Pencegahan Kejatuhan: 10 Petua & Nasihat untuk Orang Tua

Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan Malaysia (NHMS) 2018 mendedahkan 15% individu melebihi 60 telah jatuh sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh 12 bulan. Satu daripada dua mengalami kecederaan, manakala satu daripada lima dimasukkan ke hospital.

oleh pasukan Homage

Walaupun ia mungkin kelihatan seperti kesilapan yang tidak bersalah, jatuh boleh menjadi petunjuk kesihatan yang buruk dan fungsi menurun. Adalah penting untuk mengelakkan jatuh, terutamanya pada warga emas, kerana mereka sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai kesan fizikal dan juga psikologi.

Walaupun terdapat banyak faktor risiko yang menyumbang kepada kejatuhan, terdapat juga pelbagai cara untuk mengelakkan ini berlaku sama sekali.

Bagaimana jatuh mempengaruhi orang tua?

Jatuh, walaupun yang paling kecil boleh menyebabkan beberapa akibat fizikal yang serius seperti patah tulang yang biasanya berlaku di lengan, pergelangan kaki, pinggul, dan juga tulang belakang. Mereka juga boleh menyebabkan kecederaan kepala utama jika kesannya dirasai di bahagian kepala. Sekiranya ini berlaku, individu tersebut perlu dihantar berjumpa doktor dengan segera untuk memastikan mereka tidak mengalami kerosakan otak atau sebarang komplikasi selanjutnya.

Air terjun amat berbahaya bagi warga emas dengan osteoporosis yang sedia ada, yang merupakan keadaan tulang yang menyebabkan tulang menjadi lemah atau pecah. Langkah berjaga-jaga tambahan untuk mencegah jatuh perlu diambil untuk individu yang mempunyai osteoporosis.

Di mana kebanyakan jatuh berlaku pada orang tua?

Jatuh di kalangan orang tua tidak berlaku secara rawak.

Walaupun ia mungkin kelihatan bertentangan, kebanyakan jatuh sebenarnya berlaku pada permukaan rata. Di rumah penjagaan atau pusat jagaan warga emas, jatuh biasanya berlaku dalam perjalanan ke atau dari bilik mandi. Walaupun permukaan rata tidak kelihatan seperti bahaya yang berpotensi, adalah penting untuk masih memerhatikan perkara ini.

Tinjauan ke atas penduduk tempatan berusia lebih 55 tahun di sekitar kawasan Universiti Malaya mendapati individu terjatuh sekurang-kurangnya sekali setahun di rumah masing-masing.

Ini menekankan kepentingan jatuh kalis atau kalis kanan rumah anda.

Berapa lamakah masa yang diambil untuk orang tua pulih dari kejatuhan?

Walaupun orang muda boleh mengalami jatuh dan masih kembali berdiri dengan cepat dan membuat pemulihan yang cepat, warga emas akan mengalami penyembuhan tertunda selepas kejatuhan. Bergantung kepada kesan, masa pemulihan akan berbeza-beza antara setiap orang tua. Secara amnya, semakin tua anda dalam usia, semakin lama masa yang diperlukan untuk anda pulih.

Apakah punca utama jatuh pada orang tua?

Homage - Punca kejatuhan warga tua - pencegahan jatuh / risiko
Penglihatan atau pendengaran yang lemah

Semasa kita berumur, ramai di antara kita mengalami kemerosotan mata yang berkaitan dengan usia yang disebabkan oleh keadaan seperti mata kering dan glaukoma. Walau bagaimanapun, perubahan tubuh yang normal ini boleh membuat kita lebih cenderung untuk jatuh. Mereka yang mempunyai keadaan mata biasa seperti katarak dan glaukoma mungkin mengalami kesukaran menavigasi tanah yang tidak sekata dan mengesan bahaya yang berpotensi.

Masalah kaki

Warga emas yang telah mengalami keadaan kaki atau mengalami seperti neuropati kencing manis (kerosakan saraf yang disebabkan oleh gula darah tinggi yang biasanya menjejaskan kaki dan kaki kita), sjahoiditis (tendon radang), dan gangguan tisu penghubung juga mungkin lebih mudah jatuh. Kasut yang tidak betul juga boleh menyumbang kepada sakit kaki dan risiko jatuh juga. Pastikan anda hanya memakai kasut yang dipasang dan selesa untuk mengelakkan lelasan.

Bahaya alam sekitar

Persekitaran yang warga emas tinggal di juga boleh menjadi punca yang berpotensi untuk jatuh. Ini boleh menjadi bahaya rumah yang disebabkan oleh bilik-bilik yang kurang terang, lantai basah, tangga yang pecah atau bahkan menghalang perabot dan kekacauan. Untuk mengelakkan jatuh daripada berlaku, adalah penting untuk membuat pengubahsuaian yang diperlukan ke ruang anda dan mewujudkan persekitaran yang mesra usia untuk orang yang kita sayangi.

Kurang bersenam

Kekurangan senaman boleh menyebabkan otot yang lemah dan mengurangkan keseimbangan di kalangan orang tua. Itulah sebabnya senaman yang kerap adalah sangat penting bagi warga emas untuk membina kekuatan otot dan keseimbangan. Semakin lama anda tidak aktif, semakin besar kemungkinan otot anda akan melemahkan dan akhirnya merosot dengan masa, yang juga boleh menyebabkan sendi anda sakit. Pastikan anda menggabungkan aktiviti fizikal dalam rutin harian anda untuk memastikan badan anda bergerak dan aktif.

Kesan sampingan ubat-ubatan

Ubat untuk kemurungan, tekanan darah tinggi, dan masalah tidur juga boleh menyebabkan jatuh kerana kesan sampingannya. Beberapa kesan sampingan yang biasa ubat-ubatan ini termasuk mengantuk, pening, dan kehilangan keseimbangan. Ubat-ubatan tertentu untuk diabetes dan keadaan jantung juga boleh menyebabkan anda tidak stabil pada kaki anda, menyebabkan anda kehilangan keseimbangan dan akhirnya jatuh.

Apa yang perlu dilakukan jika seorang senior jatuh?

Langkah pertama dan mungkin yang paling kritikal apabila orang tersayang senior anda jatuh adalah untuk bertenang dan tidak panik. Anda adalah orang pertama mereka kenalan dan perkara terakhir yang anda mahu adalah tidak dapat membantu mereka dengan berkesan. Selepas itu, menilai keadaan dan periksa sebarang kecederaan terlebih dahulu, khususnya di kawasan kepala. Tanya mereka jika mereka mengalami kesakitan dan di mana ia terletak.

Sekiranya mereka ingin bangun, anda boleh terus membantu mereka turun dari lantai dengan perlahan hanya jika tidak ada tanda-tanda patah tulang atau kecederaan utama yang lain. Sokong orang yang anda sayangi dengan memastikan terdapat peranti bantuan atau perabot yang stabil untuk sokongan yang boleh mereka pegang seperti kerusi atau bar merebut untuk menyokong diri mereka. Jika pada bila-bila masa, orang yang anda sayangi tersekat, kesakitan, atau menjadi terlalu letih untuk mendapatkan semua jalan ke atas, berhenti.

Perlu diingat bahawa anda tidak boleh mengangkat berat badan mereka. Orang yang anda sayangi sepatutnya dapat bangun sendiri, sementara anda memastikan mereka tetap stabil. Sekiranya mereka tidak dapat bangun, hubungi ambulans.

Sekiranya anda tidak pasti tentang apa yang perlu dilakukan atau bagaimana untuk membantu orang tua dari lantai, lebih baik mengelakkan tindakan yang tidak perlu dan segera memanggil ambulans.

Bagaimana kita dapat mencegah jatuh pada orang tua?

1. Teruskan bergerak dan kekal aktif

Bersenam secara teratur boleh pergi jauh dalam pencegahan musim gugur. Senaman yang lembut dan aktiviti ringan seperti berjalan kaki, senaman air serta latihan kekuatan dan keseimbangan asas dapat mengurangkan risiko jatuh dengan meningkatkan kekuatan, keseimbangan, fleksibiliti, dan koordinasi anda.

Jika anda tidak pasti apa aktiviti yang paling sesuai untuk orang yang anda sayangi, anda boleh berunding dengan doktor atau ahli fisioterapi yang kemudiannya boleh memberi nasihat mengikut keperluan penjagaan orang yang anda sayangi.

2. Pastikan tulang anda kuat

Sekiranya tulang anda lemah, mereka mempunyai kecenderungan untuk memecahkan dengan lebih mudah. Dengan meningkatkan pengambilan kalsium harian anda dan mengambil vitamin atau makanan tambahan, anda boleh menguatkan tulang anda dan menjaga kesihatan setiap hari. Beberapa contoh makanan kaya kalsium termasuk susu, keju, dan sardin.

Vitamin D juga penting untuk kekuatan tulang anda kerana ia menyerap kalsium daripada makanan yang kita makan. Ini boleh didapati dalam makanan seperti telur dan ikan berlemak seperti tuna dan salmon. Anda juga boleh memilih untuk menambah diet anda dengan vitamin minyak hati cod yang boleh meningkatkan kesihatan tulang secara keseluruhan dan mengurangkan sakit sendi serta.

3. Pergi untuk pemeriksaan mata biasa

Untuk mengekalkan penglihatan yang sihat semasa anda berumur, orang dewasa berumur 18 hingga 60 tahun dinasihatkan untuk pergi untuk pemeriksaan dan pemeriksaan mata secara berkala setiap dua tahun. Walau bagaimanapun, orang dewasa dan warga emas yang "berisiko" perlu membuat janji temu tersebut lebih kerap. Orang tua yang berumur 61 tahun dan ke atas harus menjalani peperiksaan tahunan dan tidak kurang.

Dengan berbuat demikian, membolehkan doktor anda untuk mengemas kini preskripsi anda jika ia sudah ketinggalan zaman atau mengesan jika anda mengalami keadaan mata yang boleh menjejaskan penglihatan anda dan meningkatkan risiko jatuh.

4. Sentiasa berdiri perlahan-lahan

Apabila kita berdiri dari kedudukan duduk atau berbaring, adalah perkara biasa bagi kebanyakan orang untuk mengalami sensasi yang dipanggil tergesa-gesa kepala. Ia adalah penurunan mendadak dalam tekanan darah anda yang menyebabkan anda berasa ringan dan tidak seimbang untuk seketika.

Untuk mengelakkan potensi jatuh, jadikannya kebiasaan untuk berdiri perlahan-lahan dari kedudukan anda sebelumnya dan luangkan sedikit masa untuk mendapatkan galas anda sebelum bergerak. Menggunakan peranti berjalan seperti tongkat dan pejalan kaki boleh memberi anda sokongan yang anda perlukan ketika bergerak dan berjalan jauh lebih jauh.

5. Pantau ubat-ubatan anda

Jenis ubat tertentu seperti antidepresan dan ubat-ubatan hipno-sedatif boleh menjejaskan keseimbangan dan koordinasi anda dan juga menyebabkan pening dan mengantuk, akhirnya meningkatkan risiko jatuh. Dalam satu kajian yang dijalankan oleh Kemajuan Terapeutik dalam Keselamatan Dadah, jatuh pada pesakit yang lebih tua telah dikaitkan dengan implikasi dadah dan ubat-ubatan.

Lebih kerap daripada tidak, anda juga menjadi umum lebih terdedah kepada jatuh jika pengambilan ubat anda tinggi. Untuk membantu dalam pencegahan musim gugur, berunding dengan doktor anda untuk mengkaji semula ubat sedia ada anda dan bertanya sama ada anda boleh ditetapkan alternatif sebaliknya.

6. Pakai kasut tidak slip yang betul

Kasut yang tidak bertumit, bertumit, dan longgar adalah faktor risiko utama ketika jatuh pada orang tua. Walau bagaimanapun, masalah ini boleh diperbaiki dengan cepat.

Institut Penuaan Kebangsaan mengesyorkan memakai kasut yang mempunyai tapak kaki getah, tumit rendah, dan tidak tergelincir. Kasut ini memberi anda daya tarikan dan geseran yang lebih besar, yang boleh menghalang tergelincir dan jatuh. Pada masa yang sama, elakkan berjalan di atas lantai yang baru-baru ini dibersihkan kerana mereka mungkin sangat licin.

7. Terangkan ruang hidup anda

Adakah anda tahu bahawa faktor persekitaran seperti pencahayaan redup di rumah anda adalah salah satu cara yang paling biasa untuk jatuh untuk orang tua? Penyelidikan dari Jurnal Sains Terapi Fizikal menyatakan bahawa 'maklumat yang tidak mencukupi kerana pencahayaan yang rendah boleh meningkatkan risiko jatuh disebabkan oleh halangan yang tidak kelihatan atau mengurangkan kestabilan badan dalam kehidupan seharian'. Dengan itu, pastikan rumah anda terang jika anda tinggal bersama orang tua.

8. Keluarkan perabot yang berlebihan

Buat laluan yang jelas di ruang anda dengan mengeluarkan perabot berlebihan yang juga boleh menjadi bahaya alam sekitar yang berpotensi untuk warga tua ketika cuba bergerak di sekitar rumah mereka. Beberapa contoh pengubahsuaian rumah mudah yang boleh anda buat ke ruang anda termasuk menjauhkan wayar dan tali longgar di atas lantai; pembersihan tumpahan segera untuk mengeringkan kawasan; dan meletakkan tikar tidak tergelincir di lantai bilik mandi untuk mengelakkan tergelincir. Pengubahsuaian mudah lain di dalam bilik tidur adalah menjaga lampu malam, lampu suluh kecemasan dan telefon berhampiran dengan katil.

Pertimbangkan untuk mengupah seorang profesional untuk menjalankan pemeriksaan rumah untuk menutup semua sudut dan menghapuskan sebarang bahaya yang tidak mencolok di rumah.

9. Pasang peranti bantuan

Menambah senarai pengubahsuaian rumah, menggunakan peranti bantuan sangat digalakkan jika anda tinggal dengan senior. Sesetengah peranti bantuan yang boleh anda pertimbangkan untuk memasang adalah pegangan tangan untuk tangga; merebut bar untuk kawasan yang berbeza di bilik mandi; dan mengangkat kerusi tandas dengan tempat letak tangan.

Ini membolehkan warga emas masih berasa berdikari dan melakukan aktiviti harian mereka dengan mudah. Anda juga boleh menyemak imbas dan membeli pelbagai peranti bantuan dalam talian.

10. Lawati Pakar untuk Air Terjun

Ramai orang mungkin tidak tahu ini tetapi sebenarnya ada doktor yang pakar dalam jatuh pada orang tua. Proses ini biasanya bermula dengan perundingan dengan ahli geriatrik diikuti dengan kajian dari ahli fisioterapi pada kekuatan otot, keseimbangan, berjalan, dan postur anda.

Pemeriksaan ringkas dengan jururawat kemudian akan dijalankan untuk menilai tekanan darah, penglihatan, dan ingatan anda juga. Akhirnya, jururawat akan membincangkan sejarah anda jatuh, jika ada, dan mendidik anda mengenai langkah berjaga-jaga jatuh.

Pencegahan Kejatuhan &Pemulihan

Pencegahan jatuh senior pasti lebih baik daripada mengubati. Air terjun boleh mempunyai akibat yang serius di kalangan warga emas dan boleh mengakibatkan komplikasi yang serius daripada tidak dapat berjalan, pembedahan mahal, dan juga menjejaskan kemerdekaan anda.

Penuaan adalah bahagian kehidupan yang normal, tetapi jatuh pasti tidak. Jangan biarkan jatuh memberi kesan kepada anda dan kekal dilengkapi dengan alat dan maklumat yang diperlukan untuk kekal aktif dan selamat.

Walaupun pencegahan jatuh tidak pergi jauh, tidak dapat dielakkan bahawa sesetengah warga emas masih mungkin mengalami kejatuhan pada satu ketika. Sekiranya ini berlaku kepada anda atau ahli keluarga, pastikan anda berunding dengan doktor anda untuk menganalisis keterukan dan kesan kejatuhan untuk menerima rawatan yang diperlukan.

Mobiliti seorang warga emas mungkin terhad selepas kejatuhan, dan ia boleh menjadi sukar untuk perjalanan ke sana-sini janji temu perubatan atau bahkan melakukan aktiviti kehidupan seharian di rumah. Dalam keadaan sedemikian, penjagaan rumah boleh menjadi pilihan mudah yang bukan sahaja menyokong warga emas dengan aktiviti kehidupan seharian tetapi juga membantu mereka mendapatkan semula kekuatan, mengurangkan kesakitan, dan pulih dari sebarang kecederaan yang dialami dari kejatuhan.

Manfaat tambahan untuk melibatkan penjagaan di rumah adalah bahawa penjaga terlatih dapat menilai persekitaran rumah anda, menentukan potensi bahaya jatuh, dan menasihati anda mengenai pengubahsuaian rumah yang boleh anda buat, yang sangat penting dalam pencegahan kejatuhan sejak jatuh paling biasa berlaku di rumah.

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang