Homage - Panduan Apabila Memilih Penjagaan Paliatif di Malaysia

Penjagaan Paliatif di Malaysia: Perkara yang Perlu Diketahui

Apa yang perlu diketahui tentang penjagaan paliatif apabila orang yang anda sayangi didiagnosis dengan penyakit yang mengancam nyawa? Ketahui lebih lanjut dalam artikel ini.

oleh Calvyn Ee

Apakah Penjagaan Paliatif?

Penjagaan paliatif, kadang-kadang dikenali sebagai penjagaan sokongan, adalah disiplin perubatan yang bertujuan untuk meningkatkan kualiti hidup jika anda atau orang yang anda sayangi didiagnosis dengan penyakit yang membatasi kehidupan, seperti kanser atau penyakit kardiovaskular. Ini adalah pendekatan pelbagai disiplin yang bertujuan untuk menguruskan gejala yang timbul, memberikan sokongan berterusan dari pakar perubatan dan juga ahli keluarga dan rakan-rakan, dan meningkatkan penjagaan keseluruhan mereka bukan sahaja untuk anda tetapi juga untuk yang paling dekat dengan anda.

jururawat-mengambil-penjagaan-pesakit-penjagaan paliatif

Bertentangan dengan apa yang difikirkan oleh kebanyakan orang, penjagaan paliatif bukan sahaja untuk mereka yang menghampiri akhir hidup mereka. Ini bertujuan untuk membantu anda atau orang yang anda sayangi dengan mendapatkan sokongan dan penjagaan yang betul yang diperlukan untuk meningkatkan kualiti hidup anda secara keseluruhan dan mengurangkan ketidakselesaan yang mungkin anda lalui. Ini boleh memberi banyak manfaat penting kepada kesejahteraan anda, termasuk memanjangkan jangka hayat anda dan memastikan anda tidak mengalami kesakitan yang berterusan.

Anda boleh menerima penjagaan paliatif dari mana-mana sahaja, tanpa mengira usia, sama ada di hospital atau bahkan dari rumah anda sendiri, dengan bantuan profesional perubatan. Pasukan perubatan akan memastikan bahawa anda mendapat rawatan terbaik untuk membantu anda hidup dengan baik, walaupun anda atau orang yang anda sayangi menghampiri peringkat akhir hayat. Ini tidak hanya terhad kepada diagnostik dan rawatan perubatan, tetapi juga dalam kaunseling bereavement dan banyak lagi.

Perbezaan antara Penjagaan Hospice dan Penjagaan Akhir Hayat

Homage - Penjagaan Paliatif Continuum (Penjagaan paliatif vs penjagaan akhir hayat vs penjagaan Hospice)

Pada hakikatnya, penjagaan paliatif sebenarnya merangkumi penjagaan hospice dan akhir hayat. Penjagaan hospik disyorkan apabila anda atau penyakit orang yang anda sayangi tidak lagi bertindak balas terhadap rawatan dan doktor menentukan anda atau orang yang anda sayangi mempunyai kurang daripada enam bulan untuk hidup, seperti dalam kes-kes kanser lanjutan. Rawatan tidak lagi akan diteruskan dan pasukan perubatan sebaliknya akan memberi tumpuan kepada menyediakan anda atau orang yang anda sayangi dengan "penjagaan keselesaan komprehensif" dan sokongan selama yang diperlukan.

Penjagaan akhir hayat mempunyai pertindihan yang ketara dengan penjagaan hospice; Di sesetengah institusi perubatan, mereka boleh merujuk kepada penjagaan akhir hayat sebagai penjagaan hospice atau sebaliknya. Secara amnya, penjagaan akhir hayat diberikan apabila anda atau orang yang anda sayangi mencapai tahap di mana penyakit terminal tidak lagi dapat diperlahankan atau dirawat dengan berkesan. Oleh itu, pasukan perubatan akan memastikan gejala diuruskan, bersama-sama dengan sokongan emosi dan rohani daripada ahli keluarga, rakan-rakan, dan anggota pasukan perubatan.

Perjalanan Penjagaan Paliatif

Penjagaan paliatif adalah pendekatan penjagaan holistik yang memerlukan pasukan perubatan pelbagai disiplin untuk membantu anda atau orang yang anda sayangi dengan penjagaan keseluruhan anda. Anda akan dibantu oleh pelbagai profesional untuk membantu keperluan fizikal, mental, dan juga emosi anda setiap langkah. Pada pandangan pertama

Rundingan terperinci

Doktor akan memberi anda dan orang yang anda sayangi dengan penjelasan menyeluruh tentang apa yang akan melibatkan penjagaan paliatif, termasuk semua yang anda perlu tahu tentang proses bergantung kepada anda atau keadaan orang yang anda sayangi. Pelan penjagaan paliatif terperinci akan dirangka untuk memberi anda idea tentang bagaimana anda akan dirawat, bagaimana rawatan anda, serta segala-galanya di antaranya.

Tidak ada dua rancangan penjagaan yang sama, memandangkan perbezaan gejala dan faktor lain. Di samping itu, pelan penjagaan berfungsi bersamaan dengan rancangan rawatan lain yang bertujuan untuk menyembuhkan keadaan anda yang sedia ada.

Kesedaran & Sokongan

Walaupun ia mungkin kelihatan seperti mana-mana pelan rawatan perubatan biasa pada pandangan pertama, matlamat menyeluruh penjagaan paliatif adalah untuk memberi anda keselesaan setiap langkah. Ini termasuk mendapatkan bantuan pakar yang boleh menasihati anda untuk mengatasi kesedihan, teknik mudah untuk membantu menguruskan kesakitan atau gejala lain, kesan rawatan tertentu terhadap anda atau orang yang anda sayangi.

Relief/Pengurusan Gejala

Sebaik sahaja pasukan perubatan mempunyai semua yang mereka perlukan, mereka akan mula mengambil langkah-langkah untuk membantu menangani gejala. Jika anda menerima rawatan untuk keadaan anda, anda masih akan terus menerimanya seiring dengan penjagaan paliatif anda, melainkan rawatan itu perlu dijeda atau dihentikan kerana pelbagai sebab. 

Mengenai subjek melegakan gejala, terutamanya di mana pengurusan kesakitan berkenaan, ubat sakit seperti morfin hanya diberikan kepada mereka yang benar-benar memerlukannya dan pada dos yang diperlukan untuk berkesan. Dalam kata-kata Dr. Richard Lim Boon Leong, ketua Unit Penjagaan Paliatif Hospital Selayang, "Morfin, apabila ditadbir oleh mereka yang tahu apa yang mereka lakukan, tidak menyebabkan ketagihan dan ia pastinya tidak memendekkan nyawa."

Rawatan holistik

Oleh kerana ia memberi tumpuan kepada meningkatkan kualiti hidup anda, penjagaan paliatif bukan semata-mata tentang mentadbir rawatan perubatan untuk membantu menguruskan gejala. Input keluarga dan pesakit diperlukan untuk memastikan rawatan yang anda layak diberikan dengan betul dan diperhalusi jika diperlukan. Semua elemen ini digabungkan boleh membawa kepada peningkatan kualiti hidup, termasuk gejala yang kurang teruk dan keselesaan yang lebih baik.

Perancangan Penjagaan Lanjutan

Ia termasuk perancangan penjagaan lanjutan awal untuk menyediakan anda dan orang tersayang untuk sebarang kemungkinan yang tidak dijangka, terutamanya mengenai penjagaan akhir hayat. Kajian mendapati bahawa perancangan penjagaan lanjutan sangat membantu dalam memastikan seseorang menerima penjagaan yang memuaskan mengikut kehendak mereka.

Apa yang Perlu Diperhatikan 

Pelbagai hospital menawarkan pelbagai perkhidmatan yang serupa dan berbeza dalam penjagaan paliatif. Adalah penting untuk anda mengetahui butiran perkhidmatan yang disediakan supaya anda atau orang yang anda sayangi dapat menerima penjagaan yang diperlukan untuk kepentingan mereka. Berikut adalah beberapa pertimbangan yang perlu diperhatikan.

Perkhidmatan Yang Disediakan

Berikut ialah ringkasan ringkas perkhidmatan penjagaan paliatif yang biasanya anda terima. Sesetengah kemudahan atau institusi penjagaan kesihatan mungkin tidak mempunyai beberapa perkhidmatan yang tersedia dan akan menawarkan alternatif sebaliknya. Adalah penting untuk mengetahui lebih awal daripada apa yang mereka lakukan dan tidak mempunyai.

 • Pengurusan kesakitan dan kelegaan
 • Fisioterapi untuk menguruskan gejala, jika berkenaan
 • Kaunseling keluarga untuk membantu mengatasi masalah anda atau orang yang anda sayangi
 • Sokongan rohani dari chaplain atau penasihat agama iman anda
 • Perancangan penjagaan lanjutan untuk peringkat akhir hayat
 • Sokongan kewangan dan undang-undang, jika berkenaan

Semakin banyak anda boleh mengetahui tentang proses penjagaan paliatif di hospital yang anda gunakan, semakin banyak maklumat mengenai bagaimana anda akan dibantu sepanjang proses penjagaan paliatif.

Berikut adalah beberapa soalan yang boleh anda tanyakan:

 • Adakah penjagaan saya akan melibatkan pasukan pelbagai disiplin?
 • Adakah ia terhad kepada penjagaan pesakit dalam atau pesakit luar?
 • Adakah terdapat perkhidmatan penjagaan tambahan disediakan?
 • Apakah jenis sokongan yang ditawarkan untuk membantu membimbing saya dan orang tersayang melalui proses ini?
 • Adakah terdapat teknik yang akan saya pelajari untuk membantu proses penjagaan paliatif?
 • Apakah jenis perkhidmatan lain yang tersedia dan adakah harganya lebih mahal?
 • Adakah penjagaan saya termasuk perancangan penjagaan lanjutan jika keadaan berubah secara tiba-tiba?
 • Adakah terdapat perkhidmatan penjagaan paliatif komuniti juga?
 • Adakah terdapat perkhidmatan panggilan 24/7 untuk merawat kecemasan pesakit?

Kualiti Penjagaan

Tahap penjagaan yang anda atau orang yang anda sayangi terima akan menjadi sangat penting. Dengan penjagaan yang tidak betul, anda tidak akan dapat mempunyai cara untuk menguruskan gejala anda dengan secukupnya atau banyak halangan yang perlu anda lalui. Penjagaan yang tidak betul akhirnya membawa kepada hasil kesihatan yang lebih buruk dan berpotensi berisiko kematian awal jika tidak ditangani dengan segera. Penjagaan yang tidak betul boleh berpunca daripada salah faham tentang keperluan anda, kecuaian di pihak pasukan penjagaan, atau kecemasan yang tidak dijangka yang mungkin timbul.

Apabila berbincang dengan pasukan penjagaan, mungkin berguna untuk bertanya kepada mereka soalan yang berkaitan dengan penjagaan yang anda atau orang yang anda sayangi akan menerima:

 • Siapa yang akan memantau tahap penjagaan saya?
 • Berapa kerapkah sesi/perkhidmatan penjagaan akan ditadbir?
 • Berapa kerap saya akan dikemas kini mengenai penjagaan saya?
 • Sekiranya berlaku kecemasan, apakah prosedur umum untuk memastikan ia terkawal?
 • Adakah saya akan menerima sebarang perkhidmatan penjagaan tambahan jika keadaan berubah?

Banyak daripadanya juga bergantung kepada rawatan yang anda atau orang yang anda sayangi terima untuk merawat keadaan perubatan. Penjagaan paliatif akan memastikan bahawa mereka menyampaikan permintaan anda kepada pasukan rawatan lain dalam memastikan keperluan anda dipenuhi dan penjagaan selaras dengan kehendak anda.

Lokasi

Lebih mudah jika anda boleh menerima penjagaan paliatif dari keselesaan rumah anda, tetapi anda mungkin masih perlu dimasukkan ke wad untuk beberapa waktu supaya anda dapat dinilai berdasarkan keadaan anda dan rancangan penjagaan disusun untuk memenuhi keperluan anda. Terdapat perbezaan dalam bagaimana penjagaan keseluruhan anda didekati.

Jika anda menerima penjagaan paliatif di hospital atau kemudahan penjagaan:

 • Adakah terdapat unit pesakit dalam sekiranya berlaku kecemasan?
 • Di manakah saya akan dimasukkan ke wad dan bagaimana ia boleh menjejaskan tahap penjagaan saya?
 • Adakah privasi saya akan dilindungi semasa dimasukkan ke wad?
 • Berapa kerap saya perlu dipindahkan untuk perundingan yang berbeza, jika berkenaan?

Sekiranya anda menerimanya dari keselesaan rumah anda sendiri:

 • Adakah terdapat pilihan untuk penjagaan pesakit dalam / pesakit luar umum jika diperlukan?
 • Adakah terdapat rangkaian sokongan yang boleh membantu saya jika berlaku kecemasan?
 • Berapa cepat ambulans boleh tiba sekiranya berlaku kecemasan?
 • Bagaimanakah rawatan akan diberikan, dan adakah saya perlu melawat hospital / kemudahan penjagaan dengan kerap?

Harga

Apabila anda melakukan penyelidikan anda di mana untuk menerima penjagaan, harga adalah faktor utama yang boleh mempengaruhi keputusan anda. Ini lebih jelas jika anda tidak mempunyai insurans perubatan untuk membantu menampung sebahagian daripada kos.

 • Bagaimanakah saya akan menguruskan aspek kewangan semua rawatan yang diperlukan?
 • Bolehkah saya mendapatkan bantuan kewangan untuk menampung kos?
 • Adakah penjagaan paliatif saya menawarkan sokongan kewangan dalam beberapa cara, seperti perancangan kewangan?
 • Bagaimanakah saya dapat mengatasi tekanan untuk mendapatkan rawatan?

Mendapatkan rawatan di rumah boleh membantu mengurangkan kos perlu dimasukkan ke wad sepanjang tempoh rawatan. Anda perlu berbincang dengan pasukan perubatan peruntukan untuk penjagaan di rumah dan apa yang boleh anda lakukan untuk memberi diri anda atau orang yang anda sayangi jumlah penjagaan terbaik yang diperlukan tanpa membebankan kewangan anda. Sebagai sebahagian daripada ini, anda boleh diajar pelbagai teknik untuk membantu memudahkan penjagaan paliatif untuk diri sendiri atau orang yang anda sayangi.

Reputasi / Legitimasi

Penting untuk mengetahui kredibiliti institut / organisasi penjagaan tertentu yang anda sedang mempertimbangkan. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenainya dengan membaca ulasan Google, testimoni, menyelidik tapak syarikat, atau bahkan melawat tempat itu secara peribadi untuk mengetahui bagaimana rasanya di sana. Anda juga mungkin dapat mempelajari tentang lesen perubatan dan akreditasi mereka dari kerajaan dan badan pengawalseliaan perubatan yang lain.

Dasar Penjagaan dan Keselamatan

Mana-mana kemudahan/institusi penjagaan kesihatan mempunyai set polisi tersendiri yang mengawal keselamatan anda semasa menerima rawatan daripada kakitangan perubatannya. Ia memastikan bahawa anda dilayan dengan bermaruah dan hormat sepanjang penginapan anda dan dengan perhatian dan penjagaan peribadi daripada kakitangan profesional yang menghadiri anda. Kegagalan untuk memenuhi standard kualiti ini boleh membawa kepada kesan yang ketara terhadap reputasi kemudahan / institusi, walaupun kesan jangka panjang yang dapat dimiliki terhadap kesejahteraan anda.

 Anda boleh menyiarkan soalan ini kepada organisasi untuk memahami dasar mereka:

 • Apakah dasar syarikat dalam menjamin hak pesakit diakui dan dijaga?

Keperluan Praktikal

Bergantung kepada keadaan anda, anda mungkin memerlukan bantuan daripada pasukan perubatan apabila melakukan perkara-perkara tertentu. Jika anda tidak dapat menggerakkan bahagian badan anda seperti biasa, atau mempunyai mobiliti terhad, pasukan perubatan perlu membantu anda mendapatkan barangan atau bergerak dari katil ke bilik air. Ini termasuk penyediaan peralatan atau peralatan perubatan untuk memudahkan aktiviti ini, seperti kerusi roda. Ini juga meliputi penjagaan di rumah apabila anda memintanya.

Jika anda peduli sendiri, ia boleh menjadi satu cabaran untuk mengimbangi semua komitmen anda sambil menjaga seseorang yang mempunyai penyakit yang membataskan nyawa. Pada masa-masa seperti ini, pasukan penjagaan anda dapat membantu anda mendapatkan bantuan dan ketenangan dari pasukan sokongan dan komuniti akar umbi mereka. Ini memberi anda saluran emosi untuk sokongan apabila anda paling memerlukannya.

Lihat senarai lengkap kumpulan sokongan penjagaan paliatif ini yang tersedia untuk keluarga dan orang tersayang di Malaysia.

Terima Sokongan Penjagaan Paliatif Rumah dengan Penghormatan

penghormatan kejururawatan rumah

Semasa proses menerima penjagaan paliatif, mengekalkan keseimbangan antara kehidupan peribadi anda dan tugas penjagaan bagi seseorang yang mempunyai penyakit yang mengancam nyawa boleh meletakkan berat badan yang besar di bahu anda. Ia adalah berita baik bahawa sokongan penjagaan luaran tersedia supaya anda boleh mengecas semula dan mengambil nafas.

Di Homage, Pakar Penjagaan kami dapat melangkah masuk untuk menyediakan perkhidmatan kejururawatan dan ADL seperti tiub pemakanan, mandi tidur, memindahkan, dan meneruskan di mana sahaja di bandar operasi kami di Lembah Klang, Pulau Pinang, Perak, dan Johor. Kami dapat membantu dengan rancangan peribadi yang sesuai dengan keperluan orang yang anda sayangi, memastikan mereka dapat menjalani hari mereka dengan aman, selesa, dan bermaruah.

Muat turun aplikasi kami sekarang untuk mengetahui lebih lanjut dan mula menempah penjagaan berkualiti untuk orang yang anda sayangi.

Rujukan
Mengenai Penulis
Calvyn Ee
Calvyn adalah pengarang, penyair dan pencerita yang bercita-cita tinggi. Beliau meluangkan masa membaca, bermain permainan dan membina cerita dengan fotografi tokoh aksinya.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang