Jururawat terlalu banyak bekerja, kurang gaji dan tidak dihargai

Memandangkan Hari Jururawat Antarabangsa baru-baru ini, Pengurus Negara Homage Malaysia menyeru negara untuk meningkatkan kebajikan ekonomi dan sosial jururawat di Malaysia.

oleh PC Gan

Pendapat ini muncul di New Straits Times.

Menteri KESIHATAN Khairy Jamaluddin bercakap tentang bagaimana sumbangan jururawat tidak boleh dilupakan, terutamanya ketika mereka mempertaruhkan nyawa mereka - dan masih - untuk merawat pesakit Covid-19 pada hari-hari awal wabak.

Sekiranya kita benar-benar bersyukur, dan memandangkan Hari Antarabangsa Jururawat baru-baru ini, kita akan melakukan lebih banyak lagi untuk meningkatkan industri kejururawatan Malaysia, yang kini menghadapi kekurangan jururawat kerana banyak masalah yang tidak dapat diselesaikan selama bertahun-tahun.

Menteri itu berkata beliau akan meneliti "membuka kunci" pemegang ijazah kejururawatan untuk mengurangkan isu ini. Walaupun pada asasnya betul untuk memulakan dengan sumber bekalan, kita juga perlu melihat di mana kebocoran dan mengapa ia berlaku.

Diploma kejururawatan biasanya mengambil masa tiga tahun. Dalam tahun pertama, seorang pelajar akan merangkumi fisiologi, mikrobiologi, farmakologi, psikologi dan sosiologi, antara bidang perubatan lain.

Menjelang akhir tahun ketiga, mereka juga akan belajar urologi, geriatrik dan dermatologi. Banyak bidang yang diliputi juga dipelajari di MBBS (Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery).

Maksudnya, jururawat bukan hanya kakitangan pentadbiran atau kerani, tetapi profesional perubatan yang sangat terlatih, selalunya responden pertama dan halangan terakhir antara hidup dan mati.

Tetapi, ramai yang memperlakukan mereka seolah-olah mereka adalah pekerja kelas kedua dalam hierarki perubatan, tanpa kepakaran mereka sendiri dan menganggap mereka tidak melakukan apa-apa selain mengambil pesanan daripada doktor.

Homage beroperasi di Malaysia, Singapura, Australia dan Jepun. Kami telah melihat perbezaan dalam pasaran dalam bagaimana jururawat dilihat dan dirawat.

Dengan kesalnya Malaysia adalah salah satu pesalah terburuk dalam perlakuan buruk dan diskriminasi terhadap jururawat. Mengejutkan, ini termasuk doktor juga.

Hubungan doktor-jururawat harus menghormati, jika bukan perkongsian bersama, memandangkan kemahiran pelengkap mereka dan apa yang telah mereka pelajari.

Salah seorang jururawat kami mengulas bahawa di Singapura - sebenarnya, di kebanyakan negara di luar Malaysia - doktor mendengar jururawat kerana mereka adalah sebahagian daripada perjalanan penjagaan pesakit. Mereka memberikan pendapat kedua yang tepat dan pelabuhan pertama panggilan sebelum peningkatan, yang sering tidak berlaku di Malaysia.

Memandangkan latar belakang pendidikan jururawat, skop kerja yang luas dan kepakaran khusus, seseorang akan menjangkakan bahawa mereka akan menerima imbuhan yang sepadan.

Lagipun, prestij yang berkaitan dengan doktor sebahagiannya disebabkan oleh gaji yang tinggi yang boleh mereka perintahkan, dan jururawat juga merupakan sebahagian daripada profesion perubatan.

Tidak begitu. Di Malaysia, jururawat yang baru menamatkan pengajian dibayar RM1,500 sebulan, lebih rendah daripada graduan dalam banyak profesion lain.

Di Singapura, gaji purata adalah kira-kira SG $ 2,500 sebulan. Di Dubai, negara pilihan seterusnya untuk jururawat Malaysia, jururawat baru boleh memperoleh 5,000 dirham sebulan - sekitar RM6,000.

Majikan sering cuba mewajarkan gaji rendah dengan lebih sedikit waktu kerja atau tekanan kerja yang lebih rendah. Saya fikir ia adalah jelas kepada semua bahawa kejururawatan bukan kerjaya tekanan rendah.

Jururawat juga sering perlu bekerja dua syif dalam sehari (satu syif adalah lapan jam, jadi syif berganda adalah 16 jam) dan diregangkan nipis dalam penjagaan kerana nisbah jururawat-ke-pesakit yang sangat tidak seimbang (1:16 di Malaysia, berbanding dengan 1:6 di Singapura).

Selain menjadi tol berterusan terhadap kesihatan mental dan fizikal mereka, ini juga bermakna bahawa jururawat Malaysia mempunyai peluang yang sangat sedikit untuk meningkatkan kemahiran atau melanjutkan pelajaran dan latihan kerana kekurangan masa dan tenaga.

Akibatnya, mereka mempunyai sedikit peluang untuk meneruskan kerjaya mereka. Pokoknya? Mereka terlalu banyak bekerja, kurang dibayar dan tidak dihargai.

Tidak hairanlah bahawa kejururawatan tidak popular atau berprestij di Malaysia. Ia hanya masuk akal bahawa orang yang sangat terlatih ingin mengejar peluang kerjaya di mana mereka boleh memperoleh gaji yang boleh didiami, dihormati untuk apa yang mereka lakukan dan menikmati keseimbangan kerja-kehidupan.

Sekiranya kita serius untuk mengatasi kekurangan kejururawatan, kita perlu menjadikan kejururawatan sebagai kerjaya yang lebih menarik dengan memastikan jururawat kita diperlakukan dengan lebih baik.

Oleh itu, saya menggesa menteri dan Kementerian Kesihatan untuk melihat kekurangan jururawat dari perspektif ganjaran dan pampasan.

Jika hal ini tidak ditangani, maka tidak soal berapa banyak perawat yang kita hasilkan setiap tahun — mereka semua akan pergi untuk mendapatkan kesempatan yang lebih baik. Maka, siapakah yang akan ditinggalkan untuk menjaga rakyat Malaysia?

Kategori
Bilik Akhbar
Mengenai Penulis
PC Gan
Percaya kuat unicorns 🦄, pelangi 🌈 dan cahaya matahari 🌤
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang