Inforgraphic untuk komuniti mesra penuaan untuk warga emas kurang upaya

Komuniti Mesra Penuaan Untuk Warga Emas Kurang Upaya

Mari kita meningkatkan kesedaran mengenai cabaran unik yang dihadapi oleh warga emas kurang upaya, dan sumber untuk mempromosikan komuniti mesra penuaan di Malaysia.

oleh Jo-Kym New

Memandangkan Malaysia dari usia ke negara tua,ia menjadi yang paling penting untuk memberi tumpuan kepada keperluan unik warga emas kurangupaya. Ini termasuk memahami cabaran yang dihadapi oleh warga emas yang kurang upaya, dan menanganinya dengan mewujudkan komuniti yang mesra penuaan.

Apakah Komuniti Mesra Penuaan?

Mari kita bercakap tentang komuniti yang mesra penuaan. Apa yang mereka dan mengapa mereka penting?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menerangkan komuniti yang mesra penuaan seperti ini:

Bandar mesra usia menggalakkan penuaan aktif dengan mengoptimumkan peluang untuk kesihatan, participasi dan keselamatan untuk meningkatkan kualiti hidup sebagai orang umur.

Walaupun 1 daripada 12 rakyat Malaysia adalah warga emas, majoriti mereka tinggal dalam persekitaran yang tidak direka untuk keperluan dan permintaan unik mereka. Satu kajian global 2020 meletakkan 105 negara dari yang terbaik hingga paling teruk bagi orang dewasa yang lebih tua untuk hidup berdasarkan penjagaan kesihatan, keselamatan dan jangka hayat purata. Malaysia menduduki tempat ke-37—di belakang banyak negara membangun di Asia. 

Realitinya, warga emas juga menghadapi kecacatan seperti kehilangan penglihatan, kecacatan pendengaran, masalah mobiliti dan keadaan perubatan yang berkaitan dengan usia. Ini menjadikan komuniti mesra usia lebih asas untuk kesihatan, kesejahteraan dan kualiti hidup penduduk penuaan kita. 

Cabaran Penuaan dalam Warga Emas Kurang Upaya

Untuk mewujudkan persekitaran yang lebih menyokong dan mesra usia, kita perlu terlebih dahulu mempelajari apakah halangan yang mempengaruhi orang tua hari ini. Khususnya, kita melihat tiga aspek utama: fizikal, psikologi, dan kewangan.

Cabaran fizikal untuk warga emas kurang upaya

 1. Kurang pengangkutan dan mobiliti

Pertama, orang tua harus memiliki kebebasan bergerak seperti orang lain melalui transportasi dan mobiliti. Pengangkutan dan mobiliti terdiri daripada navigasi yang selamat dan mudah, pilihan pengangkutan yang berpatutan dan pelbagai, dan kemudahan tempat letak kereta yang boleh diakses. Ini membolehkan mereka dengan mudah menavigasi dalam persekitaran hidup mereka dan mengakses keperluan secara bebas. 

Malangnya, perjalanan bukanlah satu pencapaian yang mudah bagi warga emas purata, apatah lagi bagi mereka yang kurang upaya. Ini disebabkan oleh kekurangan pilihan perjalanan, terutamanya bagi mereka yang tidak memandu atau tinggal di kawasan luar bandar di mana pengangkutan awam adalah terhad. Di samping itu, orang ramai kurang menyedari keperluan orang tua dan orang kurang upaya.

 1. Akses yang lebih rendah dalam persekitaran hidup

Warga emas juga memerlukan persekitaran hidup yang boleh diakses, sama ada di rumah atau di luar rumah, untuk mencapai usia dengan jayanya. Kebolehcapaian bukan sahaja membolehkan orang tua bergerak di ruang angkasa tetapi juga untuk mengekalkan hubungan sosial. Pelbagai faktor dari kos sara hidup hingga ciri perumahan hingga sambungan, semuanya mempengaruhi akses orang dewasa yang semakin tua dengan kecacatan. 

Isu akses biasa di ruang tamu adalah penerbangan tangga yang panjang, pintu sempit dan pintu tradisional yang menghalang mobiliti. Di ruang awam, lantai licin dan laluan pejalan kaki yang tidak diselenggara dengan baik menimbulkan risiko keselamatan. Akhirnya, ini memberi kesan yang ketara kepada keupayaan mereka untuk mengambil bahagian dalam aktiviti kehidupan seharian.

 1. Isu kesihatan

Orang dewasa senior mempunyai pelbagai keperluan perubatan dan penjagaan kesihatan yang cenderung meningkat ketika mereka berumur. Orang kurang upaya lebih cenderung untuk membangunkan keadaan fizikal atau mental lain yang timbul lebih awal apabila mereka semakin tua. Oleh itu, ini meningkatkan keperluan untuk sistem penjagaan kesihatan yang lebih baik dan penjagaan orang tua untuk memastikan umur panjang yang lebih lama dan kepuasan hidup yang lebih baik. 

Walau bagaimanapun, Malaysia masih menghadapi kekurangan profesional penjagaan kesihatan dan pakar geriatrik, dengan 20 atau kurang pakar terlatih yang memberikan penjagaan kepada orang tua. Belum lagi jurang geografi dengan sedikit hingga tidak ada geriatrik di kawasan luar bandar. Akibatnya, ini menyebabkan penduduk yang semakin tua diabaikan dan terdedah kepada pelbagai keadaan yang berkaitan dengan usia seperti demensia, penyakit neurodegenerative dan penyakit kardiovaskular.

Dapatkan Semula Keyakinan Dengan Terapi Rumah

Mencari cara yang lebih mudah dan berpatutan untuk pulih? Pertimbangkan tersuai terapi rumah pelan yang akan membolehkan anda meningkatkan kebebasan dalam aktiviti harian, betul-betul di rumah.

Tempah Konsultasi Penjagaan Percuma dengan Homage Hari Ini >

Cabaran psikologi untuk warga emas kurang upaya

 1. Ageism atau diskriminasi umur 

Setiap manusia berhak untuk menjalani kehidupan autonomi dan bebas. Hak ini melibatkan keupayaan untuk membentuk pendapat dan membuat keputusan untuk diri sendiri dalam pelbagai bidang kehidupan seperti kerja, kewangan, hubungan dan kesihatan. Di samping itu, ini adalah peluang yang sama untuk memberi sumbangan yang ketara kepada masyarakat kita.

Ageismsatu bentuk diskriminasi umur—walau bagaimanapun, merompak orang tua kita hak ini dan ini seterusnya memberi kesan kepada mereka dengan lebih banyak cara daripada satu. Dengan kemerosotan kesihatan, pendapatan dan sokongan yang semakin meningkat, warga emas kurang upaya dapat dengan cepat kehilangan harapan dan motivasi untuk hidup. Dibiarkan kepada diri mereka sendiri, ini boleh membawa kepada masalah kesihatan mental yang serius seperti kemurungan dan perasaan bunuh diri.

 1. Pengasingan sosial

Sebagai makhluk sosial, setiap daripada kita mempunyai keperluan untuk menjadi milik dan mendapat penerimaan melalui keluarga, rakan-rakan, dan hubungan lain. Menyertai aktiviti berkumpulan atau riadah membantu warga emas kekal aktif dan terlibat. Ia juga menyumbang kepada kebahagiaan yang lebih besar dan kesejahteraan keseluruhan.

Sebaliknya, pengasingan sosial boleh berlaku apabila orang tua tinggal bersendirian atau dipisahkan dari komuniti mereka. Ini boleh mengakibatkan hasil kesihatan mental yang lebih buruk seperti kesepian dan pengeluaran sosial.

 1. Buta huruf digital 

Teknologi maklumat dan komunikasi mengubah cara kita hidup. Seseorang memerlukan kemahiran digital yang diperlukan untuk bertahan dalam pendigitalan pantas perkhidmatan dan kemudahan asas zaman ini. 

Walaupun orang tua telah menunjukkan minat untuk mendapatkan celik digital dan menggunakan peranti mudah alih, ramai yang kurang keyakinan dan sumber untuk memperkasakan mereka. Oleh kerana kemerosotan ketajaman mental, mereka juga sukar untuk bersaing dalam generasi telefon pintar, transaksi tanpa tunai dan membeli-belah dalam talian.

Cabaran kewangan untuk warga emas kurang upaya

 1. Isu kewangan

Semakin tua datang dengan pelbagai tanggungjawab kewangan dan perbelanjaan hidup yang lebih tinggi. Perubatan dan penjagaan kesihatan, perumahan, pengangkutan dan makanan adalah antara perbelanjaan yang menjadi semakin mahal selama bertahun-tahun.

Walaupun warga emas mendapat faedah dan diskaun, ramai yang tidak menyedari pilihan yang ada atau gagal merancang lebih awal. Peningkatan beban kos ditambah dengan perbelanjaan perubatan, bil yang tidak dijangka dan penipuan boleh menyebabkan tekanan tambahan kepada orang tua. Akibatnya, mereka berjuang untuk menguruskan kewangan secara berkesan, meninggalkan mereka tidak selamat dari segi kewangan.

 1. Kekurangan peluang Pekerjaan

Orang dewasa yang lebih tua adalah profesional berpengalaman dengan pengalaman dan pengetahuan bertahun-tahun dalam bidang ini. Bertentangan dengan kepercayaan populer, banyak orang lansia adalah orang dewasa yang berfungsi sepenuhnya yang sanggup bekerja. Malah, mereka dilengkapi dengan banyak pengetahuan untuk diturunkan kepada generasi pekerja yang lebih muda.

Walau bagaimanapun, mereka yang semakin tua tidak diberi peluang kerja sepenuh masa atau tetap kerana keadaan mereka dan usia yang semakin meningkat. Kebanyakan cenderung untuk menerima nasib ini kerana mereka mendapati sukar untuk meningkatkan kemahiran terutamanya dalam Pekerjaan yang memerlukan pengetahuan teknologi.

Komuniti Mesra Penuaan Untuk Menyokong Warga Emas Kurang Upaya

Seterusnya, kami menyelami penyelesaian yang sedang ada untuk menghapuskan halangan dan membangunkan komuniti mesra penuaan di Malaysia, memperkasakan mereka untuk usia dengan rahmat dan maruah. Oleh kerana sebahagian daripada ini boleh bertindih atau mempengaruhi satu sama lain, kami melihat empat aspek utama: Reka bentuk perumahan dan bangunan, perkhidmatan pengangkutan, perkhidmatan dan program yang disokong oleh komuniti, dan peluang penglibatan sivik.

Reka bentuk perumahan dan bangunan

Rumah, ruang luar dan bangunan adalah tempat biasa yang dikunjungi oleh orang dewasa senior untuk aktiviti harian mereka. Reka bentuk yang inklusif, mudah diakses dan berpatutan adalah penting untuk membolehkan orang tua hidup dengan selamat dan selesa di rumah mereka sendiri, dan bukannya berpindah ke rumah persaraan. 

Ini melibatkan mewujudkan kejiranan multigenerasi yang untuk semua orang di semua peringkat umur dengan:

 1. Hartanah mesra warga emas yang berpatutan dengan ruang tamu yang lebih besar untuk membolehkan peningkatan bilangan penghuni multigenerasi bagi setiap unit kediaman dan mengurangkan kos sara hidup.
 2. Pilihan pengubahsuaian rumah untuk rumah tradisional untuk membolehkan mereka tinggal di tempat kediaman mereka sekarang. Ciri-ciri yang menampung keperluan warga emas kurang upaya seperti pintu masuk automatik, tandas yang boleh diakses, lif, dan laluan yang lebih luas untuk menampung kerusi roda.
 3. Lokasi kediaman dan berdekatan dengan kemudahan awam, perkhidmatan dan kawasan rekreasi.

Pemaju hartanah mengusahakan hartanah mesra warga emas, yang membolehkan rakyat Malaysia berumur di tempatnya. Oleh itu, masih banyak kerja yang perlu dilakukan dari segi operasi dan penyelenggaraan kemudahan hidup warga emas. Menjaga orang dewasa senior juga memerlukan kakitangan yang mencukupi dan terlatih.

Perkhidmatan pengangkutan

Infrastruktur dan perkhidmatan pengangkutan yang diselenggara dengan baik harus memenuhi keperluan warga emas yang kurang upaya dengan pelbagai keperluan mobiliti. 

Beberapa inisiatif untuk membantu mobiliti warga emas dan menggalakkan kehidupan yang lebih selamat di kemudian hari termasuk:

 1. Diskaun untuk warga emas dan orang kurang upaya untuk pengangkutan awam yang lebih murah
 2. Perkhidmatan pengangkutan percuma untuk mengangkut warga tua ke kemudahan penjagaan kesihatan seperti GrabResponse dan Persatuan Mobiliti Selangor dan Kuala Lumpur.

Pertimbangan lain yang mungkin memerlukan lebih banyak perhatian adalah:

 1. Kesedaran awam mengenai etika pengangkutan awam yang memihak kepada warga emas dan mereka yang kurang upaya. Sebagai contoh, keutamaan tempat duduk untuk penumpang ini dan membiarkan mereka keluar terlebih dahulu.
 2. Keadaan memandu yang lebih selamat dengan jalan-jalan yang terang, papan tanda yang strategik, dan lampu isyarat pintar untuk mengarahkan kenderaan dan lalu lintas pejalan kaki dengan bijak.
 3. Tempat letak kenderaan mesra warga emas yang merangkumi tempat letak kereta yang lebih luas yang dikhaskan untuk warga emas dan lebih dekat dengan pintu masuk di kemudahan.
 4. Perkhidmatan pengangkutan dari pintu ke pintu untuk pengguna kerusi roda serta warga tua yang tidak memiliki kenderaan mereka sendiri. 

Menyokong intervensi dan program

Intervensi sokongan dan program dicipta untuk pemulihan, latihan, dan pendidikan orang dewasa senior yang hidup dengan kecacatan. Inisiatif ini bukan sahaja menggalakkan keterangkuman kumpulan ini tetapi juga memberi kuasa kepada mereka untuk menjalani kehidupan berdikari dan berkembang maju.

Untuk menamakan beberapa program yang sedang dijalankan oleh kerajaan dan masyarakat:

 1. Pemulihan Berasaskan Komuniti oleh Jabatan Pembangunan Orang Kurang Upaya (JPPWD) adalah program yang menyediakan latihan dan bimbingan kepada orang kurang upaya
 2. Bengkel Teknologi Senior menyediakan kelas celik digital percuma untuk warga emas yang akan memberi kuasa kepada mereka untuk menggunakan aplikasi mudah alih dan melindungi diri mereka daripada penipuan dan penipuan
 3. Upskill Malaysia adalah platform digital yang menempatkan program pembangunan oleh kerajaan untuk pelbagai bidang kemahiran seperti reka bentuk kreatif, komunikasi dan media, undang-undang, pengurusan dan sebagainya.
 4. Bantuan Belanjawan 2022 merangkumi dana untuk warga emas di bawah kategori B40 untuk menerima bantuan tambahan sebanyak RM500. Untuk maklumat lanjut, lihat infographic ini di sini.

Pemaju teknologi dan perisian juga harus meningkatkan ciri kebolehcapaian dalam teknologi masa depan dan arahan langkah demi langkah untuk meningkatkan penyertaan. Lagipun, warga emas kita bukan orang asli digital, jadi navigasi di dunia digital bukan sifat kedua bagi mereka.

Peluang penglibatan sivik

Bagi meringankan beban komuniti OKU, beberapa inisiatif di bawah Belanjawan 2022 seperti:

 1. Program KerjayaGig yang menawarkan peluang Pekerjaan jangka pendek kepada individu yang menganggur yang terdedah sehingga mereka dapat memperoleh Pekerjaan sepenuh masa.
 2. MyDigitalWorkforce Work in Tech (MYWiT) yang memberi insentif kepada majikan untuk mengambil rakyat Malaysia untuk Pekerjaan teknologi dan perkhidmatan digital.
 3. Insentif Pengambilan Pekerja PenjanaKerjaya 3.0 yang menawarkan insentif yang lebih tinggi kepada majikan untuk mengambil pekerja kurang upaya.
 4. Syarikat-syarikat tertentu mengupah warga emas serta orang kurang upaya untuk menyediakan lebih banyak peluang untuk kumpulan ini.

Kerajaan memastikan satu peratus peluang Pekerjaan dalam perkhidmatan awam untuk orang kurang upaya. Selain itu, kerajaan turut menyediakan elaun insentif bulanan sebanyak RM450 untuk pekerja kurang upaya dan RM300 untuk bukan pekerja.

Di luar ini, perlu ada perubahan pemikiran terhadap orang tua serta orang kurang upaya untuk memerangi diskriminasi di tempat kerja. Mungkin peningkatan jangka hayat dalam beberapa tahun kebelakangan ini juga memerlukan kenaikan umur persaraan.

Seperti artikel ini setakat ini? Langgan kami untuk mendapatkan pencernaan mingguan mengenai kejadian Homage terkini, petua penjagaan dan panduan kesihatan.

Sertai kami dalam meningkatkan kesedaran tentang keperluan komuniti mesra penuaan untuk memenuhi keperluan warga emas kami yang kurang upaya di Malaysia. Kongsi infographic di bawah:

Inforgraphic untuk komuniti mesra penuaan untuk warga emas kurang upaya

Menjadikan Penjagaan Warga Emas Lebih Mudah Diakses di Malaysia

Memandangkan Malaysia dijangka menjadi sebuah negara berusia menjelang tahun 2035, kita boleh berusaha ke arah memperkasakan individu-individu ini untuk kekal berdikari dengan sumber dan sokongan yang ada di Malaysia.

Di Homage, kita memahami bahawa setiap individu mempunyai hak untuk hidup bermakna dan memenuhi kehidupan kemudian. Itulah sebabnya perkhidmatan penjagaan rumah kami direka untuk membolehkan anda mendapatkan semula keyakinan dan membantu anda berumur dengan rahmat dan maruah.

Profesional Penjagaan kami menjalani latihan untuk lebih memahami, menyokong dan menjaga anda dalam keadaan anda. Bercakap dengan Penasihat Penjagaan yang boleh menawarkan kejelasan dan mengesyorkan pakej penjagaan untuk lebih sesuai dengan keperluan penjagaan anda.

Untuk maklumat lanjut atau menjadualkan panggilan, isikan borang di bawah.Rujukan

 1. Ayamani, K. (2021, 24 September). Apabila kehidupan di Malaysia bertukar digital kerana Covid-19, warga tua mungkin ketinggalan. Malay Mail Online. Diperoleh daripada https://www.malaymail.com/news/malaysia/2021/09/24/as-life-in-malaysia-turns-digital-due-to-covid-19-elderly-may-be-left-behin/2007956 
 2. Basaraba, S. (2020). Penyakit dan Syarat Berkaitan Umur Biasa. Kesihatan yang sangat baik. Diperoleh daripada https://www.verywellhealth.com/age-related-diseases-2223996 
 3. Pusat Penuaan Lebih Baik. (2021). Ageism. Diperoleh daripada https://ageing-better.org.uk/ 
 4. Chan, J. (2020, 12 Februari). Tinjauan mendapati rakyat Malaysia menganggap penuaan sebagai penghalang kepada peluang Pekerjaan. Malay Mail Online. Diperoleh daripada https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/02/12/survey-finds-malaysians-consider-ageism-a-barrier-to-work-opportunities/1836882 
 5. Cherry, K. (2021, 5 Mac). Apakah Rasa Kepunyaan. Kesihatan yang sangat baik. Diperoleh daripada https://www.verywellmind.com/what-is-the-need-to-belong-2795393 
 6. CodeBlue. (2021, 24 November). Penduduk Penuaan Malaysia Mendapati Kekurangan Doktor. Diperoleh daripada https://codeblue.galencentre.org/2021/11/24/malaysias-ageing-population-finds-shortage-of-doctors/ 
 7. Hamid, T. A. (2019, 25 Februari). Penuaan di Malaysia. Diperoleh daripada https://www.un.org/development/desa/pd/sites/www.un.org.development.desa.pd/files/unpd_egm_201902_s3_tengkuaizanhamid.pdf 
 8. HelpAge International. (2018). Kebebasan untuk membuat keputusan untuk diri kita sendiri. Diperoleh daripada https://social.un.org/ageing-working-group/documents/ninth/Freedom%20to%20decide%202018%20English.pdf 
 9. Indramalar. S. (2021, 1 Oktober). Masa untuk bertindak: Lebih ramai warga emas menjadi mangsa penipuan. Bintang. Diperoleh daripada https://www.thestar.com.my/lifestyle/family/2021/10/01/time-to-act-more-seniors-fall-prey-to-scams 
 10. Ireland, S. (2020). Negara Terbaik Di Dunia (Dan Paling Teruk) Untuk Orang Tua Untuk Tinggal Di. Diperoleh daripada https://ceoworld.biz/2020/01/29/worlds-best-and-worst-countries-for-older-people-to-live-in-2020/ 
 11. Kementerian Kewangan Malaysia. (2021). Faedah Belanjawan 2022. Diperoleh daripada https://budget.mof.gov.my/manfaat/en/index.html 
 12. Murad. S. (2021, 28 Februari). Risiko pengangguran Covid-19 untuk pekerja yang lebih tua. Bintang. Diperoleh daripada https://www.thestar.com.my/news/focus/2021/02/28/covid-19-unemployment-risk-for-older-workers 
 13. Pili, R., Gaviano, L., Pili, L., & Petretto, D. R. (2018). Penuaan, Kecacatan, dan Kecederaan Saraf Tunjang: Beberapa Isu Analisis. Diperoleh daripada https://doi.org/10.1155/2018/4017858 
 14. Rahimi, R., Ali, N. H., & Noor, S. & Mahmood, M. S. & Zainun, K. (2015). Bunuh diri dalam orang tua di Malaysia. Jurnal Patologi Malaysia, 37(3). 259-263. Diperoleh daripada https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26712672/ 
 15. Schmillen, A.D., Wang, D., Yap, W. A., Bandaogo, M. A., Simler, K.,Ahmad, Z. A., & Rahman, A. A. (2020). Lapisan Perak – Penuaan Produktif dan Inklusif untuk Malaysia (Bahasa Inggeris). Kumpulan Bank Dunia. Diperoleh daripada http://documents.worldbank.org/curated/en/287981606116408851/A-Silver-Lining-Productive-and-Inclusive-Aging-for-Malaysia 
 16. Pertubuhan Kesihatan Sedunia. (2007). Bandar mesra Zaman Global: Panduan. Diperoleh daripada https://www.who.int/ageing/publications/Global_age_friendly_cities_Guide_English.pdf 

 

Mengenai Penulis
Jo-Kym Baru
Jo-Kym adalah pemasar masuk yang sangat meminati kesihatan mental dan hubungan keluarga. Kedai kreatifnya adalah jurnal, fotografi mudah alih, makanan dan fesyen.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang