vaksinasi anda sendiri.

oleh pasukan Homage

Program Opt-In Vaksinasi AstraZeneca

Oleh kerana peningkatan kes di kedua-dua negeri, program opt-in vaksinasi AstraZeneca diperkenalkan kepada rakyat Malaysia dan penduduk yang tinggal di KL dan Selangor pada 2 Mei 2021. Sejak itu, vaksin AstraZeneca telah ditawarkan dalam 2 fasa kepada warga emas dan rakyat Malaysia yang lain dan penduduk yang memilih masuk dari negeri-negeri yang mengambil bahagian. Pada masa ini, vaksin AstraZeneca tersedia untuk semua rakyat Malaysia dan penduduk di bawah Program Imunisasi Kebangsaan.

Pada bulan lalu, orang-orang kita di Homage telah mendapat vaksin di Pusat Pentadbiran Vaksin (VAC) yang mengambil bahagian untuk vaksin AstraZeneca mereka. Inilah yang mereka katakan mengenai pengalaman #CucukMyAZ mereka:

Raihan di Pusat Dagangan Dunia, Kuala Lumpur

S: Bagaimana anda bersedia sebelum pergi untuk vaksinasi AstraZenecaanda?

J: Temujanji vaksin saya adalah pada pukul 7:30 malam jadi saya mempunyai sedikit masa untuk menenangkan saraf saya sebelum jab. Saya memastikan saya makan makanan yang enak semasa makan tengah hari dan masa teh sebelum menuju ke pusat vaksinasi. 

Pakaian-bijak, saya memilih untuk kemeja butang longgar-up yang membolehkan akses mudah ke lengan atas saya. Saya juga membawa beberapa laporan perubatan dari pembedahan yang saya ada pada bulan Januari yang saya rasa mungkin perlu untuk memaklumkan kepada doktor sebelum vaksinasi saya.

Sebagai amalan standard, saya memastikan saya mempunyai sebotol pembersih tangan dan lap dalam beg saya dan memakai kasut yang selesa untuk perjalanan. 

Q: Di manakah anda pergi untuk vaksinasi anda dan adakah terdapat nasihat perjalanan penting untuk tempat tersebut?

A: Pelantikan vaksin saya adalah di Pusat Dagangan Dunia di Kuala Lumpur pada 16 Mei 2021. Ia dijangka menjadi hari yang sangat sesak dengan lebih daripada 9000 pelantikan tetapi Pasukan Petugas Imunisasi COVID-19 memutuskan untuk menjadualkan semula 2,800 janji temu ke 17 hingga23 Mei.

Mengharapkan orang ramai, saya memilih untuk meletak kereta di Seri Pacific Hotel yang dihubungkan dengan World Trade Centre. Walau bagaimanapun, ini tidak benar-benar perlu kerana terdapat banyak tempat letak kereta yang terdapat di tempat letak kereta bawah tanah Pusat Dagangan Dunia.

Sila ambil perhatian bahawa jika anda melancong dengan seseorang yang mengalami kesukaran berjalan kaki, kawasan tempat letak kereta ke pintu masuk agak jauh dan anda mungkin ingin mempertimbangkan kerusi roda. Anda juga boleh mendapatkan Grab ke tempat itu dan diturunkan betul-betul di pintu masuk Pusat Dagangan Dunia untuk kemudahan anda. 

Tempat letak kereta di World Trade Centre, KL

S: Bagaimana anda mendapati proses vaksinasi di tempat dari awal hingga akhir?

J: Saya mendapati keseluruhan proses sangat lancar dan cekap. Saya telah tiba lebih awal daripada yang dijangkakan dan dibenarkan masuk pada pukul 6:40 petang kerana tidak ada kesesakan pada masa itu. Walaupun jarak dari pintu masuk ke kawasan vaksinasi agak jauh dan mempunyai beberapa pusat pemeriksaan, masa menunggu keseluruhan sangat minimum.

Tidak termasuk tempoh pemerhatian selama 15 minit, dua bahagian terpanjang dari keseluruhan proses adalah mengisi borang persetujuan dan perundingan dengan doktor. Ini bergantung kepada keadaan perubatan yang mungkin anda miliki yang mungkin akan mempengaruhi masa perundingan anda dengan doktor yang hadir. Bagi saya, keseluruhan proses mengambil masa kurang dari satu jam dan saya meninggalkan kawasan pemerhatian pada pukul 7:25 malam.

Stesen perundingan di World Trade Centre, KL

Q: Adakah anda mengalami sebarang kesan sampingan selepas vaksinasi AstraZeneca anda?

Vaksinasi yang sebenarnya hampir tidak menyakitkan bagi saya. Semasa tempoh pemerhatian, saya mula berasa kekakuan dan kebas di lengan kiri saya, di mana saya mempunyai suntikan saya. Aku juga merasa sedikit ringan.   Saya memastikan untuk menggerakkan lengan kiri saya sebanyak mungkin untuk meningkatkan aliran darah dan peredaran. Saya tidak mempunyai sebarang gejala sepanjang malam dan berasa normal apabila saya bangun keesokan harinya. Segera setelah saya mulai menjalani rutinitas normal saya, saya mulai mengalami sakit kepala ringan. Ini adalah menanggung dan reda dengan paracetamol.

Sekitar jam 2 petang, sakit kepala ini perlahan-lahan dipergiatkan, dan saya mengalami menggigil ringan dan mengalami demam gred rendah kira-kira 37.8C dari bacaan suhu ketiak. Hampir 25 jam selepas vaksinasi saya, saya mengalami kesan sampingan vaksin yang penuh dengan demam, sakit kepala, menggigil dan sensasi terbakar di belakang mata saya. Sebelum tidur, saya memastikan untuk makan 2 tablet paracetamol untuk mudah-mudahan mengurangkan gejala. Bangun keesokan harinya, demam saya telah kembali ke kelas rendah, tetapi sakit kepala tetap. Saya juga mempunyai selera makan yang sangat sedikit dan menghabiskan sebahagian besar hari saya di atas katil. 48 jam penuh selepas vaksinasi, saya berasa hampir sepenuhnya baik-baik saja dan dapat menjalani rutin saya seperti biasa (yay!).

S: Adakah anda mempunyai sebarang nasihat untuk orang lain yang akan mendapat vaksin?

A: Sebelum vaksinasi anda:

  •   Bawa sanitiser anda, lap dan pen
  •   Pakai pakaian dengan akses mudah ke lengan atas dan kasut yang selesa
  •   Jangan tiba terlalu awal
  •   Pastikan anda telah makan sebelum vaksinasi anda dan mengosongkan pundi kencing anda

Semasa proses vaksinasi:

  •   Sekiranya anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai vaksin, sediakan soalan anda untuk sesi perundingan
  •   Jika anda takut jarum, lihat ke arah yang lain apabila vaksin sedang ditadbir

Selepas vaksin:

  •   Pastikan anda minum banyak air dan stok pada paracetamol
  •   Jangan bersenam selama 72 jam pertama selepas vaksinasi anda
  •   Berehat sebanyak mungkin dan pantau gejala anda untuk sebarang keabnormalan seperti sakit kepala yang teruk, luar biasa atau sesak nafas

Perjalanan vaksinasi di World Trade Centre, KL

Deborah di IDCC, Shah Alam

S: Bagaimana anda bersedia sebelum pergi untuk vaksinasi AstraZenecaanda?

J: Seminggu yang membawa kepada vaksinasi saya, saya memastikan untuk makan makanan yang tinggi antioksidan; mempunyai tidur yang cukup (sekurang-kurangnya 8 jam pada waktu malam); pergi untuk senaman ringan yang tidak akan menyebabkan luka otot yang membawa kepada hari dan menjauhkan diri daripada alkohol. Oleh kerana slot saya adalah pada pukul 9 pagi, saya mempunyai beberapa sarapan ringan sebelum menuju ke PPV (sekiranya saya pengsan apabila saya melihat jarum!). 

Q: Di manakah anda pergi untuk vaksinasi anda dan adakah terdapat nasihat perjalanan penting untuk tempat tersebut?

J: Saya pergi ke IDCC di Shah Alam, dan adalah dinasihatkan untuk melakukan perjalanan sekurang-kurangnya 30 minit sebelum temujanji anda. Pastikan anda menyemak dan mengemas kini status MySejahtera anda, dan untuk membawa IC anda. Tempat letak kereta adalah mudah dan mudah di mana anda akan diketuai tempat letak kereta Tahap 4, tetapi mengambil e-hailing juga merupakan pilihan yang baik untuk lokasi PPV itu. 

S: Bagaimana anda mendapati proses vaksinasi di tempat dari awal hingga akhir?

A: Ia sangat cepat dan cekap! Pada jam 9 pagi, saya adalah orang ke-207 dalam barisan. Semuanya dilakukan di satu dewan besar yang panjang, dengan lima stesen bergerak dengan cepat. Apabila ia datang ke stesen suntikan, saya mendapat sedikit takut kerana saya mempunyai fobia jarum tetapi ia berasa seperti gigitan semut dan tidak lebih. 

Stesen beratur di IDCC, Shah Alam

Q: Adakah anda mengalami sebarang kesan sampingan selepas vaksinasi AstraZeneca anda?

J: Lengan saya berasa sedikit menyakitkan selepas suntikan dan saya merasakan semua kesan sampingan yang dapat dibayangkan - mengantuk dalam dua jam pertama, demam gred rendah dan sakit badan 6 jam selepas vaksinasi dan juga menggigil pada waktu malam. Kesan-kesan sampingan yang berlangsung kira-kira 36 jam untuk saya tetapi satu-satunya perkara yang mengambil masa beberapa hari untuk sembuh adalah lengan sakit saya. 

S: Adakah anda mempunyai sebarang nasihat untuk orang lain yang akan mendapat vaksin?

J: Selepas vaksinasi saya, saya cuba mendapatkan makanan saya lebih awal jadi saya tidak perlu memikirkannya apabila saya demam (bubur, sup panas, air kelapa, dan jus buah-buahan benar-benar membantu pemulihan saya) dan mengambil cuti jika vaksinasi anda jatuh pada hari kerja! Juga baik untuk memastikan anda meminimumkan hubungan supaya anda tidak dijangkiti COVID-19 sehingga anda mendapat dos vaksin kedua anda. 

Snek pascavaksin percuma di IDCC, Shah Alam

Phoebe di UKM, Bangi

S: Bagaimana anda bersedia sebelum pergi untuk vaksinasi AstraZenecaanda?

J: Saya tidak benar-benar melakukan banyak persediaan terlebih dahulu. Saya memakai lengan pendek supaya lebih mudah untuk mendapatkan suntikan dan memastikan saya membawa bersama beberapa makanan ringan dan sebotol air untuk perjalanan. Saya juga membawa komputer riba saya bersama-sama sekiranya proses itu mengambil masa lebih lama daripada yang dijangkakan kerana ia adalah hari kerja!

Q: Di manakah anda pergi untuk vaksinasi anda dan adakah terdapat nasihat perjalanan penting untuk tempat tersebut?

J: Pelantikan saya adalah di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di Bangi. Tidak perlu tiba terlalu awal di tempat itu. Saya bimbang tentang sekatan jalan raya yang berpotensi tetapi jalan raya jelas dan terdapat banyak tempat letak kereta di sana. Garisannya agak pendek juga dan tidak sesak seperti lokasi lain!

Dewan Gemilang di UKM, Bangi

S: Bagaimana anda mendapati proses vaksinasi di tempat dari awal hingga akhir?

A: Keseluruhan proses telah disusun dengan baik. Terdapat banyak sukarelawan untuk membimbing anda di sepanjang jalan jika anda memerlukan bantuan. Segala-galanya dilakukan dengan teratur dan mereka sangat cekap. Dalam kes saya, keseluruhan pengalaman dari awal hingga akhir mengambil masa tidak lebih dari 1 jam.

Q: Adakah anda mengalami sebarang kesan sampingan selepas vaksinasi AstraZeneca anda?

J: Berbanding dengan orang lain, saya mempunyai kesan sampingan yang sangat ringan. Saya tidak mendapat demam, menggigil atau 'munchies' seperti yang dilakukan oleh sesetengah orang. Sebaliknya, saya hanya mengalami sedikit sakit kepala dan keletihan selama 12-24 jam pertama. Kesan sampingan yang tinggal adalah lengan yang sangat lembut dan sakit selama kira-kira 72 jam selepas vaksinasi saya.

S: Adakah anda mempunyai sebarang nasihat untuk orang lain yang akan mendapat vaksin?

A: Pastikan anda mendapat rehat yang cukup selepas vaksinasi anda. Lebih baik tidak terlalu bekerja sendiri selama ini. Oleh kerana sakit kepala seolah-olah menjadi kesan sampingan yang paling biasa, Jika anda merasakan seseorang datang, mengambil beberapa paracetamol dan berehat atau tidur ia off!

Perjalanan Vaksinasi Anda

Sekiranya anda bersiap sedia untuk janji temu vaksinasi anda, ingatlah bahawa anda bukan sahaja membantu diri sendiri tetapi juga orang-orang di sekeliling anda. Vaksinasi adalah bahagian penting dalam perjalanan kita ke arah imuniti kelompok dan tanpa itu, perjuangan kita melawan COVID-19 berterusan selama-lamanya.

Perlu diingat nasihat yang dikongsi oleh orang-orang di Homage dan kami berharap anda mempunyai pengalaman vaksinasi yang lancar dan selesa.


Sekiranya orang yang anda sayangi memerlukan sokongan untuk pergi ke pusat vaksinasi dan kembali, jangan ragu untuk berbual dengan Penasihat Penjagaan kami di 016-2992188 untuk memahami bagaimana kami dapat membantu memberikan penjagaan dan bantuan semasa perjalanan vaksinasi.

Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang
Curve

Utamakan Penjagaan Peribadi Untuk Yang Tersayang

Dapatkan konsultasi percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Dapatkan Konsultasi Percuma
WhatsApp