Mengapa Kehilangan Ingatan Lebih Daripada Hanya Tanda Penuaan?

Adakah anda mendapati diri anda lupa sejak kebelakangan ini? Penuaan dan kehilangan ingatan berjalan seiring, dan ada kalanya kebanyakan kita akan melupakan kata laluan kami atau nama kenalan rapat. Tetapi adakah ia menandakan demensia? Ketahui cara untuk melambatkan kehilangan ingatan dan bila hendak mendapatkan bantuan dalam artikel ini.

oleh Semua Perkara Kesihatan Malaysia

Artikel ini merupakan kerjasama kandungan antara Homage Malaysia dan All Things Health Malaysia.

Punca kehilangan ingatan 

Beberapa tahap kehilangan ingatan adalah sebahagian daripada proses penuaan. Banyak faktor fizikal dan psikologi juga menyumbang kepada kehilangan ingatan, yang mempengaruhi bukan sahaja generasi yang lebih tua, tetapi juga orang muda dan pertengahan umur. Walau bagaimanapun, ia tidak sepatutnya menghalang anda daripada menjalani kehidupan yang penuh dan produktif. Anda biasanya boleh mengatasi dengan lebih teratur, membuat senarai dan melabelkan barang-barang anda.

Apabila defisit dalam penaakulan, penghakiman, pemikiran dan kemahiran bahasa lain mengiringi kehilangan ingatan, ia diklasifikasikan sebagai demensia. Perubatan Tradisional Cina (TCM) mengaitkan kehilangan ingatan kepada kekurangan qi, darah dan jing di jantung, limpa atau buah pinggang. Doktor TCM Peh Wei Jie menjelaskan, "Kehilangan ingatan dan demensia juga boleh disebabkan oleh genangan qi , stasis darah dan gangguan ke atas kekeruhan kahak".

Demensia biasanya bertambah buruk dari masa ke masa dan menjadikannya sukar bagi seseorang untuk bekerja dan terlibat dengan masyarakat. Bagaimanakah anda tahu jika seseorang mempunyai kehilangan ingatan yang berkaitan dengan usia atau tanda-tanda awal demensia? Demensia biasanya bermula secara beransur-ansur dan bertambah buruk dari semasa ke semasa. Gejala awal demensia mungkin termasuk:

  • Melupakan kata-kata biasa semasa bercakap
  • Bertanya soalan yang sama berulang kali
  • Menjadi keliru semasa melakukan tugas biasa
  • Melupakan jalan pulang atau tersesat di kawasan yang biasa
  • Perubahan mendadak dalam mood tanpa sebab yang jelas

Berikut adalah beberapa sebab biasa mengapa demensia mungkin berlaku:

Penyakit otak 

Kehilangan ingatan akibat penyakit Alzheimer adalah yang paling terkenal. Tetapi keadaan lain seperti bekalan darah yang berkurangan ke otak, jangkitan, dan tumor juga boleh mengakibatkan demensia.

Ubat

Kehilangan ingatan dan kekeliruan boleh berlaku sebagai kesan sampingan ubat-ubatan tertentu. Jika anda mengambil pelbagai ubat dan fikir anda semakin lupa, sila berbual dengan doktor anda.

Gangguan emosi 

Tekanan, kemurungan dan kebimbangan yang tidak wajar boleh mengganggu kehidupan seharian dan menyebabkan anda lupa, keliru, dan terganggu. Mereka mengakibatkan kehilangan qi dan darah di Jantung dan Limpa.

Alkohol 

Penggunaan alkohol yang berlebihan boleh mengganggu fungsi mental. Alkohol juga boleh bertindak balas dengan ubat-ubatan yang mungkin anda ambil untuk menyebabkan kekeliruan, kehilangan ingatan, sakit kepala dan juga sawan.

Kekurangan vitamin B-12 

Makan makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral adalah penting untuk fungsi otak. Kekurangan vitamin B-12 adalah punca biasa masalah ingatan, terutamanya pada orang tua. Ketidakseimbangan pemakanan boleh menyebabkan kehilangan buah pinggang jing, yang membawa kepada pengurangan khasiat otak. Jadi, pastikan anda tidak melupakan multivitamin anda!

Hipotiroidisme 

Penurunan dalam pengeluaran hormon tiroid boleh menyebabkan kehilangan ingatan, kelesuan, penambahan berat badan dan masalah lain.

Jika anda merasakan kealpaan anda mengganggu aktiviti harian anda atau anda melihat semakin teruk ingatan anda, jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan doktor anda. Mereka akan dapat menilai sejauh mana dan punca kehilangan ingatan.

Cara Mencegah Kehilangan Ingatan  

Walaupun beberapa tahap kehilangan ingatan tidak dapat dielakkan apabila kita semakin tua, anda pasti dapat menjaga otak anda tajam dengan perubahan gaya hidup berikut.

Menyelesaikan teka-teki dan mempelajari hobi baru boleh menghalang kehilangan ingatan.

Kekal aktif secara fizikal dan kerap bersenam 

Senaman meningkatkan aliran darah ke otak, membantu mengekalkan ingatan anda tajam. Sasarkan untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 150 minit seminggu senaman intensiti sederhana seperti berjalan pantas atau berjoging ringan.

Bersenam otak anda 

Nikmati aktiviti merangsang mental seperti teka-teki silang kata, teka-teki sudoku dan jigsaw untuk memastikan otak anda aktif. Mempelajari alat muzik baru atau memilih hobi baru juga merupakan cara terbaik untuk mengelakkan kehilangan ingatan.

Anjurkan diri anda 

Kekacauan memupuk kealpaan dan kekeliruan. Pastikan rumah yang bersih dan susun barang-barang anda. Mencatat tugas, janji temu dan senarai tugasan pergi jauh dalam mendapatkan kawalan ke atas hidup anda, walaupun ingatan anda gagal. Semak senarai tugasan anda semasa anda menyelesaikan tugas dan menentukan tempat untuk item seperti dompet, kunci dan cermin mata anda.

Dapatkan rehat malam yang baik 

Otak anda menggabungkan kenangan yang terbentuk sepanjang hari semasa tidur anda pada waktu malam. Oleh itu, pastikan anda tidak berpuas hati dengan waktu tidur anda dan cuba mendapatkan sekurang-kurangnya tujuh jam. Elakkan pesta lewat malam dan teruskan rutin waktu malam biasa. Yang paling penting, jauhi peranti digital lebih dekat dengan waktu tidur anda.

Makan dengan sihat 

Diet yang sihat adalah penting bagi otak untuk mendapatkan khasiat. Pastikan pinggan anda dimuatkan dengan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk mendapatkan vitamin dan mineral harian anda. Makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3 seperti salmon dan tuna dan protein rendah lemak boleh membantu mencegah kehilangan ingatan.

Temui rakan anda 

Kenangan terbaik dibuat dengan kawan-kawan lama. Bertemu dengan rakan-rakan anda dengan kerap dan teruskan membina kenangan baru. Interaksi sosial dengan orang tersayang adalah penting, terutamanya jika anda tinggal bersendirian.

Perubatan Tradisional Cina 

TCM mengakui kesan penuaan pada kehilangan ingatan dan mungkin mempunyai ubat untuk anda. Rujuk pengamal TCM berlesen untuk mendiagnosis dan mengkategorikan perlembagaan badan dan sindrom anda. Doktor anda mungkin menetapkan akupunktur atau ubat herba untuk memperbaiki badan dan menguruskan ketidakseimbangan organ yang boleh membantu meningkatkan ingatan atau mencegah kemerosotan selanjutnya.

Doktor Peh berkata, "Pesakit yang mengalami kekurangan qi dan darah di Jantung dan Limpa boleh ditetapkan formulari herba seperti gui pi tang (Restore the Spleen Decoction, 归脾汤) atau herba seperti dang shen (Radix codonopsis, 精选党参), huang qi (Astragalus propinquus , 黄芪) dan bai zhu (Atractylodis rhizoma, 白术).

Memohon tekanan kepada acupoint lelaki shen juga boleh membantu dalam mengurangkan risiko infarksi miokardium.

"Akupunktur boleh diberikan pada acupoint yang berkaitan seperti qi hai (Ren 6, 气海), zu san li (ST-36, 足三里) dan shen men (HT7, 神门). Ini akan membantu meningkatkan darah, yang membantu menyediakan asas yang baik untuk mengelakkan kehilangan ingatan. Pesakit yang mengalami gangguan kekeruhan kahak boleh ditetapkan Ban Xia (半夏), Zhu Ru (竹茹)dan Zhi Shi (知识) untuk menghilangkan iklan kahak mengurangkan haba. Akupunktur boleh diberikan pada titik-titik sepertif eng long (ST40 , 丰隆) dan qu chi (LI 11, 曲池)."

Kenangan yang baik adalah aset yang tidak ternilai yang diperoleh sepanjang hayat. Jangan biarkan kehilangan ingatan membawa mereka pergi. Masukkan petua ini ke dalam rutin harian anda dan jangan biarkan kenangan hilang!

Artikel ini merupakan adaptasi daripada Why Memory Loss is More than Just a Sign of Ageing from All Things Health Malaysia.

Tags
Mengenai Penulis
Semua Perkara Kesihatan Malaysia
All Things Health adalah laman web berbahasa Inggeris pertama di Malaysia yang menyediakan kandungan yang dipercayai dan disemak secara perubatan mengenai kesihatan semula jadi dan kesejahteraan berdasarkan kebijaksanaan perubatan Cina. Artikel ini ditulis oleh editor kesihatan, pakar perubatan, dan kesejahteraan dan merangkumi kategori kesihatan dan kesejahteraan utama seperti pemakanan, kesihatan mental, keseimbangan, dan keibubapaan.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang