Mengapa pereka bunyi ini memutuskan untuk menjadi penjaga

Dalam peristiwa yang menghangatkan hati, jurutera bunyi Grace Ng berkongsi bagaimana dia memeluk peranannya yang paling memuaskan dan mencabar lagi

oleh pasukan Homage

Ciri ini pertama kali muncul di Tatler Malaysia.

Dalam peristiwa yang menghangatkan hati, jurutera bunyi Grace Ng berkongsi bagaimana dia memeluk peranannya yang paling memuaskan dan mencabar lagi.

Pada usia 20 tahun, Grace Ng Pet Hui bertekad untuk mencuba kerjaya dalam bidang multimedia. Walaupun keluarganya bimbang, Ng mengejar panggilannya dalam industri bunyi, di mana dia bekerja selama 15 tahun. Bekerja sebagai pereka bunyi adalah menyeronokkan, tetapi ia dilengkapi dengan banyak tekanan dan memerlukan kesabaran dan tumpuan untuk menyelesaikan sesuatu secara profesional," kongsi Ng. Mempelajari helah perdagangan di Taiwan, Beijing, Hong Kong dan Thailand meningkatkan kegigihan, kesabaran dan dedikasi Ng untuk Pekerjaan itu - sifat-sifat yang kemudiannya akan memberi manfaat kepadanya dalam Pekerjaannya sekarang di Homage.

TITIK PUSING

"Pada tahun 2012, saya menyertai bengkel yang membincangkan topik hidup dan mati," kata anak jati Selangor itu. "Saya terkejut bagaimana topik itu ditangani secara positif, bertentangan dengan budaya Cina. Ia mengubah pandangan saya mengenai kematian.

Apabila neneknya meninggal dunia tidak lama selepas itu, Ng dapat menggunakan sedikit apa yang dia pelajari dari bengkel untuk menghiburkan ibunya yang berduka.

"Dari ini, saya memahami idea: Saya memutuskan untuk menerapkan kemahiran dan pengalaman profesional saya untuk membuat video dokumentari mengenai kehidupan dan kematian, dengan harapan mereka akan memberi manfaat kepada masyarakat dan mendorong orang untuk melihat topik-topik ini dengan cahaya yang berbeza."

Yakin dengan tawaran yang diberikannya, Ng mula menjadi sukarelawan sebagai pengasuh di wad Unit Rawatan Paliatif Hospital Selayang untuk menimba pengalaman praktikal bagi membantunya menjaga ibunya sendiri pada masa akan datang.

Foto: Khairul Imran / Tatler Malaysia

"Saya suka peranan saya sebagai sukarelawan," kata Ng, yang juga bercakap dalam bahasa Mandarin, Kantonis, Hakka dan Melayu. "Di wad penjagaan paliatif, ramai pesakit menjadi mentor saya, boleh dikatakan. Kebanyakan individu terdapat pesakit kanser yang memerlukan penjagaan dan persahabatan yang teliti. Kadang-kadang, hanya berada di sana untuk mereka tanpa mengatakan apa-apa dan menyediakan telinga mendengar sangat bermakna kepada warga emas.

Selama lima tahun akan datang, Ng memegang dirinya sendiri sebagai penjaga sukarelawan di hospital, mengambil inspirasi daripada perkara yang dilihatnya dan orang yang dia temui. "Tidak kira latar belakang kita, sama ada kaya atau miskin, saya menyedari bahawa semua orang sama ketika datang ke peringkat terakhir kehidupan," katanya.

Homage adalah penyelesaian perkhidmatan penjagaan terkemuka untuk warga emas dan orang dewasa (Foto: Homage Care MY / Facebook)


Melihat ke dalam mendapatkan penjagaan atau menjadi Homage Care Pro?
E-mel kepada kami di sini di [email protected] atau hubungi kami di 016-2992188 untuk berhubung.

Kategori
Bilik Akhbar
Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Sertai kami sebagai Homage Care Pro hari ini!

Memberikan penjagaan rumah yang berdedikasi, penjagaan kejururawatan dan terapi kepada lebih ramai dalam masyarakat.

Menjadi Care Pro