Kumpulan Sokongan Strok Di Malaysia

Berikut adalah beberapa kumpulan sokongan strok di seluruh Malaysia yang dikuasakan oleh mangsa strok dan penjaga yang memperjuangkan sokongan rakan sebaya yang disediakan untuk semua orang.

oleh Deborah Yaw

Jika anda atau orang yang anda sayangi hanya mengalami strok, kumpulan sokongan strok boleh membantu untuk membolehkan anda untuk bangkit di atas batasan anda. Interaksi sosial dan hanya berhubung dengan orang lain boleh membantu dengan sangat membantu mengurangkan kemurungan dan pengasingan yang biasa selepas strok. Terdapat kumpulan sokongan strok di seluruh Malaysia, dan mereka memainkan peranan penting dalam pemulihan dan pemulihan strok.

Ahli dalam kumpulan sokongan strok biasanya memberikan bantuan antara satu sama lain untuk tujuan tertentu, dan mungkin termasuk perkongsian pengalaman peribadi, sokongan, penyediaan maklumat dan penjagaan, dan mewujudkan interaksi sosial.

Persatuan Strok Kebangsaan Malaysia (NASAM)

Kumpulan sokongan terkemuka di Malaysia adalah NASAM yang bukan sahaja menyediakan perkhidmatan pemulihan untuk membolehkan pemulihan bagi mangsa strok, ia juga menggalakkan konsep pencegahan strok dengan meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai risiko strok. Ditubuhkan pada tahun 1996, NASAM kini mengendalikan 9 pusat pemulihan di seluruh Malaysia.

Mana:

NASAM mempunyai pusat di Petaling Jaya, Ampang, Pulau Pinang, Ipoh, Melaka, Johor Bharu, Kuantan, Kulim dan Kota Kinabalu.

Ketahui lebih lanjut mengenai NASAM di sini.

Kelab Kiwanis

Kelab Kiwanis menyediakan perkhidmatan untuk memaksimumkan pemulihan bagi individu yang mengalami strok, kecederaan saraf tunjang, Penyakit Parkinson, mencegah komplikasi, dan membantu mangsa yang terselamat ke arah kemerdekaan dengan keyakinan dan maruah. Dengan kemerdekaan fizikal yang lebih baik, mangsa boleh mengambil bahagian sepenuhnya dalam usaha keluarga, sosial, dan vokasional.

Ketahui lebih lanjut mengenai Kelab Kiwanis di sini.

Kumpulan Sokongan Internet

Adakah sekatan pergerakan atau masa menyukarkan anda untuk menghadiri kumpulan? Selalu ada sesuatu untuk semua orang dan kumpulan sokongan internet yang menarik kerana banyak sebab. Oleh kerana ramai yang lebih suka kekal tanpa nama, kumpulan sokongan internet membenarkan tanpa nama yang cenderung meningkatkan keyakinan ramai yang terselamat untuk terus aktif dalam kumpulan. Penyertaan dalam kumpulan juga tidak bergantung kepada kekangan masa.

Mana:

Kumpulan Sokongan Mangsa Strok (Facebook)

Rakan Strok: Oleh dan untuk Mangsa Strok

Dapatkan Panduan Pengasuh Percuma Anda Untuk Penjagaan Pasca Pembedahan Hari Ini

Orang yang kau cintai baru saja keluar setelah operasi. Apa yang seterusnya?

Kami telah menyusun panduan penjaga untuk penjagaan selepas pembedahan untuk membantu menyokong pendidikan penjaga dan mencegah kemasukan semula. Ketahui apa yang diharapkan dan bagaimana untuk menyediakan penjagaan untuk orang yang anda sayangi selepas pembedahan dengan e-buku percuma kami.

Muat turun E-Buku Penjagaan Pasca Pembedahan Sekarang >

Jika anda atau orang tersayang memerlukan sokongan, jangan ragu untuk berbual dengan Penasihat Penjagaan kami di 016-2992188 untuk memahami bagaimana kami boleh membantu menyediakan penjagaan dan bantuan selepas strok.

Mengenai Penulis
Deborah Yaw
Deborah percaya bahawa setiap orang mempunyai cerita yang patut diceritakan. Mempunyai penghargaan yang serius untuk filem, muzik dan makanan pedas yang baik.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang