Resolusi Tahun Baru untuk Penjaga

Resolusi Tahun Baru: Panduan Penjaga untuk Kekal di Landasan yang Betul

Sebagai pengasuh, matlamat kita mungkin berubah ketika kita menghadapi tahun baru. Berikut adalah matlamat positif dan realistik yang boleh anda tetapkan untuk diri sendiri dan bagaimana untuk terus berada di landasan yang betul.

oleh Ain Nadzirah

2022 telah melabuhkan tirainya untuk mengalu-alukan kami dengan berita yang diharapkan lebih baik daripada apa yang ditawarkan tahun lepas kepada kami. Dengan permulaan yang baru datang peluang untuk memperbaharui niat dan matlamat kami untuk 12 bulan akan datang. Membuat resolusi mungkin terdengar menyeronokkan untuk generasi muda tetapi jika dilakukan dengan betul, ia boleh memberi kesan positif kepada kehidupan semua orang, termasuk orang tua kita dan juga anda sebagai penjaga yang komited.

Adakah resolusi dan matlamat berbeza?

Istilah 'resolusi' dan 'matlamat' sering digunakan secara bergantian-merujuk kepada senarai perkara yang anda merancang untuk dicapai dalam tempohmasa tertentu, seperti Tahun Baru.

Walau bagaimanapun, dari perspektif yang berbeza, resolusi sebenarnya terdiri daripada matlamat jangka pendek. Agar resolusi berjaya dimanifestasikan, anda perlu bermula dengan merancang cara praktikal untuk mencapai tujuan itu. 

Mari kita lihat satu contoh: resolusi anda tahun ini adalah untuk menjadi lebih sihat, memberi tumpuan kepada kecergasan fizikal. Langkah seterusnya adalah membuat jadual rutin dengan menetapkan sasaran harian mengenai berapa kerap anda mahu mengamalkannya. Mungkin setiap hari atau mingguantujuan kecil yang konsisten iniakan mendayung Anda menuju resolusi Anda. Dengan kata lain, tanpa matlamat, resolusi anda hanya akan menjadi salah satu pemikiran melamun anda.  

Mengapa resolusi dan tujuan penting bagi para pengasuh?

Membuat resolusi dengan matlamat yang boleh dicapai boleh memberi manfaat kepada penjaga dalam pelbagai cara seperti:

Untuk memastikan anda bermotivasi

Hari penjagaan boleh menjadi sukar terutamanya jika anda menguruskan pelbagai peranan dalam tetapan sosial yang berbeza—dengan keluarga, rakan sekerja dan rakan." Tidak seperti Pekerjaan 8 hingga 5, menjaga warga emas kami memerlukan komitmen sepanjang masa yang menuntut sebahagian besar tenaga, masa, dan perhatian anda. Beberapa hari boleh menjadi tidak kemas di mana segala-galanya tidak pergi mengikut jadual atau orang yang kita sayangi tidak berada dalam mood terbaik mereka. 

Inilah sebabnya mengapa matlamat kecil sama pentingnya dengan resolusi anda. Menetapkan sasaran harian boleh mendorong anda untuk menyelesaikan sesuatu setiap hari supaya anda akan konsisten dalam mencapainya. Menyeberang tugas dari senarai memberi anda rasa kepuasan sebagai ganjaran, yang kemudiannya membantu meningkatkan motivasi. Oleh itu, walaupun cegukan berlaku, anda masih akan bertekad untuk terus berjalan dan mencapai matlamat hari itu. 

Untuk hidup lebih sengaja

Sebagai pengasuh, terlalu mudah terjebak dengan semua hiruk-pikuk setiap hari, yang tampaknya membuat waktu terbang dengan cepat seperti air mengalir. Kami berjalan melalui hari-hari di autopilot sebaik sahaja kami bangkit dari katil pada waktu pagi, bergegas dari satu tugas ke seterusnya. Apabila kita mempunyai terlalu banyak perkara di plat kami berlumba-lumba terhadap masa yang terhad, perkara-perkara boleh keluar dari kawalan tanpa kita menyedari. 

Mempunyai resolusi adalah cara untuk menuntut semula kawalan itu dengan menjalani kehidupan satu hari pada satu masa melalui matlamat jangka pendek. Dengan perancangan dan penganjuran yang penuh perhatian, anda akan dapat menempah ruang dan masa untuk mengutamakan diri anda juga, sebagai tambahan kepada orang yang anda sayangi. Tindakan mudah ini boleh berfungsi sebagai percubaan untuk melambatkan jam untuk anda mengambil nafas yang diperlukan—walaupun kiraan rehat kopi selama 10 minit. 

Untuk memberi laluan kepada pertumbuhan diri

Menjaga manusia lain mengambil tol pada diri Anda, pada satu titik atau yang lain. Kitaran berulang boleh membuat anda berasa bertakung, dengan itu membawa kepada mempersoalkan rasa diri dan tujuan anda. Walau bagaimanapun, kita lupa bahawa penjaga adalah manusia juga yang mempunyai perjalanan mereka sendiri dalam kehidupan dan memerlukan pembangunan diri. 

Resolusi memaksa anda untuk mengambil langkah ke belakang dan berfikir tentang bagaimana anda boleh memperbaiki untuk lebih baik sebagai seseorang. Semasa anda melengkapkan satu matlamat demi satu, anda memberi ganjaran kepada diri anda melalui kemajuan secara beransur-ansur. Dengan menjadi versi terbaik diri anda, akibatnya, anda boleh memberikan penjagaan terbaik untuk orang yang anda sayangi. 

Contoh resolusi Tahun Baru untuk penjaga

Sekiranya tidak ada yang menepuk anda di belakang kerana membawa peranan besar dan mulia ini sebagai penjaga, marilah kita memihak kepada tahun baru ini - dengan membuat resolusi yang memenuhi keperluan dan kehendak anda yang tertunggak. 

Tidak tahu di mana untuk bermula? Berikut ialah 6 contoh untuk membimbing anda:

  • Kembalikan perawatan yang sama dan cinta pada diri sendiri. 

Mencurahkan kasih sayang dan penjagaan kepada orang yang anda sayangi tetapi meninggalkan sedikit kepada tiada untuk diri sendiri tidak melakukan apa-apa yang baik, terutamanya dalam jangka masa panjang. Anda mungkin berfikir menjaga kesejahteraan anda sendiri dianggap sebagai tindakan mementingkan diri sendiri tetapi jika kesihatan fizikal dan mental anda merosot, kualiti penjagaan yang anda berikan juga akan terjejas. 

Oleh itu, luangkan masa untuk merenung dan menyemak dengan diri anda tentang bagaimana anda telah melakukan akhir-akhir ini. Pastikan badan anda memberi makan diet yang seimbang dan mendapat rehat yang cukup. Pada masa yang sama, latih minda anda dengan amalan santai seperti meditasi atau jurnal. Di samping itu, anda boleh merawat diri anda untuk hari spa atau apa sahaja yang membuat anda berasa baik tentang diri anda!

  • Bersikap terbuka untuk membantu.

Meminta bantuan atau menerimanya bukanlah tanda kelemahan. Tidak ada rasa malu dalam memberi—ia hanya menunjukkan bahawa anda mengakui had anda sendiri untuk mengelakkan situasi menjadi lebih teruk, sekiranya anda tidak dapat menjalankan kewajipan anda dengan baik. 

Pertimbangkan untuk menghubungi ahli keluarga terdekat anda untuk mengadakan perbincangan sivil mengenai bagaimana mereka dapat membantu dan berkongsi tanggungjawab. Bersama-sama, anda boleh membuat pengaturan yang sesuai dengan kemudahan mereka supaya ia dipersetujui oleh semua pihak. Selain ahli keluarga, rakan karib atau jiran juga boleh menjadi pilihan apabila anda memerlukan bantuan pada saat-saat akhir. Bergilir- gilir untuk memberikan perawatan kepada orang tua Anda dapat mengangkat beberapa tekanan pada bahu Anda sewaktu keadaan menjadi luar biasa. Kau tahu apa yang mereka katakan, banyak tangan membuat kerja ringan!

  • Jadilah baik-baik saja dengan kesalahan. 

Salah satu kebimbangan umum untuk menjadi penjaga adalah berasa tidak mencukupi dalam menyediakan penjagaan terbaik untuk warga emas anda. Ada hari- hari kita membuat kesalahan yang mungkin menyakiti perasaan mereka. Hari - hari lain mungkin mencakup kita melupakan beberapa perincian kecil dari rutinitas mereka atau bahwa kita tidak dapat memeras waktu untuk hadir sewaktu mereka membutuhkan kita.

Walau bagaimanapun, jangan menyalahkan diri anda terlalu keras apabila anda merasa seperti anda tidak melakukan cukup. Ia adalah memandangkan tiada siapa yang sempurna, bahkan penyedia penjagaan kesihatan profesional. Kuncinya adalah untuk mencuba yang terbaik setiap hari dan belajar untuk menjadi baik-baik saja apabila perkara tidak berjalan dengan cara anda.  

  • Hadir ke emosi botol-up Anda.

Menguruskan warga emas boleh menyebabkan anda menekan emosi negatif seperti kemarahan dan kekecewaan demi melindungi perasaan mereka. Walaupun ini boleh berfungsi sebagai pembaikan sementara untuk mengekalkan hubungan yang baik, mempunyai emosi ini dibelanjakan dan disapu di bawah permaidani adalah tidak sihat untuk keadaan psikologi anda.  

Dapatkan sokongan emosi daripada ahli terapi atau kaunselor berlesen untuk mendapatkan perasaan tersebut di tempat terbuka dan belajar bagaimana menavigasi mereka dengan cara yang betul. Di samping itu, anda juga boleh menyertai kumpulan sokongan dengan penjaga lain untuk mengambil perhatian terhadap mekanisme mengatasi mereka. Dikelilingi oleh orang yang berurusan dengan kebimbangan yang sama adalah cara terbaik untuk mengesahkan perasaan anda—menghiburkan diri anda bahawa anda tidak bersendirian. 

  • Ganjaran diri anda dengan lebih banyak rehat. 

Mengambil sedikit masa selain kadang-kadang dari orang yang anda sayangi boleh menjadi cara yang baik untuk menyahmampat. Anda berhutang diri anda beberapa rehat yang layak dan memanjakan untuk perubahan. Ini adalah peluang untuk menghabiskan masa saya melakukan perkara yang anda nikmati-hobi, mengejar rakan-rakan, bersenam atau melakukan perjalanan singkat! Ingat, hidup Anda di luar kepedulian masih ada. 

Sekiranya anda ingin menekan jeda dan mengambil fikiran anda di tempat lain untuk sementara waktu, di sinilah meminta bantuan berguna. Selain daripada keluarga dan rakan-rakan, profesional terlatih kami di Homage juga akan gembira untuk mengambil alih tanggungjawab anda dan meletakkan anda selesa dengan perkhidmatan penjagaan rumah semasa anda pergi untuk mengecas semula.

  • Hargai setiap saat dengan orang yang kau cintai.

Apabila kepedulian menjadi tertanam sebagai rutin harian, ia boleh mula berasa seperti kita hanya melakukan sesuatu demi tugas dan sering mengambil masa bersama yang kita ada dengan orang yang kita sayangi. Masa sangat berharga terutamanya bagi warga tua kita yang semakin tua, oleh itu kita harus memanfaatkan setiap saat untuk mengikat mereka dan hadir bila-bila masa yang kita boleh.

Apabila anda membawa mereka keluar untuk bersiar-siar atau menemani mereka semasa makan, biarkan ada perbualan dan mengingatkan dari zaman dahulu. Koleksi cerita inilah yang menjadikan peranan anda sebagai penjaga lebih bermakna dan tidak ternilai. Terdapat aktiviti yang tidak berkesudahan yang boleh anda dan orang yang anda sayangi di rumah untuk menghabiskan masa yang berkualiti bersama-sama.

Bagaimana jika resolusi saya gagal?

Jangan risau, ia bukan akhir dunia! Malah, terbuka untuk berubah harus ditambahkan ke senarai resolusi anda. Sekiranya anda tidak dapat mencapai semuanya, bawa ke hadapan yang tinggal ke tahun yang lain. Namun, jangan lupa untuk memuji diri sendiri untuk resolusi yang berjaya yang berjaya anda capai!

Pertumbuhan adalah proses yang berterusan, begitu juga resolusi anda. Pada akhir hari, apa yang benar-benar membuat resolusi berharga adalah langkah-langkah kecil yang diambil di sepanjang jalan. Perjalanan ini sentiasa lebih baik daripada destinasi kerana di situlah anda benar-benar belajar pelajaran anda. Teruskan mencuba dan berusaha untuk sekurang-kurangnya satu matlamat setiap hari. 

Satu petua yang baik apabila membuat keputusan mengenai resolusi adalah untuk memulakan kecil sebelum secara beransur-ansur bertujuan lebih besar. Sering kali, orang terlalu teruja setiap tahun tentang meninggalkan 'saya lama' bahawa mereka melompat di atas gerabak dengan bermula dengan resolusi besar. Mereka merasa tertekan untuk mencapai sebanyak mungkin, daripada benar-benar ingin bekerja pada diri mereka sendiri. Daripada menjadi gila dengan senarai panjang, berpegang dengan resolusi mudah namun spesifik yang anda tahu boleh dilakukan.  

Dengan itu, kami ingin anda nasib baik pada resolusi anda dan tahun baru yang gembira! Mei 2022 membawa kita banyak berkat dan kilauan harapan selepas tahun yang sangat mencabar. Terus patuhi SOP dan jaga kesejahteraan anda dengan baik. 


Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

Andersen, P. (2017, 6 Disember). Resolusi Tahun Baru untuk pengasuh. Talian Hayat Philips. https://www.lifeline.philips.com/resources/blog/2017/12/new-year-resolutions-for-caregivers.html

Bursack, C.B. (2021, 23 Disember). Penjagaan Penuaan. https://www.agingcare.com/articles/caregiver-new-years-resolutions-143643.htm

DailyCaring. (n.d.). 4 Matlamat Tahun Baru untuk meningkatkan kesejahteraan pengasuh. https://dailycaring.com/3-new-years-resolutions-for-caregivers/ 

DailyCaring. (n.d). 7 resolusi Tahun Baru yang positif untuk penjaga. https://dailycaring.com/positive-new-years-resolutions-for-caregivers/

Robson, D. (2022, 3 Januari). Adakah resolusi Tahun Baru berkuasa atau sia-sia?. BBC. https://www.bbc.com/worklife/article/20220103-powerful-effective-new-years-resolutions 

Wilding, M. (n.d.). Mengapa resolusi Tahun Baru anda menghisap (dan bagaimana untuk mencipta matlamat yang benar-benar berfungsi). Diperoleh January 5, 2022, daripada https://melodywilding.com/why-your-new-years-resolutions-suck-and-how-to-create-goals-that-actually-work/ 

Mengenai Penulis
Ain Nadzirah
Ain hanyalah seorang lagi peminat filem bandar kecil yang melayan tunggangan keretanya sebagai pentas untuk mengeluarkan lagu-lagu dan muzikal. Ia bukan pemandangan yang pelik untuk melihat dia bercakap dengan 14 kucingnya di rumah, atau berdebat dengan neneknya kerana mempunyai terlalu banyak (dan mengira) bunga pasu.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang