Panduan Lengkap Untuk Aktiviti Kehidupan Harian (ADL)

Pernahkah anda mendapati diri anda berada dalam kedudukan di mana anda mendengar istilah ADL di rumah kejururawatan atau dari laman penjagaan rumah tetapi tidak tahu apa itu? Nah, mari kita istirahat untuk Anda dalam posting ini.

oleh Deborah Yaw

Apakah Aktiviti Kehidupan Harian?

Pernahkah anda mendapati diri anda berada dalam kedudukan di mana anda mendengar istilah ADL di rumah kejururawatan atau dari laman penjagaan rumah tetapi tidak tahu apa itu? Nah, mari kita istirahat untuk Anda. Aktiviti Kehidupan Harian (ADLs) adalah satu siri tugas mudah sehari-hari yang mesti dicapai setiap hari bagi mana-mana individu untuk berkembang maju secara bebas di rumah atau dalam komuniti.

Secara amnya, ADLs boleh dipecahkan kepada kategori berikut:

Kebersihan diri

Mandi, dandanan, lisan, kuku, penjagaan rambut dan penjagaan peribadi asas yang lain.

Pengurusan kontingensi

Keupayaan mental dan fizikal seseorang untuk menggunakan bilik mandi dengan betul. Sebagai contoh, jika individu mempunyai inkontinens yang berkaitan dengan pengekalan kronik, maka kebocoran kerap sejumlah kecil air kencing berlaku kerana pundi kencing tidak dapat kosong dengan betul. Semasa inkontinens berfungsi, seseorang tidak menyedari keperluan untuk pergi ke tandas atau tidak mengenali di mana tandas itu.

Berpakaian

Keupayaan seseorang untuk memilih dan memakai pakaian yang betul untuk majlis yang berbeza

Memberi makan

Keupayaan untuk makan atau minum secara bebas, walaupun tidak semestinya keupayaan untuk menyediakan makanan

Mobiliti

Sejauh mana keupayaan seseorang untuk berubah dari satu kedudukan ke kedudukan yang lain dan berjalan secara bebas. Sebagai contoh, bergerak sendiri dari duduk ke berdiri, masuk dan keluar dari katil, dan keupayaan untuk berjalan secara bebas dari satu lokasi ke lokasi lain.

Memahami bagaimana setiap kategori mempengaruhi keupayaan seseorang untuk menjaga diri mereka sendiri boleh bermakna perbezaan antara penuaan anggun dan bebas dan memerlukan bantuan harian.

Apa yang berlaku jika seseorang tidak bebas dengan satu atau lebih kategori ADL?

ADLs adalah penting kerana ia mempengaruhi keupayaan seseorang untuk melakukan kerja rumah, menyediakan makanan sendiri, pergi membeli-belah, memandu atau menggunakan pengangkutan awam, dan juga mengambil ubat preskripsi. Sama ada atau tidak seseorang individu mampu melakukan aktiviti ini sendiri atau jika mereka bergantung kepada penjaga keluarga untuk bantuan untuk melaksanakannya berfungsi sebagai ukuran perbandingan kemerdekaan mereka.

Seseorang yang memerlukan sokongan satu atau lebih ADL mungkin memerlukan kehidupan dibantu dengan penjagaan sepanjang masa. Ia juga mungkin berlaku bahawa individu yang tidak memerlukan bantuan dengan ADLs juga boleh mendapat manfaat daripada penyedia penjagaan hidup yang dibantu.

Individu juga boleh memilih untuk menikmati penjagaan rumah yang pakar, fleksibel dan peribadi untuk terus hidup dengan baik dan mengekalkan diri dalam keselesaan rumah seseorang. Di Homage, Pro Penjagaan kami boleh membantu dengan ADLs seperti mandi, penyediaan makanan, pengiring perubatan dan persahabatan untuk memastikan orang yang anda sayangi selamat di rumah, apabila ahli keluarga memerlukan beberapa bentuk bantuan selama beberapa jam pada satu masa.

Mendapatkan Penilaian ADL

Beberapa pilihan tersedia untuk keluarga yang ingin mempunyai penilaian terhadap orang yang mereka sayangi yang direkodkan untuk perhatikan keupayaan mereka untuk melengkapkan ADLs. Memilih antara pilihan ini sebahagian besarnya bergantung kepada tujuan yang mana seseorang mahu penilaian ADLs (juga dipanggil penilaian geriatrik).

Bagi keluarga yang hanya ingin mempunyai skala untuk menilai keupayaan orang yang mereka sayangi untuk berfungsi secara bebas, terdapat pelbagai alat penilaian geriatrik dalam talian.

Mengapa ADL penting?

Secara amnya, warga emas perlu dapat menguruskan ADL untuk hidup secara bebas tanpa bantuan orang lain. Geriatrik (profesional kesihatan yang mengkhususkan diri dalam penjagaan orang tua) menilai ADL sebagai sebahagian daripada menilai warga emas. Warga emas yang mengalami kesukaran memenuhi ADL biasanya mencerminkan masalah kesihatan fizikal dan / atau kesihatan kognitif. Mengenal pasti kesukaran fungsian boleh membantu mendiagnosis dan menguruskan masalah kesihatan yang penting.

Tetapi yang paling penting, adalah penting untuk mengenal pasti kesukaran fungsional untuk memastikan bahawa kita dapat memberikan bantuan dan sokongan terbaik yang mereka perlukan untuk usia dengan rahmat, maruah dan keselesaan.

Ia juga penting untuk menilai ADLs individu untuk membantu mana-mana penjaga keluarga yang mungkin berjuang untuk membantu orang yang dikasihi yang memerlukan bantuan.


Jika anda atau orang tersayang memerlukan sokongan dengan ADL, berbual dengan Penasihat Penjagaan kami di 016-2992188 untuk memahami bagaimana kami boleh membantu memberikan penjagaan dan bantuan untuk orang yang anda sayangi.

Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang