homage-hospital-kecelaruan

Kecelaruan Hospital: Panduan Penjaga untuk Membantu Orang yang Dikasihi

Kecelaruan hospital adalah kesan sampingan yang biasa bagi warga emas selepas pembedahan atau penginapan di hospital. Ketahui lebih lanjut tentang kecelaruan hospital, tanda-tanda, sebab dan bagaimana anda boleh menjaga orang yang anda sayangi mengalami kecelaruan hospital.

oleh Calvyn Ee

Apa itu Delirium?

Kecelaruan hospital, atau keadaan kekeliruan akut, adalah perubahan sementara keadaan mental seseorang. Menurut Manual Diagnostik dan Statistik Persatuan Psikiatri Amerika, kecelaruan ditakrifkan sebagai "gangguan dalam perhatian ... dan kesedaran" yang "berkembang dalam tempoh masa yang singkat". Adalah perkara biasa pada orang tua yang dimasukkan ke hospital atau di kemudahan penjagaan jangka panjang dan boleh berlaku tanpa amaran. Ia mungkin bermula dalam masa beberapa jam atau beberapa hari, dan ada yang boleh bertahan selama lebih dari sebulan.

Kecelaruan boleh menjadi keadaan yang tertekan dan mengelirukan untuk dihadapi, kerana orang yang anda sayangi mungkin menunjukkan tanda-tanda kemerosotan kognitif, mengalami halusinasi yang jelas atau melalui gejala lain. Anda mungkin mendapati diri anda tidak pasti bagaimana untuk menghiburkan atau meyakinkan mereka.

Permulaan kecelaruan biasanya merupakan tanda bahawa mungkin terdapat masalah perubatan yang mendasari. Kebimbangan adalah bahawa kecelaruan kurang dikenali dan kurang didiagnosis, yang boleh memberi kesan negatif kepada orang yang anda sayangi jika tidak dirawat dengan segera. Walaupun ia berkongsi persamaan dengan gejala demensia, kedua-dua kecelaruan dan demensia bukanlah perkara yang sama.

Keadaan ini lebih lazim pada orang yang lebih tua yang pulih dalam persekitaran yang peduli (seperti hospital) selepas pembedahan atau rawatan. Faktor risiko selain umur mungkin termasuk demensia yang sedia ada, setelah terselamat daripada strok, dan keadaan kesihatan keseluruhan orang itu.

Terdapat tiga jenis kecelaruan:

 • Kecelaruan hiperaktif: dicirikan oleh kegelisahan, pergolakan, kekeliruan atau perubahan mood secara tiba-tiba; mereka juga mungkin mempunyai halusinasi yang jelas dan tidak dapat membezakan apa yang sebenar dan apa yang tidak
 • Kecelaruan hipoaktif: kutub yang bertentangan dengan kecelaruan hiperaktif, yang dicirikan oleh aktiviti motor yang tidak aktif atau dikurangkan, kelembapan, mengantuk yang tidak normal, dan mengantuk yang berterusan
 • Kecelaruan bercampur:gabungan kecelaruan hiperaktif dan hipoaktif, di mana mana mana-mana negeri boleh diutamakan berbanding yang lain

Kecelaruan dan Demensia

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kecelaruan cenderung kurang dikenali oleh penyedia perubatan atau salah didiagnosis sebagai demensia atau kecacatan lain yang serupa. Nota khusus adalah bahawa kecelaruan hipoaktif cenderung kurang dikenali atau dikesan kerana pertindihan gejala yang sama seperti demensia. Ini boleh diburukkan lagi oleh faktor-faktor seperti ketidakupayaan untuk memberitahu kecelaruan selain daripada demensia, yang membawa kepada diagnosis perubatan yang tidak tepat yang boleh menjejaskan kesihatan penerima penjagaan. Profesional perubatan telah menyatakan bahawa kecelaruan boleh menjadi penunjuk komplikasi kesihatan yang berpotensi, yang boleh dicegah jika langkah-langkah yang betul diambil untuk menangani isu asas.

Orang yang mengalami demensia juga berisiko tinggi kecelaruan, yang boleh merumitkan rawatan. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa seseorang akan mempunyai kedua-duanya.

Walaupun terdapat persamaan, kedua-dua kecelaruan dan demensia masih jauh berbeza. Untuk satu, kecelaruan dicetuskan dengan serta-merta, antara beberapa jam hingga beberapa hari, manakala demensia ditetapkan perlahan-lahan dan bertambah buruk dalam masa yang lama. Satu lagi perbezaan utama ialah kecelaruan memberi kesan kepada perhatian dan pengiktirafan, manakala demensia menjejaskan fungsi ingatan dan kognitif akibat kehilangan atau kemerosotan sel otak.

Walau bagaimanapun, kecelaruan masih biasa disalahdiagnosa, terutamanya apabila pertindihan antara gejala kecelaruan dan demensia secara bergantian tersilap.

Pasukan perubatan perlu sentiasa memantau orang yang anda sayangi untuk sebarang perubahan kepada tingkah laku mereka, dan mengenal pasti sebarang tanda yang mungkin menunjukkan kecelaruan. Adalah disyorkan bahawa orang yang anda sayangi melihat pakar psikiatri untuk menubuhkan asas untuk keadaan mental mereka. Ini adalah langkah pencegahan yang berguna untuk pasukan perubatan untuk menentukan sama ada kecelaruan menjejaskan orang yang anda sayangi.

Tanda-tanda Kecelaruan

Perhatikan tanda-tanda dan gejala-gejala kecelaruan berikut. Ini juga mungkin berbeza bergantung kepada jenis kecelaruan.

 • Ketidaksemutan
 • Ketidakupayaan untuk mengikuti perbualan
 • Kekeliruan, contohnya tidak mengetahui di mana mereka berada atau jam berapa ia
 • Rambling, atau ucapan yang tidak masuk akal
 • Kesukaran memahami apa yang dikatakan kepada mereka
 • Keletihan, mengantuk yang tinggi
 • Halusinasi
 • Kegelisahan atau pergolakan
 • Suasana hati yang berubah dengan cepat

Punca Kecelaruan

Kecelaruan hospital mempunyai beberapa faktor risiko, termasuk (tetapi tidak terhad kepada):

 • Pemulihan daripada pembedahan
 • Jangkitan atau penyakit terminal
 • Kesan sampingan daripada ubat-ubatan
 • Ketoksikan ubat perubatan (disebabkan oleh dos yang tidak betul)
 • Dehidrasi
 • Anemia
 • Kekurangan zat makanan
 • Kesakitan atau ketidakselesaan yang ketara
 • Kekurangan tidur
 • Tekanan emosi
 • Pengeluaran alkohol
 • Sejarah kecelaruan sebelumnya

Perhatikan bahawa mempunyai faktor risiko tidak bermakna orang yang anda sayangi akan mengalami kecelaruan.

Menjaga Seseorang dengan Delirium

Episod kecelaruan boleh menggelisahkan untuk anda apabila anda tidak tahu apa yang diharapkan atau bagaimana untuk menguruskannya dengan sebaik-baiknya. Bagaimana ia nyata dan pada kekerapan apa yang dapat menentukan kesan kecelaruan pada kesejahteraan fizikal dan mental mereka.

Walaupun anda tidak sedang menjaga sesiapa sahaja yang mempunyai kecelaruan, mengetahui tentang tanda-tanda, gejala dan kaedah rawatan pada awalnya boleh membantu melengkapkan anda untuk tanggungjawab penjagaan pada masa akan datang. Ini benar terutamanya jika orang yang anda sayangi perlu menjalani rawatan di kemudahan penjagaan kesihatan atau kejururawatan. Mampu mengambil tindakan yang perlu apabila ia berlaku boleh menjadi perbezaan antara hasil positif dan negatif dalam pemulihan mereka.

Dalam Tetapan Penjagaan Formal

Semasa di hospital, pasukan perubatan akan menjalankan penilaian menyeluruh untuk menentukan sama ada orang yang anda sayangi mempunyai kecelaruan. Penilaian yang diberikan akan disesuaikan untuk mengenal pasti gejala kecelaruan; satu penilaian tersebut adalah ujian 4AT. Sebaik sahaja ia dikenal pasti, pasukan perubatan akan menyusun pelan penjagaan untuk membantu pemulihan mereka. Anda perlu mendengar dengan teliti cadangan doktor dan bertanya apa yang boleh anda lakukan untuk membantu proses tersebut.

Rawatan untuk kecelaruan semasa orang yang anda sayangi dirawat biasanya turun untuk memastikan bahawa apa-apa keadaan asas yang mungkin anda sayangi dikesan dan dirawat. Kelewatan dalam menyediakan rawatan yang mencukupi, atau apa-apa penganiayaan akibat misdiagnosis, boleh menjejaskan kesejahteraan jangka panjang mereka.

Pasukan perubatan akan bertujuan untuk memberikan sokongan dan rawatan ubat kepada orang yang anda sayangi untuk merawat kecelaruan. Matlamatnya adalah untuk menangani sebarang sebab atau pencetus asas yang mungkin memburukkan lagi kecelaruan, serta menyediakan persekitaran terbaik untuk pemulihan holistik. Ini mungkin termasuk mana-mana kriteria berikut. Perhatikan bahawa ini bukan senarai lengkap.

 • Menyediakan ubat yang betul untuk menangani kekurangan/kemerosotan orang yang anda sayangi
 • Membantu mobiliti dan ucapan
 • Membantu mengatasi perubahan
 • Bantu memastikan mereka tenang dan berasa selamat
 • Memberi keselesaan

Terdapat kebimbangan di kalangan profesional perubatan bahawa penggunaan ubat-ubatan antipsikotik boleh membawa kepada kecelaruan yang berpanjangan atau menjadikannya lebih teruk. Sesetengah pemerhatian telah mendapati bahawa dos ubat-ubatan yang tinggi boleh menjejaskan ingatan orang yang anda sayangi, yang membawa kepada kekeliruan dan kekeliruan yang boleh membawa kepada kecelaruan. Oleh itu, ubat-ubatan ini hanya boleh dipertimbangkan dalam kes-kes gangguan tingkah laku atau emosi yang serius. Di tempat ini, campur tangan bukan dadah telah membawa kepada hasil pemulihan yang lebih baik dengan sedikit atau tiada kesan sampingan.

Sekatan fizikal adalah satu lagi no-no untuk merawat kecelaruan. Kajian mendapati bahawa menahan seseorang dengan kecelaruan boleh memburukkan hasilnya dan membentangkan pelbagai komplikasi, termasuk kebimbangan yang semakin meningkat, asphyxiation, atau bahkan serangan jantung.

Dapatkan Panduan Pengasuh Percuma Anda Untuk Penjagaan Pasca Pembedahan Hari Ini

Orang yang kau cintai baru saja keluar setelah operasi. Apa yang seterusnya?

Kami telah menyusun panduan penjaga untuk penjagaan selepas pembedahan untuk membantu menyokong pendidikan penjaga dan mencegah kemasukan semula. Ketahui apa yang diharapkan dan bagaimana untuk menyediakan penjagaan untuk orang yang anda sayangi selepas pembedahan dengan e-buku percuma kami.

Muat turun E-Buku Penjagaan Pasca Pembedahan Sekarang >

Pendekatan pelbagai disiplin sering merupakan tindakan terbaik untuk merawat kecelaruan orang yang anda sayangi secara holistik. Penekanan terhadap keselesaan orang yang anda sayangi juga harus diutamakan untuk membantu meminimumkan dan menangani kekeliruan. Menemani mereka boleh memberi mereka tahap keselesaan kerana ada seseorang yang mereka kenali dan percaya untuk bersama mereka dalam persekitaran yang tidak dikenali. Membantu mereka dengan aktiviti juga boleh memberi manfaat, tetapi penting untuk memberi mereka ruang yang cukup bahawa mereka boleh merasa selesa melakukannya secara bebas. Galakan pada setiap masa boleh melakukan keajaiban kepada kemajuan pemulihan mereka.

Anda juga boleh membawa barang dari rumah ke wad untuk membantu berfungsi sebagai barang keselesaan kerana mereka tahu apa barang-barang ini dan apa kepentingan mereka kepada mereka. Peringatan mudah seperti ini boleh sangat membantu untuk menguruskan kecelaruan mereka.

Pastikan orang yang anda sayangi juga mendapat nutrien yang mencukupi daripada makanan dan minuman. Pemakanan yang mencukupi akan membantu mengurangkan kesan kecelaruan yang paling teruk, terutamanya dalam kecelaruan hipoaktif di mana orang yang anda sayangi mungkin kurang aktif. Sekiranya mereka menggunakan alat bantu pendengaran atau visual, pastikan mereka memilikinya pada mereka pada setiap masa, jika boleh.

Sentiasa berwaspada terhadap sebarang perubahan yang mungkin berlaku dari semasa ke semasa semasa orang yang anda sayangi pulih. Sentiasa berhubung dengan pasukan perubatan dari semasa ke semasa untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai keadaan orang yang anda sayangi. Sekiranya anda melihat sesuatu yang berbeza, pastikan anda memberitahu mereka dengan segera.

Penjagaan Di Rumah

Sekiranya orang yang anda sayangi pulih dari keadaan perubatan yang lain, kemungkinan mereka boleh dilepaskan lebih awal jika pemulihan mereka membuat kemajuan yang baik. Dalam sesetengah kes, anda mungkin mendapati bahawa kecelaruan membentangkan dirinya dalam orang yang anda sayangi kadang-kadang selepas pelepasan. Segera beritahu pasukan perubatan supaya mereka dapat melakukan penilaian untuk mengesahkan sama ada ia adalah kecelaruan, dan kemudian datang dengan pelan penjagaan untuk membantu menanganinya.

Kepentingan utama adalah untuk memastikan persekitaran mereka selamat dan tenang. Berada di rumah dikelilingi oleh wajah dan objek yang biasa boleh memberi manfaat kepada pemulihan mereka, tetapi anda harus sentiasa bersedia untuk contoh-contoh apabila mereka mungkin melalui kebingungan atau mengalami halusinasi yang jelas. Pastikan ahli keluarga lain juga menyedari perkara ini; sokongan keluarga akan menjadi penting untuk membantu mempercepatkan proses pemulihan. Bantuan mereka dengan tanggungjawab penjagaan juga boleh memberi anda masa untuk menyelesaikan perkara-perkara lain yang perlu anda hadiri, atau memberi diri anda sedikit ruang untuk berehat dan pulih.

Sekiranya mereka menghadapi masalah memahami ucapan anda, pastikan anda bercakap dengan mereka dengan perlahan dan hanya supaya mereka memahami anda. Gunakan isyarat visual untuk membantu, dan sentiasa mengenal pasti diri anda atau orang lain supaya mereka ingat. Yakinkan mereka jika mereka merasa tertekan atau keliru, dan pastikan anda tidak menolaknya sepenuhnya jika mereka tidak tahu apa yang sedang berlaku. Sentiasa mendekati mereka dengan tenang, dan elakkan mengejutkan mereka supaya tidak mencetuskan episod yang mengigau.

Pada siang hari, pastikan mereka terjaga dengan aktiviti santai, dan dedahkan mereka kepada cahaya matahari sebanyak mungkin. Berjalan-jalan singkat di sekitar taman adalah aktiviti yang baik yang boleh anda menemani mereka. Elakkan tidur siang, kerana ia berpotensi memburukkan lagi gejala. Bantu mereka tidur nyenyak pada waktu malam dengan mengurangkan sumber bunyi bising dan gangguan lain yang boleh mengganggu tidur mereka. Semua langkah ini dapat membantu mengurangkan kekeliruan dan mungkin juga episod halusinasi.

Merangsang minda mereka dengan beberapa penggoda otak yang menyeronokkan untuk membantu fungsi kognitif mereka. Cadangan termasuk permainan papan, kuiz mudah, membaca buku, atau teka-teki silang kata. Melakukan ini bersama-sama boleh membuat mereka berasa selesa untuk mempunyai seseorang yang mereka kenal dengan mereka. Cuba galakkan mereka untuk mencari penyelesaian kepada aktiviti-aktiviti ini, dan membimbing mereka hanya jika mereka benar-benar memerlukan bantuan. Galakkan kemerdekaan sekerap mungkin.

Berada di rumah, lebih mudah untuk memastikan mereka mendapat jumlah pemakanan yang betul semasa makan. Rancang masa makan mereka dengan sewajarnya dan pada selang masa yang ditetapkan, termasuk dos ubat mereka, jika ada. Berkomunikasi dengan mereka dan lihat jika mungkin ada apa-apa yang mereka mahu, atau menawarkan alternatif jika ia mungkin tidak disyorkan sebagai sebahagian daripada pelan pemakanan mereka.

Pastikan anda menjadualkan temujanji susulan dan menemani orang yang anda sayangi untuk mereka. Jika semua berjalan lancar, orang yang anda sayangi harus membuat kemajuan yang signifikan dan bebas dari kecelaruan dalam waktu singkat. Kongsi pemerhatian anda dengan doktor dan lihat apa lagi yang boleh dilakukan untuk meningkatkan pemulihan mereka.

Mencegah Kecelaruan

Kecelaruan memberi kesan kepada orang secara berbeza, terutamanya mengenai tempohnya. Yang penting adalah untuk mengawasi keadaan orang yang anda sayangi untuk memastikan kecelaruan telah benar-benar reda dan menjadikannya selesa dalam masa yang sama

Pengubahsuaian persekitaran secara amnya adalah cara terbaik untuk membantu pemulihan orang yang anda sayangi. Ia membantu untuk mempunyai mereka dalam suasana yang biasa dan aktif sekerap mungkin. Walaupun selepas kecelaruan telah berlalu, jadikan jadual orang yang anda sayangi sebagai rutin untuk memastikan mereka sihat dan bahagia.

Petua penjagaan, terus ke peti masuk anda!

Seperti artikel ini setakat ini? Langgan kami untuk mendapatkan pencernaan mingguan mengenai kejadian Homage terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan.

Mendapatkan Bantuan

Dengan penjagaan yang betul, kecelaruan dapat diperbaiki dengan cepat. Pastikan pemeriksaan susulan dilakukan sehingga keadaan orang yang anda sayangi diberi lampu hijau. Menyampaikan sebarang kebimbangan yang mungkin anda ada dengan pasukan perubatan; jika perlu, penilaian lanjut boleh dilakukan untuk menentukan cara memperbaiki keadaan orang yang anda sayangi.

Kumpulan sokongan boleh menjadi pilihan tambahan untuk dipertimbangkan. Sama ada anda mencari orang lain melalui situasi yang sama, atau bagi orang yang anda sayangi untuk bersosial dengan orang baru, kumpulan sokongan boleh menjadi saluran yang berguna untuk berinteraksi dengan orang lain, berkongsi cerita dan pengalaman, dan membuat kawan baru.

Jika Anda merasa ingin sekali sulit mengurus orang yang Anda kasihi, sangatlah baik untuk mencari bantuan. Jika keluarga anda membantu anda dengan tugas dan tanggungjawab penjagaan, tidak ada yang salah dengan mengambil sedikit masa untuk diri sendiri. Sama ada untuk mendapatkan bantuan profesional untuk menyelesaikan emosi anda, atau mempunyai masa peribadi untuk berehat dan mengecas semula bateri anda, anda harus mengutamakan keperluan anda apabila anda memerlukannya.

Anda juga boleh mengatur penyedia penjagaan untuk membantu anda dengan menjaga orang yang anda sayangi. Homage juga menyediakan perkhidmatan penjagaan rumah dan tangguh yang dapat memberikan penjagaan penting untuk orang yang anda sayangi sambil memberi anda masa yang mencukupi untuk diri sendiri.

Ingin mengetahui lebih lanjut? Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami!Rujukan

Yayasan Penyakit Alzheimer Malaysia. (n.d.). Kecelaruan. Diperoleh 21 Oktober 2021 daripada https://adfm.org.my/delirium/ 

Persatuan Alzheimer. (n.d.). Kecelaruan. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www.alzheimers.org.uk/get-support/daily-living/delirium 

American Geriatrics Society CoCare. (n.d.). Mengenai AGS CoCare®: HELP. Diperoleh 21 Oktober 2021 daripada https://help.agscocare.org/About_AGS_CoCare_program_help 

American Geriatrics Society CoCare. (n.d.). Apa itu Delirium? Diperoleh 21 Oktober 2021 daripada https://help.agscocare.org/what_Is_help 

Klinik Cleveland. (2020). Kecelaruan dan kekeliruan mental. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15252-delirium 

Collier, R. (2012). Kecelaruan yang disebabkan oleh hospital melanda dengan keras. CMAJ : Jurnal Persatuan Perubatan Kanada = Journal de l'Association medicale canadienne, 184(1), 23–24. https://doi.org/10.1503/cmaj.109-4069 

Edmunds, L. (2020). Kembali ke kursus. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www.hopkinsmedicine.org/news/publications/hopkins_medicine_magazine/extras/back-on-course 

Edmunds, L. (2020). Kecelaruan. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www.hopkinsmedicine.org/news/publications/hopkins_medicine_magazine/features/delirium 

Grover, S., & Avasthi, A. (2018). Garis Panduan Amalan Klinikal untuk Pengurusan Delirium dalam Warga Tua. Jurnal psikiatri India, 60(Suppl 3), S329-S340. https://doi.org/10.4103/0019-5545.224473 

Health.vic. (n.d.). Kecelaruan dan perancangan pelepasan. Diperoleh 20 Oktober 2021 daripada https://www2.health.vic.gov.au/hospitals-and-health-services/patient-care/older-people/cognition/delirium/delirum-discharge 

Health.vic. (n.d.). Kecelaruan adalah keadaan yang serius.  Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www2.health.vic.gov.au/hospitals-and-health-services/patient-care/older-people/cognition/delirium/delirium-serious 

Health.vic. (n.d.). Mengenal pasti kecelaruan – saringan dan penilaian. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www2.health.vic.gov.au/hospitals-and-health-services/patient-care/older-people/cognition/delirium/delirium-identifying 

Health.vic. (n.d.). Mencegah dan menguruskan kecelaruan. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www2.health.vic.gov.au/hospitals-and-health-services/patient-care/older-people/cognition/delirium/delirium-preventing 

Hab Kesihatan. (2019). Kecelaruan: Gejala dan Pengurusan. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www.healthhub.sg/a-z/diseases-and-conditions/627/delirium 

Hshieh, T.T., Yue, J., Oh, E., Puelle, M., Dowal, S., Travison, T., & Inouye, S. K. (2015). Keberkesanan intervensi kecelaruan nonpharmacological pelbagai kompenen: meta-analisis. Perubatan dalaman JAMA, 175(4), 512-520. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2014.7779 

Inouye, S.K., Zhang, Y., Jones, R. N., Kiely, D. K., Yang, F., & Marcantonio, E. R. (2007). Faktor risiko untuk kecelaruan semasa pelepasan. Arkib Perubatan Dalaman, 167(13), 1406-1413. https://doi.org/10.1001/archinte.167.13.1406 

Kalish, V.B., Gillham, J. E., & Unwin, B. K. (2014). Kecelaruan pada Orang Yang Lebih Tua: Penilaian dan Pengurusan. Doktor Keluarga Amerika, 90(3), 150-158. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www.aafp.org/afp/2014/0801/p150.html 

KHN. (2015). Bagi ramai pesakit, kecelaruan adalah kesan sampingan yang mengejutkan berada di hospital. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://khn.org/news/for-many-patients-delirium-is-a-surprising-side-effect-of-being-in-the-hospital/ 

Khor, H.M., Ong, H.C., Tan, B. K., Low, C.M., Saedon, N. I., Tan, K.M., Chin, A. V., Kamaruzzaman, S.B., & Tan, M. P. (2019). Penilaian kecelaruan menggunakan kaedah penilaian kekeliruan pada pesakit dewasa yang lebih tua di Malaysia. Geriatrik, 4(3), 52–62. https://doi.org/10.3390/geriatrics4030052 

Persatuan Rawatan Rapi Malaysia. (n.d.). Protokol Pengurusan ICU. Diperoleh 21 Oktober 2021 daripada https://www.msic.org.my/download/ICU_Protocol_Management.pdf 

Klinik Mayo. (2020). Kecelaruan – Diagnosis dan rawatan. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/delirium/diagnosis-treatment/drc-20371391 

Klinik Mayo. (2020). Kecelaruan – Gejala dan sebab. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/delirium/symptoms-causes/syc-20371386 

Pusat Kanser Memorial Sloan Kettering. (2019). Menjaga Seseorang dengan Kecelaruan. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/delirium 

Sistem Kesihatan Gunung Sinai. (n.d.). Program delirium. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www.mountsinai.org/care/psychiatry/treatment-programs/inpatient/delirium 

Institut Kecemerlangan Kesihatan dan Penjagaan Negara. (2019). Kecelaruan: pencegahan, diagnosis dan pengurusan - Pengenalan. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www.nice.org.uk/guidance/cg103/chapter/Introduction 

Institut Kecemerlangan Kesihatan dan Penjagaan Negara. (2019). Kecelaruan: pencegahan, diagnosis dan pengurusan - Keutamaan utama untuk pelaksanaan. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www.nice.org.uk/guidance/cg103/chapter/Key-priorities-for-implementation 

Pusat Kesihatan Wilayah Peterborough. (2017). Delirium: Panduan untuk pesakit, ahli keluarga dan penjaga.  Diperoleh 21 Oktober 2021 daripada https://www.prhc.on.ca/wp-content/uploads/2020/02/Patient-Information-Delirium-Brochure.pdf 

Pusat Kesihatan Wilayah Peterborough. (n.d.). Program Kehidupan Warga Emas Hospital. Diperoleh 21 Oktober 2021 daripada https://www.prhc.on.ca/healthcare-services/seniors-care/hospital-elder-life-program/ 

Pusat Kesihatan Wilayah Peterborough. (2019). Bagaimana pesakit & keluarga mereka boleh mendapat manfaat daripada Program Kehidupan Tua Hospital (HELP). Diperoleh 21 Oktober 2021 daripada https://www.prhc.on.ca/wp-content/uploads/2020/02/HELP-Pamphlet.pdf 

Richardson, S. J., Fisher, J.M., & Teodorczuk, A. (2016). Hospital Masa Depan: Rangka tindakan untuk penjagaan kecelaruan yang berkesan. Jurnal Hospital Masa Depan, 3(3), 178–181. https://doi.org/10.7861/futurehosp.3-3-178 

Rubin, F.H., Bellon, J., Bilderback, A., Urda, K., & Inouye, S. K. (2017). Kesan program kehidupan penatua hospital terhadap risiko bacaan 30 hari. Jurnal Persatuan Geriatrik Amerika, 66(1), 145-149. https://doi.org/10.1111/jgs.15132 

Kolej Kejururawatan Diraja. (2021). Kecelaruan pada orang tua. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www.rcn.org.uk/clinical-topics/older-people/delirium 

Kolej Psikiatri Diraja. (2019). Kecelaruan. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www.rcpsych.ac.uk/mental-health/problems-disorders/delirium 

Ryan, D. J., O'Regan, N. A., Caoimh, R. Ó., Clare, J., O'Connor, M., Leonard, M., McFarland, J., Tighe, S., O'Sullivan, K., Trzepacz, P. T., Meagher, D., & Timmons, S. (2013). Kecelaruan dalam populasi hospital akut dewasa: Peramal, kelaziman dan pengesanan. BMJ Buka, 3(1), 1-9. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2012-001772

Rangkaian Garis Panduan Intercollegiate Scotland. (2020). Kecelaruan. Diperoleh 19 Oktober 2021 daripada https://www.sign.ac.uk/media/1144/pat157.pdf 

Hospital Hillingdon, NHS Foundation Trust. (2019). Kecelaruan. Diperoleh 20 Oktober 2021 daripada https://www.thh.nhs.uk/documents/_Patients/PatientLeaflets/proceduresConditions/PIID433_Delirium_Sept19.pdf 

Mengenai Penulis
Calvyn Ee
Calvyn adalah pengarang, penyair dan pencerita yang bercita-cita tinggi. Beliau meluangkan masa membaca, bermain permainan dan membina cerita dengan fotografi tokoh aksinya.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang