10 Perbezaan yang Mesti Tahu Antara Pembantu Rumah dan Penjaga

Ketahui 10 perbezaan utama antara pembantu rumah dan penjaga dan bandingkan cara memilih penyelesaian terbaik untuk keluarga anda.

oleh Calvyn Ee

Akan tiba masanya apabila orang yang kita sayangi mungkin memerlukan bantuan tambahan untuk melakukan aktiviti harian mereka, atau memerlukan sokongan perubatan apabila mereka sakit. Banyak keluarga telah menggunakan pengambilan pembantu rumah untuk menjaga orang yang mereka sayangi, tetapi ada kalanya pembantu rumah tidak dapat atau gagal memenuhi tanggungjawab yang diperlukan untuk menjaga seseorang.

Penjagaan masih menjadi tanggungjawab yang diambil oleh ahli keluarga, kerana kos untuk dimasukkan ke hospital atau menyewa pembantu rumah masih dianggap mewah. Dengan unit keluarga dan saudara-mara yang lebih kecil sibuk dengan kehidupan mereka sendiri, menyewa pembantu rumah sering dianggap sebagai pilihan terakhir kerana ahli keluarga bersegelutan antara kerjaya mereka dan tugas penjagaan mereka.

Jika anda berfikir tentang mengupah seseorang untuk menjaga ibu bapa anda yang sakit, atau orang lain yang anda sayangi, anda mungkin ingin mempertimbangkan pilihan anda dengan teliti. Apakah pilihan yang paling sesuai untuk orang yang anda sayangi? Pilihan mana yang akan memberi anda ketenangan fikiran, mengetahui bahawa orang yang anda sayangi akan dijaga dengan baik? Dengan panduan ini, kami berharap dapat membantu anda membuat keputusan yang tepat dalam memilih penjaga untuk orang yang anda sayangi.

Apakah Perbezaan Antara Pembantu rumah dan Penjaga?

Pembantu rumah, atau pembantu rumah, adalah orang yang diupah untuk membantu kerja rumah atau menjaga individu seperti keluarga dengan anak kecil atau orang tua di rumah. Mereka biasanya diambil bekerja melalui pelbagai agensi pekerjaan, atau oleh individu yang bekerja sebagai pembantu rumah, dan berada di bawah bidang kuasa Jabatan Imigresen Malaysia. Bergantung kepada beberapa faktor, seperti yuran agensi pekerjaan, gaji purata pembantu rumah boleh antara RM2,000 hingga RM3,000. Terdapat juga agensi yang menyediakan pembantu rumah pada kadar setiap jam untuk membantu membersihkan rumah dan menyediakan perkhidmatan isi rumah tambahan, tetapi tanggungjawab mereka mungkin lebih terhad berbanding dengan pembantu rumah yang tinggal di bawah pekerja anda.

Pengasuh di rumah, sebaliknya, adalah individu yang mengambil komitmen dan tanggungjawab untuk menjaga seseorang yang memerlukan bantuan dalam membantu diri mereka kerana penyakit, kecacatan, atau masalah kesihatan mental. Mereka akan tinggal di rumah seseorang untuk membantu aktiviti seperti penyediaan makanan, berpakaian, dandanan, pemantauan ubat, pengangkutan dan juga pengemasan ringan. Sesetengah perkhidmatan mungkin mempunyai jururawat profesional yang boleh menyediakan perkhidmatan penjagaan. Mereka adalah individu yang diperakui yang boleh membantu memenuhi keperluan perubatan orang yang anda sayangi.

Walaupun ia mungkin kelihatan bahawa kedua-dua peranan bertindih antara satu sama lain, terdapat lebih daripada sekadar peranan dan tanggungjawab yang diharapkan.

1. Latihan dan Akreditasi

Secara amnya, pembantu rumah tidak mempunyai kelayakan dalam menyediakan rawatan perubatan. Peranan utama mereka adalah untuk membantu kerja rumah dan beberapa penjagaan asas untuk orang tua atau kanak-kanak kecil.  Mereka tidak mempunyai latihan profesional dalam menyediakan penjagaan lanjutan untuk orang tua dengan keperluan penjagaan khusus, walaupun mungkin untuk mendaftarkan mereka dalam kursus tersebut jika perlu. Sesetengah pembantu rumah mungkin mempunyai kelayakan dalam menyediakan bantuan rumah tangga untuk bekerja sebagai pembantu rumah. Di Filipina, sebagai contoh, pembantu rumah mungkin mempunyai pensijilan Pendidikan Teknikal dan Pembangunan Kemahiran (TESDA) dalam perkhidmatan isi rumah. Ini boleh membawa kepada kemungkinan perlu menanggung kos program latihan (sekiranya agensi pekerjaan enggan menajanya) atau perlu membayar gaji yang lebih tinggi selaras dengan latihan baru yang diterima.

Pengasuh, sebaliknya, adalah individu terlatih yang mampu memberikan penjagaan yang berkualiti untuk orang tua, dan juga kanak-kanak dalam kes-kes tertentu. Mereka bukan sahaja dapat membantu kerja rumah, tetapi mereka juga dapat memberikan orang yang anda sayangi dengan peringatan ubat, persahabatan, dan bantuan dengan aktiviti kehidupan seharian (ADL). Pengasuh jururawat profesional juga merupakan penyedia penjagaan yang berkelayakan, di mana mereka layak untuk membantu orang yang anda sayangi dengan prosedur kejururawatan lanjutan, seperti penjagaan luka, saliran beg air kencing, dan sebagainya.

Apabila membuat keputusan sama ada untuk mengupah pembantu rumah atau penjaga, perhatikan bahawa terdapat perbezaan antara "penjagaan orang tua" dan "penjagaan untuk orang kurang upaya". Yang pertama mungkin tidak semestinya membayangkan tugas penjagaan diperlukan, kerana ia mungkin merujuk kepada orang tua yang masih sihat dan bebas, hanya memerlukan bantuan dengan ADL di rumah.

2. Tugas dan Tanggungjawab Utama

Pembantu rumah diupah untuk membantu kerja rumah dan penjagaan asas untuk orang tua dan kanak-kanak kecil. Mereka dapat memberikan beberapa tahap persahabatan di luar tanggungjawab utama mereka, seperti membawa orang yang anda sayangi untuk berjalan-jalan singkat, menemani mereka sambil menonton televisyen, atau bertukar cerita. Di luar itu, mereka tidak mampu memberikan rawatan lanjutan apabila diperlukan melainkan mereka mempunyai akreditasi rawatan perubatan. Mereka lebih mampu bantuan isi rumah umum bergantung kepada keperluan isi rumah.

Pengasuh lebih berorientasikan ke arah menjaga kesejahteraan penerima penjagaan. Ini bermakna mengalihkan masa dan tenaga mereka menjaga keperluan orang yang anda sayangi dan memberikan persahabatan dan sokongan. Mereka juga boleh memberikan bantuan dengan ADL, tetapi pengemasan umum tidak termasuk di bawah bidang kuasa mereka. Anda perlu menentukan jangkaan kerja dengan penjaga (atau persatuan yang menyediakan perkhidmatan mereka), kerana tanggungjawab tertentu mungkin memerlukan kemahiran tertentu. Jika penjaga boleh menguruskan keperluan orang yang anda sayangi, mereka kadang-kadang boleh membantu dengan beberapa kerja rumah ringan yang berkaitan dengan kebersihan diri dan kesejahteraan penerima penjagaan.

3. Kesabaran dan Kesediaan

Walaupun pembantu rumah dapat menangani tugas rumah tangga dengan baik, menjaga orang lain adalah perkara yang sama sekali berbeza, dan boleh menjadi ujian kesabaran. Tidak semua pembantu rumah akan dapat menangani tekanan menjaga seseorang, terutamanya jika penerima penjagaan bermusuhan atau tidak bekerjasama dengan pembantu rumah. Mungkin ada pembantu rumah yang juga tidak mahu menjaga penerima penjagaan kurang upaya, sama ada kerana mereka tidak berpengalaman dalam menyediakan penjagaan sedemikian, takut bahawa mereka mungkin mencederakan penerima penjagaan dalam proses itu, atau menyedari kesukarannya. Tuntutan berat kerja penjagaan sedemikian tidak sesuai untuk pembantu rumah dengan set kemahiran umum mereka.

Pengasuh, terutamanya yang berpengalaman, lebih bersedia untuk mengendalikan penerima penjagaan dan pelbagai keperluan mereka. Walaupun orang yang anda sayangi mempunyai perubahan mood sekali-sekala kerana keadaan mereka, atau hanya enggan bekerjasama, penjaga profesional akan tahu apa yang perlu dilakukan untuk menangani masalah ini dengan berkesan dengan sedikit kekecohan atau masalah. Pengasuh perlu mempunyai kesabaran dan kematangan emosi untuk menggalakkan atau memujuk orang yang anda sayangi untuk bekerjasama dengan mereka dalam melaksanakan ADL atau mengambil langkah ke arah pemulihan mereka.

4. Profesionalisme

Pembantu rumah terutamanya memberikan bantuan dengan kerja rumah dan biasanya tidak dilengkapi secara profesional untuk menjaga orang tua yang memerlukan perhatian perubatan. Mereka boleh menyediakan penjagaan asas untuk orang tua dan kanak-kanak kecil, tetapi apa-apa di luar asas-asas ini memerlukan latihan tambahan dengan perbelanjaan anda. Pembantu rumah yang tidak mempunyai pengalaman sebelumnya untuk menjaga orang yang sakit atau tanggungan mungkin merasa terharu kerana harus memikul tanggungjawab ini.

Terdapat juga keadaan di mana kecuaian pembantu rumah boleh menyebabkan kemalangan, seperti orang yang anda sayangi mengalami kejatuhan yang serius. Di hujung spektrum yang lain, seorang pembantu rumah mungkin bersedia membantu sebaik mungkin. Walau bagaimanapun, apabila mereka tidak mempunyai latihan yang sesuai, mereka mungkin akhirnya menyebabkan lebih banyak bahaya daripada kebaikan. Sebagai contoh, memindahkan warga emas yang terlantar di atas katil ke kerusi roda boleh menjadi tugas yang sangat menakutkan, dan menyakitkan, untuk dicapai.

Pengasuh lebih bersedia untuk membantu memberikan penjagaan terbaik untuk orang yang anda sayangi, dari persahabatan hingga peringatan ubat. Pengasuh jururawat mempunyai pengetahuan perubatan yang membolehkan mereka memenuhi keperluan perubatan orang yang anda sayangi. Mereka dilatih secara meluas untuk memberikan penjagaan terbaik yang anda sayangi memerlukan, dan tahu dengan tepat apa yang perlu dilakukan dan bagaimana untuk mengarahkan anda jika anda ingin membantu atau mempelajari tali.

5. Penginapan

Pembantu rumah biasanya akan tinggal bersama anda dan orang yang anda sayangi supaya mereka dapat membantu dengan tugas rumah tangga sepanjang hari. Sesetengah agensi mungkin menyediakan pembantu rumah pada kadar setiap jam untuk membantu pembersihan dan kerja-kerja lain dan akan pergi sebaik sahaja tugas mereka selesai.

Bergantung pada keadaan, penjaga hanya akan tinggal untuk membantu orang yang anda sayangi untuk masa yang diperuntukkan yang telah dipersetujui. Bilangan kali seminggu dan tempoh penjagaan yang disediakan oleh penjaga adalah fleksibel dan sehingga perbincangan antara keluarga dan penjaga.

6. Akses ke Pengangkutan

Pembantu rumah yang bekerja akan tinggal bersama anda dan orang yang anda sayangi, dan dengan itu akan mengikuti anda dan orang yang anda sayangi apabila keluar. Sebagai langkah berjaga-jaga keselamatan, dan juga disebabkan oleh perbezaan undang-undang memandu di Malaysia dan negara asal mereka, pembantu rumah mungkin tidak memegang lesen memandu mereka sendiri. Mereka boleh membantu anda mengawasi orang yang anda sayangi semasa berada di luar rumah dan juga memberi makan kepada mereka semasa makan.

Pengasuh akan mempunyai pengangkutan sendiri untuk dapat sebagai keperluan untuk tugas mereka. Ini bermakna mereka tidak perlu melanggar masa anda untuk menghantar mereka ke sana ke mari. Di bahagian tertentu bandar atau bandar anda dengan cara pengangkutan awam yang boleh diakses, mereka mungkin menggunakan pengangkutan awam untuk sampai ke lokasi anda dengan mudah.

7. Kemahiran Bahasa

Pembantu rumah akan mempunyai asas asas bahasa penting, iaitu Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris, tetapi ini berbeza-beza bergantung kepada pelbagai faktor, seperti latar belakang mereka, atau sama ada mereka telah menghadiri kelas bahasa yang disediakan oleh agensi pekerjaan. Secara amnya, sebelum mengambil pembantu rumah, agensi pekerjaan akan mengambil perhatian jika anda mungkin mempunyai keperluan bahasa tertentu. Sebagai contoh, orang yang anda sayangi hanya boleh bercakap dalam bahasa Mandarin dan beberapa Bahasa Malaysia asas. Anda mahukan pembantu rumah yang dapat bercakap dengan baik dengan orang yang anda sayangi, dengan itu mengelakkan salah faham yang tidak perlu kerana halangan bahasa.

Begitu juga, penjaga boleh datang dari pelbagai latar belakang. Pengasuh yang merupakan penduduk tempatan sendiri juga mungkin berbilang bahasa, dapat bercakap dan menulis dalam tiga bahasa atau lebih, yang boleh memberi manfaat untuk keperluan penjagaan anda.

8. Kos

Julat gaji minimum untuk pembantu rumah boleh bermula dari RM2,000 sebulan, tidak termasuk kos yuran agensi pekerjaan, levi pembantu rumah (jika ada), hari rehat berbayar, insurans, dan elaun makanan dan pengangkutan. Di sini di Homage, anda boleh mendapatkan pengasuh rumah yang berkelayakan dengan harga serendah RM29 sejam, bergantung kepada keperluan orang yang anda sayangi.

9. Masa Pemprosesan

Purata masa menunggu untuk mengupah penjaga boleh mengambil masa kira-kira tujuh hari. Ini termasuk masa yang diperlukan untuk membincangkan keperluan anda, menetapkan sempadan dan melakukan penalaan halus yang lain. Bagi pembantu rumah, jika mereka diupah melalui agensi, masa menunggu boleh menjadi satu hingga empat minggu selepas proses permohonan pembantu telah dimuktamadkan. Ini berpotensi mengambil masa yang lebih lama jika agensi perlu menangani dokumentasi imigresen atau urusan lain sebelum pembantu rumah boleh mula menjalankan tugas mereka.

10. Situasi Kecemasan

Dalam keadaan kecemasan, seperti apabila orang yang anda sayangi mengalami kejatuhan yang buruk, pembantu rumah mungkin tidak dapat mengambil langkah-langkah yang perlu untuk menangani kecemasan. Ini mungkin berlaku kerana mereka tidak pasti bagaimana menangani kecemasan, sama ada kerana panik atau tidak mempunyai pengalaman dalam menanganinya dengan berkesan. Memberi mereka latihan tambahan boleh membantu mengurangkan akibat kecemasan. Pembantu rumah mungkin tidak menyedari sepenuhnya bagaimana mereka sebenarnya boleh merancang lebih awal untuk mengelakkan kemalangan daripada berlaku, kerana kebanyakan masa mereka akan memberi tumpuan kepada menyelesaikan tanggungjawab yang diberikan, dengan sedikit ruang untuk berfikir ke hadapan untuk kepentingan orang yang mereka sayangi.

Pengasuh lebih bersedia untuk menangani kecemasan sekiranya ia timbul. Mereka tahu cara terbaik untuk menyediakan rumah dan menjadikannya selamat untuk orang yang anda sayangi untuk mengelakkan kemalangan daripada berlaku. Walaupun kecemasan timbul, mereka akan mempunyai pengetahuan yang diperlukan untuk mengurangkan kesannya terhadap orang yang anda sayangi. Ini berpotensi menjadi penyelamat dalam kemalangan yang melumpuhkan.

Membuat Keputusan

Berhati-hati mempertimbangkan pilihan penjagaan mana yang paling sesuai untuk orang yang anda sayangi. Sekiranya mereka berada dalam keadaan sihat dan berdikari, tetapi boleh menggunakan bantuan tambahan semasa anda berada di tempat kerja, pembantu rumah akan menjadi pilihan yang optimum untuk membantu kerja-kerja dan memastikan rumah sentiasa kemas. Jika orang yang anda sayangi memerlukan perhatian perubatan dan persahabatan atau terlantar akibat penyakit, penjaga akan menjadi pilihan yang paling ideal untuk menjaga mereka.

Ia juga penting untuk mengetahui apa yang diperlukan oleh orang yang anda sayangi, dan sama ada mereka akan terbuka kepada orang asing yang lengkap untuk membantu mereka dengan ADL. Bincangkan perkara itu dengan mereka secara terbuka, dan pastikan anda menangani kebimbangan mereka sebaik mungkin. Dengarkan kebimbangan mereka sendiri juga, supaya anda dapat membuat penyesuaian yang disesuaikan dengan apa yang mereka perlukan.

Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan
 1. Pengasuh Anglo. (n.d.). Bagaimana untuk memilih penjaga hidup yang betul untuk ibu bapa tua anda yang tua? Dicapai pada 9 Mac 2022 daripada https://www.anglocaregivers.com/guides/how-to-choose-the-right-live-in-caregiver-for-your-elderly-parent
 2. Pengasuh Anglo. (n.d.). Pembantu rumah vs penjaga - 4 perbezaan utama dan 4 pertimbangan pengambilan pekerja yang perlu anda ketahui. Dicapai pada 9 Mac 2022 daripada https://www.anglocaregivers.com/guides/maid-vs-caregiver-4-key-differences-and-4-considerations
 3. Perikatan Penjaga Keluarga. (n.d.). Mengupah Bantuan Di Rumah. Dicapai pada 9 Mac 2022 daripada https://www.caregiver.org/resource/hiring-home-help/
 4. Penjagaan Rumah Griswold. (2013). Apakah perkhidmatan membuat rumah yang boleh saya harapkan daripada penjaga saya? Dicapai pada 9 Mac 2022 daripada https://www.griswoldhomecare.com/blog/2013/april/what-homemaking-services-can-i-expect-from-my-ca/
 5. Heath, T. (2018). Pembantu penjagaan kesihatan rumah anda bukan pembantu rumah, landskap atau penganjur parti anda. Dicapai pada 9 Mac 2022 daripada https://www.washingtonpost.com/business/your-home-health-care-aide-is-not-your-maid-landscaper-or-party-organizer/2018/07/13/95f741a8-8532-11e8-8553-a3ce89036c78_story.html
 6. Homage. (n.d.). Rumah Jagaan vs Pembantu Rumah vs Penjaga Rumah - Mana Yang Lebih Baik untuk Orang yang Saya Sayangi? Dicapai pada 9 Mac 2022 daripada https://www.homage.com.my/resources/care-options-malaysia/
 7. Bantuan Penjagaan Rumah. (n.d.). 7 Kualiti Terbaik untuk Dicari dalam Penjaga Profesional yang Hebat. Dicapai pada 9 Mac, 2022 daripada https://homecareassistance.com/blog/traits-every-great-caregiver-needs
 8. Insurans Itali. (2020). Pembantu rumah dan penjaga: semua yang anda perlu tahu. Dicapai pada 9 Mac 2022 daripada https://www.insuranceitaly.it/maid-and-caregivers-everything-you-need-to-know/?lang=en
 9. Jalelah, A.B. (2021). Permintaan untuk bantuan penjagaan profesional untuk orang tua semakin meningkat. Dicapai pada 9 Mac 2022 daripada https://www.channelnewsasia.com/singapore/singapore-elderly-professional-caregiving-live-in-maids-230901
 10. Jalelah, A.B. (2019). Mengupah pembantu rumah yang tidak terlatih untuk menjaga orang tua yang lemah dan sakit mungkin tidak selamat atau mampan: Pakar. Dicapai pada 9 Mac 2022 daripada https://www.channelnewsasia.com/singapore/hiring-untrained-maids-to-take-care-of-frail-sick-elderly-risks-884136
 11. New Straits Times. (2019). I, CAREGIVER: Bantuan. Dicapai pada 9 Mac 2022 daripada https://www.nst.com.my/lifestyle/sunday-vibes/2019/11/535322/i-caregiver-helping-hand
 12. Melampaui Kehidupan Warga Emas. (2020). 10 Tugas dan Tanggungjawab Teratas Penjaga Kanan. Dicapai pada 9 Mac 2022 daripada https://surpassliving.com/top-10-duties-and-responsibilities-of-a-senior-caregiver/

Mengenai Penulis
Calvyn Ee
Calvyn adalah pengarang, penyair dan pencerita yang bercita-cita tinggi. Beliau meluangkan masa membaca, bermain permainan dan membina cerita dengan fotografi tokoh aksinya.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang