Menjaga Ibu Bapa Yang Sudah Tua: Tidak Apa-apa Untuk Meminta Bantuan!

Shima Hussin berkongsi kisahnya mencari penjagaan yang betul untuk bapanya yang disahkan menghidap demensia dan mempunyai sejarah strok.

oleh pasukan Homage

Ciri ini pertama kali muncul di Kesihatan Semula Jadi.

Menjaga ahli keluarga kanan boleh menjadi sangat luar biasa - baik secara fizikal dan emosi. Selain itu, ramai ahli keluarga mungkin tidak mempunyai pilihan untuk tinggal di rumah untuk menjaga orang yang mereka sayangi; kerana tekanan moden yang ditanggung oleh kerjaya dan cita-cita mereka.

Shima, seorang anak perempuan yang ingin berkongsi kisahnya mencari penjagaan yang betul untuk bapanya yang didiagnosis dengan demensia dan mempunyai sejarah strok.


1. Bolehkah anda berkongsi dengan kami kisah bagaimana anda menjaga bapa anda selepas dia didiagnosis dengan demensia?

Setakat yang saya ingat, ia adalah kadang-kadang pada tahun 2014-15 apabila ibu saya melihat perubahan dalam tingkah laku dan tabiat biasa. Beberapa insiden yang kami fikir mencetuskan kenangannya terjejas iaitu kehilangan beg bimbit dan buku hariannya dan bagaimana dia menjadi "hilang" untuk sementara waktu bimbang mengenainya terutama apabila dia bergantung pada buku hariannya untuk semua kerja dan perkara peribadi.

Selepas beberapa kejadian lain, ia tidak benar-benar berlaku kepada kami bahawa ini akan menjadi masalah kesihatan mental, tetapi kami mengambil langkah seterusnya untuk membawa ayah saya ke hospital (PPUM) untuk pemeriksaan. Dan diagnosisnya adalah - dia mengalami strok kecil yang disasarkan hanya di kawasan ingatan jangka pendeknya. Ini telah menyebabkan infarksi - halangan bekalan darah ke otaknya dan menyebabkan kematian tisu tempatan terutamanya pada ingatan jangka pendeknya, dan ini telah berlaku sedikit demi sedikit selama 5-7 tahun sebelumnya. Kami dinasihatkan dengan preskripsi dan datang setiap 6 bulan untuk pemeriksaan kesihatan dan ingatan.

Kami mengambil usaha tambahan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai keadaannya dan apa lagi yang boleh kita lakukan untuk membantu kemahiran kognitifnya untuk memastikan dia bekerja pada ingatan ototnya yang membawa kita untuk menemui pusat untuk pesakit demensia yang mempunyai pelbagai aktiviti untuk membantu memperbaiki fizikal dan mentalnya.

Pada mulanya, menerima keadaannya adalah sukar kerana kami memberi tumpuan kepada MENGAPA dan BILA, tetapi kami memahami dengan lebih baik melalui masa dan selepas belajar tentang sejarah keluarga tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi. Kami berupaya sebersia - bisanya untuk lebih berfokus pada solusinya tetapi pada saat yang sama berurusan dengan perubahan perilakunya, kami butuh waktu untuk menyesuaikan diri, khususnya adik bungsu saya, kakak, dan ibu yang selalu ada di rumah bersamanya.

2. Bagaimana anda memecahkan stereotaip keluarga Asia untuk mendapatkan bantuan apabila menjaga ibu bapa yang sudah tua? Bilakah anda sedar tidak apa-apa untuk meminta bantuan?

Ya, aku setuju. Pertama sekali, menjaga ibu bapa bukan hanya untuk hadir secara fizikal, tetapi untuk mengetahui cara menjaga mereka. Semasa berada di sana secara fizikal, yang kebanyakan kita boleh lakukan, memberi makan emosi mereka dan menjaga kesihatan mental mereka iaitu kemurungan persaraan, kesepian, dan penyakit adalah cerita yang berbeza. Kita perlu mencari jenis bantuan yang betul yang akhirnya menjadi tanggungjawab kanak-kanak untuk membantu menguruskan dan juga bagaimana anda menunjukkan bahawa anda mengambil berat dan mengasihi mereka.

3. Bolehkah anda memberitahu kami proses mencari perkhidmatan penjagaan yang sesuai untuk bapa anda?

Kami mencari melalui internet dan membaca semua ulasan dan latar belakang syarikat dan penjaga.

4. Apakah kualiti yang anda lihat untuk mencari penjagaan yang betul untuk bapa anda?

Pengalaman, profesionalisme, dan belas kasihan. Akan mengikuti sesi dan mudah untuk berkomunikasi dengan.

5. Bagaimana mencari Homage telah mengubah kualiti hidup anda dan bapa anda?

Dia menantikan sesi itu dan ia membuat dia sibuk dan fikirannya akan bekerja dengan lebih banyak aktiviti yang dilakukan oleh Homage.


Melihat ke dalam mendapatkan penjagaan atau menjadi Homage Care Pro?
E-mel kepada kami di sini di [email protected] atau hubungi kami di 016-2992188 untuk berhubung.

Kategori
Bilik Akhbar
Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Sertai kami sebagai Homage Care Pro hari ini!

Memberikan penjagaan rumah yang berdedikasi, penjagaan kejururawatan dan terapi kepada lebih ramai dalam masyarakat.

Menjadi Care Pro