Mengapa Malaysia Adalah Yang Terbaik Untuk Pelancongan Perubatan

10 Sebab Mengapa Malaysia Adalah Yang Terbaik Untuk Pelancongan Perubatan

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Malaysia telah dipilih sebagai destinasi terbaik untuk pelancongan perubatan. Berikut adalah 10 sebab mengapa pelancong perubatan memilih Malaysia untuk penjagaan dan pemulihan.

oleh Calvyn Ee

Malaysia terkenal sebagai destinasi pelancongan yang popular untuk destinasi semula jadi, budaya dan sejarahnya, tetapi adakah anda tahu Malaysia juga diiktiraf sebagai hab pelancongan perubatan? Sekiranya istilah "pelancongan perubatan" membuat anda memikirkan pelancong antarabangsa yang melakukan lawatan berpandu ke hospital tempatan dan swasta kami, anda mungkin ingin tahu bahawa itu tidak berlaku sama sekali. Malah, pelancongan perubatan sebenarnya merujuk kepada pelancong dari luar negara yang datang ke Malaysia untuk menerima rawatan perubatan.

Kerajaan telah mengambil pelbagai langkah untuk menjadikan Malaysia sebagai pilihan yang baik untuk pelancong perubatan, antaranya ialah penubuhan Majlis Pelancongan Penjagaan Kesihatan Malaysia (MHTC) pada tahun 2005. MHTC adalah agensi di bawah Kementerian Kesihatan (KKM) yang ditugaskan untuk "memudahkan dan mempromosikan industri pelancongan penjagaan kesihatan Malaysia dengan menyelaraskan kerjasama industri dan membina perkongsian awam-swasta yang berharga, di dalam dan luar negara." Melalui usaha dan inisiatif mereka, Malaysia berusaha untuk menjadikan dirinya sebagai destinasi perubatan terkemuka bagi pelancong perubatan dari seluruh dunia. Usaha negara ini juga diiktiraf berkali-kali, termasuk memenangi gelaran "Pelancongan Kesihatan dan Perubatan: Destinasi Tahun Ini" di Anugerah Pelancongan Perubatan Antarabangsa Jurnal Perjalanan Perubatan (IMTJ) 2020.

Dalam usahanya untuk mencapai matlamat ini, MHTC baru-baru ini melancarkan Rangka Tindakan Perjalanan Penjagaan Kesihatan Malaysia 2021-2025, dengan aspirasinya untuk mencapai RM1.7 bilion dalam pendapatan perjalanan penjagaan kesihatan menjelang 2025. Strategi utamanya akan memberi tumpuan kepada pengukuhan reputasi Malaysia sebagai destinasi penjagaan kesihatan yang berkualiti, dengan meningkatkan kualiti rawatan perubatan yang diberikan; bergerak ke arah pendigitalan proses perubatan; dan meneruskan penyediaan penjagaan kesihatan yang berpatutan.

Dengan negara kini memasuki fasa endemik, pelancongan perubatan Malaysia akan menyaksikan kebangkitan yang sangat diperlukan. Dengan 1.22 juta pelancong perubatan pada tahun 2019 sahaja, dan mempunyai beberapa kos penjagaan kesihatan terendah di dunia, Malaysia kelihatan bersedia untuk mengalu-alukan jumlah yang jauh lebih tinggi dari 2022 dan seterusnya.

Pendahuluan Perubatan Perintis

Sebahagian daripada sebab mengapa Malaysia adalah destinasi pelancongan perubatan yang popular adalah kerana ia sentiasa mengikuti perkembangan terbaru dalam teknologi perubatan. Salah satu contohnya ialah implantasi Institut Jantung Negara (IJN) yang berjaya implantasi perentak jantung Micra AV, yang digunakan untuk merawat degupan jantung yang tidak teratur, pada tahun 2020. IJN akan menjadi hospital pertama di luar Amerika Syarikat yang melakukan prosedur pembedahan ini. Saiz kecil perentak jantung menjadikannya mudah untuk menanamnya tanpa memerlukan pembedahan terbuka yang ketara, hanya memerlukan prosedur invasif minimum dalam masa yang lebih singkat, dan dengan komplikasi yang jauh lebih sedikit dalam jangka masa panjang.

Malaysia juga merupakan salah satu daripada beberapa negara yang mengambil langkah konkrit untuk menyatukan amalan perubatan moden dan tradisional sebagai sebahagian daripada industri penjagaan kesihatan. Akta Perubatan Tradisional dan Komplementari (T&CM) 2016 adalah salah satu langkah untuk menggabungkan perubatan tradisional dan pelengkap di negara ini dengan lebih baik dengan mewujudkan undang-undang, dasar dan garis panduan mengenai T&CM. Ini membantu T&CM untuk menyediakan standard penjagaan yang berkualiti tinggi, memastikan pengamal berdaftar dan dilatih dengan betul dan membantu menyumbang pengaruhnya yang semakin meningkat kepada pelancong perubatan yang mencari kaedah alternatif yang selamat untuk merawat penyakit mereka.

Lokasi strategik

Dari segi sejarah, Malaysia sentiasa diiktiraf sebagai lokasi strategik untuk banyak perkara, terutamanya perkapalan maritim. Pelancongan Malaysia telah berkembang dengan ketara sejak kempen Tahun Melawat Malaysia pertama pada tahun 1990-an, dan sebahagian daripada kejayaan itu berpunca daripada lokasinya di planet ini.

Yang penting ialah lokasi Malaysia yang berhampiran dengan garisan Khatulistiwa, memberikan ciri-ciri iklim panas dengan hujan sekali-sekala, yang dicirikan oleh tempoh monsun bermusim sepanjang tahun. Oleh itu, iklim Malaysia telah membawa kepada hutan hujan yang luas yang penuh dengan pelbagai spesies flora dan fauna, pantai yang indah di sepanjang pantainya, dan pelbagai pulau dengan pemandangan dan bunyi yang sama indah. Kepelbagaian semulajadi dan cuaca cerah sepanjang tahun (dengan hujan sekali-sekala) adalah apa yang menarik ramai pelancong, terutamanya dari iklim yang lebih sejuk, atau yang empat musim termasuk musim sejuk.

Malaysia juga boleh dilihat sebagai pintu masuk ke Asia sendiri, dengan lokasinya bersempadan dengan banyak negara Asia Tenggara seperti Indonesia, Thailand dan Filipina, sementara juga masih boleh diakses oleh pelancong dari negara-negara Asia lain seperti Jepun, Korea Selatan dan China.

Kemampuan

Cabutan terbesar selain kepakaran perubatan Malaysia yang semakin meningkat adalah kos relatif berbanding kos perubatan negara lain. Secara khusus, pelancong perubatan Barat memilih Malaysia sebagai destinasi pilihan mereka kerana ia akan menjimatkan beribu-ribu mata wang mereka sendiri untuk melakukan prosedur perubatan di Malaysia berbanding di negara asal mereka. Pada masa penulisan, satu Dolar AS adalah sama dengan RM4.35.

Ini adalah tarikan besar bagi pelancong antarabangsa, kerana ini bermakna mereka mampu mendapatkan rawatan perubatan tanpa perlu memecahkan bank. Beberapa prosedur - seperti pembedahan kosmetik - mungkin separuh daripada jumlah yang mungkin perlu dibayar oleh seseorang di negara Barat. Sebagai contoh, pembedahan pintasan arteri koronari (CABG) mungkin menelan kos sebanyak USD77,000 di Amerika Syarikat. Di Malaysia, kos untuk kaedah rawatan pembedahan yang sama adalah kira-kira USD16,000 selepas penukaran.

Mereka bukan sahaja menjimatkan sejumlah besar untuk prosedur rawatan yang sama cemerlang pada sebahagian kecil daripada kos, tetapi mereka juga masih akan mempunyai dana yang mencukupi untuk menikmati percutian di negara ini. Terdapat juga kerjasama antara hotel dan hospital, di mana hotel-hotel ini menawarkan pakej penginapan yang disesuaikan yang disebut-sebut sebagai "mesra selepas rawatan" sambil menyediakan aksesibiliti, perkhidmatan yang sangat baik, dan faedah lain yang boleh dinikmati di hotel atau hospital.

Hospital yang Diiktiraf di Peringkat Antarabangsa

Sebagai sebahagian daripada usaha untuk memberikan penjagaan kesihatan terbaik kepada rakyat dan pelancong perubatan, beberapa hospital dan penyedia penjagaan kesihatan lain di Malaysia telah mengejar dan mencapai akreditasi daripada badan penjagaan kesihatan antarabangsa. Ini termasuk akreditasi dari Suruhanjaya Bersama Antarabangsa, organisasi bebas, bukan untung yang menganjurkan standard penjagaan kesihatan yang ketat dan meningkatkan prestasi dan hasil penjagaan kesihatan; dan Kod Amalan Antarabangsa Jawatankuasa Akreditasi Teknologi Reproduktif (RTAC) untuk penyampaian rawatan kesuburan yang selamat.

Memperolehi akreditasi ini memerlukan pelaksanaan penyampaian penjagaan kualiti yang ketat setiap langkah, dan memastikan bahawa standard tinggi ini dikekalkan pada setiap masa. Mereka bukan sekadar cara untuk meningkatkan populariti atau prestij hospital, tetapi sebaliknya menunjukkan pentingnya mengutamakan hasil penjagaan kesihatan yang sangat baik tanpa mengorbankan kualiti penjagaan kesihatan. Mereka juga mempromosikan akauntabiliti yang kuat di bahagian hospital yang diiktiraf, kerana mereka sentiasa berusaha untuk memenuhi standard rawatan penjagaan kesihatan tertinggi pada setiap masa.

Gabungan akreditasi antarabangsa, yang disokong oleh perkhidmatan berkualiti tinggi industri perubatan yang disediakan, telah membolehkan beberapa hospital kami mencapai pengiktirafan antarabangsa, memenangi anugerah berprestij yang berfungsi untuk meningkatkan keinginan negara kita untuk menjadi hab perubatan terkenal. Antara penghargaan yang dimenangi termasuk "Hospital Pelancongan Perubatan Tahun 2019 di Asia Pasifik" untuk Pusat Perubatan Sunway; "2019 Hospital of the Year Malaysia" untuk kedua-dua Pusat Perubatan Prince Court dan Pusat Perubatan Subang Jaya; dan "Penyedia Perkhidmatan Kardiologi Tahun 2019" pergi ke IJN.

Pemimpin dalam Penyelidikan Perubatan

Dengan sejarah panjang penyelidikan perubatan yang telah berkembang sejak tahun 1900-an, Malaysia terus memainkan peranannya dan telah menjalankan sejumlah 215 jenis penyelidikan klinikal baru yang dimulakan pada tahun 2021. Ini telah meletakkan Malaysia setanding dengan rakan serantau lain seperti Singapura dan dilihat sebagai petanda positif untuk meletakkan Malaysia di landasan yang betul sebagai hab perubatan global yang terkemuka.

Ujian klinikal di negara ini diselia dan disokong oleh pelbagai organisasi seperti KKM, Jawatankuasa Kebangsaan Penyelidikan Klinikal (NCCR), dan Penyelidikan Klinikal Malaysia. Peranan NCCR adalah untuk "menubuhkan dasar dan merancang aktiviti percubaan klinikal untuk jangka pendek, sederhana dan panjang di Malaysia" dengan mencari jalan untuk mengukuhkan infrastruktur perubatan dan mempromosikan amalan klinikal dan makmal yang baik.

Clinical Research Malaysia, yang ditubuhkan oleh KKM pada tahun 2012, menyokong penyelidikan klinikal melalui latihan yang berkaitan dengan penyelidikan klinikal, berkomunikasi dengan orang ramai dan pemain industri mengenai program penyelidikan klinikal, dan membantu untuk berunding, mengurus, dan mengkaji aspek penyelidikan klinikal untuk memastikan semua peraturan dan amalan terbaik dipenuhi dari awal hingga akhir. Melalui usaha gabungan organisasi-organisasi ini, penyertaan penyelidikan klinikal telah meningkat dengan ketara selama bertahun-tahun, meningkatkan lagi kedudukan Malaysia sebagai hab perubatan yang semakin meningkat untuk rawatan konvensional dan penyelidikan kaedah-kaedah baru yang dapat membantu memberikan penjagaan kesihatan yang lebih berkualiti untuk semua orang.

Malaysia memandang serius penyelidikan klinikal dan mempunyai pelbagai sistem untuk memastikan semua penyelidikan perubatan yang dijalankan memenuhi piawaian tertinggi. Salah satu sistem tersebut ialah Daftar Penyelidikan Perubatan Kebangsaan, sistem berasaskan web yang "melancarkan proses permohonan, semakan dan kelulusan untuk menjalankan penyelidikan di KKM." Ini membantu kerajaan dan organisasi yang berkaitan untuk menjejaki penyelidikan perubatan yang berterusan di Malaysia, dan untuk mengkaji metodologi dan kebimbangan etika mereka sebelum kelulusan mereka.

Hospitaliti Hebat

Walaupun Malaysia terkenal dengan pemandangan semula jadi yang indah dan sejarah budaya yang kaya, rakyat Malaysia dipuji kerana perkhidmatan yang sopan dan sangat peribadi yang mereka berikan kepada pengunjung dari seluruh dunia. Ini telah diterjemahkan dengan baik dalam industri penjagaan kesihatan, dengan jururawat dan doktor memberikan perkhidmatan yang cemerlang dengan setiap langkah. Mereka melayan tuduhan mereka dengan profesional, tetapi tulen, minat, mudah memenangi pelancong perubatan dengan kebaikan dan bantuan yang teliti. Ia adalah kualiti yang tidak disebut-sebut di kalangan pelancong perubatan yang menggalakkan mereka untuk kembali pada masa akan datang.

Sebahagian daripada kecemerlangan ini datang dari keinginan untuk menyediakan penjagaan peribadi untuk setiap orang yang menjalani rawatan atau pulih daripadanya. Ini diterjemahkan bukan sahaja kepada diagnosis dan rawatan yang mereka boleh atau akan terima, tetapi kepada perkhidmatan yang mereka terima semasa wad, atau apabila menunggu keputusan ujian. Jururawat dan doktor memberi perhatian kepada keperluan mereka yang berada di bawah jagaan mereka, menawarkan bantuan jika diperlukan, membuat pengaturan khas yang memberi manfaat kepada penerima penjagaan mereka, dan pergi jauh bila-bila masa mereka boleh.

Kualiti Penjagaan Kesihatan yang Cemerlang

Penjagaan kesihatan Malaysia juga mengutamakan kemudahan pesakit, menawarkan keputusan pada hari yang sama untuk pemeriksaan kesihatan dan pemeriksaan lain, sementara kemudahan dan kemudahan peringkat teratas disediakan sementara menunggu keputusan. Ini memberikan keselesaan yang mencukupi kepada pelancong perubatan semasa mereka menunggu, dan memberi mereka pelbagai aktiviti untuk dilakukan di antara. Mereka juga boleh meneroka tarikan berdekatan sebelum kembali tepat pada masanya untuk mengetahui apa yang seterusnya untuk rancangan penjagaan kesihatan mereka.

Mengikuti kejayaan perubatan membolehkan rawatan pembedahan yang lebih baru yang kurang invasif dan mempunyai masa pemulihan yang lebih cepat daripada pembedahan terbuka. Perentak jantung Micra AV hanyalah salah satu daripada banyak prosedur sedemikian, dikendalikan dengan ketepatan dan penjagaan selepas pembedahan yang tepat pada masanya. Malah, Pusat Perubatan Subang Jaya melakukan penggantian jumlah penggantian lutut penjagaan kanak-kanak pertama di negara ini pada akhir tahun 2021, satu kejayaan yang datang dari lebih dua dekad penambahbaikan dan penyesuaian untuk meningkatkan hasil penjagaan kesihatan dan mengurangkan risiko komplikasi. Malaysia mengambil berat kesukaran untuk memacu industri perubatan ke hadapan, dan rekod prestasinya terus membuktikan keupayaan negara untuk menyampaikan.

Kebolehcapaian adalah satu lagi kunci kepada rekod prestasi Malaysia yang hebat. Pelbagai saluran wujud untuk membantu memudahkan aliran pelancong perubatan dan mengelakkan masa menunggu yang lama untuk rawatan. Terima kasih kepada saluran yang berkesan ini, ia boleh menjadi mudah bagi seseorang untuk terlibat dan hampir serta-merta membuat temujanji dengan doktor di Malaysia, bukannya diturunkan ke senarai menunggu yang sangat panjang di tempat lain di dunia. Satu kaveat yang menarik ialah Malaysia telah menyaksikan kemasukan pelancong perubatan dari Thailand dan Singapura, kerana kedua-dua negara ini menghadapi kesukaran dalam menguruskan kemasukan pelancong perubatan.

Profesional Perubatan yang Sangat Terlatih

Doktor, jururawat dan profesional penjagaan kesihatan lain yang bekerja di Malaysia adalah semua individu yang terlatih, yang kebanyakannya mempunyai kelayakan dari universiti dan institusi asing. Sama ada mereka beroperasi dari klinik bandar kecil, atau bekerja di salah satu daripada banyak hospital berprestij di seluruh negara, profesional perubatan Malaysia mempunyai kelayakan yang diperlukan untuk membantu pelancong perubatan dengan kebimbangan berkaitan penjagaan kesihatan mereka tanpa menjejaskan kerahsiaan, keselesaan, kemudahan dan keyakinan. Selain itu, pakar perubatan yang meliputi pelbagai bidang boleh didapati di kebanyakan institusi penjagaan kesihatan di seluruh negara.

Sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengukuhkan industri perubatan dan melindungi pesakit serta doktor, entiti seperti Majlis Perubatan Malaysia (MMC) dan Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) wujud untuk memastikan bahawa penjagaan kesihatan yang diberikan kepada penerima penjagaan adalah berkualiti tinggi tanpa sebarang kompromi, dan semua profesional penjagaan kesihatan perlu berdaftar dengan kerajaan, mesti mengekalkan piawaian etika yang ditetapkan oleh kerajaan (dan mengikut Sumpah Hippocratic), dan secara konsisten meningkatkan amalan mereka melalui pembelajaran dan penyelidikan berterusan.

Ubat dan Rawatan yang Diperakui Halal

Farmaseutikal halal dan rawatan perubatan semakin berleluasa dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya di negara-negara majoriti Muslim seperti Malaysia. Ini telah membantu menarik pelancong perubatan Muslim dari tempat-tempat seperti Indonesia dan Arab Saudi. Terdapat juga perjanjian rasmi dengan Kazakhstan, Libya dan Oman untuk menghantar pelancong perubatan mereka ke Malaysia, sebagai sebahagian daripada usaha untuk meningkatkan sektor pelancongan perubatan negara kita.

Penawaran ubat-ubatan dan rawatan baru yang diperakui halal, atau patuh Syariah adalah bidang yang berkembang pesat di Malaysia, dengan keperluan untuk memenuhi keperluan umat Islam yang mencari produk dan perkhidmatan tersebut. Dalam usaha untuk memenuhi keperluan yang semakin meningkat ini, "MS2424: 2012 Halal Pharmaceuticals – General Guidelines" telah dibangunkan dan dilaksanakan pada tahun 2012, menjadi standard farmaseutikal Halal pertama di dunia. Piawaian ini dirancang sebagai cara untuk menangani kerumitan industri farmaseutikal dengan berkesan sambil memastikan keselamatan, kualiti dan keberkesanan ubat-ubatan dan rawatan yang diperakui. Ini sejajar dengan pengenalan standard MS2636 untuk peranti perubatan halal baru-baru ini, meluaskan lagi jaringan untuk pelancongan perubatan mesra Muslim di Malaysia.

Malaysia juga telah mencipta produk perubatan yang diperakui halal sendiri, termasuk cantuman tulang sintetik GranuMas. GranuMas juga diiktiraf di peringkat antarabangsa, memperoleh akreditasi oleh British Standard Institution dan membolehkan jualannya di pasaran Eropah. KKM juga telah melaksanakan garis panduan penggunaan ubat-ubatan atau rawatan yang tidak halal untuk orang Islam, memastikan bahawa pelancong perubatan Muslim mengetahui ubat-ubatan dan prosedur yang digunakan sekiranya ia tidak diperakui halal.

Destinasi Pelancongan yang Hebat

Pelancong perubatan mungkin datang ke Malaysia untuk penjagaan kesihatan yang terbaik dan berpatutan, tetapi mereka juga akan mendapati diri mereka tinggal lebih lama untuk kepelbagaian yang kaya sebagai destinasi pelancongan. Sama ada pantai berpasir, pemandangan bukit yang indah, formasi gua yang megah, atau bahkan berjalan-jalan melalui bahagian bersejarah bandar, Malaysia mempunyai banyak untuk menawarkan pelancong dan pelbagai citarasa. Pakej pelancongan perubatan menawarkan penginapan di hotel terbaik yang berada dalam lingkungan hospital utama dan tarikan bersiar-siar yang berdekatan, meninggalkan pelancong perubatan yang dimanjakan untuk pilihan. Ditambah dengan kos barangan yang agak rendah untuk kebanyakan pelancong asing, terdapat banyak yang boleh mereka lakukan untuk meluangkan masa - membeli-belah, memburu makanan jalanan, berkelah pantai, trek alam semula jadi, dan banyak lagi!

Pelancongan Perubatan di Malaysia

Jika anda melancong ke Malaysia untuk pelancongan perubatan, anda boleh berhubung dengan Homage untuk mendapatkan bantuan melalui e-mel di [email protected].

Anda juga boleh berhubung dengan Majlis Pelancongan Penjagaan Kesihatan Malaysia (MHTC) untuk membantu anda mencari penyedia penjagaan kesihatan:

+603 2726 8688 (Pusat Panggilan)
1-800-188-688 (Bebas Tol – di dalam Malaysia)
[email protected]
malaysiahealthcare.org


Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi di Malaysia?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

Berita Al Arabiya. (2014). Malaysia menawarkan 'rawatan halal' untuk pelancong perubatan Muslim. Dicapai pada 25 April 2022 daripada https://english.alarabiya.net/life-style/travel-and-tourism/2014/07/30/Malaysia-tries-to-parlay-appeal-to-Muslim-visitors-into-medical-tourism-push 

Britannica. (n.d.). Malaysia. Dicapai pada 24 April 2022 daripada https://www.britannica.com/place/Malaysia/Climate 

Chandran, S. D., Mohamed, A. S., Zainuddin, A., Puteh, F., & Azmi, N. A. (2017). Pelancongan perubatan: Mengapa Malaysia adalah destinasi pilihan? Surat Sains Lanjutan, 23(8), 7861–7864. https://doi.org/10.1166/asl.2017.9595 

Chin, C. (2021). Kemunculan semula yang lebih kukuh untuk sektor pelancongan perubatan Malaysia selepas pandemik. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.thestar.com.my/lifestyle/travel/2021/09/12/stronger-comeback-for-malaysia039s-medical-tourism-sector-after-pandemic 

Penyelidikan Klinikal Malaysia. (n.d.). Perkhidmatan. Dicapai pada 24 April 2022 daripada https://clinicalresearch.my/services/ t

FMT. (2022). Pembukaan semula sempadan akan menghidupkan semula pelancongan perubatan, kata hospital swasta. Dicapai pada 20 April 2022 daripada https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2022/02/09/reopening-of-borders-will-revive-medical-tourism-say-private-hospitals/ 

Hockton, K. (2019). Mengapa Pelancongan Perubatan di Malaysia Booming. Dicapai pada 20 April 2022 daripada https://internationalliving.com/why-medical-tourism-in-malaysia-is-booming/ 

Kehidupan Antarabangsa. (n.d.). Penjagaan kesihatan di Malaysia. Dicapai pada 24 April 2022 daripada https://internationalliving.com/countries/malaysia/healthcare-in-malaysia/ 

Iwamoto, K. (2022). IHH Malaysia berkata pelancongan perubatan berkembang melepasi tahap pra-COVID. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://asia.nikkei.com/Editor-s-Picks/Interview/Malaysia-s-IHH-says-medical-tourism-to-grow-past-pre-COVID-levels 

Leong, T. (2014). Malaysia cuba menarik minat pelawat Muslim untuk menceburi bidang pelancongan perubatan. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.reuters.com/article/malaysia-medical-idUSL4N0PO01P20140729 

Lim, M. (2019). Kemampuan dan percutian pulau memacu sektor pelancongan perubatan Pulau Pinang. Dicapai pada 20 April 2022 daripada https://www.channelnewsasia.com/asia/malaysia-penang-medical-tourism-hospital-treatment-affordable-867071 

Malay Mail. (2022). Pelancongan perubatan Sarawak akan mendapat manfaat jika sempadan antarabangsa dibuka semula bulan depan, kata menteri negeri. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.malaymail.com/news/malaysia/2022/02/09/sarawak-medical-tourism-to-benefit-if-international-borders-reopen-next-mon/2040479 

Malaysia Healthcare. (n.d.). 7 Sebab untuk Sembuh dan Melancong di Malaysia. Dicapai pada 20 April 2022 daripada https://malaysiahealthcare.org/7-reasons-to-heal-and-travel-in-malaysia/ 

Malaysia Healthcare. (n.d.). Malaysia Healthcare Chronicles 2009 – 2019: Perjalanan 10 Tahun Industri Pelancongan Penjagaan Kesihatan Malaysia. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://malaysiahealthcare.org/wp-content/uploads/2020/11/Malaysia-Healthcare-Chronicles-English-Full-Report.pdf 

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia. (2021). Mengambil pelancongan perubatan ke peringkat seterusnya. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.mida.gov.my/mida-news/taking-medical-tourism-to-the-next-level/ 

Majalah Pelancongan Perubatan. (n.d.). Malaysia: Gergasi Global yang muncul dalam Pelancongan Perubatan. Dicapai pada 20 April 2022 daripada https://www.magazine.medicaltourism.com/article/malaysia-an-emerging-global-giant-in-medical-tourism 

Madinah, A. F. (2020). Sektor Penjagaan Kesihatan Malaysia: Gergasi meningkat di ASEAN. Dicapai pada 25 April 2022 daripada https://www.aseanbriefing.com/news/malaysias-healthcare-sector-a-rising-giant-in-asean/ 

MHTC Malaysia. (n.d.). Mengenai Malaysia Healthcare. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.mhtc.org.my/about-malaysia-healthcare/ 

MHTC Malaysia. (2021). Komen mengenai Perjalanan Penjagaan Kesihatan. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.mhtc.org.my/blog/2021/10/14/2021-v3-commentary-on-healthcare-travel/ 

MHTC Malaysia. (n.d.). Statistik Pengembara Penjagaan Kesihatan. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.mhtc.org.my/statistics/ 

MHTC Malaysia. (2022). Perjalanan ke arah pengalaman perjalanan penjagaan kesihatan terbaik di Malaysia. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.mhtc.org.my/2022/01/06/journeying-towards-the-best-health-care-travel-experience-in-malaysia/ 

MHTC Malaysia. (2021). Rangka Tindakan Industri Pelancongan Penjagaan Kesihatan Malaysia 2021 – 2025. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://mhtc.org.my/wp-content/uploads/pdf/malaysia-healthcare-travel-industry-blueprint-2021-2025.pdf

MHTC Malaysia. (2021). Rangka Tindakan Industri Pelancongan Penjagaan Kesihatan Malaysia 2021 – 2025 Petakan Aspirasi Masa Depan Mampan. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.mhtc.org.my/2021/11/01/malaysia-healthcare-travel-industry-blueprint-2021-2025-maps-out-sustainable-future-aspiration/ 

Mohamad Mahadzirah, Abdul Manan Ali, Nur Izzati Ab Ghani, Ahmad Rusdi Abdullah, & Safiek Mokhlis. (2012). Meletakkan Malaysia sebagai destinasi pelancongan berdasarkan kesetiaan destinasi. Sains Sosial Asia, 9(1), 286–292. https://doi.org/10.5539/ass.v9n1p286 

Mohd Daud Mohd Arif. (2022). Malaysia, destinasi pelancongan penjagaan kesihatan yang selamat dan dipercayai. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.nst.com.my/opinion/columnists/2022/04/784996/malaysia-safe-and-trusted-healthcare-travel-destination?fbclid=IwAR3K_PyUzUp87eI4pWTUESPU4nCW-uUVGUoAfbBuMyGiHLU5NSu1uKgKLgo 

Muhammad Khalilur Rahman, Suhaiza Zailani, & Ghazali Musa. (2017) Memasuki pasaran pelancongan perubatan mesra Muslim yang baru muncul: bukti dari Malaysia. Jurnal Pemasaran Islam, 8(4), 514-532. https://doi.org/10.1108/JIMA-02-2016-0014 

Murugiah, S. (2022). SJMC melakukan pembedahan penggantian lutut pertama sebagai perkhidmatan penjagaan harian di Malaysia. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.theedgemarkets.com/article/subang-jaya-medical-centre-performs-first-total-knee-replacement-surgery-malaysia

Nadhirah Arifin. (2022). Adakah pelancongan perubatan Malaysia akan pulih? Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://www.jll.com.au/en/trends-and-insights/research/is-malaysias-medical-tourism-about-to-rebound 

Narayanan, S., & Lai, Y. W. (2021). Pelancongan Perubatan di Malaysia: Pertumbuhan, Sumbangan dan Cabaran. Thailand dan Ekonomi Dunia, 39(1), 1–22. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://so05.tci-thaijo.org/index.php/TER/article/view/240359 

New Straits Times. (2018). Keputusan yang sangat baik dan boleh dipercayai dengan GranuMas. Dicapai pada 25 April 2022 daripada https://www.pressreader.com/malaysia/new-straits-times/20181203/281938838983426 

Nogueira, A. (2021). Malaysia membangunkan penyeragaman halal untuk peranti perubatan. Dicapai pada 25 April 2022 daripada https://salaamgateway.com/story/malaysia-develops-standardization-for-halal-medical-devices 

Norsiah Kadir & Sabri Nayan. (2021). Permintaan antarabangsa untuk pelancongan perubatan di Malaysia: bukti dari data panel. Jurnal Antarabangsa Perniagaan dan Masyarakat, 22(3), 1240–1255. https://doi.org/10.33736/ijbs.4298.2021 

Park, J.-E., Yi, J., & Kwon, O. (2022). Dua puluh tahun peraturan perubatan tradisional dan pelengkap dan kesannya di Malaysia: Pencapaian dan Pelajaran Dasar. Penyelidikan Perkhidmatan Kesihatan BMC, 22(1), 1–13. https://doi.org/10.1186/s12913-022-07497-2 

Perimbanayagam, K. & Teh Athira Yusof. (2022). Malaysia kini menjadi pemain serantau utama dalam penyelidikan klinikal perubatan. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://www.nst.com.my/news/nation/2022/03/781881/malaysia-now-major-regional-player-medical-clinical-research-nsttv#:~:text=PUTRAJAYA%3A%20Malaysia%20conducted%20the%20most,in%20the%20region%20after%20Singapore 

Pusat Perubatan Prince Court. (n.d.). Pelancongan Perubatan. Dicapai pada 15 April 2022 daripada https://princecourt.com/medical-tourism/ 

Sakolnakorn, T. P. N. (2020). Faktor dan Dasar Penting yang Menyumbang kepada Pelancongan di Malaysia Antara tahun 1991 dan 2018. Jurnal Inovasi, Kreativiti dan Perubahan Antarabangsa, 14(12), 969–980. Dicapai pada 25 April 2022 daripada https://www.ijicc.net/images/Vol_14/Iss_12/15210_Sakolnakorn_2020_E1_R.pdf 

Selangor.travel. (2022). SELANGOR ADALAH SALAH SATU DESTINASI PELANCONGAN PERUBATAN TERKEMUKA DI ASIA TENGGARA. Dicapai pada 19 April 2022 daripada https://selangor.travel/selangor-is-one-of-the-leading-medical-tourism-destinations-in-southeast-asia/ 

Mohd, A. L. S. (2021). Tanah Melayu memimpin jalan dalam penyelidikan perubatan. Dicapai pada 25 April 2022 daripada https://www.nst.com.my/news/nation/2021/06/699154/malaya-led-way-medical-research 

Pasaran Edge. (). Johor kembali sebagai destinasi pelancongan perubatan selepas sempadan antarabangsa dibuka semula. Dicapai pada 20 April 2022 daripada https://www.theedgemarkets.com/article/johor-returns-medical-tourism-destination-after-international-borders-reopen 

Rizab Malaysia. (2022). Cengild Medical untuk mengumpul RM72.2 juta daripada IPO. Dicapai pada 20 April 2022 daripada https://themalaysianreserve.com/2022/03/31/cengild-medical-to-raise-rm72-2m-from-ipo/ 

Rizab Malaysia. (2022). Hospital swasta melihat pengambilan pada tahun 2022. Dicapai pada 20 April 2022 daripada https://themalaysianreserve.com/2022/01/11/private-hospitals-see-pick-up-in-2022/ 

Pos Phnom Penh(2020). Sektor perubatan Malaysia mengalu-alukan pesakit di seluruh dunia dalam semua cuaca. Dicapai pada 20 April 2022 daripada https://www.phnompenhpost.com/post-focus/malaysias-medical-sector-welcomes-patients-worldwide-all-weathers 

Pelancongan Malaysia. (2020). Malaysia menang gelaran 'destinasi tahun ini' sekali lagi. Dicapai pada 20 April 2022 daripada https://www.tourism.gov.my/news/trade/view/malaysia-wins-esteemed-destination-of-the-year-title-once-again 

Bahagian Perubatan Tradisional dan Komplementari, Kementerian Kesihatan Malaysia. (n.d.). Akta Perubatan Tradisional dan Komplementari (T&CM) 2016 [Akta 775]. Dicapai pada 20 April 2022 daripada https://tcm.moh.gov.my/en/index.php/akta-pt-k-2016/akta2016 

Mengenai Penulis
Calvyn Ee
Calvyn adalah pengarang, penyair dan pencerita yang bercita-cita tinggi. Beliau meluangkan masa membaca, bermain permainan dan membina cerita dengan fotografi tokoh aksinya.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang