Pelancongan Perubatan di Malaysia: Apa yang Anda Perlu Tahu

Ingin menerima rawatan perubatan di luar negara? Ketahui lebih lanjut mengenai pelancongan perubatan, pertimbangan utama dan mengapa pelancongan perubatan di Malaysia adalah pilihan utama.

oleh Jo-Kym New

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk melancong ke Malaysia untuk pelancongan perubatan, baca artikel ini untuk membuat pilihan termaklum mengenai pilihan terbaik untuk anda atau orang yang anda sayangi, bersama dengan beberapa petua untuk membantu anda menjadi bersedia untuk pengalaman yang lancar di luar negara.

Malaysia Kedudukan Destinasi Teratas Untuk Pelancongan Perubatan

Sekarang negara kita membuka semula sempadannya pada Bulan April 2022, kita boleh menjangkakan jumlah pelancong yang tinggi ke Malaysia dalam fasa endemik ini. Ini tidak menghairankan kerana Malaysia adalah salah satu destinasi pelancongan yang paling disukai di dunia, menduduki tempat ke-18 di negara-negara yang paling banyak dikunjungi pada tahun 2020.

Di luar tarikan semula jadi kita, warisan budaya dan masakan yang lazat, Malaysia juga muncul dengan pantas sebagai pesaing yang kuat dalam sektor pelancongan kesihatan dan perubatan global. Sebenarnya, kami berada di kedudukan destinasi pelancongan perubatan antarabangsa teratas dalam jurnal perjalanan perubatan antarabangsa yang berpusat di UK, setelah menarik 1.3 juta pelancong perubatan pada tahun 2021.

Sebagai tambahan kepada ini, Malaysia kini mempunyai salah satu kadar vaksinasi terpantas di dunia, dengan 79% penduduk diberi vaksin. Ini menjadikannya lebih mudah bagi orang ramai untuk pergi ke Malaysia untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Pelancongan Perubatan: Apa yang Perlu Diketahui

Pelancongan perubatan merujuk kepada orang yang melancong ke luar negara ke negara lain untuk mendapatkan rawatan perubatan. Pada masa lalu, orang dari negara-negara yang kurang maju akan melakukan perjalanan jauh ke negara-negara maju untuk mengakses pilihan penjagaan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, jadual telah berubah dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana semakin ramai orang pergi ke negara-negara membangun untuk mendapatkan penjagaan untuk pelbagai keperluan.

Pelancongan kesihatan di Malaysia dibahagikan kepada dua kategori utama:

 1. Pelancongan perubatan: Rawatan dan prosedur perubatan yang ditawarkan di hospital dan kemudahan kesihatan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.
 2. Program kesihatan: Program pemulihan, fisioterapi, spa, refleksologi dan urutan.

Mengapa Orang Memilih Pelancongan Perubatan di Malaysia

Motivasi untuk melakukan perjalanan untuk mengakses rawatan perubatan berbeza dari orang ke orang, tetapi kami telah kategorikan ini kepada tujuh sebab utama untuk memilih pelancongan perubatan di Malaysia:

1. Kualiti Penjagaan yang Tinggi:

Kualiti penjagaan kesihatan bertaraf dunia kami telah dan terus membuka pintu banjir untuk pelancongan penjagaan kesihatan. Kami menawarkan pilihan rawatan perubatan yang sangat khusus dan kemudahan penjagaan kesihatan canggih yang setanding dengan negara-negara maju. Ini ditambah dengan pakar perubatan berpengalaman yang dilengkapi sepenuhnya untuk memenuhi permintaan pesakit. 

Semua institusi swasta di Malaysia juga dilesenkan di bawah Akta Kemudahan dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan 1998. Oleh itu, pelancong tidak perlu risau tentang keselamatan dan kebolehpercayaan pengalaman pesakit hujung ke hujung yang disediakan.

2. Kos & Pakej yang Kompetitif:

Kos prosedur atau rawatan perubatan agak rendah di Malaysia untuk rawatan yang sama di negara sendiri atau di negara jiran seperti Singapura dan Australia. Warga asing juga boleh menikmati kemudahan infrastruktur bertaraf dunia dengan penginapan yang selesa untuk sebahagian kecil daripada apa yang mungkin mereka bayar di negara asal mereka. 

Pakej perubatan yang berpatutan disediakan di Malaysia, meliputi pemeriksaan kesihatan, rawatan, penginapan, pengangkutan, dan aktiviti rekreasi. Pilihan kos efektif ini dipantau menggunakan kadar siling yang dikenakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Ini dapat membantu meringankan beban keluarga tempatan dan antarabangsa, terutamanya jika mereka tidak mempunyai perlindungan insurans.

3. Ketersediaan & Pelbagai Rawatan:

Pelancongan perubatan menyediakan orang asing dengan akses yang lebih baik kepada pakar dan pelbagai rawatan yang tidak tersedia secara meluas atau tidak dilesenkan di negara mereka sendiri. Beberapa contoh adalah pemindahan organ, pembedahan kosmetik, rawatan kesuburan dan rawatan kanser.

Malaysia sendiri telah mendapat reputasi sebagai hab kardiologi, kesuburan, onkologi dan rawatan Hepatitis C di rantau Asia. Dia adalah rumah kepada lebih daripada 33 pusat rawatan jantung canggih di negara ini, dengan teknik prosedur canggih seperti tomografi berkomputer pelbagai keping, penuaian urat endoskopik, dan alat bantuan jantung.

4. Budaya & Agama:

Persekitaran berbilang bahasa yang mengutamakan keperluan agama pesakitnya mendorong banyak orang untuk mendapatkan rawatan perubatan di luar negara. 

Malaysia adalah hab halal global yang terkemuka dan dijangka melancarkan pensijilan halal untuk ubat-ubatan dan peranti perubatan pada tahun 2022. Belum lagi keramahan kelas dunia yang diberikan oleh orang-orangnya yang dapat berbicara banyak bahasa. Ini boleh melanggar halangan bahasa dan budaya untuk membuat pelancong merasa seperti di rumah. 

5. Sensitiviti Masa:

Anda boleh dimasukkan ke dalam senarai menunggu untuk jenis rawatan tertentu di negara asal anda. Mencari rawatan perubatan segera di luar negara membolehkan seseorang individu menjimatkan masa dan menghalang keadaannya daripada berpotensi menjadi lebih teruk.

Warga asing boleh menjangkakan masa menunggu yang lebih pendek berbanding dengan beberapa negara yang mempunyai sistem penjagaan kesihatan yang terlalu banyak. Selain itu, Malaysia juga mempercepatkan usahanya untuk mendigitalkan industri penjagaan kesihatan dengan menjalankan tele-konsultasi untuk menyediakan kesinambungan dalam penjagaan pesakit asing bagi mereka yang tidak dapat melakukan perjalanan.

 • Program Kesihatan

Pakej kesihatan melihat trend menaik di seluruh dunia. Ia merangkumi bidang fizikal, psikologi atau rohani, memberi anda pengalaman holistik dalam perjalanan anda ke luar negara. 

Malaysia menawarkan pelbagai program kesihatan yang mengagumkan, memanfaatkan sumber semula jadi yang terdapat secara meluas di Malaysia. Aktiviti berasaskan kesihatan yang semakin popular di sini adalah spa, urutan, kelas kecergasan, dan program diet dan pengurusan berat badan. 

 • Percutian

Pelancong dengan anggaran yang lebih besar boleh membunuh dua burung dengan satu batu dengan pergi ke luar negara untuk prosedur mereka dan melanjutkan penginapan mereka untuk bercuti. 

Dari metropolis moden ke pulau-pulau tropika yang indah, anda dan keluarga anda boleh mengalami yang terbaik dari kedua-dua dunia di Malaysia. Selepas pembedahan, pesakit digalakkan untuk tinggal selama beberapa minggu untuk pulih dengan selamat sebelum terbang pulang ke rumah. Penginapan boleh ditempah dengan mudah di platform tempahan dalam talian seperti Klook, Airbnb, Agoda, dan LokaLocal. 

Pertimbangan Dalam Pelancongan Perubatan

Perjalanan atas sebab-sebab perubatan mungkin datang dengan risiko komplikasi yang perlu dibawa kepada sesiapa sahaja yang mempertimbangkan pelancongan perubatan:

Darah Clots dan Thrombosis Vein Dalam (DVT)

Terbang selepas pembedahan, seperti pembedahan dada atau perut, boleh meningkatkan risiko pembekuan darah. Ini kerana saluran darah boleh rosak semasa pembedahan, yang boleh menyebabkan perkembangan darah beku. Perubahan tekanan atmosfera dan kekurangan oksigen apabila anda berada di udara boleh memburukkan keadaan anda. Jika anda tidak berhati-hati, anda boleh mengalami trombosis urat dalam.

Faktor lain yang meningkatkan risiko ini termasuk berat badan (jika anda mempunyai BMI 30 atau lebih tinggi), umur (jika anda berumur di atas 40 tahun) dan status kesihatan semasa (jika anda mengalami strok atau penyakit kardiovaskular). 

Oleh itu, pakar mencadangkan menunggu sekurang-kurangnya 10 hari sebelum anda pulang ke rumah, tetapi lebih baik untuk berunding dengan doktor anda kerana ini mungkin berbeza dari orang ke orang. Pertimbangkan untuk melanjutkan penginapan anda untuk mengurangkan risiko ini.

Kesinambungan Penjagaan

Satu lagi perkara yang perlu dipertimbangkan ialah kemungkinan menerima rawatan susulan apabila anda kembali ke negara anda sendiri. Dalam kes di mana anda tidak dapat melakukan perjalanan atas sebab apa pun, anda mungkin tidak dapat terus mengekalkan rawatan anda dan menerima ubat-ubatan yang lebih maju yang tidak tersedia di negara asal anda. 

Atas sebab ini, negara-negara seperti Malaysia sedang berusaha menyediakan alternatif untuk hospital-hospital untuk menjadi digital dalam amalan mereka, iaitu dengan perkhidmatan tele-konsultasi. Walaupun tele-konsultasi tidak dapat menggantikan prosedur penjagaan secara peribadi, ia masih merupakan alternatif yang berguna bagi mereka yang ingin menerima pendapat kedua sebelum membuat pengaturan yang diperlukan.

Penjagaan Berterusan Selepas Pembedahan Dengan Homage

Berfikir untuk melancong ke Malaysia tetapi memerlukan bantuan penjagaan tambahan kerana orang yang anda sayangi pulih dari pembedahan? 

Dari serendah satu jam, anda boleh meminta penjagaan peribadi atau kejururawatan untuk memastikan bahawa orang yang anda sayangi dijaga dengan baik semasa percutian anda. Dapatkan ketenangan fikiran dengan Profesional Penjagaan kami yang dilengkapi dengan baik untuk menyokong individu yang memerlukan penjagaan selepas pembedahan atau sokongan mobiliti.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Cara Bersedia untuk Pelancongan Perubatan

Sama ada ini kali pertama anda atau tidak, terdapat beberapa perkara yang perlu anda lakukan untuk memastikan anda bersedia dan membuat keputusan yang tepat. 

Tambahkan 5 perkara ini ke senarai tugasan anda sebelum anda menjelajah ke luar negara untuk mendapatkan rawatan perubatan:

Dapatkan perundingan pra-perjalanan

Bercakap dengan doktor tempatan anda untuk mendapatkan pendapat kedua mengenai rancangan anda untuk rawatan perubatan di luar negara. Anda boleh membincangkan apa sahaja dari maklumat umum hingga risiko yang terlibat. Doktor tempatan anda adalah orang terbaik untuk memberi anda cadangan untuk institusi yang bereputasi atau beberapa pandangan mengenai keadaan unik anda.

Selidik pembekal atau kemudahan

Ketahui semua maklumat yang berkaitan dengan negara, institusi perubatan dan rawatan yang disediakan. Ini termasuk mencari maklumat dari internet dan berbual dengan institusi pilihan anda. 

Beberapa soalan yang mungkin anda ajukan ialah:

 • Adakah rawatan yang terdapat di kemudahan anda?
 • Berapakah kos rawatan?
 • Adakah rawatan ini penyelesaian terbaik untuk saya dalam keadaan saya?
 • Bilakah saya boleh menjadualkan janji temu?
 • Apakah tempoh prosedur perubatan?
 • Berapa lamakah tempoh pemulihan?
 • Apakah pengaturan yang boleh anda bantu mengenai pelancongan perubatan ke Malaysia?
 • Apa yang perlu saya lakukan sendiri?

Jika anda melancong ke Malaysia untuk pelancongan perubatan, anda boleh berhubung dengan Homage untuk mendapatkan bantuan melalui e-mel di [email protected].

Anda juga boleh berhubung dengan Majlis Pelancongan Penjagaan Kesihatan Malaysia (MHTC) untuk membantu anda mencari penyedia penjagaan kesihatan:

+603 2726 8688 (Pusat Panggilan)
1-800-188-688 (Bebas Tol – di dalam Malaysia)
[email protected]
malaysiahealthcare.org

Hubungi kenalan yang berkaitan

Terdapat beberapa VIP yang perlu anda bercakap dan mendapatkan lampu hijau sebelum anda pergi ke seberang dunia. Untuk satu, anda memerlukan sokongan emosi dan kewangan yang boleh diberikan oleh keluarga anda. Mungkin seseorang dalam keluarga besar boleh berkongsi pengalaman peribadi mereka jika mereka mempunyai apa-apa.

Kedua, bercakap dengan penyedia insurans anda tentang apa yang boleh dan tidak boleh dibayar balik atau dituntut. Tanya sama ada anda perlu mendapatkan insurans kesihatan perjalanan antarabangsa yang merangkumi pemindahan perubatan.

Sediakan dokumen anda

Sediakan semua dokumen yang diperlukan sebelum anda meninggalkan negara anda, termasuk: 

 • Pasport (sah selama sekurang-kurangnya enam bulan)
 • Visa (semak keperluan untuk negara anda)
 • Kad Pengenalan
 • Pasport vaksinasi
 • Salinan rekod perubatan anda
 • Surat rujukan doktor
 • Surat Kelulusan Kemasukan dari MHTC
 • Keputusan ujian PCR COVID-19
 • Salinan sijil insurans anda (meliputi COVID-19)
 • Sebarang dokumen atau perjanjian sokongan lain

Jika anda melancong ke Malaysia, garis panduan penuh untuk pelancong kesihatan boleh didapati di sini. Perlukan ujian swab COVID-19 apabila anda tiba di Malaysia? Tempah ujian swab rumah COVID-19 prapelepasan hari ini!

Susun untuk penjagaan susulan

Di mana anda akan tinggal selepas prosedur atau pembedahan anda? Adalah idea yang baik untuk mencari penginapan yang berdekatan dengan kemudahan penjagaan kesihatan. Sekiranya anda merancang untuk tinggal lebih lama, anda boleh mencari program pemulihan dan perkhidmatan penjagaan yang terdapat di kawasan tersebut. Jika anda kembali selepas rawatan anda, pastikan anda boleh mendapatkan rawatan susulan anda di negara asal anda.

Peralihan yang lancar dengan penjagaan selepas pembedahan

Orang yang anda sayangi baru sahaja keluar dari hospital selepas pembedahan. Apa yang akan datang?

Mengambil peranan sebagai penjaga selepas pembedahan orang yang anda sayangi boleh mencabar, terutamanya jika ini kali pertama anda. Jangan bimbang, Panduan Penjaga kami untuk Penjagaan Selepas Pembedahan boleh membantu anda belajar apa yang diharapkan dan bagaimana untuk menyediakan penjagaan untuk orang yang anda sayangi selepas pembedahan.

Homage menawarkan pelbagai perkhidmatan penjagaan untuk pelbagai jenis keadaan untuk menyediakan penjagaan berterusan selepas tinggal di hospital. Ini termasuk penjagaan diri, penjagaan kejururawatan, penjagaan selepas pembedahan, terapi rumah, dan ujian swab COVID-19. Perlukan bantuan profesional untuk orang yang anda sayangi? Profesional Penjagaan kami dilatih, dilesenkan dan bersedia untuk membantu. Berhubung dengan Penasihat Penjagaan kami yang mesra untuk perundingan percuma. 

Untuk maklumat lanjut atau untuk menjadualkan panggilan, isi borang di bawah.Sentiasa dimaklumkan mengenai maklumat kesihatan terkini dengan kami

Ingin dimaklumkan apabila kami menyiarkan artikel? Langgan dan dapatkan cerna mingguan mengenai kejadian terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan, yang disusun untuk anda dan orang yang anda sayangi.

Rujukan
 

 1. Habibu, S. (2020, 11 Januari). Malaysia menduduki tempat teratas untuk pelancongan perubatan. Bintang. Diambil daripada https://www.thestar.com.my/news/nation/2020/01/11/malaysia-ranked-top-destination-for-medical-tourism 
 2. Malaysia Healthcare. (2022). Panduan Pelancong Untuk Masuk ke Malaysia (Berkuat kuasa 1 April 2022 dan seterusnya). Diambil daripada https://malaysiahealthcare.org/traveller-guide-for-entry-into-malaysia-effective-1-april-2022-onwards/ 
 3. Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia. (2021). Telemedicine dan Kesihatan Digital: Normal baru untuk penyedia penjagaan kesihatan. Diambil daripada https://www.mida.gov.my/telemedicine-and-digital-health-a-new-normal-for-healthcare-providers/ 
 4. Kementerian Kesihatan Malaysia. (1998). Undang-undang Malaysia: Akta 586 Akta Kemudahan dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan Swasta 1998. Diambil daripada https://www.moh.gov.my/index.php/database_stores/attach_download/317/27 
 5. Kementerian Kesihatan Malaysia. (2022, 6 April). Vaksinasi di Malaysia. Diambil daripada https://covidnow.moh.gov.my/vaccinations/ 
 6. Watson, S. (2020, 3 Ogos). Apa yang Anda Harus Tahu Tentang Terbang dan Darah Clots. WebMD. Diambil daripada https://www.webmd.com/dvt/flying-blood-clots 
 7. Kajian Penduduk Dunia. (2020). Negara yang paling banyak dikunjungi 2020. Diambil daripada https://worldpopulationreview.com/country-rankings/most-visited-countries 

Mengenai Penulis
Jo-Kym Baru
Jo-Kym adalah pemasar masuk yang sangat meminati kesihatan mental dan hubungan keluarga. Kedai kreatifnya adalah jurnal, fotografi mudah alih, makanan dan fesyen.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang