9 Cara Memaksimumkan Pelepasan Cukai Pendapatan untuk Penjaga Keluarga Tahun 2023 | Penghormatan

9 Cara Memaksimumkan Pelepasan Cukai Pendapatan Bagi Penjaga Keluarga Tahun 2023 (YA2022)

Menjaga orang yang dikasihi? Ini juga boleh bermakna memanfaatkan sepenuhnya pelepasan cukai pendapatan anda. Ketahui semua yang perlu anda ketahui mengenai pelepasan cukai pendapatan untuk penjaga keluarga dengan panduan ringkas ini.

oleh Fathima Az-Zahra

Pelepasan Cukai 2022 Untuk Pemastautin Malaysia | Penghormatan

Pelepasan Cukai

Sebelum memfailkan cukai anda di laman web Lembaga Hasil Dalam Negeri atau di pejabat mereka, adakah anda tahu bahawa penjaga keluarga boleh mendapatkan rebat selanjutnya?

Penjaga Malaysia berhak mendapat beberapa potongan cukai untuk perbelanjaan tahun ini. Dalam artikel ini, kami memecahkan semua yang perlu anda ketahui mengenai pelepasan cukai yang relevan sebagai penjaga keluarga.

Berikut ialah 9 jenis pelepasan cukai yang boleh anda tuntut untuk memaksimumkan bayaran balik cukai anda dan mengurangkan pendapatan yang dikenakan:

 1. Diri, ibu bapa & tanggungan

Keluarga Malaysia | Penghormatan

Jumlah tuntutan sebanyak RM9,000 diberikan secara automatik kepada setiap individu dan mana-mana tanggungan mereka semasa mengisi E-Borang Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN).

 2. Rawatan perubatan, keperluan khas dan perbelanjaan penjaga untuk ibu bapa

Kanak-kanak yang menjaga ibu bapa dengan keadaan perubatan yang disahkan oleh pengamal perubatan layak mendapat pelepasan tambahan sebanyak RM5,000 untuk sebarang kos yang ditanggung daripada rawatan khas atau keperluan perubatan. Ini termasuk sebarang rawatan perubatan atau rawatan yang disediakan oleh rumah jagaan atau rawatan pergigian seperti cabutan gigi, tampalan dan penskalaan. Rawatan pergigian kosmetik, mahkota, saluran akar dan gigi palsu TIDAK termasuk dalam potongan.

 Sekiranya ibu bapa di bawah jagaan kanak-kanak dianggap sihat, jumlah tuntutan sebanyak RM3,000 disediakan di mana pelepasan sebanyak RM1,500 diperuntukkan untuk setiap ibu bapa. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa hanya satu (1) kanak-kanak dibenarkan menuntut pelepasan untuk ibu bapa bagi mana-mana tahun tertentu dan pendapatan tahunan setiap ibu bapa tidak boleh melebihi RM24,000.

3. Peralatan sokongan asas untuk diri, pasangan, anak atau ibu bapa kurang upaya

Jumlah pelepasan cukai sebanyak RM6,000 disediakan untuk pembelian peralatan sokongan asas untuk orang kurang upaya di bawah jagaan individu. Ini termasuk mesin hemodialisis, kerusi roda, kaki tiruan dan alat bantu pendengaran tetapi tidak termasuk cermin mata dan kanta optik. Penting juga untuk diperhatikan bahawa orang yang disayangi mesti terlebih dahulu berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebagai orang kurang upaya agar peralatan tersebut boleh dituntut.

Perlukan bantuan dengan penjagaan orang tua? Untuk maklumat lanjut tentang bagaimana Homage boleh membantu dengan keperluan penjagaan anda, isi borang ini dan Penasihat Penjagaan kami akan menghubungi anda dalam masa 24 jam!

4. Perbelanjaan perubatan untuk penyakit serius untuk diri sendiri, pasangan atau anak

Seorang wanita dengan kanser | Penghormatan

Selain daripada perbelanjaan perubatan ibu bapa, sejumlah RM8,000 juga boleh dituntut untuk diri sendiri, pasangan atau anak. Ini termasuk rawatan untuk penyakit serius seperti: 

  • Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit (AIDS) Yang Diperolehi
  • Penyakit Parkinson
  • Kanser
  • Kegagalan buah pinggang
  • Leukemia

Anda juga boleh menuntut penyakit lain yang serupa seperti serangan jantung, hipertensi pulmonari, penyakit hati kronik, hepatitis virus fulminan, trauma kepala dengan defisit neurologi, tumor di otak atau kecacatan vaskular, luka bakar utama, pemindahan organ utama dan amputasi utama anggota badan.

💡 Pelepasan Cukai COVID-19

Anda juga boleh menuntut pelepasan cukai untuk vaksinasi COVID-19 dan perbelanjaan ujian swab sehingga RM1,000 untuk diri sendiri, pasangan dan anak-anak anda.

5. Lengkapkan pemeriksaan perubatan untuk diri sendiri, pasangan atau anak

Pemeriksaan kesihatan penuh, termasuk pemeriksaan kesihatan mental untuk diri sendiri, pasangan atau anak-anak boleh dituntut dengan jumlah keseluruhan RM1,000. Walau bagaimanapun, jumlah ini juga termasuk dalam pengecualian maksimum RM8,000 untuk perbelanjaan perubatan penyakit serius.

6. Suami/isteri kurang upaya

Seorang lelaki dengan isteri yang kurang upaya | PenghormatanIndividu yang menjaga suami atau isteri yang kurang upaya juga layak mendapat potongan tambahan sebanyak RM5,000.

7. Kanak-kanak kurang upaya

Seorang wanita menjaga kanak-kanak kurang upaya | Penghormatan

Sebanyak RM6,000 bantuan diberikan kepada seorang kanak-kanak OKU yang belum berkahwin. Sekiranya kanak-kanak yang belum berkahwin, kurang upaya melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi di Malaysia atau di luar negara pada peringkat ijazah atau lebih tinggi, tambahan RM8,000 boleh dituntut. Ini menjadikan jumlah keseluruhan cukai yang boleh dituntut sebanyak RM14,000 bagi seorang kanak-kanak.

8. Insurans hayat dan KWSP 

Insurans hayat | Penghormatan

Sebagai langkah untuk menggalakkan rakyat Malaysia mendaftar untuk insurans hayat, sejumlah RM7,000 yang boleh dituntut diberikan untuk insurans hayat dan KWSP untuk penjawat awam yang berpencen. Bagi individu yang bekerja di sektor swasta, jumlah tuntutan sebanyak RM3,000 disediakan untuk penilaian YA2022. Pelepasan cukai ini termasuk premium insurans yang dibayar untuk pasangan tetapi bukan untuk kanak-kanak di bawah jagaan individu. Individu yang bekerja untuk sektor swasta yang telah mencarum dalam KWSP atau mana-mana skim yang diluluskan boleh menuntut RM4,000 untuk YA2022.

9. Pendidikan dan Insurans Perubatan

Akhir sekali, penjaga boleh menikmati pelepasan cukai sebanyak RM3,000 untuk apa-apa bayaran yang dibuat ke atas premium insurans untuk pendidikan atau keperluan perubatan pasangan atau anak.

Untuk maklumat lanjut mengenai pelepasan cukai tahun taksiran 2020, sila rujuk nota contoh di sini.

Penjagaan di mana sahaja anda berada

Mencari penjaga yang betul adalah proses yang penting dan sangat peribadi. Untuk membantu anda dengan proses penjagaan, Homage menawarkan perundingan komitmen sifar dengan Penasihat Penjagaannya untuk lebih memahami keperluan penjagaan orang yang anda sayangi dan menawarkan kejelasan mengenai perkhidmatan yang dapat diberikan oleh Homage.

Homage juga menawarkan pakej penjagaan yang dapat membantu anda menjimatkan sehingga 20% daripada kos penjagaan. Sebagai alternatif, anda boleh mempertimbangkan pilihan perkhidmatan a la carte untuk memenuhi keperluan penjagaan anda dengan lebih baik.

Untuk maklumat lanjut atau menjadualkan panggilan, isikan borang ini. 

Rujukan
  1. Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia. (2019). Nota Penjelasan. [dalam talian] Boleh didapati di: http://phl.hasil.gov.my/pdf/pdfam/Explanatory_Notes_BE2019_2.pdf.

 

Mengenai Penulis
Fathima Az-Zahra
Fathima adalah lulusan linguistik Inggeris yang mendapati panggilannya dalam bidang pemasaran. Pada masa lapangnya, Fathima menikmati kafe melompat, melakukan seni dan kraf, dan membakar. Fathima juga merupakan ibu kucing kepada empat orang anak dan sukakan segala-galanya estetik kawaii!
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang