Petua Kebersihan Diri Untuk Warga Emas

Kebersihan Peribadi: Panduan Penjaga untuk Membantu Orang yang Dikasihi

Penjagaan kebersihan diri adalah penting bagi mana-mana individu dan memerhatikan kebersihan diri boleh menjadi sukar ketika kita berumur. Ketahui tanda-tanda kebersihan diri yang semakin merosot di warga tua dan bagaimana anda dapat membantu orang yang anda sayangi.

oleh Ain Nadzirah

Kebersihan diri merujuk kepada amalan menjaga kebersihan badan kita. Ia adalah sebahagian daripada kesejahteraan kita untuk mengekalkan penampilan yang menyenangkan, serta mencegah penyebaran kuman yang boleh membawa penyakit bukan sahaja kepada diri kita sendiri tetapi juga kepada orang lain. Penjagaan kebersihan diperkenalkan awal semasa zaman kanak-kanak melalui latihan harian di rumah dan di sekolah. Sebaik sahaja ia menjadi tertanam sebagai rutin asas, kebanyakan orang tidak mempunyai kesukaran untuk memerhatikan kebersihan diri mereka -namun, kes itu berbeza untuk warga tua kita yang semakin tua. Walaupun rutin ini berfungsi sebagai penjagaan diri yang santai kepada kita, ia boleh menjadi gangguan dan perjuangan sebenar bagi orang yang kita sayangi. 

Aspek Penting Kebersihan Diri untuk Warga Tua

Bergelut dengan penjagaan diri asas tidak dapat dielakkan sebaik sahaja anda memulakan perjalanan berusia 60 tahun. Walau apa pun, dengan bantuan kami sebagai penjaga, aspek kebersihan berikut boleh dilakukan dengan lebih teliti:

Fizikal

Kebersihan fizikal meliputi pembersihan seluruh badan, terutamanya mandi dan tandas. Ini telah terbukti menjadi salah satu tugas yang paling mencabar bagi orang dewasa yang lebih tua kerana bahaya permukaan basah. Di samping itu, mereka mungkin mula perlahan-lahan kehilangan kawalan pundi kencing dan usus, juga dikenali sebagai inkontinens, yang memerlukan mereka memakai lampin dewasa. Bagi warga emas yang terikat dengan katil atau mereka yang mengalami keadaan pergerakan kronik seperti Parkinson,mengelap dengan tuala basah atau span boleh menggantikan mandi biasa.

Mencuci muka juga diperlukan untuk memastikan ia segar dan bersih dari serbuk makanan, terutamanya di kawasan mulut. Kita juga harus sering mengingatkan mereka untuk mencuci tangan dengan kerap selepas makan dan sesi berkebun. Ini kerana mereka sering menjadikannya kebiasaan untuk menghapuskan kotoran dari tangan mereka dengan pakaian mereka yang memakai —yang tidak sesuai untuk kebersihan yang baik.  

Selain pembersihan, pelembap adalah kunci kepada penjagaan kulit jangka panjang. Kulit yang semakin tua mengembangkan retakan dengan lebih mudahkhususnya pada pergelangan kaki dan tumitkarena kemampuan tubuh yang merosot untuk mempertahankankelembapan, sehingga mengakibatkan kondisi kulit kering yang dapat menyakitkan jika tidak dirawat. Losyen badan dan pelembap dengan pelindung matahari (SPF) adalah tambahan yang hebat kepada rutin kebersihan warga emas. 

Lisan

Kebersihan mulut yang baik melibatkan memberus gigi, lidah, pipi dan bumbung mulut kita. Selain daripada memberus biasa, penggunaan ubat kumur dan flossing biasa juga digalakkan untuk mengeluarkan sebarang sisa makanan.

Aspek kebersihan ini malangnya sering diabaikan di kalangan warga emas - ia dianggap remeh mungkin disebabkan oleh jumlah gigi yang berkurangan. Sebaliknya, kecenderungan mereka untuk mengalami masalah pergigian seperti penyakit gusi, mulut kering dan kanser mulut jauh lebih tinggi jika penjagaan menyeluruh tidak diperhatikan. 

Di samping itu, gigi palsu perlu dipasang dengan betul dari semasa ke semasa. Apabila kita mula kehilangan gigi kerana penuaan, rahang kita cenderung menjadi longgar. Sekiranya gigi palsu kita yang tidak layak sentiasa terlepas dari tempatnya, ketidakselesaan itu akan menyebabkan kita kurang makan, sehingga menjejaskan diet dan kesihatan kita secara keseluruhan. 

Dandanan

Berdandan, mendapatkan potongan rambut, menyisir rambut, dan memotong kuku adalah beberapa bagian dari dandanan. Di tengah-tengah mengikuti pemeriksaan kesihatan dan ubat-ubatan yang ditetapkan, penjagaan penampilan kemungkinan besar tidak menjadi keutamaan dalam kehidupan seorang warga emas. Tinggal di dalam rumah selama hampir sepanjang hari menjadikan tabiat kecil ini kelihatan tidak penting di mata orang yang kita sayangi. 

Walau apa pun, dandanan pada orang tua tidak boleh diabaikan untuk mengekalkan penampilan luar yang kemas. Apabila mereka berasa baik tentang cara mereka melihat, ini seterusnya boleh meningkatkan harga diri mereka dengan mencetuskan rasa keyakinan dan kegembiraan—insentif untuk menjadikan hari-hari membosankan mereka lebih menyeronokkan. 

Satu lagi tujuan dandanan adalah untuk memastikan tiada bahagian badan mereka mendapat di jalan kesejahteraan mereka sendiri. Jika rambut dan kuku mereka telah tumbuh cukup lama untuk melukai diri mereka seperti menusuk ke mata mereka atau menggaruk kulit mereka, sinyal untuk pemangkasan segera. 

Tanda-tanda Kebersihan Diri yang Semakin Merosot

Mengesan tanda-tanda kebersihan diri yang buruk membantu kita mengambil langkah pencegahan awal sebelum mereka berkembang menjadi keadaan kesihatan serius yang lain. Berikut adalah gejala utama yang memerlukan perhatian kita:

 • Bau badan busuk yang kuat yang menjadi lebih teruk setiap hari
 • Bau mulut dan kerosakan gigi
 • Rambut panjang berantakan yang dapat menusuk ke mata mereka
 • Kuku kotor panjang yang boleh mencederakan kulit mereka apabila menggaru 
 • Kain lembap bau pakaian dan tempat tidur 
 • Kehadiran darah dan nanah pada luka yang tidak bersih
 • Kulit flaky kering 

Punca Kebersihan Diri yang Semakin Merosot

Penuaan membawa faktor risiko yang berbeza yang membawa kepada penurunan kebersihan diri di kalangan warga emas, termasuk:

Kelemahan

Orang dewasa yang lebih tua lebih berisiko daripada kelemahan, yang merupakan keadaan perubatan biasa apabila anda mencapai 60 tahun dan ke atas. Gejala utama termasuk kekuatan fisik yang lemah, tidak aktif, dan mengurangi kesanggupan untuk mencengkeram dengan kuatsemuanya meningkatkan kemungkinan kecelakaan jatuh dan dimasukkan kerumah sakit.

Dengan proses penuaan, fungsi fizikal kita secara semulajadi merosot akibat haus dan lusuh otot dan tulang dari masa ke masa. Ini memberi kesan yang ketara kepada kawalan dan fleksibiliti motor mereka, menyebabkan mereka terdedah kepada sakit badan terutamanya sakit belakang dan sakit sendi (arthritis),yang tidak menggalakkan mereka daripada melakukanapa-apa aktiviti yang memerlukan sedikit usaha fizikal. Keadaan ini menjelaskan mengapa orang yang kita sayangi cenderung sombong, menjadikan mereka tidak dapat berdiri di sinki atau mandi terlalu lama dengan keperluan berterusan untuk merebut sesuatu. 

Penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer adalah gangguan otak yang biasanya terjadi di kalangan orang tua yang semakin tua yang mengakibatkan demensia suatu kondisi yang menyebabkanhilangnya atau kemerosotan fungsi kognitif seperti persepsi, ingatan, dan penalaran. Dengan kata lain, mereka mungkin tidak dapat mengingati tabiat kebersihan masa lalu dan mempunyai masa yang sukar untuk mengenali isyarat untuk membuang air kecil atau membuang air besar. Oleh kerana Alzheimer tidak dapat diubati dan menjadi lebih teruk dari masa ke masa, mereka mungkin secara beransur-ansur berhenti mandi, memberus gigi, dan berpakaian sebaik sahaja mereka tidak lagi memahami kaitannya. 

Takut tergelincir dan jatuh

Ketakutan terbesar bagi kedua-dua warga emas dan penjaga adalah insiden slip-and-fall biasa-terutamanya di bilikmandi-yang boleh mengancamnyawa. Malah, kira-kira 40% kecederaan yang berkaitan dengan kematian di kalangan orang dewasa berumur 60 tahun dan ke atas adalah disebabkan oleh kejatuhan. Otot mereka yang lemah dan penglihatan yang lemah menyebabkan tindak balas yang lebih perlahan dalam hal mengimbangi badan mereka dan berhati-hati menahan jatuh, sehingga menjadikan mereka lebih terdedah kepada patah tulang dan kecederaan otak traumatik. Apa yang kelihatan tidak berbahaya seperti jubin lantai, permaidani, mainan dan langkah-langkah boleh membawa maut kepada orang yang anda sayangi. Ketakutan inilah yang menjadikan bilik mandi sebagai zon bahaya, sehingga tidak menyenangkan mereka daripada melawat bilik mandi dengan lebih kerap. 

Kesulitan

Segala-galanya mengambil masa beberapa minit tambahan untuk warga emas menjalani rutin harian mereka. Pergi ke bilik mandi sahaja menjadi kerumitan dan meminta bantuan berulang-ulang mungkin memalukan. Ia adalah perasaan biasa bagi orang yang kita sayangi untuk menyimpan rasa bersalah kerana mereka melihat diri mereka sebagai beban kepada kita. Akibatnya, mereka lebih suka membiarkan diri mereka dibiarkan tanpa pengawasan daripada menyusahkan kita dengan lebih banyak nikmat.

Cara Membantu Seorang Senior dengan Kebersihan Diri yang Semakin Merosot  

Sekarang kita telah tahu mengapa warga emas menghadapi cabaran dengan kebersihan diri, campur tangan kita diperlukan untuk mengekalkan kebersihan mereka yang tetap. Beberapa petua berguna adalah seperti berikut:

Mematuhi rutin

Dengan menubuhkan rutin, ia membantu menyemai amalan tabiat yang melatih mereka untuk lebih berjaga-jaga dalam melaksanakan tugas yang sama setiap hari. Rutin harian harus termasuk mandi sekurang-kurangnya sekali sehari, memberus gigi pada waktu pagi dan sebelum tidur, serta memohon losyen badan selepas mandi untuk penyerapan maksimum. Syampu boleh dilakukan sekurang-kurangnya dua kali seminggu, manakala amalan bulanan boleh dikhaskan untuk pemangkasan rambut, keratan kuku, dan janji temu pergigian.

Sekiranya terdapat perubahan mendadak dalam jadual, mereka mungkin menyatakan tentangan dan enggan mengikutinya. Rutin membuat mereka teratur dan bermotivasi untuk melawan kelembutan dari sedikit aktiviti fizikal sepanjang hari. 

Memastikan persekitaran bebas slip dan kemudahan mobiliti

Untuk menggalakkan mengatasi ketakutan mereka terhadap insiden tergelincir dan jatuh yang menghalang orang tersayang kita daripada menggunakan tandas lebih kerap, tugas terletak pada kita untuk mengekalkan persekitaran bebas bahaya. 

Pertimbangan berikut adalah berdaya maju untuk meminimumkan bahaya di sekitar rumah dengan:  

 • meletakkan peralatan keselamatan seperti tempat letak tangan, bar merebut dan rel sokongan katil. 
 • menyediakan selipar getah dan tikar bukan slip untuk menambah geseran terhadap permukaan basah di bilik mandi.
 • menggalakkan penggunaan bingkai berjalan untuk kestabilan.
 • stereng jelas dari sebarang halangan struktur di sepanjang jalan ke bilik mandi. 

Selain mempunyai rumah kami dilengkapi dengan aksesori keselamatan rumah, badan kita juga boleh digunakan sebagai bantuan sokongan, misalnya menyokong berat badan mereka dengan tangan dan tangan kita ketika bersiap untuk mandi. 

Di samping itu, kedudukan item juga menyumbang kepada persekitaran yang lebih selamat contohnya:

 • meletakkan katil di sebelah bilik mandi untuk mengelakkan membuang air kecil secara tidak sengaja dan untuk pembersihan mudah oleh penjaga untuk warga emas yang terikat dengan katil.
 • meletakkan peralatan mandian dalam satu bekas pada tahap yang boleh dicapai di mana ia kelihatan.
 • menjaga perabot seperti almari dan meja persalinan lebih dekat dengan ketinggian senior kami.  

Lakukan perubahan yang kerap

Berubah menjadi membosankan apabila badan anda tidak fleksibel seperti anda pada usia yang lebih muda. Pakaian yang cepat menanggalkan pakaian dan melemparkan pakaian kotor ke dalam bakul dobi perlahan-lahan berubah menjadi kerumitan setengah jam yang kusut dalam pakaian. Karena kebanyakan mereka menghabiskan waktu mereka tinggal di dalam rumah, adalah asumsi umum bahwa tubuh mereka tidak mudah kotormendorong mereka untuk menggunakan kembali pakaian yang sama selamabeberapa hari.

Walau bagaimanapun, tabiat sedemikian harus digalakkan kerana terdapat kemungkinan bakteria dari peluh mereka yang terperangkap di antara lipatan kulit mereka yang boleh menjadi sumber utama bau busuk. Amalan yang disarankan adalah menukar keperluan harian terutamanya pakaian, pakaian dan lampin. Tempat tidur, tuala, dan pengawal lutut perlu dibasuh setiap minggu. 

Kekerapannya pasti bergantung kepada keadaan orang yang kita sayangi. Bagi warga emas yang terikat dengan katil, mereka memerlukan perubahan yang lebih berterusan kerana katil mereka cenderung basah dan mengumpul sisa dengan mudah seperti serbuk makanan, rambut jatuh, dan peluh.  

Tangani dengan banyak kelembutan

Sebagai penjaga, kita diharapkan untuk menguruskan orang yang kita sayangi dengan penjagaan dan keinsafan yang mendalam dengan cara berikut:

 • Jangan melayan mereka secara kasar. Penuaan membuat anda secara fizikal lebih halus-dengan kulit anda menjadi sangat sensitif terhadap cahaya mataharidan calar kerana penipisan epidermis (lapisan luar kulit), serta anggota badan anda menjadi lebih kuat. Jika kita tidak cukup berhati-hati, luka atau lebam mungkin berlaku secara tidak sengaja dan mereka mungkin terseliuh pergelangan tangan atau pergelangan kaki mereka. Kecederaan ini boleh memburukkan lagi ketidakselesaan mereka yang sedia ada kerana kadar penyembuhan yang perlahan. Inilah sebabnya mengapa suhu air suam adalah pilihan terbaik untuk orang tua kita.
 • Arahkan dengan lembut apabila memberi arahan sebagai matlamat adalah untuk membimbing sambil menjaga mereka santai. Sedikit peningkatan dalam suara kita boleh menyakiti perasaan mereka dengan serta-merta, mengakibatkan tingkah laku agresif dan penolakan.
 • Gunakan produk kebersihan lembut, sebaik-baiknya produk bayi dan yang dirumus khas untuk kulit tua atau sensitif. Bahan-bahan pada dasarnya lebih ringan untuk mengurangkan kulit dan kekeringan rambut dengan menggunakan formula pelembap seperti mentega shea, lidah buaya, dan minyak argan. Sentiasa pilih syampu 2-dalam-1 dan basuh badan dan bukan sabun bar, kerana yang terakhir dengan mudah boleh tergelincir dari tangan mereka dan melangkah. Barangan kebersihan lain yang juga berguna termasuk berus gigi elektrik lembut dan berus rambut bulu babi.

Hormati keutamaan mereka

Selain sensitif secara fisik, emosi senior kita cenderung sama rapuh. Menjaga kebersihan adalah salah satu aktiviti yang paling intim bagi seseorang—merasa sedar diri untuk mendedahkan tubuh penuh mereka, walaupun dengan ahli keluarga. Dilihat dalam keadaan mereka yang paling terdedah mungkin seolah-olah melanggar maruah mereka. 

Di sinilah persetujuan memainkan peranan penting dalam mewujudkan kepercayaan antara anda dan orang yang anda sayangi. Sebagai contoh, meminta pilihan mereka apabila membersihkan bahagian peribadi mereka semasa mandi dan tandas. Ada yang lebih suka membuat percubaan mereka sendiri terlebih dahulu sebelum menggunakan bantuan, tidak kira berapa lama masa yang diperlukan untuk mereka capai. Mereka mungkin meminta kira-kira 3 untuk mempersiapkan diri sebelum berdiri, komunikasi sangat penting dalam membimbing mereka untuk membalas kerjasama.

Memaksa harus dielakkan di semua kos. Sebagai alternatif, menjelaskan boleh menjadi cara yang berkesan untuk memahami perkara-perkara untuk mereka. Sekiranya penolakan berterusan, cuba nasib kita pada masa yang lain apabila mereka lebih tenang dan dalam mood yang lebih baik.

Pertimbangkan keselesaan dan kemudahan mereka

Sentiasa berfikir dari perspektif mereka apabila mengutamakan suka dan tidak suka mereka. Mungkin orang yang kita sayangi lebih suka menggunakan produk atau pakaian kebersihan tertentu hari ini tetapi yang berbeza pada hari berikutnya. Kami juga boleh menyusun item peribadi mereka dengan label dan memastikannya mudah diakses. Gantikan botol tudung dengan botol pam dan pastikan produk dandanan minimum. Mengambil perhatian terhadap kemudahan mereka dapat membantu proses penjagaan kebersihan diri berjalan lancar.  

Menggalakkan kemerdekaan

Walaupun memberikan bantuan membantu, ia juga berkaitan untuk melatih mereka untuk berdikari terutamanya dalam kes-kes di mana mereka perlu tinggal bersendirian di rumah. Berbanding dengan salah faham umum bahawa penjaga melarikan diri dari tugas, sebab utama sebenarnya adalah untuk menggalakkan pergerakan anggota badan yang aktif, serta memberi orang yang kita sayangi kuasa dan kawalan ke atas diri mereka sendiri. 

Warga emas yang semakin tua cenderung merasa kecewa kerana kurang berkemampiran, yang boleh membuat mereka tunduk kepada masalah kesihatan mental seperti kemurungan. Sebaik sahaja mereka memikirkan bagaimana untuk mengamalkan kebersihan sendiri, bukan sahaja mereka dapat memulihkan kekuatan fizikal - tahap harga diri dan keyakinan mereka juga akan bertambah baik. 

Mendapatkan Bantuan Profesional

Menjaga kebersihan diri untuk orang yang kita sayangi memerlukan banyak kesabaran dan ketekunan, kerana kita perlu mengikuti langkah mereka yang lebih perlahan dan memenuhi setiap keperluan tuntutan mereka. Ada beberapa lansia yang benar - benar menolak bantuan anggota keluarga, yang hendaknya tidak kita tersinggung. Sekiranya mereka lebih selesa menerima bantuan daripada profesional yang terlatih dan berpengalaman, pasukan kami boleh membantu anda dalam menyediakan perkhidmatan penjagaan di rumah untuk menampung keperluan orang yang anda sayangi dalam menguruskan kebersihan diri. 

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

Allen, H. A. & Roberts, K. L. (2016). Editorial: Persepsi dan Kognisi: Interaksi dalam Otak Penuaan. Sempadan dalam Neurosains Penuaan, 8, 130. https://doi.org/10.3389/fnagi.2016.00130 

Besdine, R. W. (2020, Januari). Perubahan dalam Badan Dengan Penuaan. Versi Pengguna Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/home/older-people%E2%80%99s-health-issues/the-aging-body/changes-in-the-body-with-aging

Edelstein, J. (n.d.). Kecederaan Slip dan Jatuh Di Kalangan Orang Tua. HG.org. https://www.hg.org/legal-articles/slip-and-fall-injuries-among-elderly-people-35739

Gerino, E., Rollè, L., Sechi, C., & Brustia, P. (2017). Kesepian, Ketahanan, Kesihatan Mental, dan Kualiti Hidup pada Usia Tua: Model Persamaan Struktur. Frontiers in Penuaan Neurosains, 8, 2003. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.02003

Tukang emas, A. (n.d.). 6 PETUA KEBERSIHAN UNTUK WARGA EMAS YANG TERIKAT DI ATAS KATIL. DailyCaring. https://dailycaring.com/6-hygiene-tips-for-bed-bound-seniors/

Pasukan Homage. (n.d.). Artritis 101: Punca, Gejala, Jenis dan Rawatan. Homage Malaysia. https://www.homage.com.my/health/arthritis/ 

Pasukan Homage. (n.d.). Sakit Belakang Bawah 101: Gejala, Sebab, Ujian & Rawatan. Homage Malaysia. https://www.homage.com.my/health/lower-back-pain/ 

Pasukan Homage. (n.d.). Penyakit Parkinson 101: Gejala, Punca, Peringkat dan Rawatan. Homage Malaysia. https://www.homage.com.my/health/parkinsons-disease/ 

Inkontinens dan penuaan. (n.d.). Tentang Inkontinens. https://aboutincontinence.org/living-with-incontinence/incontinence-and-aging/

Institut Penuaan Kebangsaan. (n.d.). Penjagaan Kulit dan Penuaan. https://www.nia.nih.gov/health/skin-care-and-aging

Preidt, R. (2019, 2 Ogos). Kelemahan Bukan Bahagian Normal Penuaan. Kompas oleh WebMD. https://www.webmd.com/healthy-aging/news/20190802/frailty-not-a-normal-part-of-aging

Masalah Pergigian Kanan & Isu Kesihatan Asas. (n.d.). Tempat untuk Ibu. https://www.aplaceformom.com/planning-and-advice/articles/senior-dental-problems

Yaw, D. (n.d.). Panduan untuk Ostomy dan Stoma Care. Homage Malaysia. https://www.homage.com.my/health/guide-to-ostomy-and-stoma-care/ 

Yaw, D. (n.d.). Demensia 101: Semua yang perlu anda ketahui. Homage Malaysia. https://www.homage.com.my/health/dementia-101/ 

Mengenai Penulis
Ain Nadzirah
Ain hanyalah seorang lagi peminat filem bandar kecil yang melayan tunggangan keretanya sebagai pentas untuk mengeluarkan lagu-lagu dan muzikal. Ia bukan pemandangan yang pelik untuk melihat dia bercakap dengan 14 kucingnya di rumah, atau berdebat dengan neneknya kerana mempunyai terlalu banyak (dan mengira) bunga pasu.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang