Rancangan TV dan Filem Netflix untuk Warga Emas di Malaysia

Perlukan beberapa cadangan untuk filem dan rancangan TV di Netflix untuk ditonton dengan orang tersayang anda di rumah? Ketahui cadangan utama untuk orang tua di sini.

oleh Raihan Rahman

Netflix telah berada di Malaysia selama lebih dari 5 tahun dan pada akhir tahun 2020 Netflix mengambil tempat ke-3 dalam kandungan media yang paling banyak digunakan di negara ini. Oleh kerana lebih ramai rakyat Malaysia menikmati perkhidmatan penstriman, berikut adalah senarai pantas rancangan Netflix untuk dinikmati oleh orang tersayang di Malaysia:

Kaedah Kominsky

Drama komedi ini mengisahkan Sandy Kominsky (Michael Douglas), seorang pelakon terkenal yang menjadi jurulatih lakonan yang menavigasi tahun keemasannya di Hollywood. Di samping ejennya Norman Newlander (Alan Arkin), kedua-dua veteran menghadapi cabaran baru pada tahun-tahun kemudian mereka dengan banyak ketawa dan beberapa air mata di sepanjang jalan.

David Attenborough: Kehidupan di Planet Kita

Dikeluarkan pada tahun 2020, David Attenborough: Kehidupan di Planet Kita adalah dokumentari yang mesti ditonton di Netflix. Terkenal dengan kerja penyiarannya yang mengelilingi dunia semula jadi dan sebab-sebab alam sekitar, Sir David Attenborough membimbing anda melalui pengalaman hidupnya, sejarah kehidupan di bumi dan apa yang dia harapkan pada masa akan datang. Sesuai untuk warga emas dengan penghargaan terhadap alam semula jadi atau hidupan liar!

Ruang kepala: Panduan Meditasi

Andy Puddicombe, bekas sami Buddha dan pengasas bersama aplikasi meditasi Headspace membawa anda melalui 8 episod animasi melihat sejarah dan sains di sebalik meditasi dan membantu anda dan orang yang anda sayangi memulakan meditasi di rumah. Episod meditasi berpandu memberi tumpuan kepada topik seperti bagaimana untuk memulakan, melepaskan kemarahan dan kekecewaan dan mencapai potensi tanpa had.

Kajian juga menunjukkan bahawa meditasi dan senaman yang penuh perhatian dapat meningkatkan fungsi otak yang semakin tua. Sekiranya orang tersayang senior anda menikmati meditasi atau berminat untuk memulakan, siri Netflix yang dikeluarkan baru-baru ini harus berada di bahagian atas senarai pemerhatian mereka.

Ketawa Terakhir

Filem 2019, The Last Laugh menceritakan kisah Al Hart, seorang pesara pengurus bakat yang berhubung semula dengan bekas pelanggannya, Buddy (Richard Dreyfuss), seorang pelawak bersara yang meninggalkan perhatian beberapa dekad yang lalu. Al meyakinkan Buddy untuk pergi ke jalan lagi untuk satu tur komedi terakhir. Filem mudah ini pasti akan membuat anda ketawa dengan orang yang anda sayangi.

Koronavirus: Dijelaskan

Sekiranya anda berminat untuk mendidik keluarga anda mengenai coronavirus, siri docu terhad yang dihasilkan oleh Vox ini membawa kami melalui permulaan wabak COVID-19 dan penyebaran virus global. Dokumentari 3 episod ini juga memberi tumpuan kepada perlumbaan vaksin dan bagaimana kita dapat mengatasi tekanan pandemik dan lockdown selama bertahun-tahun yang akan datang.

Grace & Frankie

Setelah suami Grace dan Frankie meninggalkan mereka untuk satu sama lain, dua frenemies ikatan atas nasib yang sama mereka. Dibintangi nama-nama besar seperti Jane Fonda, Lily Tomlin & Martin Sheen, siri yang lucu dan menghangatkan hati ini telah menghiburkan penonton selama 6 musim sejak 2015. Berakhir selepas musim ke-7, anda dan orang tersayang senior anda mempunyai masa untuk mengejar sebelum musim terakhir yang dianggarkan akan dikeluarkan pada Januari 2022.

Lupin

Lupin, satu lagi siri Netflix yang mesti ditonton, mengikuti pencuri Perancis dan tuan penyamaran, Assane Diop, dalam pengembaraan dan misi pencuriannya untuk membalas ketidakadilan yang dihadapi oleh mendiang bapanya di tangan keluarga kaya.

Ditonton oleh lebih 70 juta isi rumah dalam 28 hari pertama, Lupin memegang rekod untuk siri bukan Inggeris yang paling banyak ditonton di Netflix dan mengalahkan siri pemecahan rekod Netflix yang lain seperti The Queen Gambit.

Sewaan percutian paling menakjubkan di dunia

Siri realiti ini sesuai untuk mereka yang mencari inspirasi perjalanan selepas tinggal di tempat kerana wabak tersebut. 3 tuan rumah, Luis D. Ortiz (daripada Million Dollar Listing New York), Megan Batoon dan Jo Franco tempat-tempat pelancongan seperti Bali, Mexico City dan Hawaii untuk menginap di tempat sewa percutian terbaik yang sesuai dengan setiap bajet. 

Walaupun kami belum dapat melakukan perjalanan, siri yang memberi inspirasi dan berwawasan ini membolehkan anda dan orang yang anda sayangi mengembara dunia tepat di rumah. Selain itu, ia juga dapat membantu anda merancang percutian keluarga pertama selepas wabak tersebut.

Netflix untuk Warga Emas

Orang tersayang anda mungkin masih menghabiskan sebahagian besar masa mereka di rumah, terutamanya jika mereka mempunyai keadaan kesihatan yang mendanti. Selain bersenam dan kekal berhubung dengan keluarga dan rakan-rakan, menonton filem atau rancangan TV yang baik di Netflix adalah cara terbaik untuk meluangkan masa dan ikatan di rumah.

Sebagai alternatif, jika orang tersayang senior anda memerlukan daftar masuk untuk persahabatan atau bantuan dengan aktiviti kehidupan seharian (ADL) seperti mandi atau penyediaan makanan, perkhidmatan penjagaan rumah kami dapat memastikan bahawa orang yang anda sayangi dijaga dengan baik.

Sekiranya orang tersayang senior anda memerlukan penjagaan, jangan ragu untuk berbual dengan Penasihat Penjagaan kami di 016-299 2188 untuk memahami bagaimana kami dapat membantu memberikan penjagaan dan bantuan.

Rujukan

  1. Chan, J. S. Y. et al. (2019) "Kesan meditasi dan latihan minda pada prestasi kognitif orang dewasa yang lebih tua: Meta-analisis," Ahli gerontologi, 59(6), pp. e782-e790.
  2. Feldman, D. (2021) "'Lupin' mendahului siri Netflix dengan isi rumah 70M mengadakan 28 hari pertama," Majalah Forbes, 19 Januari. Boleh didapati di: https://www.forbes.com/sites/danafeldman/2021/01/19/lupin-tops-netflix-series-with-70m-households-bingeing-its-first-28-days/ (Diakses: 25 Jun 2021).
  3. Malaysia: perkhidmatan TV/video terkemuka COVID-19 PKP 2020 (tiada tarikh) Statista.com. Boleh didapati di: https://www.statista.com/statistics/1112677/malaysia-most-used-tv-video-services-covid-19-mco/ (Diakses: 25 Jun 2021).
  4. Yee, K. S. (2016) "Netflix telah mendarat di Malaysia," bintang Toronto, 7 Januari. Boleh didapati di: https://www.thestar.com.my/tech/tech-news/2016/01/07/netflix-has-landed-in-malaysia (Diakses: 25 Jun 2021).

 

Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang