Pelan Insurans: Mengapa Setiap Orang Dewasa Memerlukannya

Pelan insurans boleh melakukan lebih daripada sekadar membayar bil anda, ia menambah kualiti hidup anda juga. Ketahui beberapa faedah yang paling popular dan mengapa orang memilih untuk melabur di dalamnya.

oleh Etiqa Malaysia

Semasa perbualan dengan sekumpulan orang berusia pertengahan 30-an, didapati bahawa peratusan kecil daripada mereka tidak mempunyai pelan insurans dan hanya memikirkannya semasa lulus. Apabila ditanya apa yang akan mereka lakukan sekiranya berlaku kecemasan, respons mereka berada di sepanjang garis "syarikat saya menyediakan insurans perubatan."

Idea ini tidak menyenangkan kerana ia membawa kepada soalan lanjut - apa yang berlaku jika anda tidak lagi bekerja? Adakah anda selamat dari segi kewangan untuk menyokong bil perubatan yang besar secara tiba-tiba? Pernahkah anda berfikir tentang kehidupan dalam jangka masa panjang? Manfaat insurans terlalu banyak untuk diringkaskan dalam satu artikel, jadi berikut adalah 4 sebab yang paling biasa majoriti orang melabur di dalamnya.

Anda Mendapat Keselamatan Kewangan

Pertama, sebab yang paling jelas untuk mempunyai pelan insurans adalah bahawa ia adalah satu bentuk keselamatan kewangan yang ideal untuk semua orang. Sebenarnya, apa-apa boleh berlaku pada bila-bila masa, tanpa mengira sejauh mana kita cuba untuk menjauhkan diri dari kemalangan. Sama ada kemalangan secara tiba-tiba, penyakit malang atau permulaan penyakit yang berlaku ketika kita berumur, pelan insurans yang berkualiti akan dapat mengurangkan kewangan anda dan menjaga bil.

Walaupun difahamkan bahawa tidak semua orang mampu membeli pelan perubatan yang luas, e-Perubatan Pas oleh Etiqa direka untuk menjadi berpatutan sambil menawarkan nilai yang besar bermula dari serendah RM1.74 /hari.

Anda Boleh Merancang Lebih Awal untuk Penjagaan Jangka Panjang

Oleh kerana segelintir orang cenderung bergantung kepada majikan mereka untuk perlindungan perubatan, harus diperhatikan bahawa perlindungan mungkin tidak mencukupi dan hanya sah melalui Pekerjaan anda. Sedangkan rancangan peribadi akan menjaga anda sekarang dan melalui tahun-tahun warga emas anda. Di samping itu, lebih awal anda mendaftar untuk pelan perubatan, semakin baik pilihan, perlindungan dan nilai anda. Permohonan yang terakhir boleh datang dengan risiko perlindungan yang lebih rendah dan nilai yang lebih tinggi.

Sebagai contoh, jika anda menunggu untuk mendaftar pelan insurans dan membangunkan apa-apa jenis keadaan sepanjang hayat sebelum permohonan anda, keadaan tertentu mungkin tidak dilindungi oleh penyedia insurans anda.

Cara lain yang dapat anda rancang untuk jangka masa panjang adalah dengan insurans hayat. Sekiranya anda mempunyai tanggungan seperti ibu bapa yang sudah tua, pasangan atau anak-anak, ini pasti sesuatu yang perlu diperhatikan. Pelan insurans hayat akan memastikan keluarga anda dijaga dari segi kewangan jika anda tidak dapat mengalami kecacatan atau kematian.

Anda Boleh Menguruskan Perlindungan Anda Sendiri

Salah satu perkara terbaik tentang memiliki pelan insurans anda sendiri adalah mempunyai kebebasan untuk menyusun perlindungan anda mengikut keperluan peribadi dan kemampuan anda. Perlindungan perubatan asas mempunyai batasannya dan tidak termasuk penyakit kritikal tertentu. Untuk menambahkan sokongan kewangan pada rancangan anda, anda dapat menambahkan pilihan liputan khusus untuk rancangan yang paling sesuai untuk diri sendiri dan keluarga anda.

Untuk mencontohi ini, jika kanser adalah sesuatu yang telah berlaku dalam keluarga anda, anda ingin memastikan anda dilindungi dari segi kewangan terhadap kos rawatan juga. Dalam kes ini, lihat untuk memperluaskan portfolio insurans anda dengan rancangan khusus kanser seperti Penjagaan e-Kanser oleh Etiqa. Sekiranya berlaku diagnosis yang tidak diingini, anda boleh memberi tumpuan kepada rawatan dan pemulihan tanpa perlu risau untuk membayar bil.

Anda Boleh Selesa Apabila Anda Menjangkakan Yang Tidak Dijangka

 Seperti semua hal dalam hidup, tidak ada yang dijamin. Peristiwa malang boleh berlaku pada bila-bila masa; lebih kerap daripada tidak, menangkap anda di luar kawalan apabila anda tidak menjangkakannya. Dengan adanya pelan insurans, anda dapat memberi tumpuan kepada penyelesaian sambil memastikan kewangan anda akan dilindungi melalui kebanyakan situasi.

Adakah anda tahu kos rawatan perubatan meningkat sebanyak 15% secara purata setiap tahun?* Kos pelan insurans adalah sesuatu yang boleh anda belanjakan; sedangkan bil-bil besar yang tidak dijangka yang datang dengan rawatan perubatan tiba-tiba untuk kecemasan, penyakit jangka panjang dan peristiwa-peristiwa lain boleh menggegarkan keselamatan kewangan anda dalam satu minit. Pelan kualiti dapat mencegah risiko ini dan memastikan perkara-perkara di landasan yang betul.

Di samping itu, berdamai mengetahui bahawa anda akan mempunyai akses kepada pelbagai kemudahan penjagaan kesihatan yang lebih luas dan tidak terhad kepada hospital awam sahaja. Bergantung pada pelan insurans anda, anda juga boleh memilih hospital berdasarkan pakar, lokasi, kemudahan dan perkhidmatannya!  

Ringkasnya, faedah mempunyai pelan insurans banyak dan melabur di dalamnya adalah perlu. Dengan pelan kualiti, anda akan dapat menjalani kehidupan yang berkualiti dengan satu perkara yang kurang perlu dibimbangkan. Sekiranya anda belum mendapat perlindungan yang anda perlukan, pergi ke Etiqa untuk melihat beberapa pilihan dan rancangan nilai tambah terbaik. Jenama ini mempunyai platform e-dagang, yang membolehkan anda melangkau kertas kerja, pemeriksaan dan kerumitan sehingga anda dapat menyelesaikan permohonan anda dengan serta-merta dalam talian.

Artikel ini dibawakan kepada anda oleh Etiqa Malaysia.


Adakah anda sedang mencari seseorang untuk menjaga orang yang anda sayangi?

Homage menyediakan perkhidmatan penjagaan untuk orang yang anda sayangi di setiap peringkat. Profesional penjagaan terlatih kami dapat menyediakan persahabatan, penjagaan kejururawatan, penjagaan malam, terapi rumah dan banyak lagi, untuk memastikan orang yang anda sayangi aktif dan terlibat.

Berikan penjagaan terbaik kepada orang yang anda sayangi hari ini! Isi borang di bawah untuk perundingan percuma dengan pasukan Penasihat Penjagaan kami.

Isi butiran di bawah dan Penasihat Penjagaan kami boleh menghubungi anda dengan maklumat penjagaan yang anda perlukan.


Rujukan

https://www.malaysia-health-insurance.com/information/cost/

Kategori
Kos & Pembiayaan
Tags
Mengenai Penulis
Etiqa Malaysia
Etiqa adalah penyedia insurans dan takaful terkemuka di Malaysia di bawah Kumpulan Maybank. Etiqa komited dalam mendidik rakyat Malaysia mengenai semua perkara insurans, kewangan dan kesihatan.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang