Krisis di hospital membahayakan orang tua, kata pakar

Sesetengah warga emas telah ditinggalkan di rumah, dilucutkan rawatan, kerana kekurangan katil di hospital awam.

oleh pasukan Homage

Artikel ini pertama kali muncul di BERNAMA.

PETALING JAYA: Pesakit warga emas yang diuji positif Covid-19 akan menjadi yang pertama mengalami sistem penjagaan kesihatan yang terlalu banyak, kata seorang pakar perubatan.

Dr. Tan Maw Pin, profesor perubatan geriatrik di Universiti Malaya, berkata terdapat kes warga emas ditinggalkan di rumah dan tidak mendapat rawatan kerana kekurangan katil di hospital awam.

"Mereka adalah orang-orang yang memerlukan rawatan perubatan segera. Tetapi tiada siapa yang akan bersedia untuk menjemput mereka, kerana ada dasar yang ketat bahawa mereka mesti dikumpulkan oleh pejabat kesihatan daerah," katanya kepada FMT.

Mereka yang paling terjejas adalah warga emas yang tinggal di kawasan yang mencatatkan jumlah kes harian yang tinggi seperti Selangor, Kuala Lumpur, dan Sabah, kata Tan.

Tan berkata terdapat "pengurangan besar dalam orang tua yang datang ke hadapan untuk mendapatkan penjagaan kesihatan" sepanjang tahun lepas kerana wabak dan sekatan pergerakan. Ahli keluarga memahami bahawa saudara-mara mereka yang lebih tua berisiko tinggi dijangkiti, dan lebih enggan membawa mereka untuk pemeriksaan.

"Kami bimbang bahawa kami mungkin telah mundur 10 tahun dari segi kesedaran dan rawatan yang lebih baik," katanya, sambil menambah bahawa data mengenai kesan jangka panjang wabak itu terhadap warga tua di seluruh dunia kurang.

Dari sudut terang, Tan berkata, terdapat keadaan di mana ahli komuniti atau ketua kampung telah melangkah untuk membawa makanan dan ubat-ubatan kepada warga emas yang tinggal jauh dari anak-anak mereka.

Beliau menambah bahawa sekatan dalam interaksi fizikal telah membantu mempercepatkan sistem untuk perundingan maya dengan pesakit yang lebih tua. Walau bagaimanapun, ia perlu mematuhi Akta Telemedicine 1997, yang masih memerlukan persetujuan bertulis untuk panggilan video.

Gan Pooi Chan, yang menguruskan Homage Malaysia, perkhidmatan penjagaan atas permintaan untuk warga tua, berkata ramai warga emas telah menghadapi masalah kesihatan mental dan fizikal pada tahun lepas.

"Mereka bimbang tentang kesihatan mereka, menjadi sebahagian daripada kumpulan berisiko tinggi, dan dengan akses kepada penjagaan kesihatan kini terhad dan berisiko. Ramai juga yang bergelut dengan kesunyian dari kesendirian kerana sekatan perjalanan dan lawatan," katanya.

Penjaga juga telah terjejas secara psikologi oleh wabak ini, dari ketidakpastian ekonomi dan peningkatan kadar pengangguran. Ada yang kini mempunyai tanggungjawab tambahan untuk menjaga saudara-mara mereka yang lebih tua sepenuh masa, kerana pusat jagaan harian warga emas terpaksa ditutup.

Dengan kekurangan peluang Pekerjaan, ramai graduan baru dan jururawat yang menganggur telah beralih ke arah penjagaan yang sebenarnya telah memberi manfaat kepada banyak keluarga, kata Gan.

"Kami memang melihat permintaan untuk penjagaan geriatrik berkembang secara mendadak sejak awal Mac tahun lepas, jadi saya akan mengatakan lebih ramai orang menyedari manfaat yang dapat diberikan oleh penjagaan geriatrik atas permintaan," katanya kepada FMT.

Gan berkata adalah penting bagi orang ramai untuk menyedari bahawa rawatan dan rawatan perubatan tidak lagi terhad kepada hospital dan klinik, kerana lebih selamat bagi warga emas untuk dirawat di rumah.

Beliau menambah bahawa kerajaan harus menyediakan lebih banyak subsidi atau kemudahan untuk membantu warga tua, serta orang dewasa dalam kumpulan pendapatan B40 yang terpaksa mengimbangi kewangan mereka antara ibu bapa dan anak-anak mereka.

"Peruntukan sumber perlu disediakan lebih awal supaya semua orang, termasuk anak-anak mereka, akan lebih bersedia dari segi rawatan perubatan mereka apabila mereka semakin tua."

Mengenai Penulis
Pasukan penghormatan
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang