8 Perkara yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Kehidupan selepas Rawatan Kanser Paru-paru

Menyesuaikan diri dengan kehidupan selepas rawatan kanser paru-paru boleh menjadi sukar. Berikut adalah 8 perkara yang perlu diketahui tentang kehidupan selepas rawatan kanser paru-paru.

oleh Calvyn Ee

Istilah "survivor kanser" merujuk kepada orang yang telah didiagnosis dengan kanser dalam apa jua bentuk di mana-mana peringkat kehidupan mereka. Tidak ramai yang suka dipanggil survivor, kerana sifat kanser mereka dan kesan mendalam yang ada pada kehidupan mereka. Yang lain, bagaimanapun, boleh memakainya seperti lencana kehormatan, melihat kembali bagaimana mereka telah berkembang sejak diagnosis awal mereka. Walau bagaimanapun, anda mungkin merasakannya, kanser mengubah banyak perkara - dan anda kini perlu menyesuaikan diri dengan kehidupan yang sangat berbeza daripada yang anda ingat.

Cabaran sebagai Survivor Kanser Paru-paru

Di Malaysia, kanser paru-paru menyumbang 10 peratus daripada semua jenis kanser. Malah, ia juga merupakan punca kematian berkaitan kanser yang paling biasa di negara ini.

Walaupun terdapat percubaan oleh Kementerian Kesihatan untuk meningkatkan hasil bagi orang yang berisiko kanser paru-paru, peningkatan pencemaran dan merokok prolifik (antara lain) terus memburukkan lagi faktor risiko dalam masyarakat.

Sejak diagnosis dan pemulihan anda, jalan di hadapan akan penuh dengan kekecewaan dan ketidakpastian, dan menavigasi jalan di hadapan akan mencabar. Bagaimanakah anda menyesuaikan diri dengan "normal baru" ini selepas rawatan kanser? Bagaimanakah orang akan melayan anda sekarang bahawa anda berada di jalan menuju pemulihan? Adakah anda masih bimbang tentang prospek kanser berulang? Apa yang boleh anda lakukan untuk menjaga hidup anda?

Banyak keraguan boleh muncul seawal selesai rawatan untuk kanser anda. Bagi ramai orang, emosi yang anda rasakan apabila anda mengetahui bahawa program rawatan anda telah berakhir adalah berbeza-beza. Ada yang berasa lega dan gembira; yang lain berasa takut atau keliru - spektrum emosi tidak hanya berakhir di sana. Tidak ada dua orang yang akan melalui pengalaman yang sama, dan bagaimana mereka menghadapi perasaan mereka juga berbeza.

Apabila masa berlalu, lebih banyak soalan (dan akibatnya, lebih banyak keraguan) akan mula muncul apabila anda merenung masa depan yang tidak menentu di hadapan anda. Pada masa-masa seperti ini, anda ingin anda mempunyai jawapan, atau seseorang akan mempunyai jawapan. Anda mungkin merasa bersalah, kecewa, dan putus asa dari masa ke masa, walaupun anda fikir anda sudah mengharungi yang paling teruk.

Tetapi lebih daripada itu, kanser meninggalkan tanda yang meluas kepada anda, dan begitu juga rawatan itu. Kesan sampingan akibat rawatan boleh berlaku dan membuat anda berasa lebih cemas tentang di mana anda akan berada dalam beberapa tahun akan datang. Semua ini akhirnya boleh membebankan anda jika anda tidak menjaga kesejahteraan anda.

Ia adalah penting bahawa anda mengambil langkah bayi ke arah menghadapi kehidupan selepas rawatan kanser paru-paru. Yang penting ialah tidak melalui jalan itu sendiri dan perlahan-lahan mencari cara untuk menjaga kesihatan anda sekali lagi.

Mempunyai Rancangan Penjagaan

Setakat ini, mempunyai rancangan penjagaan komprehensif (atau kelangsungan hidup) akan membantu anda menetapkan jalan yang betul untuk kehidupan yang lebih memuaskan. Anda dan doktor anda perlu membincangkannya secara panjang lebar sebaik sahaja rawatan berakhir. Ini boleh dianggap sebagai pelan kalis masa depan untuk kesejahteraan jangka panjang anda.

Pemeriksaan susulan adalah sebahagian daripada pelan, jadi anda boleh bercakap dengan doktor anda semasa mereka memeriksa kesihatan anda secara tetap. Premis pelan adalah mudah:

 • Pantau kesihatan anda secara keseluruhan
 • Melihat, dan menangani, apa-apa kesan sampingan akibat rawatan
 • Cari tanda-tanda kanser paru-paru yang mungkin berulang
 • Memberi nasihat perubatan apabila diperlukan

Peringkat awal adalah untuk membuat pelan penjagaan terperinci yang memberitahu anda apa yang akan dilakukan untuk menjaga kesihatan anda. Menjadualkan janji temu dan saringan tetap akan menjadi langkah pertama, diikuti dengan mengatur pakar penjagaan kesihatan tertentu untuk menjadi sebahagian daripada proses tersebut. Anda akan diberi butiran pakar ini, mengapa mereka penting dalam pelan penjagaan anda, dan bagaimana anda boleh menghubungi mereka jika anda perlu melihatnya atau bertanya soalan.

Sebagai sebahagian daripada temu janji biasa, anda akan sering ditanya beberapa soalan supaya pasukan perubatan dapat menilai keadaan kesihatan semasa anda dengan betul dan mengetahui ke mana hendak pergi dari sana. Anda juga boleh bertanya soalan anda sendiri untuk meredakan sebarang keraguan di fikiran anda atau untuk menjelaskan aspek penjagaan selepas rawatan anda yang mengelirukan anda.

Ia membantu menyediakan senarai soalan terlebih dahulu supaya anda tidak merasa begitu cemas tentang keperluan untuk bertanya kepada mereka. Jika tidak, dapatkan bantuan orang yang disayangi untuk meminta mereka untuk anda. Minta doktor menerangkan perkara-perkara dalam istilah mudah, jika anda merasa sukar untuk memahami apa yang sedang berlaku. Malah, tanya sama ada anda boleh menghubungi doktor pada masa-masa tertentu jika anda mungkin mempunyai sebarang soalan untuk ditanya pada masa akan datang.

Sama seperti mana-mana rancangan, rancangan penjagaan seseorang sangat diperibadikan untuk memenuhi kriteria tertentu dalam memastikan kesejahteraan jangka panjang mereka, jadi tidak ada dua rancangan yang sama. Apabila keadaan berubah dari masa ke masa, rancangan anda akan berkembang untuk memenuhi keperluan anda dengan sebaik-baiknya, tetapi anda sentiasa boleh bercakap dengan pasukan perubatan mengenai perubahan ini, atau bagaimana perasaan anda terhadapnya. Sekiranya anda menyedari perubahan yang berlaku tetapi tidak pasti apa yang perlu dilakukan, selalu bawa bersama pasukan perubatan supaya mereka dapat menyesuaikan rancangan anda dengan sewajarnya.

Mempunyai pelan penjagaan membolehkan anda, orang yang anda sayangi dan pasukan perubatan berkomunikasi dengan berkesan mengenai pelbagai topik yang berkaitan dengan pemulihan dan kelangsungan hidup anda.

Menghadapi Kesan Sampingan

Mangsa kanser baru akan mengalami kekeliruan apabila mereka mempunyai sebarang kesan sampingan walaupun selepas rawatan berakhir. Ramai daripada mereka berfikir bahawa kesan sampingan akan hilang sebaik sahaja rawatan berakhir, tetapi menjadi takut apabila mereka tidak. Dalam semua kejujuran, ia boleh berasa agak menakutkan apabila itu berlaku. Kebanyakan orang menganggap bahawa mereka akan mula berasa lebih baik selepas rawatan selesai.

Apabila kesan sampingan berlaku, ia mungkin berlaku secara tidak teratur. Namun, apa-apa kesan sampingan yang anda alami harus selalu dilaporkan kepada doktor anda secepat mungkin supaya mereka dapat membantu anda menguruskannya dengan segera.

Pada bila-bila masa, anda mungkin mengalami mana-mana yang berikut:

 • Keletihan atau loya
 • Sesak nafas
 • Kesusahan bernafas
 • Kesukaran tidur
 • Rasa sakit
 • Perubahan berat badan yang tidak dijangka

Jika kesan sampingan berlaku, pastikan anda memberitahu doktor anda dengan segera supaya mereka boleh menyesuaikan pelan penjagaan anda untuk menjelaskannya. Mereka mungkin menetapkan ubat-ubatan atau terapi alternatif yang boleh membantu mengurangkan kesan sampingan. Anda juga mungkin dinasihatkan untuk menukar beberapa perkara dalam aktiviti harian anda.

Keletihan adalah salah satu kesan sampingan yang lebih kerap yang akan dialami seseorang dalam fasa awal pemulihan. Anda selalunya akan mendapati diri anda mempunyai sedikit tenaga untuk pergi kira-kira hari anda. Ia mungkin disebabkan oleh komplikasi lain yang mungkin timbul, seperti anemia, atau disebabkan oleh penjagaan diri yang buruk, seperti kekurangan pemakanan atau rehat. Bagi sesetengah orang, keletihan perlahan-lahan hilang dari masa ke masa, sementara yang lain tidak melihat perubahan atau mengalaminya lebih kerap daripada biasa.

Perkara mudah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi keletihan anda termasuk:

 • Merancang aktiviti hari lebih awal
 • Ambil tidur sebentar di antara aktiviti
 • Bersenam dengan kerap
 • Mempunyai jadual tidur biasa
 • Tambah lebih banyak makanan berkhasiat untuk diet anda
 • Cari cara baru untuk melakukan sesuatu sambil menjimatkan tenaga anda

Menghadapi Tekanan

Tekanan juga boleh mengganggu proses pemulihan anda dalam lebih banyak cara daripada satu. Tidak dapat dielakkan, anda masih akan bimbang tentang di mana anda akan berada dalam beberapa bulan atau tahun akan datang, terutamanya apabila terdapat kemungkinan berulang. Ia akhirnya membuat anda berasa tidak berdaya untuk melakukan apa-apa mengenainya.

Sentiasa bimbang tentang keadaan anda dan masa depan boleh menghabiskan tenaga anda, menghalang anda daripada memberi tumpuan kepada pemulihan anda. Semakin lama ini berterusan, semakin lama ia akan menjejaskan kesihatan fizikal dan mental anda.

Sekiranya perlu, bantuan profesional boleh pergi jauh untuk memastikan anda kembali ke landasan pemulihan anda dan menenangkan fikiran anda. Terapi tingkah laku kognitif (CBT), sebagai contoh, adalah satu kaedah yang dapat membantu anda menguruskan emosi anda dalam cahaya yang lebih positif. Malah, banyak kajian mendapati CBT mempunyai kesan positif yang mendalam untuk membantu seseorang menangani isu-isu seperti kemurungan, kegelisahan dan sebagainya.

Pelbagai aktiviti lain juga mungkin bermanfaat untuk memastikan anda hadir dan menyedari bagaimana keadaan berubah dan bagaimana anda dapat mengatasi perubahan ini. Ini termasuklah:

 • Teknik meditasi
 • Mengamalkan kesedaran
 • Kaunseling
 • Senaman
 • Interaksi kumpulan sokongan 

Jejaki dokumentasi anda

Satu aspek yang kebanyakan orang terlepas pandang adalah pentingnya menyimpan dokumentasi rawatan mereka. Walaupun ia mungkin kelihatan agak remeh, ia boleh menjadi sangat penting jika anda perlu berpindah dan perlu berjumpa dengan profesional perubatan baru (atau pergi ke hospital lain) untuk rawatan susulan. Mempunyai butiran rawatan anda, serta apa-apa pelan penjagaan yang telah anda lalui setakat ini, boleh membantu memaklumkan doktor baru tentang apa yang telah dilakukan dan apa yang perlu dilakukan seterusnya.

Bercakap dengan pasukan perubatan untuk salinan perkara-perkara berikut:

 • Tarikh diagnosis anda
 • Laporan patologi mengenai jenis dan peringkat kanser
 • Laporan mengenai semua prosedur pembedahan dan perubatan lain yang dijalankan (termasuk sesi radioterapi/kemoterapi/imunoterapi)
 • Laporan pemeriksaan dan pengimejan, seperti imbasan CT dan laporan MRI
 • Kesan sampingan yang diketahui yang anda hadapi, dan kemungkinan kesan sampingan juga
 • Isu-isu yang mungkin berlaku semasa rawatan
 • Maklumat yang relevan berkaitan dengan pelan penjagaan anda
 • Mana-mana ubat alternatif yang anda terima, seperti perubatan tradisional Cina
 • Maklumat hubungan pasukan penjagaan semasa anda

Anda juga mungkin mahu mengekalkan item ini atas pelbagai sebab bukan perubatan lain, seperti membuat tuntutan insurans untuk kemasukan ke hospital anda (jika berkenaan).

Berkomunikasi

Walaupun rawatan berakhir, proses pemulihan masih perlu diteruskan - tetapi walaupun kesedaran kanser semakin meningkat dalam masyarakat Malaysia, tidak semua orang akan menyedari bagaimana kanser memberi kesan bukan sahaja kepada kehidupan anda sebagai survivor tetapi juga mereka. Sesetengah orang menganggap bahawa apabila seseorang bebas kanser, maka mereka telah membuat - atau berada di jalan menuju - pemulihan penuh.

Tidak sukar untuk melihat mengapa mangsa yang terselamat mencari jalan untuk pemulihan sukar, bukan sahaja kerana mereka bimbang tentang kesejahteraan mereka, tetapi juga kerana mereka bimbang tentang bagaimana rakan dan keluarga mereka akan bertindak balas terhadap proses pemulihan. Sesetengah mungkin berfikir bahawa perkara-perkara akan kembali normal dalam masa, tetapi realitinya adalah bahawa kedua-dua mangsa yang selamat dan yang rapat mereka perlu menyesuaikan diri dengan "normal baru" pasca kanser.

Sukar bagi rakan dan keluarga untuk memahami kerumitan proses pemulihan, apalagi hakikat bahawa anda mungkin masih memerlukan penjagaan sepanjang hayat anda. Sekali lagi, semua ini berpunca daripada salah faham yang lama mengenai pemulihan kanser, serta ketidakupayaan untuk memahami bagaimana keadaan telah berubah secara drastik. Dinamik keluarga boleh berubah dalam sekelip mata, begitu juga hubungan kerja, kerana keadaan anda dan kesan selepas itu yang datang dengannya.

Ia tidak akan mudah, tetapi berkomunikasi dengan mereka tentang bagaimana keadaan akan menjadi komponen penting untuk membantu anda bersama-sama dengan pemulihan anda. Mereka bermaksud baik dan melakukan yang terbaik untuk membantu anda di mana mereka boleh, tetapi masih memerlukan masa untuk realiti itu tenggelam. Mereka perlu memahami apa yang anda lalui dan bagaimana keadaan telah berubah, untuk lebih baik atau lebih teruk. Jika tidak, anda mungkin merasakan bahawa anda tidak mendapat sokongan yang anda perlukan untuk melalui masa yang sukar ini.

Anda juga mungkin merasa seolah-olah anda tidak mendapat sokongan yang mencukupi daripada keluarga anda, terutamanya dalam pelbagai keadaan di mana anda mengharapkan lebih banyak daripada mereka. Mereka mungkin tidak memahami sepenuhnya graviti keadaan, tetapi mungkin tidak menyedari bagaimana perasaan mereka. Pada penghujung hari, komunikasi adalah jalan dua hala.

Berbual dari hati ke hati dengan orang yang anda sayangi tentang perasaan anda dan meminta sokongan dan kesabaran mereka yang berterusan. Beritahu mereka bagaimana mereka dapat membantu anda, atau memahami bagaimana perasaan anda tentang keadaan anda atau pelbagai aspek lain dalam hidup anda. Pada masa yang sama, biarkan mereka menyuarakan kebimbangan dan perasaan mereka juga; lagipun, mereka juga hanya manusia. Mereka juga mahukan apa yang terbaik untuk anda, tetapi mungkin tidak menyedari apa yang sebenarnya anda lalui.

Perubahan Gaya Hidup

Walaupun beberapa perkara tidak berada dalam kawalan anda, ada perkara lain yang anda boleh. Kebimbangan khusus ialah gaya hidup anda secara keseluruhan. Mengubah gaya hidup anda akan mengambil sedikit masa untuk membiasakan diri, tetapi ia boleh menjadi sangat bermanfaat dalam jangka panjang.

Perubahan yang anda boleh lakukan termasuk:

 • Berhenti merokok: Merokok adalah penyebab utama kanser paru-paru di negara ini dan memberikan pengalaman anda sendiri yang masih hidup kanser paru-paru, hanya tepat anda melepaskan kebiasaan sepenuhnya untuk membolehkan paru-paru anda sembuh dan mencegah komplikasi selanjutnya yang disebabkan oleh merokok.
 • Mempunyai makanan yang lebih berkhasiat dalam diet anda: Pertimbangkan untuk mengikuti cadangan hidangan Plat Sihat Malaysia: satu perempat pinggan anda harus untuk karbohidrat (contohnya beras, roti), satu perempat untuk protein (contohnya ikan, daging, tauhu), dan separuh pinggan untuk sayur-sayuran. Satu hidangan buah tidak boleh lebih besar daripada cawan, atau saiz mangkuk nasi kecil. Pilih sumber pemakanan yang sihat dan kurangkan pengambilan minyak, gula, daging merah dan lemak tepu yang tinggi (antara lain).
 • Mengekalkan berat badan yang sihat: Dapatkan bantuan pakar diet profesional untuk membantu anda membuat pilihan pemakanan, termasuk saiz bahagian dan kekerapan makan dan makanan ringan (sihat). Anda juga mungkin memerlukan bantuan doktor anda untuk mengurangkan kesan sampingan yang boleh menjejaskan selera makan anda.
 • Dapatkan rehat yang mencukupi:
 • Minum alkohol secara sederhana: Hadkan diri anda ke satu gelas sehari. Walaupun alkohol mempunyai beberapa manfaat, ia berpotensi meningkatkan risiko kanser berulang, walaupun korelasi masih tidak jelas. Namun, pencegahan sentiasa lebih baik daripada mengubati.

Ini hanyalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadikan pemulihan anda berjalan lancar.

Bersenam Dengan Kerap

Satu lagi perubahan gaya hidup yang sama berguna adalah menjalani gaya hidup yang lebih aktif. Ia tidak akan mudah pada mulanya, terutamanya jika anda perlu menangani kesan sampingan yang menyebabkan keletihan, kesakitan atau ketidakselesaan lain. Dari masa ke masa, ia boleh membuktikan bermanfaat dengan mengukuhkan kesihatan fizikal anda dan mungkin mengurangkan risiko kanser berulang.

Senaman menyediakan pelbagai manfaat tambahan di luar kesihatan fizikal seseorang, termasuk meningkatkan harga diri anda, meningkatkan mood anda, mengurangkan keletihan dan kebimbangan dari masa ke masa, serta meningkatkan tidur anda. Berhati-hatilah bahawa anda tidak keterlaluan, kerana anda boleh menyakiti diri sendiri dengan mudah jika anda tidak berhati-hati mempercepatkan rutin senaman anda. Anda tidak boleh mengharapkan untuk menjalankan maraton dalam beberapa minggu selepas dilepaskan, bagaimanapun.

Ia sentiasa membantu untuk mempercepatkan diri anda dan membina kekuatan anda pada kadar yang stabil. Mula kecil, seperti memanjat dan turun tangga di rumah anda. Ambil perlahan; Satu pusingan ke atas dan ke bawah adalah usaha yang cukup baik untuk diambil jika anda baru bermula. Semasa anda membiasakan diri dengan rutin, terus membina keamatan: ambil sehingga dua pusingan, kemudian tiga. Atau tambahkan "kursus" lain pada rutin anda, seperti berjalan-jalan di sekitar ruang tamu, atau dari satu bilik ke bilik lain dan kemudian kembali lagi.

Anda juga boleh mendapatkan bantuan jurulatih kecergasan peribadi untuk membantu anda bekerja mengikut jadual yang boleh anda ikuti dengan mudah. Mereka juga boleh memberi anda petua tentang cara memperbaiki bentuk anda dan mengarahkan anda pada latihan lain untuk membina stamina atau kekuatan anda. Pastikan anda juga berkomunikasi dengan mereka jika kesan sampingan anda menghalang anda daripada memenuhi "kuota" senaman anda. Adalah baik untuk terlepas rutin anda jika kesan sampingan (atau sebab-sebab lain) menghalang anda daripada aktif pada mana-mana hari tertentu.

Bahagian penting latihan ini adalah untuk menyelesaikan seberapa banyak yang dilakukan dalam had yang munasabah dalam seminggu. Adalah dicadangkan agar anda bersenam selama 150 hingga 300 minit seminggu, tetapi ingat bahawa ini bukan had yang sukar.

Dapatkan Sokongan Rumah

Sekiranya keadaan anda tidak menjadi lebih baik, dan orang yang anda sayangi tidak dapat membantu menyediakan penjagaan yang anda perlukan, anda mungkin ingin melihat pengambilan penjaga profesional untuk memberikan sokongan rumah pada masa-masa seperti itu. Penjaga profesional diperakui untuk menyediakan penjagaan yang mencukupi untuk seseorang yang tidak dapat melakukan aktiviti kehidupan seharian (ADL) kerana keadaan perubatan atau kecacatan. Berbeza Pembantu rumah, penjaga ini mampu menyediakan perkhidmatan seperti penyediaan makanan, dandanan, pembersihan, pengemasan dan banyak lagi di samping menyediakan penjagaan yang berkualiti bagi mereka yang memerlukannya.

Penjaga lebih berorientasikan untuk menjaga kesejahteraan penerima penjagaan (dalam kes ini, anda sebagai bekas pesakit kanser). Ini bermakna mengalihkan masa dan tenaga mereka untuk menjaga keperluan anda di samping menyediakan persahabatan dan sokongan, serta berkhidmat sebagai pengiring perubatan untuk temu janji perubatan anda.

Kelebihan terbesar ialah anda akan menerima penjaga yang terlatih dan berpengalaman yang diperakui untuk menyediakan pelbagai perkhidmatan penjagaan. Oleh itu, orang yang anda sayangi boleh yakin bahawa penjaga akan menyediakan penjagaan yang sangat profesional dalam masa yang diperuntukkan sementara mereka memberi tumpuan kepada tanggungjawab mereka.

Di Homage, kami memberi tumpuan kepada menyediakan sokongan rumah terbaik untuk anda atau orang tersayang dengan penjaga profesional kami. Jangan ragu untuk mengisi borang jika anda memerlukan sokongan rumah dan Penasihat Penjagaan kami akan membantu anda dengan pelan peribadi yang disesuaikan dengan keperluan anda.


Rujukan

Mengenai Penulis
Calvyn Ee
Calvyn adalah pengarang, penyair dan pencerita yang bercita-cita tinggi. Beliau meluangkan masa membaca, bermain permainan dan membina cerita dengan fotografi tokoh aksinya.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang