Tanya Pakar: Membezakan Antara Penyakit Mental &Demensia dengan Prof Dr Shahrul Bahyah

Dalam episod Siri Web Homage secara langsung ini, Prof. Shahrul Bahyah memberi penerangan tentang persamaan dan perbezaan antara demensia dan penyakit mental yang lain.

oleh Raihan Rahman

Adakah anda tahu bahawa demensia berkongsi gejala yang sama dengan beberapa keadaan mental yang berbeza. Pada masa yang sama, terdapat perbezaan yang ketara di antara mereka. Dengan tetamu kami yang kembali, Prof. Shahrul Bahyah memberi penerangan tentang persamaan dan perbezaan antara demensia dan penyakit mental yang lain. Ketahui lebih lanjut tentang pencetus, gejala, dan bagaimana anda boleh menyokong orang yang anda sayangi dengan kesihatan mental mereka.
Profesor Dr Shahrul Bahyah adalah Pakar Perunding Geriatrik di Universiti Malaya. Selepas menamatkan latihan geriatrik di Wales, beliau pulang ke Malaysia dan telah memainkan peranan penting dalam penyelidikan dan pendidikan klinikal penjagaan warga tua dan geriatrik di Malaysia.
Profesor Dr Shahrul Bahyah juga merupakan ahli pengasas Kumpulan Penyelidikan Penuaan dan Gangguan Berkaitan Umur dan Timbalan Dekan Program Pascasiswazah di Universiti Malaya.

Penafian: Maklumat kesihatan disediakan untuk tujuan maklumat dan pendidikan umum sahaja, dan bukan pengganti nasihat kesihatan profesional. Untuk mendapatkan nasihat perubatan lanjut untuk keadaan perubatan anda, berunding dengan doktor anda atau pergi ke institusi kesihatan terdekat untuk mendapatkan bantuan. Video ini hanya mewakili pandangan penceramah mengenai demensia &keadaan mental.
Mengenai Penulis
Raihan Rahman
Raihan suka buku-buku thriller psikologi dan filem seram tetapi tidur dengan cahaya malam, supaya raksasa mendapatkan dia.
Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi
Curve

Jadikan Penjagaan Rumah Peribadi Kepada Orang Yang Anda Sayangi

Mulakan dengan perundingan percuma hari ini, dan ketahui mengapa beribu-ribu rakyat Malaysia mempercayai Homage untuk memberikan penjagaan terbaik di rumah mereka.

Berhati-hati Sekarang