Pelancongan Perubatan di Malaysia: 10 Hospital Teratas & Mengapa

Malaysia adalah salah satu destinasi pelancongan perubatan teratas di dunia. Berikut adalah 10 hospital terbaik di negara ini dan mengapa.

oleh Calvyn Ee

Malaysia adalah destinasi pelancongan yang terkenal, bukan sahaja untuk keindahan semula jadi dan kepelbagaian budaya, tetapi juga untuk industri perubatan yang semakin berkembang. Ramai pelancong perubatan berduyun-duyun ke Malaysia untuk mendapatkan rawatan yang sangat baik dan profesional pada harga yang berpatutan. Pada tahun 2019, negara ini menerima lebih daripada 1.22 juta pelancong perubatan, dan jumlah itu dijangka meningkat, terutamanya dalam iklim pasca-Covid hari ini.

Pelancong perubatan akan mendapati diri mereka dimanjakan untuk pilihan kerana Malaysia adalah rumah kepada banyak hospital yang diiktiraf, masing-masing menyediakan pilihan rawatan canggih, serta doktor dan jururawat yang luar biasa yang menyediakan perkhidmatan yang sangat profesional dan diperibadikan.

Sebagai titik permulaan, berikut adalah senarai 10 hospital dan pusat perubatan terkenal di negara ini, beberapa di antaranya mengkhususkan diri dalam bidang perubatan tertentu. Kebanyakan institusi ini juga merupakan penerima pelbagai penghargaan serantau dan antarabangsa untuk menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang berkualiti. Apa sahaja keperluan penjagaan kesihatan anda, kemudahan ini akan dapat membantu anda sebaik mungkin.

Sila ambil perhatian bahawa ini bukan senarai kedudukan 10 hospital teratas di negara ini. Kami juga tidak disokong dengan cara apa pun oleh institusi yang dipaparkan dalam artikel ini.

Hospital Gleneagles

Dengan hospital Kuala Lumpur sebagai penerima anugerah "Hospital Antarabangsa Tahun Ini" 2018 dari International Medical Travel Journal, Gleneagles Hospitals menawarkan pelbagai perkhidmatan perubatan. Gleneagles mengendalikan tiga hospital lain di Malaysia: Kota Kinabalu, Pulau Pinang, dan Johor. Setiap hospital mengkhususkan diri dalam pelbagai bidang perubatan; Hospital Kota Kinabalu, sebagai contoh, mempunyai perkhidmatan klinikal utama dalam neurologi, rawatan kardiovaskular, ortopedik, serta penjagaan kesihatan untuk wanita dan kanak-kanak. Hospital Kuala Lumpur mempunyai pelbagai kepakaran, termasuk perkhidmatan onkologi dan penjagaan payudara.

Gleneagles Kuala Lumpur juga menawarkan pembedahan invasif minimum melalui Sistem Pembedahan da Vinci baharunya, platform pembedahan robotik yang membolehkan pakar bedah menjalankan pembedahan rumit dengan ketepatan tinggi dan kadar kejayaan yang tinggi. Ini boleh membawa kepada kadar pemulihan yang lebih baik dengan komplikasi selepas pembedahan yang lebih sedikit.

Satu lagi pilihan rawatan tidak invasif datang dalam bentuk Ikon Pisau Gamma Elekta yang digunakan untuk radioterapi; ia menggunakan prosedur neurosurgikal yang menggunakan 192 rasuk radiasi yang tepat, memfokuskan dos radiasi yang tinggi di tempat yang disasarkan. Bukan sahaja ia berkesan untuk mengecut, dan hancur, tumor dan keabnormalan lain, tetapi juga memastikan tisu sihat di sekelilingnya tidak dihujani oleh radiasi. Teknologi revolusioner ini memastikan bahawa walaupun prosedur penyingkiran tumor yang paling sukar dapat dilakukan dengan sedikit atau tidak ada ketidakselesaan atau komplikasi yang berlarutan.

Pelancong perubatan boleh mengharapkan untuk menerima pelbagai perkhidmatan yang tersedia untuk mereka selain pilihan rawatan. Antaranya termasuk pengaturan atau perundingan mengenai pengangkutan dan penginapan sebaik sahaja janji temu dibuat; memberi nasihat mengenai anggaran kos dan kaunseling kewangan perubatan; perkhidmatan pentafsiran bagi mereka yang tidak dapat bercakap dalam bahasa Inggeris; dan juga membuat pengaturan bersiar-siar jika diperlukan.

Institut Jantung Negara (IJN)

Ditubuhkan pada bulan Ogos 1992, IJN berfungsi sebagai pusat kesihatan kardiovaskular dan toraks di negara ini, dan bahkan di Asia Tenggara. IJN mempunyai rekod prestasi yang kukuh sejak penubuhannya, mempunyai lebih daripada 4 juta pesakit yang dirawat dalam jangka masa itu. Ia juga mencapai pelbagai pencapaian klinikal, termasuk melakukan pemindahan sel stem miokardium pertama di Asia Tenggara; yang pertama di Asia untuk melakukan implan jantung mekanikal Thoratec IVED; dan hospital pertama di luar Amerika Syarikat yang berjaya menanam perentak jantung Micra AV pada tahun 2020. Sebagai sebahagian daripada teras penyelidikannya, IJN bekerjasama dengan Bintai Kinden Corp Bhd untuk bersama-sama membangunkan vaksin Covid-19 tempatan. Sebagai sebahagian daripada peranannya, IJN akan menjalankan dan mengetuai ujian klinikal vaksin sebaik sahaja ia bersedia untuk ujian.

IJN menawarkan pelbagai pilihan diagnostik dan rawatan untuk keadaan kesihatan kardiovaskular dan toraks. Antaranya termasuk penggunaan sistem pemetaan 3D yang canggih untuk mendiagnosis dan merawat aritmia jantung (degupan jantung yang tidak teratur); pemasangan alat khas untuk merawat pengepaman darah yang tidak berkesan oleh atria jantung; dan pembedahan invasif minimum untuk membaiki atau menggantikan injap jantung yang rosak.

Sama seperti Gleneagles, IJN juga menyediakan pelbagai perkhidmatan untuk pelancong perubatan yang mendapatkan rawatan, termasuk perkhidmatan visa dan imigresen; rundingan susulan kembali ke negara asal mereka; dan bantuan yang sangat baik sepanjang penginapan seseorang, termasuk tuntutan insurans dan bantuan berkaitan perjalanan.

Pusat Perubatan Sunway

Ditubuhkan pada bulan November 1999, Pusat Perubatan Sunway di Bandar Sunway adalah hospital yang diiktiraf (akreditasi dari Majlis Piawaian Penjagaan Kesihatan Australia, atau ACHS) yang sebelum ini memenangi anugerah "Hospital Antarabangsa Tahun Ini" Jurnal Perjalanan Perubatan Antarabangsa pada tahun 2019. Pusat Perubatan Sunway mempunyai 26 pusat kecemerlangan, yang menawarkan pilihan penjagaan kesihatan holistik yang merangkumi terapi tulang, psikiatri, penjagaan barah, penjagaan barah, penjagaan pencernaan, kesihatan jantung, dan pelbagai perkhidmatan lain.

Antara pilihan rawatan yang terdapat di Sunway termasuk endoskopi hidung untuk mendiagnosis tumor atau keabnormalan lain, yang kemudiannya boleh dikeluarkan melalui prosedur pembedahan invasif minimum; pembedahan implan koklea yang dibantu robot untuk masalah pendengaran; dan juga Suntikan Sperma Intracytoplasmic (ICSI) untuk keinginan ibu bapa masa depan untuk mempunyai anak. Pusat Perubatan Sunway juga merupakan salah satu daripada beberapa hospital di negara ini yang melakukan pemindahan buah pinggang penderma hidup. Bermula pada tahun 2020, prosedur ini melibatkan pemindahan buah pinggang yang sihat dari penderma hidup (oleh itu nama) kepada seseorang yang buah pinggangnya tidak lagi berfungsi dengan baik.

Seperti Gleneagles dan IJN, Pusat Perubatan Sunway juga menawarkan perkhidmatan yang komprehensif untuk pelancong perubatan. Selain memberikan bantuan dan nasihat mengenai perkara-perkara seperti pengangkutan, perjalanan dan pengaturan penginapan, Pusat Perubatan Sunway akan membantu memberikan pendapat kedua mengenai keperluan penjagaan kesihatan seseorang, jika dianggap perlu. Mereka juga menawarkan pakej yang disesuaikan khas, seperti pakej perjalanan perubatan 3H2M yang menawarkan pemeriksaan kesihatan percuma, penginapan bernilai dua malam, dan kad SIM pramuat percuma untuk kegunaan segera.

KPJ Healthcare

KPJ Healthcare Bhd mengendalikan rangkaian luas 28 hospital pakar swasta yang terletak di seluruh Malaysia. Hospital KPJ yang pertama dibuka di Johor pada tahun 1981; KPJ juga mengendalikan dua buah hospital di Indonesia, serta sebuah hospital di Bangladesh. KPJ juga mengendalikan lima pusat khusus yang menangani keadaan perubatan tertentu, salah satunya (Lablink) menyediakan perkhidmatan makmal perubatan yang berkualiti dan menguruskan makmal-makmal hospital KPJ. Komitmen KPJ Healthcare terhadap penjagaan kesihatan telah melayakkan mereka mendapat beberapa penghargaan, termasuk "Penyedia Perkhidmatan Ortopedik Tahun Ini" untuk tahun 2019 di Anugerah Pelancongan Penjagaan Kesihatan dan Perubatan Asia Pasifik. Sejak kebelakangan ini, KPJ juga melihat trend pertumbuhan yang positif, dengan kadar penghunian katil sebanyak 50 peratus setakat Februari tahun ini.

Hospital-hospital KPJ bertujuan untuk menyediakan "penyelesaian penjagaan kesihatan bersepadu sehenti". Setiap hospitalnya merangkumi pelbagai disiplin perubatan sambil mengambil langkah untuk meningkatkan kualiti penjagaan keseluruhannya melalui akreditasi dan peningkatan berterusan terhadap pilihan diagnostik dan rawatan. KPJ berbangga dengan penggunaan teknologi perubatan canggih untuk meningkatkan hasil kesihatan. Contohnya termasuk penggunaan sistem pemecut linear Elekta Versa HD HD untuk terapi radiasi yang disasarkan, dan tepat; serta AlterG Bionic Leg, orthosis kaki berkuasa bateri yang boleh membantu terapi pemulihan fizikal.

Hospital-hospital KPJ juga menawarkan pelbagai pakej pelancongan perubatan khas untuk dipilih, termasuk ujian saringan untuk kesihatan asas, fungsi jantung atau hati, dan juga untuk ujian kesihatan pra-pekerjaan. Walau bagaimanapun, beberapa pakej ini mungkin terhad kepada hospital-hospital KPJ tertentu. Pusat pesakit antarabangsanya juga menawarkan perkhidmatan yang sama seperti hospital lain untuk pelancong perubatan yang ingin mendapatkan rawatan. Ini termasuk perkhidmatan pemindahan perubatan, bantuan perjalanan dan penginapan, dan pengaturan lawatan tempatan.

Pusat Mata Pakar Antarabangsa (ISEC)

ISEC ditubuhkan pada tahun 2000 dan mempunyai beberapa pusat di seluruh Malaysia, menyediakan penjagaan mata berkualiti tinggi kepada orang-orang dari seluruh negara, dan bahkan dari setiap pelosok dunia. ISEC berbangga dengan pilihan penjagaan mata yang berpatutan namun terkemuka yang tersedia untuk semua, serta kebolehan profesional pakar oftalmologi dan kakitangan perubatan yang menyokong. Sebagai bukti tumpuan mereka terhadap hasil penjagaan kesihatan yang cemerlang, ISEC adalah penerima anugerah "Penyedia Perkhidmatan Oftalmologi Tahun Ini" 2019 di Anugerah Pelancongan Penjagaan Kesihatan dan Perubatan Asia Pasifik.

Kepakaran ISEC dalam penjagaan mata adalah luas, dengan rawatan yang tersedia untuk katarak, uveitis, presbyopia, serta pelbagai gangguan retina atau kornea. Mereka menggunakan sistem yang paling moden yang tersedia untuk merawat keadaan mata ini, dengan peranti seperti platform laser excimer ZYOPTIX® yang membolehkan pembedahan laser yang sangat tepat dijalankan; dan laser dibantu dalam terapi situ keratomileusis (LASIK) yang membentuk semula kornea dan meningkatkan penglihatan dan penglihatan keseluruhan.

Walaupun mereka tidak mempunyai pusat pesakit antarabangsa yang berdedikasi, mereka telah bekerjasama dengan hotel berdekatan yang memberikan kadar istimewa untuk pelancong perubatan yang mendapatkan rawatan di mana-mana pusat mereka. Selain itu, kakitangan ISEC juga dapat membantu memudahkan pengaturan visa, perjalanan dan penginapan.

Hospital Pantai

Kedua-dua Pantai dan Gleneagles adalah anak syarikat IHH Healthcare Berhad, yang dianggap sebagai salah satu rangkaian penjagaan kesihatan terbesar di dunia. Di mana Gleneagles dilihat sebagai "jenama antarabangsa tandatangan" IHH, Pantai berbangga dengan rekod prestasi 45 tahunnya, melayani penduduk tempatan dan pelancong perubatan antarabangsa dengan penuh perhatian di 11 hospitalnya di seluruh negara.

Hospital Pantai semuanya dapat memberikan pelbagai perkhidmatan perubatan, seperti pembedahan am, kardiologi dan pediatrik. Enam hospital mereka juga menawarkan pusat kecemerlangan khusus yang memberi tumpuan kepada disiplin tertentu. Pantai Ipoh, sebagai contoh, adalah rumah kepada pusat jantung dan pusat ortopedik; yang pertama menawarkan pembedahan pintasan koronari dan angioplasties sebagai sebahagian daripada rangkaian perkhidmatan mereka, manakala yang terakhir boleh melakukan pembedahan rekonstruktif, merawat kecederaan yang berkaitan dengan sukan dan menyediakan perkhidmatan pemulihan.

Bagaimanapun, pelancong perubatan diarah untuk mendapatkan pilihan kesihatan mereka dari tiga hospital yang ditetapkan iaitu Ayer Keroh, Melaka; Kuala Lumpur; dan Pulau Pinang. Hospital-hospital ini boleh diakses dengan baik dan terletak berhampiran dengan pelbagai tarikan tempatan. Pantai Ayer Keroh, sebagai contoh, mempunyai kedudukannya yang berhampiran dengan Melaka bersejarah, membolehkan pelancong perubatan menyelami pemandangan dan bunyi pemandangan. Hospital-hospital ini juga menawarkan perkhidmatan yang sama mudah untuk mempercepatkan rancangan perjalanan dan penginapan pelancong perubatan, seperti perkhidmatan pemindahan lapangan terbang dan tafsiran bahasa.

Pusat Pakar Kesuburan dan Wanita TMC

TMC Fertility adalah pusat kesuburan yang diperakui RTAC, dengan enam pusat yang terletak di pelbagai bahagian negara. Seperti namanya, TMC Fertility menyediakan rawatan kesuburan profesional dan kelas pertama untuk ibu bapa atau pasangan masa depan yang mengalami kesukaran hamil. Mereka juga berbangga dengan kadar kehamilan mereka yang tinggi ("hampir 66%"), yang meletakkan mereka setanding dengan pelbagai pusat kesuburan bertaraf dunia. TMC Fertility telah mempunyai rentetan pencapaian sejak tahun 1996, dan komitmen lamanya terhadap penjagaan kesuburan yang berkualiti telah dihargai apabila ia memenangi "Klinik Kesuburan Antarabangsa Tahun Ini" Jurnal Perjalanan Perubatan Antarabangsa pada tahun 2018.

Kesuburan TMC menggunakan pelbagai kemajuan perubatan, seperti persenyawaan in-vitro (IVF), untuk membantu pasangan mengandung anak. Mereka juga bergantung pada kaedah yang lebih konvensional seperti pemantauan kitaran semula jadi dan induksi ovulasi untuk membantu meningkatkan kemungkinan konsepsi. TMC Fertility menjamin bahawa prosedurnya diluluskan secara klinikal, dengan ujian diagnostik yang mendalam untuk memastikan hanya embrio yang sihat dipilih, serta pemantauan ketat sel pembiakan (telur yang tidak matang atau subur, misalnya) disimpan di makmal mereka.

Selain itu, mereka juga menawarkan perkhidmatan kaunseling kesuburan untuk membantu pasangan memahami implikasi rawatan kesuburan sebelum mereka membuat keputusan. Perkhidmatan lain yang disediakan oleh TMC Fertility termasuk sperma, atau telur, pembekuan dan perbankan untuk pasangan yang mungkin ingin hamil di kemudian hari; dan rawatan kesuburan untuk pesakit barah.

TMC Fertility juga membantu pelancong perubatan dengan membuat pengaturan untuk lawatan ke pusat mereka, dari pemindahan lapangan terbang hingga tafsiran dan memudahkan pengaturan penginapan. Mereka juga mungkin menawarkan rancangan perjalanan yang diperibadikan untuk menampung banyak pertimbangan yang mungkin dimiliki oleh pelancong perubatan.

Pusat Perubatan Subang Jaya (SJMC)

SJMC adalah hospital utama kumpulan Ramsay Sime Darby Healthcare (RSDH), yang terdiri daripada rangkaian empat hospital swasta di Malaysia, tiga di Indonesia, dan pusat rawatan pembedahan khusus di Hong Kong. SJMC baru-baru ini memenangi enam anugerah di Anugerah Kesihatan Global Asia Pasifik 2021, termasuk 'Hospital Terbaik Tahun Ini' untuk tahun kedua berturut-turut, bukti komitmennya yang semakin meningkat terhadap "penjagaan menyeluruh dan kompleks dalam semua kepakaran". Baru-baru ini, ia juga telah memenangi Anugerah Amalan Terbaik Frost &Sullivan Asia Pasifik untuk "Syarikat Hospital Terbaik Malaysia Tahun Ini 2022".

Kemudahan SJMC merangkumi hampir setiap disiplin perubatan yang diketahui, dari penjagaan geriatrik hingga rawatan onkologi dan juga patologi. Mereka menggunakan teknologi perubatan terkini untuk memudahkan penyediaan perkhidmatan perubatan kepada pelanggannya, termasuk penggunaan sistem pengimbas CT Intraoperasi BrainLab Airo Mobile. Sistem ini adalah "sistem pengimejan mudah alih, definisi tinggi". Sebagai sebahagian daripada Brain Suite, pusat rawatan neurologi canggih, SJMC dapat memberikan rawatan neurologi yang sangat tepat dan selamat secara klinikal, sambil meningkatkan kecekapan pembedahan dan meminimumkan risiko pembedahan dan masa pembedahan keseluruhan.

SJMC juga merupakan peserta pelbagai ujian klinikal yang dijalankan di negara ini. Laman web mereka menggariskan dengan terperinci keperluan untuk menjalankan ujian klinikal di hospital mereka. Sebagai sebahagian daripada ini, mereka juga mempunyai keperluan yang sama ketat untuk mengkaji penyelidikan klinikal yang berpotensi, memastikan bahawa kebimbangan etika ditangani dengan betul dan semua peserta yang berpotensi dijamin privasi dan keselamatan mereka sepanjang kajian.

SJMC juga menyediakan rangkaian perkhidmatan Penjagaan Pesakit Antarabangsa (IPC) khusus, mulai dari pengaturan perubatan (penjadualan janji temu, anggaran bil, dll.), Hingga perkhidmatan concierge yang sangat diperibadikan (seperti permohonan visa dan pelanjutan, pengaturan penginapan, dll.).

Hospital Adventist Pulau Pinang

Salah satu hospital tertua di Malaysia, Penang Adventist Hospital ditubuhkan pada tahun 1924, dan mempunyai rekod prestasi yang cemerlang sepanjang tahun. Ia adalah sebahagian daripada Rangkaian Adventist Antarabangsa yang lebih luas yang terdiri daripada lebih daripada 600 hospital, klinik dan dispensari bukan untung di seluruh dunia. Penang Adventist Hospital mempunyai beberapa akreditasi yang menunjukkan kecemerlangan perubatannya, termasuk akreditasi Suruhanjaya Bersama Antarabangsa (JCI) yang dipuji, yang diterimanya pada tahun 2007.

Penang Adventist Hospital adalah rumah kepada sepuluh pusat kecemerlangan, merangkumi bidang seperti kardiologi, onkologi, penjagaan buah pinggang, dan juga pusat khusus untuk pemeriksaan kesihatan yang menyeluruh. Pengkhususan perubatan lain yang ditawarkan oleh Penang Adventist Hospital termasuk neurologi, pediatrik, pendekatan pelbagai disiplin untuk kanser paru-paru, dan perkhidmatan sampingan seperti fisioterapi dan pengimejan diagnostik.

Penang Adventist juga menawarkan beberapa perkhidmatan komuniti yang bertujuan untuk membantu orang ramai ke arah mengawal kesihatan mereka dengan lebih baik. Oleh itu, mereka mengadakan sesi kaunseling pemakanan asas, pengurusan diabetes, dan pelbagai projek jangkauan lain (seperti ceramah kesihatan awam).

Hospital ini juga mempunyai pelbagai perkhidmatan untuk pelancong perubatan, sama seperti yang lain yang dipaparkan dalam senarai ini. Perkhidmatan termasuk pemindahan lapangan terbang percuma; kadar penginapan khas; dan jurubahasa dalaman bagi mereka yang boleh berbahasa Jepun atau Indonesia. Jurubahasa luaran boleh diminta untuk bahasa lain, seperti Bahasa Vietnam atau Arab. Bagi mereka yang merupakan penduduk tetap Malaysia, Penang Adventist Hospital menawarkan keistimewaan istimewa dengan menjadi sebahagian daripada perkhidmatan keahlian WaW Family mereka . WAW Family menawarkan pelbagai faedah ahli, seperti pelbagai diskaun untuk harga bilik hospital dan pelbagai perkhidmatan lain.

Pusat Perubatan Beverly Wilshire

Sebahagian daripada Beverly JCG Ltd yang berpusat di Singapura, terdapat dua Pusat Perubatan Beverly Wilshire dan tiga klinik berlesen di Malaysia. Beverly Wilshire mengkhusus sebagai pusat perubatan kecantikan bersepadu, dengan pasukan pakar yang berkelayakan tinggi yang merangkumi "Pembedahan Kosmetik, Perubatan Estetik, Penuaan Sihat" dan perkhidmatan lain yang berkaitan. Beverly Wilshire juga merupakan penerima anugerah International Medical Travel Journal "Klinik Pembedahan Kosmetik Antarabangsa Tahun Ini" 2018.

Kepakaran Beverly Wilshire dalam pengubahsuaian kosmetik dan estetik ditunjukkan dalam rangkaian rawatan yang ada. Ini terdiri daripada pembedahan kosmetik untuk meningkatkan penampilan fizikal seseorang, kecacatan yang betul atau masalah struktur, dan merawat pelbagai keadaan seperti jerawat dan kulit sensitif. Beverly Wilshire juga merangkumi prosedur pemindahan rambut bagi mereka yang mengalami keguguran rambut, serta beberapa perkhidmatan berkaitan pergigian di pusat pergigian khusus.

Komitmen Beverly Wilshire terhadap pelancong perubatan dapat dilihat dalam persembahan istimewanya. Pelancong perubatan boleh memilih untuk membeli pelan pelancongan kosmetik peribadi, sama ada untuk mana-mana perkhidmatan yang ada. Pakej ini termasuk bayaran untuk rawatan dan kemudahan; bahan habis pakai & ubat-ubatan yang digunakan dalam rawatan; dan juga bermalam ( dengan makanan) antara satu hingga tiga malam di suite mewah khusus mereka. Beverly Wilshire juga menawarkan keistimewaan rakan kongsi khas di hotel rakan kongsi, sekiranya pelancong perubatan lebih suka itu.

Mana Yang Perlu Anda Pilih?

Pada akhirnya, hospital mana yang anda pilih untuk rawatan perubatan anda benar-benar terpulang kepada anda. Setiap institusi perubatan yang disenaraikan berbangga dalam memberikan penjagaan kesihatan yang tepat pada masanya, berkesan dan selamat kepada semua pelanggannya. Keupayaan mereka untuk juga mengambil kira keperluan dan keinginan pelancong perubatan dari luar negara adalah demonstrasi komitmen terhadap misi mereka untuk memberikan penjagaan yang berkualiti untuk semua.

Luangkan masa untuk melakukan sedikit penyelidikan tambahan anda sendiri; membuat beberapa panggilan, atau menghantar e-mel, untuk membuat pertanyaan mengenai perkhidmatan tertentu yang tersedia. Sebagai contoh, jika anda mencari pilihan rawatan kesuburan, anda boleh mempertimbangkan Kesuburan TMC - atau bahkan melihat SJMC kerana mereka juga menyediakan rawatan kesuburan berkat kepakaran perubatan mereka yang luas. Sekiranya hospital dapat menampung keperluan anda, atau bahkan menyesuaikannya agar lebih sesuai dengan keperluan anda, maka bagus! Jika tidak, tidak ada salahnya mencari pilihan di tempat lain.


Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

Pusat Perubatan Beverly Wilshire. (n.d.). Penginapan. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.beverlywilshiremedical.com/cosmetic-vacation/accommodation/ 

Pusat Perubatan Beverly Wilshire. (n.d.). Percutian Kosmetik. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.beverlywilshiremedical.com/cosmetic-vacation/ 

Pusat Perubatan Beverly Wilshire. (n.d.). Percutian dengan Beverly. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.beverlywilshiremedical.com/cosmetic-vacation/getaway-with-beverly/ 

Pusat Perubatan Beverly Wilshire. (n.d.). Pusat Perubatan Kecantikan Bersepadu. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.beverlywilshiremedical.com/about-us/ 

Gleneagles Hospital Kuala Lumpur. (n.d.). Sistem Pembedahan da Vinci® Si. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://gleneagles.com.my/kuala-lumpur/facilities-services/clinical-diagnostic-services-kuala-lumpur/da-vinci-si-surgery-system 

Gleneagles Hospital Kuala Lumpur. (n.d.). Pusat Onkologi. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://gleneagles.com.my/kuala-lumpur/facilities-services/centre-of-excellence/oncology-centre 

Gleneagles Hospital Kuala Lumpur. (n.d.). Rancang Lawatan Anda. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://gleneagles.com.my/kuala-lumpur/plan-your-visit 

IHH Healthcare. (n.d.). Pantai. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.ihhhealthcare.com/our-brands/pantai 

Institut Jantung Negara. (n.d.). Milestones Klinikal. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.ijn.com.my/about/clinical-milestone/ 

Institut Jantung Negara. (n.d.). Pesakit Antarabangsa. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.ijn.com.my/patient-care/international-patient-centre-2/ 

Institut Jantung Negara. (n.d.). Pembaikan dan Penggantian Injap Mitral Minimal Invasif. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.ijn.com.my/services-facilities/minimally-invasive-mitral-valve-repair-and-replacement/ 

Institut Jantung Negara. (n.d.). Peranti Watchman: Terapi Novel untuk Pencegahan Strok dalam Fibrilasi Atrium. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.ijn.com.my/services-facilities/the-watchman-device-a-novel-therapy-for-prevention-of-stroke-in-atrial-fibrillation/ 

Pusat Mata Pakar Antarabangsa. (n.d.). Mengenai ISEC. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.isec.my/about-isec/ 

Pusat Mata Pakar Antarabangsa. (n.d.). Pesakit Antarabangsa. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.isec.my/international-patients/ 

Pusat Mata Pakar Antarabangsa. (n.d.). ISEC Malaysia: Pilih Pakar Mata Terbaik Malaysia. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.isec.my/choose-malaysia-top-eye-specialist/ 

KPJ Healthcare Berhad. (n.d.). Pemeriksaan Kesihatan - Pelancongan Kesihatan. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://admin.kpjhealth.com.my/media/hospital/hosp-29/file-manager/1652255067_ca43a404a1aa81f3c111.pdf 

KPJ Healthcare Berhad. (n.d.). Pelancongan Kesihatan. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.kpjhealth.com.my/health-tourism 

KPJ Healthcare Berhad. (n.d.). Brosur KPJ Healthcare. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.kpjhealth.com.my/KPJHB_Brochure_Final.pdf 

Malaysia Healthcare. (n.d.). Malaysia Healthcare Chronicles 2009 – 2019: Perjalanan 10 Tahun Industri Pelancongan Penjagaan Kesihatan Malaysia. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://malaysiahealthcare.org/wp-content/uploads/2020/11/Malaysia-Healthcare-Chronicles-English-Full-Report.pdf 

MHTC Malaysia. (2021). Rangka Tindakan Industri Pelancongan Penjagaan Kesihatan Malaysia 2021 – 2025. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://mhtc.org.my/wp-content/uploads/pdf/malaysia-healthcare-travel-industry-blueprint-2021-2025.pdf

MHTC Malaysia. (2021). Rangka Tindakan Industri Pelancongan Penjagaan Kesihatan Malaysia 2021 – 2025 Petakan Aspirasi Masa Depan Mampan. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.mhtc.org.my/2021/11/01/malaysia-healthcare-travel-industry-blueprint-2021-2025-maps-out-sustainable-future-aspiration/ 

Murugiah, S. (2022). Bintai Kinden berhubung dengan IJN untuk pembangunan vaksin Covid-19. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.theedgemarkets.com/article/bintai-kinden-ties-ijn-covid19-vaccine-development 

Murugiah, S. (2021). SJMC memenangi lima Anugerah Kesihatan Global Asia-Pasifik. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.theedgemarkets.com/article/sjmc-bags-five-global-health-asiapacific-awards 

Hospital Pantai Kuala Lumpur. (n.d.). Pakej Saringan Kesihatan. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.pantai.com.my/kuala-lumpur/facilities-amenities/health-screening-packages 

Hospital Pantai Kuala Lumpur. (n.d.). Pesakit Antarabangsa. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.pantai.com.my/kuala-lumpur/international-patients 

Pantai Malaysia. (n.d.). Tentang kita. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.pantai.com.my/about-us

Penang Adventist Hospital. (n.d.). Anugerah dan Akreditasi. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.pah.com.my/about-us/awards-and-accreditations 

Penang Adventist Hospital. (n.d.). Pendidikan Kesihatan dan Pengurusan Gaya Hidup. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.pah.com.my/community-services/health-education-and-lifestyle-management 

Penang Adventist Hospital. (n.d.). Perkhidmatan Pesakit Antarabangsa. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.pah.com.my/patient-guide/international-patient-services 

Penang Adventist Hospital. (n.d.). Kisah kita. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.pah.com.my/about-us/our-story 

Pusat Perubatan Subang Jaya. (n.d.). Suite Otak. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.subangjayamedicalcentre.com/our-services/brain-suite 

Pusat Perubatan Subang Jaya. (n.d.). Aplikasi Penyelidikan Klinikal. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.subangjayamedicalcentre.com/clinical-research-application 

Pusat Perubatan Subang Jaya. (n.d.). Sebahagian daripada Ramsay Sime Darby Healthcare. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.subangjayamedicalcentre.com/part-of-ramsay-sime-darby-healthcare 

Pusat Perubatan Subang Jaya. (n.d.). Selamat datang ke Pusat Perubatan Subang Jaya. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.subangjayamedicalcentre.com/our-brand 

Pusat Perubatan Sunway. (2022). Teknik Pembedahan Asas Skull Lanjutan: Pembedahan Minimal Invasif dan Pembedahan Lubang Kunci. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.sunwaymedical.com/in-the-news/advanced-skull-base-surgical-techniques-minimally-invasive-surgery-and-keyhole-surgery 

Pusat Perubatan Sunway. (2022). Pusat Pesakit Antarabangsa. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.sunwaymedical.com/international-patient-centre/ 

Pusat Perubatan Sunway. (2022). Syarikat-syarikat Malaysia ini sedang dalam perjalanan ke arah robotik. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.sunwaymedical.com/in-the-news/these-malaysian-companies-are-on-the-road-to-robotics 

Bintang. (2022). KPJ Healthcare menjangkakan pemulihan berterusan dalam jumlah pesakit pada tahun ini. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.thestar.com.my/business/business-news/2022/05/04/kpj-healthcare-expects-continuing-recovery-in-patient-numbers-this-year 

Kesuburan TMC. (n.d.). Tentang kita. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.tmcfertility.com/about/ 

Kesuburan TMC. (n.d.). Pesakit Antarabangsa. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.tmcfertility.com/international-patients/ 

Kesuburan TMC. (n.d.). Persijilan Kami. Dicapai pada 18 Mei 2022 daripada https://www.tmcfertility.com/about/our-certifications/ 

Mengenai Penulis
Calvyn Ee
Calvyn adalah pengarang, penyair dan pencerita yang bercita-cita tinggi. Beliau meluangkan masa membaca, bermain permainan dan membina cerita dengan fotografi tokoh aksinya.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang