Siri Web Homage

Masa Depan Kemudahan Penjagaan Orang Tua: Meningkatkan Peraturan dan Kualiti Penjagaan di Malaysia

Bagaimanakah kemudahan penjagaan orang tua dikawal selia untuk memastikan penjagaan yang berkualiti? Tantangan apa saja yang dihadapi oleh para operator perawatan orang lanjut? Kami menjawab soalan-soalan ini di sini.

oleh Raihan Rahman

"Di Malaysia, terdapat kira-kira 1700 rumah penjagaan di seluruh negara tetapi hanya 361 yang dilesenkan," kata Encik Delren dari AGECOPE (Associationfor Residential Aged Care Operators of Malaysia). Dengan peraturan lama yang masih diamalkan dan pihak berkuasa yang mengawal kemudahan penjagaan orang tua di peringkat negeri atau bandar, lebih banyak pengendali mendapati sukar untuk mendapatkan permit yang diperlukan untuk beroperasi secara sah dan menyediakan penjagaan terbaik untuk warga tua.

Delren juga berkongsi lebih lanjut mengenai cabaran yang dihadapi oleh pengendali penjagaan orang tua, bagaimana kemudahan dikawal selia untuk memastikan penjagaan orang tua yang berkualiti, dan peranan AGECOPE dalam pengantaraan hubungan antara kemudahan penjagaan orang tua dan kerajaan negeri atau persekutuan.

Encik Delren Douglas adalah Presiden AGECOPE semasa dan sebelum menyokong pengendali penjagaan rumah, Encik Delren mempunyai pengalaman dalam industri perbankan sebagai juruaudit dan kemudian bekerja untuk 2 ahli Parlimen. Beliau kini menguruskan 2 rumah jagaannya sendiri di Kedah.

[00:30] Apa itu AGECOPE? |  [08:40] Adakah terdapat sebarang dasar untuk mengawal selia kakitangan atau pengendali kemudahan penjagaan orang tua |? [08:58] Siapa yang bertanggungjawab untuk memastikan kebajikan penduduk di kemudahan ini? | [10:03] Bagaimana kita boleh mempengaruhi dan meningkatkan peraturan semasa untuk meningkatkan kualiti hidup penduduk ini? | [14:29] Adakah terdapat peningkatan jumlah penduduk yang masuk ke rumah penjagaan semasa wabak? | [14:46] Adakah pengangguran baru-baru ini mempengaruhi keupayaan orang untuk membeli rumah penjagaan |? [17:00] Apakah pendapat anda mengenai fasa vaksinasi di Malaysia?

Transkrip penuh: di sini

Penafian: Pandangan atau pendapat yang dinyatakan oleh penceramah tetamu adalah semata-mata mereka sendiri dan tidak semestinya mewakili pandangan atau pendapat Homage Malaysia. Berhubung dengan apa-apa maklumat yang dibentangkan dalam video ini, Homage tidak membuat sebarang jaminan dan secara khusus menafikan apa-apa liabiliti atau tanggungjawab undang-undang untuk ketepatan, kesempurnaan, atau kegunaan mana-mana maklumat. 


Jika anda atau orang yang anda sayangi memerlukan penjagaan, kami sedia membantu. Jangan ragu untuk menghubungi Penasihat Penjagaan kami di 016 299 2188 untuk mengetahui bagaimana kami boleh membantu anda atau mengetahui lebih lanjut di sini: https://www.homage.com.my/services/

Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang