Pekerja gig wanita gembira untuk mencari keseimbangan kerja-kehidupan

Untuk Hari Wanita Antarabangsa, TheSun bercakap dengan pekerja gig wanita dari Homage Malaysia, Suzanawati Bustani, untuk mendapatkan pandangannya mengenai bekerja dalam industri gig.

oleh pasukan Homage

Wawancara ini pertama kali muncul di The Sun.

PETALING JAYA: Dalam ekonomi gig, atau dikenali sebagai pekerjaan bebas, sementara dan fleksibel semakin menjadi-jadi hari ini.

Suzanawati berkata beliau mempunyai lebih banyak kebebasan dan mempunyai keseimbangan kerja-kehidupan yang lebih baik sejak menyertai industri.

"Tanggungjawab wanita adalah terutamanya sebagai penjaga keluarga, jadi industri gig menyediakan peluang yang baik untuk kita kerana kita boleh mempunyai lebih banyak kebebasan, fleksibiliti dan (menyerang a) keseimbangan yang lebih baik antara kehidupan peribadi dan kehidupan profesional," katanya kepada theSun.

Ditanya sama ada beliau menghadapi sebarang cabaran, beliau berkata beliau tidak menghadapi sebarang masalah sejak bekerja untuk Homage Malaysia. "Saya tidak pernah menghadapi sebarang cabaran kerana syarikat mengkaji latar belakang pelanggan kami dengan baik sebelum menandatangani sebarang perjanjian dengan mereka."

Suzanawati berkata beliau amat mengesyorkan rakan-rakannya untuk menyertai industri gig kerana ia memberi mereka gaya hidup yang fleksibel.

"Ini adalah pekerjaan bebas. Perniagaan gig memberi kita fleksibiliti: menjaga keluarga kita dan menyumbang kepada industri perkhidmatan pada masa yang sama.

"Saya juga akan mengesyorkan anak-anak saya untuk menyertai industri gig kerana kita boleh menjalani gaya hidup yang seimbang," katanya.

Suzanawati memperoleh sijil pengasuhnya pada 5 Dis tahun lepas dan mula freelancing untuk Homage Malaysia dua hari kemudian.

Di Homage, dia memberikan persahabatan kepada individu, menjaga penjagaan diri dan kebersihan mereka memberi peringatan ubat dan bertindak sebagai pengiring perubatan.

"Kebanyakan penerima penjagaan gembira melihat saya kerana sayalah yang menyediakan perkhidmatan yang mereka perlukan daripada kami.

"Kami bercakap tentang apa yang mereka lakukan pada masa lalu dan sebagainya untuk merangsang otak mereka dan sebagai sebahagian daripada proses pengenalan.

"Saya telah melayani pelanggan yang berbeza dengan keadaan kesihatan yang berbeza, jadi seperti keluk pembelajaran yang saya perolehi dari semua pelanggan saya," katanya.

Industri gig memberikan banyak leverage dan fleksibiliti kepada pekerja kerana ia bebas.

Suzanawati berkata beliau mampu mengimbangi antara kehidupan peribadi, keluarga dan profesional.

"Adalah sangat baik jika Homage atau mana-mana perkhidmatan gig lain boleh mempertimbangkan untuk menyediakan lebih banyak perlindungan berasaskan pekerjaan dan faedah untuk pekerja ekonomi gig," katanya.

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Sertai kami sebagai Homage Care Pro hari ini!

Memberikan penjagaan rumah yang berdedikasi, penjagaan kejururawatan dan terapi kepada lebih ramai dalam masyarakat.

Menjadi Care Pro