Home Care vs Rumah Kejururawatan di Malaysia: Membuat Keputusan Terbaik

Sekiranya anda melabur dalam penjagaan rumah atau adakah rumah penjagaan lebih sesuai? Di sini kita memecahkan apa yang harus dipertimbangkan sebelum membuat keputusan terbaik.

oleh pasukan Homage

Membuat pilihan antara penjagaan rumah demensia dan rumah penjagaan tidak pernah mudah bagi penjaga keluarga. Banyak soalan dan kebimbangan masuk ke dalam membuat keputusan besar ini; kualiti penjagaan dan kos adalah beberapa faktor utama yang perlu dipertimbangkan. Kebanyakan penjaga keluarga mahu orang yang mereka sayangi menerima penjagaan demensia dalam keselesaan rumah mereka sendiri, sementara yang lain boleh memilih akses 24/7 kepada rawatan perubatan dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh kemudahan rumah kejururawatan.

Kami telah mengumpulkan beberapa pemikiran di bawah untuk membantu anda berasa kurang terharu dan lebih baik dimaklumkan dalam membuat keputusan terbaik untuk orang yang anda sayangi.

Apakah jenis bantuan yang anda perlukan?

Menentukan jenis penjagaan yang anda sayangi adalah penting sebelum membuat pilihan antara penjagaan rumah dan rumah penjagaan. Mulakan dengan tiga soalan di bawah—jawapan anda akan membantu memudahkan proses membuat keputusan.

  1. Adakah anda memerlukan seseorang untuk membantu di sekitar rumah dan membantu dengan aktiviti kehidupan seharian seperti peringatan ubat, penyediaan makanan, dandanan peribadi dan persahabatan?
  2. Adakah orang yang anda sayangi memerlukan penjagaan paliatif atau bantuan perubatan khusus?
  3. Adakah anda memerlukan penjagaan selama beberapa jam sehari atau 24/7 untuk orang tersayang senior anda apabila anda berada jauh?

Soalan-soalan di atas membentuk titik permulaan untuk menarik skop penjagaan yang anda perlukan oleh orang yang anda sayangi. Jika anda menjawab ya kepada mana-mana soalan-soalan ini, teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kelebihan dan kekurangan penjagaan rumah demensia dan rumah penjagaan.

Penjagaan dalam keselesaan rumah anda

Dikenali sebagai pilihan yang lebih mudah, penjagaan rumah demensia semakin mendapat daya tarikan di Malaysia. Homage menawarkan perkhidmatan jururawat, penjaga dan profesional terlatih secara perubatan secara sepenuh masa atau sambilan pada harga yang berpatutan.

Adalah bijak untuk menubuhkan pelan penjagaan yang disesuaikan dengan orang-orang seperti, tidak suka dan keperibadian orang yang anda sayangi.

Sesuai untuk penjaga keluarga yang memerlukan penangguhan dari semasa ke semasa, penjagaan rumah demensia menyediakan fleksibiliti perkhidmatan penjagaan yang boleh bermula dari sesingkat satu jam pada satu masa. Skop perkhidmatan penjagaan boleh terdiri daripada mengetepikan ubat-ubatan dan penyediaan makanan kepada penjagaan paliatif dan pemakanan tiub.

Orang yang anda sayangi akan menerima penjagaan peribadi dan pakar dari profesional penjagaan (juga dikenali sebagai 'Care Pro') dalam keselesaan rumah anda sendiri. Pro Penjagaan ini sudah biasa dengan peringkat demensia dan penyakit Alzheimer, dan dilatih untuk mengatasi perubahan tingkah laku.

Adalah bijak untuk menubuhkan pelan penjagaan yang disesuaikan dengan orang-orang seperti, tidak suka dan keperibadian orang yang anda sayangi. Ini juga termasuk melihat album foto, mendengar muzik atau membaca dengan kuat. Jika boleh, kenali Care Pro yang akan menjaga orang yang anda sayangi. Ini penting untuk memastikan bahawa orang yang anda sayangi selesa dengan orang yang menjaga mereka.

Pusat jagaan harian – penyelesaian alternatif

Sesuai untuk penjaga keluarga yang bekerja sepenuh masa atau hanya sebagai cara untuk berehat dari tugas penjagaan, pusat jagaan harian adalah alternatif yang hebat. Pusat penjagaan harian demensia di Malaysia seperti Caring With You menyediakan program pengayaan yang menggabungkan rangsangan kognitif, fizikal, sosial dan deria. Tujuan program mereka adalah untuk membantu orang yang anda sayangi berasa gembira dan dipenuhi, sambil mengalihkan mereka dari pemikiran negatif yang mencetuskan kebimbangan dan keputusasaan.

Pusat Jagaan Harian Demensia Terapeutik di Ipoh juga menawarkan pemulihan kognitif bagi mereka yang mengalami demensia dan latihan untuk penjaga keluarga.

Kredit Foto: Menjaga Anda Demensia Centre, Kuala Lumpur

Bila hendak memilih rumah penjagaan demensia

Sekiranya anda telah mencapai titik di mana anda tidak dapat menyediakan atau memudahkan penjagaan yang diperlukan oleh orang yang anda sayangi, maka mungkin perlu dipertimbangkan penjagaan profesional jangka panjang. Rasa bersalah? Adalah wajar untuk merasa tidak pasti, keliru, walaupun bersalah tetapi ingat—anda bertindak demi kepentingan terbaik orang yang anda sayangi untuk menerima penjagaan yang mereka perlukan untuk hidup dengan baik.

Biasanya dianggap sebagai penjagaan jangka panjang, rumah penjagaan demensia menawarkan perkhidmatan yang sama seperti penyedia penjagaan rumah tetapi dengan faedah tambahan. Manfaat ini termasuk sokongan 24/7 di lokasi dari jururawat berdaftar atau pengamal perubatan, pengangkutan untuk pelantikan doktor, dan aktiviti kumpulan yang menarik dengan penduduk lain.

Berbanding dengan penjagaan di rumah, rumah penjagaan demensia boleh menjadi mahal dan mungkin kekurangan fleksibiliti pelan penjagaan yang disesuaikan. Orang yang anda sayangi akan tinggal jauh dari rumah dengan penduduk lain, mengikut jadual harian yang sama. Ia boleh mengambil masa untuk orang yang anda sayangi (dan diri anda) untuk menyesuaikan dan merangkul persekitaran baru dan perubahan dalam cara hidup.

Memandangkan pergolakan emosi yang datang dengan perlu memilih rumah kejururawatan, ia patut meneroka semua pilihan lain terlebih dahulu. Bercakap dengan penjaga keluarga lain yang sedang melalui perjuangan yang sama—ia boleh membantu mendengar bagaimana mereka telah menangani situasi yang sukar ini.

Petua: Sangat disyorkan untuk melawat rumah kejururawatan terpilih sebelum membuat pilihan. Tanya soalan untuk menentukan kualiti perkhidmatan penjagaan mereka, kekerapan aktiviti dan persepsi umum dari penduduk lain.

Mengekalkan kualiti hidup yang terbaik

Setelah mempertimbangkan semua pilihan, ia datang untuk memastikan kualiti hidup bagi orang yang anda sayangi. Kami berharap penunjuk di atas melukis gambaran yang lebih jelas mengenai keputusan antara penjagaan rumah demensia dan rumah penjagaan. Ingin tahu apa yang difikirkan oleh penjaga lain? Timbang perbincangan dalam Projek Kami Lupa Komuniti Demensia.


Jika anda atau orang tersayang memerlukan sokongan, jangan ragu untuk berbual dengan Penasihat Penjagaan kami di 016-2992188 untuk memahami bagaimana kami boleh membantu memberikan penjagaan dan bantuan untuk orang yang anda sayangi dengan Alzheimer.

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang